Şarkıcı Hadise, İstanbul Büyükşehir Belediyesi eylemlerinde tutuklanan 301 gencin serbest bırakılması için çağrıda bulundu. Tutuklanan gençlerin çoğunun üniversite öğrencisi olduğu ve işkence gördükleri iddia ediliyor. Hadise, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, gençlerin suçsuz ve vatansever olduklarını belirterek, onların sesi olmaya devam edeceğini ifade etti. Tutuklu öğrencilerin aileleri dayanışma ağı kurarken, İzmir Barosu tutuklular üzerinde darp izleri tespit edildiğini açıkladı.
2 Nisan 2025

Osman Kavala, 2 Nisan 2025 itibariyle 2 bin 710 gündür hapiste bulunuyor. Gezi Parkı eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili suçlamalarla tutuklanan Kavala, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin serbest bırakılması yönündeki kararına rağmen Türkiye'de tutuklu kalmaya devam ediyor. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı ve yeniden yargılanma talebi reddedildi. Avrupa Konseyi, Türkiye'ye karşı ihlal prosedürü başlattı.
2 Nisan 2025

19 Mart'ta başlayan eylemlerde tutuklanan öğrencilerin aileleri, çocuklarının serbest bırakılması için Anne-Baba Dayanışma Ağı adı altında bir araya geldi. Aileler, çocuklarının anayasal haklarını kullandıklarını ve tutuklanmalarının demokrasiye aykırı olduğunu belirtti. Dayanışma ağı, ailelere Silivri Cezaevi'ne ziyaretlerinde yiyecek ve içecek sağlamak gibi destekler de sunmayı amaçlıyor. Bu girişim, belediye başkanları ve öğrencilerin tutuklanmasıyla ilgili geniş çaplı protestoların bir parçası olarak ortaya çıktı.
1 Nisan 2025

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, tutuklulara işkence ve kötü muamele yapıldığı iddialarını reddetti ve bu iddiaların asılsız olduğunu belirtti. Bakan, ceza infaz kurumlarında insan onuruna yakışır muamele yapıldığını ve bu iddiaların devletin adalet sistemini itibarsızlaştırmayı amaçladığını söyledi. Ancak, CHP'li milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve bazı avukatlar, gözaltına alınan kişilerin işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını iddia etti.
1 Nisan 2025

Osman Kavala, 1 Nisan 2025 itibariyle 2 bin 709 gündür hapiste bulunuyor. Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla yargılanan Kavala, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin serbest bırakılması yönündeki kararına rağmen tutuklu kalmaya devam ediyor. Yeniden yargılanma talebi reddedilen Kavala'nın davası, Türkiye'nin uluslararası hukukla ilişkilerini de etkiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Konseyi ve AİHM kararlarına karşı Türkiye'nin kendi yargı sistemine saygı duyulması gerektiğini belirtti.
1 Nisan 2025

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi odaklı soruşturmalara karşı düzenlenen protestolar nedeniyle tutuklanmalarının ardından Metris Cezaevi'nde temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını belirtti. Öğrenciler, cezaevi kantininin kapalı olduğunu ve bu durumun yaşam koşullarını zorlaştırdığını ifade etti. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ise bu iddiaları reddederek kantin hizmetlerinde herhangi bir aksama olmadığını açıkladı. CHP'li vekiller ve avukatlar, cezaevlerindeki bu durumu eleştirerek insan hakları ihlali olarak nitelendirdi.
31 Mart 2025

Osman Kavala, 31 Mart 2025 itibariyle 2 bin 708 gündür hapiste bulunuyor. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Kavala'nın derhal serbest bırakılması yönünde karar vermesine rağmen, Türkiye'deki mahkemeler tutukluluğunun devamına karar verdi. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı ve yeniden yargılanma talebi reddedildi.
31 Mart 2025

İzmir Barosu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi eylemleri nedeniyle tutuklanan ve Menemen Cezaevi'ne götürülen öğrencilerin kötü muameleye maruz kaldığını belirtti. Baro, tutukluların infaz koruma memurları tarafından sözlü ve fiziki saldırıya uğradığını ve cezaevi idaresinin bu durumu göz ardı ettiğini açıkladı. İzmir Barosu Başkanı, tüm şikayetleri cezaevi savcısı ve müdürüne ilettiklerini ve kamera kayıtlarının muhafaza edilmesini talep ettiklerini belirtti. Baro, insan hakları ihlallerine karşı duruşlarını sürdüreceklerini ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu.
30 Mart 2025

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının ardından başlayan protestolarda tutuklanan gençlere yönelik kötü muamele iddialarına sert tepki gösterdi. Özel, cezaevinde gençleri ziyaret ettikten sonra, gençlere yapılan kötü muamelelerin hesabını soracağını ve bu tür davranışların insanlığa karşı suç olduğunu belirtti. Ayrıca, tutuklu İBB Genel Sekreteri Mahir Polat'ın sağlık durumu hakkında bilgi verdi ve iktidara 'cunta' diyerek eleştirilerde bulundu.
30 Mart 2025

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, tutuklanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu için Trabzon'da bir imza kampanyası başlattı. Özel, İmamoğlu'nun haksız yere tutuklandığını ve bu kampanyanın, İmamoğlu'nun serbest bırakılması ve adaletin sağlanması için bir adım olduğunu belirtti. Kampanya, Türkiye genelinde 81 ilde ve 973 ilçede yürütülecek. Özel ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bazı Hizbullahçıları affetmesine tepki gösterdi.
30 Mart 2025

Türkiye Psikiyatri Derneği, gözaltında kötü muamele ve işkence iddiaları üzerine bir basın açıklaması yaparak, bu tür uygulamaların işkence suçu kapsamında olduğunu vurguladı. Dernek, anayasal haklarını kullanarak protesto eden vatandaşlara yönelik şiddet içeren müdahaleleri ve hukuksuz uygulamaları eleştirdi. Ayrıca, gözaltı süreçlerinde yaşanan hak ihlallerinin sorumlularının tespit edilmesi ve gerekli adli işlemlerin yapılması çağrısında bulundu. CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da işkence iddialarını destekleyen ifade tutanaklarını kamuoyuyla paylaştı.
30 Mart 2025

İstanbul'da Cevahir AVM önünde gerçekleştirilen bir protesto sırasında gözaltına alınan 34 öğrenci için ev hapsi ve adli kontrol kararı verildi. İstanbul Barosu, 27 Mart'ta gerçekleşen eylemde üç avukat dahil yaklaşık 100 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, gözaltına alınan 124 kişiden 77'sinin serbest bırakıldığını, 34'ü için ise tutuklama talep edildiğini açıkladı. Çağlayan Adliyesi Sulh Ceza Hakimliği, bu gençler hakkında ev hapsi ve adli kontrol kararı verdi.
29 Mart 2025

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının ardından başlayan eylemlerde tutuklanan gençlerin bayram arifesinde serbest bırakılmasını talep etti. Özel, gençlerin suçsuz yere cezaevlerinde tutulduğunu ve bu durumun bayramı zehir ettiğini belirtti. Ünlü isimler de gençlerin serbest bırakılması için destek mesajları paylaştı. Özel, Silivri'ye giderek durumu yerinde inceleyeceğini açıkladı.
29 Mart 2025

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Cevahir AVM önünde gözaltına alınan 124 kişiden 77'sinin serbest bırakıldığını, 34 kişinin ise tutuklamaya sevk edildiğini açıkladı. İstanbul Barosu, 27 Mart'ta gerçekleşen eylemde üç avukat dahil yaklaşık 100 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu. Tanrıkulu, gözaltına alınan gençlerin kötü muamele gördüğünü belirtti ve 2911 Sayılı Yasa'ya göre tutuklama olmaması gerektiğini vurguladı. İstanbul'daki protestolar nedeniyle tutuklu sayısının 263'e yükseldiği bildirildi.
29 Mart 2025

Gezi Davası'ndan dolayı yaklaşık üç yıldır hapiste olan şehir plancısı Tayfun Kahraman, Silivri Cezaevi'nden Maltepe'deki 'İmamoğlu'na Özgürlük' mitingine selam gönderdi. 25 Nisan 2022'de İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet, Tayfun Kahraman ve diğer sanıklara ise 18'er yıl hapis cezası vermişti. Kahraman, sosyal medya üzerinden 'Umudumuz milletimizde' diyerek mesajını iletti. Bu mesaj, Gezi Davası'nın ve tutukluların durumunun kamuoyunda tartışılmasına neden oldu.
29 Mart 2025

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik soruşturmalara karşı düzenlenen protestolarda gözaltına alınan 19 kişi daha tutuklandı. Bursa'da protestolara katılan 52 kişi 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet' suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Mahkeme, 19 kişiyi tutuklarken, 33 kişi için adli kontrol kararı verdi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, protestolar nedeniyle toplamda 1879 kişinin gözaltına alındığını ve 260 kişinin tutuklandığını açıklamıştı.
29 Mart 2025

Osman Kavala, 18 Ekim 2017'de gözaltına alındı ve 1 Kasım'da tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne gönderildi. Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında suçlanan Kavala, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin serbest bırakılması yönündeki kararına rağmen tutuklu kalmaya devam etti. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı. Kavala'nın yeniden yargılanma talebi reddedildi ve AİHM'den gelecek kararlar bekleniyor.
29 Mart 2025

İsveçli gazeteci Joakim Medin, İstanbul'da protestoları haberleştirmek için geldiği sırada gözaltına alındı. İsveç gazetesi Dagens ETC, Medin'in gözaltına alındığını ve Türkiye tarafından arandığı iddia edildiğini duyurdu. İsveç dışişleri bakanlığı, konudan haberdar olduklarını ve yerel makamlarla temas halinde olduklarını belirtti. Türkiye'den henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
28 Mart 2025

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Saraçhane'de gözaltına alınan 54 gençten 43'ünün tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildiğini ve gözaltında sistematik işkence gördüklerini iddia etti. Tanrıkulu, adalet bakanının işkence iddialarını reddetmesini eleştirerek, bu iddiaların araştırılması gerektiğini vurguladı. İstanbul Barosu da Cevahir AVM önünde üç avukat dahil yaklaşık 100 kişinin gözaltına alındığını belirtti.
28 Mart 2025

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Saraçhane'de gözaltına alınan 54 gençten 43'ünün tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildiğini ve gözaltında sistematik işkenceye maruz kaldıklarını iddia etti. Tanrıkulu, Adalet Bakanı'nın 'işkence yoktur' açıklamasına tepki göstererek, bu iddiaların araştırılması gerektiğini belirtti. İstanbul Barosu da Cevahir AVM önünde üç avukat dahil yaklaşık 100 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.
28 Mart 2025
İşaretlediklerim