Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu'nun yaptığı çalışmaya göre, Türkiye'nin birçok bölgesinde kızamık vakaları artış gösteriyor. Son altı ayda en çok vaka Bursa ve İstanbul'da bildirildi. Çalışmaya katılan aile hekimlerinin %6'sı 2023'te kızamık hastası gördüklerini belirtirken, aşı reddi nedeniyle son bir yılda 64 bin çocuğun aşısı yapılmadı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamığa bağlı ölüm iddialarını yalanladı ve durumun kontrol altında olduğunu ifade etti. Ancak TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, ölüm belgelerinde gerçek sebeplerin yazılmadığını ve kızamık salgınının var olduğunu belirtti.
7 Temmuz 2023

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün El Nino koşullarının başladığını duyurmasının ardından, aşırı hava olayları ve yeni sıcaklık rekorlarına yol açabileceği tahmin ediliyor. Türkiye'nin de son yılların en etkili Afrika sıcak hava dalgasını yaşaması bekleniyor. Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Güler, aşırı sıcakların özellikle yaşlılar ve çocuklar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Güler, sıcak havalarda vücutta meydana gelen değişiklikleri ve alınması gereken önlemleri detaylandırıyor.
7 Temmuz 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Karadeniz bölgesinde Kurban bayramı sonrasında kene ısırıkları sonucu Kırım-Kongo kanamalı ateşi vakalarında bir artış yaşandığını belirtti. Bakan Koca, Temmuz sonuna kadar bu vakaların artarak devam etmesinin muhtemel olduğunu ve hastalığın ağır seyredebileceğini vurgulayarak vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
6 Temmuz 2023

Türkiye, tütünle mücadele amacıyla Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ni imzalamasına rağmen, Ocak 2019 ile Ağustos 2022 arasında tütün endüstrisine çeşitli teşvikler sağlamıştır. Bu durum, tütün ve ürünlerinin yol açtığı sağlık sorunları ve ölümlerle çelişmektedir. Tütün kullanımı Türkiye'de yıllık yaklaşık 100 bin ölüme neden olmakta ve erkeklerdeki kanser ölümlerinin %35'ini, kadınlarda ise %15'ini oluşturmaktadır. Araştırmacılar, tütün endüstrisine verilen yatırım teşviklerinin tütün kontrolüne zarar verdiğini ve Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu belirtmektedirler. Ayrıca, tütün endüstrisine verilen teşviklerin sağlık ve tütün kontrolü çalışmalarına ayrılması gereken vergi gelirlerinin endüstriye aktarılması anlamına geldiği vurgulanmaktadır.
5 Temmuz 2023

Halk Sağlığı Genel Müdürü Prof. Dr. Sedat Kaygusuz, Türkiye'de son dönemde kızamık vaka bildirimlerinin arttığını belirtti ve 81 ilin valisine alınması gereken önlemleri hatırlattı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamıktan ölümler olduğu iddialarını yalanladı ve aşı kapsayıcılığının ülke genelinde yüzde 95'in üzerinde olduğunu belirtti. Kızamık vakalarındaki artış üzerine, Bağışıklama Danışma Kurulu ve Kızamık Doğrulama Komitesinin aldığı kararlar doğrultusunda, tüm illerde 'yoğun kontrol stratejileri' uygulanıyor.
24 Haziran 2023

Çevre, İklim ve Sağlık için İşbirliği Projesi (ÇİSİP) kapsamında, Türkiye Psikiyatri Derneği'nin katkısıyla yayınlanan 'Ruhsal Sağlık ve İklim Değişikliği Bildirisi'nde, iklim değişikliğinin yol açtığı aşırı hava olaylarının depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu gibi ruh sağlığı sorunlarına neden olduğu belirtiliyor. Aşırı sıcaklıklar, seller, kasırgalar ve orman yangınları gibi doğal afetlerin insanların ruh sağlığını olumsuz etkileyebileceği, ayrıca intihar oranlarında artışa yol açabileceği ifade ediliyor. İklim krizinin ekonomik kayıplar, yerinden edilme ve zorunlu göç gibi dolaylı etkilerinin de ruh sağlığı üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabileceği vurgulanıyor.
23 Haziran 2023

Türkiye'de, özellikle İstanbul'da kızamık vakalarında bir artış olduğu belirtiliyor. Medyada yer alan haberlere göre İstanbul'da iki çocuğun kızamıktan öldüğü iddia edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamık vakalarında artış olduğunu doğrularken, ölüm iddialarını reddetti ve artışın yurt dışından gelen vakalar ve aşı reddi kampanyalarına bağlı olduğunu ifade etti. Bakan Koca, Türkiye'de çocukların KKK-I aşı kapsayıcılığının %95'in üzerinde olduğunu ve yabancı uyruklu çocuklar için ayrı bir aşı kapsayıcılığı oranının %87 ile %92 arasında olduğunu belirtti.
19 Haziran 2023

Türkiye'de, özellikle İstanbul'da kızamık vakalarının artması üzerine Türk Tabipleri Birliği ve diğer üç sağlık kuruluşu ortak bir açıklama yaparak duruma dikkat çekti. Açıklamada, kontrolsüz göçmen girişleri, pandemi döneminde aşılama problemleri ve aşı tereddüdünün artışa katkıda bulunduğu belirtildi. Önerilen önlemler arasında tüm döküntülü hastaların kızamık yönünden değerlendirilmesi, belirli yaş gruplarına aşı yapılması, mülteci ve göçmen nüfusun aşılanması, deprem bölgesinde aşılama çalışmalarının yapılması ve toplumun aşı konusunda bilgilendirilmesi yer aldı.
16 Haziran 2023

Avrupa Birliği destekli Çevre, İklim ve Sağlık için İş Birliği Projesi (ÇİSİP) üç yıl süren çalışmalarını tamamladı. Proje, Türkiye'de çevre sağlığı alanında kapasite geliştirmeyi amaçladı ve 200'den fazla çevre ve sağlık uzmanına eğitimler verdi. 6 Şubat depremleri sonrasında, iklim değişikliği ve afetlere dirençli bir sağlık sistemi kurulmasının önemi vurgulandı. Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan, Türkiye'nin iklim değişikliğinden etkilenen ülkelerden biri olduğunu ve bu konuda eylem planları hazırlanması gerektiğini belirtti.
10 Haziran 2023

Türkiye'de tütün ürünlerinin satış noktalarında yapılan gözlemler, yasal düzenlemelere uyulmadığını gösteriyor. 199 satış noktasının incelendiği 2022 Gölge Raporu'na göre, tütün ürünlerinin reklamı, teşhiri ve satışı konusunda mevzuata uyulmuyor ve her geçen yıl ihlaller artıyor. Yasak olmasına rağmen e-sigaralar ve mentol topları gibi ürünler satışa sunuluyor. Rapor, kamu kurumlarının denetim görevini yerine getirmediğini ve tütün endüstrisinin pazarlama stratejilerini agresif bir şekilde sürdürdüğünü ortaya koyuyor.
6 Haziran 2023

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Başkanı Prof. Dr. Bülent Kılıç, 6 Şubat 2023 depremleri sonrasında HASUDER'in üçüncü saha raporunu yayınladı. Raporda, özellikle Hatay'da çözülmesi gereken büyük sorunlar olduğu ve AFAD'ın hizmetlerinin tüm ihtiyaç sahiplerine ulaşmadığı belirtiliyor. Kılıç, hükümetin muhalif gördüğü kesimlere daha az yardım yaptığını veya görmezden geldiğini ifade ediyor. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun (UNFPA) sağlık malzemelerinin dağıtımında sorunlar olduğu ve üreme sağlığı hizmetlerinin yetersiz kaldığı vurgulanıyor.
13 Mayıs 2023

Diyabet ve obezitenin birleşimine 'diyabezite' denilmekte ve bu durum dünya genelinde ve Türkiye'de ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir. Dünya genelinde 650 milyon, Türkiye'de ise yaklaşık 18 milyon obez birey bulunuyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun tahminlerine göre, dünya genelinde 382 milyon yetişkin diyabet hastası var ve bu sayının 2035 yılına kadar 592 milyona ulaşması bekleniyor. Türkiye'de ise 20-79 yaş arasında yaklaşık 7 milyon diyabet hastası olduğu ve bunların yarısının henüz tanı almadığı belirtiliyor. Obezite cerrahisi, tip 2 diyabet ve diğer bazı sağlık sorunlarının iyileşmesinde etkili olabiliyor.
2 Mayıs 2023

Türk Tabipleri Birliği, rahim ağzı ve kolon kanseri taramalarında kullanılan kitlerin tanı değerleri ve kullanım zorlukları hakkında endişelerini ifade etti. Ocak-Mart döneminde negatif sonuç alan kişilerin yeniden çağrılması ve sonuçlarda uyumsuzluklar olduğu belirtildi. Mamografi okumalarının süresinin uzadığı ve tek merkezde okunma uygulamasının değişebileceği, sağlık kayıt sistemlerinin birbirini görmemesi gibi sorunlar sıralandı. Ayrıca, 6 Şubat ve 20 Şubat depremlerinden sonra kanser tarama hizmetlerinin etkilenen bölgelerde neredeyse durduğu ifade edildi.
24 Nisan 2023

International Planned Parenthood Foundation'ın desteğiyle HASUDER ve Hatay Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Hatay'da bir Kadın ve Üreme Sağlığı Hizmet Birimi kuruldu. Birim, deprem bölgesindeki kadınlara doğum kontrol yöntemleri ve cinsel sağlık hizmetleri sunuyor. Sağlık Bakanlığı'nın aile planlaması hizmetlerindeki eksikliği nedeniyle, HASUDER'in geliştirdiği proje önem kazanıyor. Proje koordinatörü Prof. Dr. Türkan Günay, afet durumlarında cinsel şiddet ve üreme sağlığı sorunlarının arttığına dikkat çekiyor ve çadır alanlarında kadınların güvenliği için yeterli önlemlerin alınmadığını vurguluyor.
8 Nisan 2023

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER), 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından bölgede yaptığı incelemeler sonucunda birinci basamak sağlık hizmetlerinin çöktüğünü açıkladı. Sağlık Bakanlığı'nın bölgeye yeterli aile hekimi görevlendiremediği ve birinci basamak sağlık sistemini kuramadığı vurgulandı. Ayrıca, deprem bölgesindeki yardım kuruluşlarının yetersiz kaldığı, sağlık hizmetlerinde ciddi açıklar olduğu ve bölge halkının ruh sağlığı sorunlarıyla karşı karşıya kaldığı belirtildi. Kadınların ve kırılgan grupların yaşadığı zorluklara da dikkat çekildi.
7 Nisan 2023

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Kılıç, 6 Şubat'taki depremler sonrası bölgede ishalli hastalıkların ve hepatit vakalarının artabileceği konusunda uyarıda bulundu. Aile sağlığı merkezlerinde ciddi hizmet açığı olduğunu ve aile hekimliği sisteminin deprem koşullarına uygun olmadığını belirtti. Kırsal alanlarda temiz su ve kanalizasyon sorunları devam ediyor. Kadın sağlığı hizmetlerinde ciddi eksiklikler var ve afet sonrası istenmeyen gebeliklerin artabileceği ifade ediliyor. Barınma koşulları kötü, çadır ve konteynerler yağmurda su alıyor. Yaşlılar ve sağlık çalışanları ihmal ediliyor, sağlık çalışanlarının konaklama sorunları ve tükenmişlik yaşadıkları belirtiliyor.
5 Nisan 2023

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) tarafından hazırlanan Hatay İli Saha Raporu, 6 Şubat Depremleri sonrasında AFAD'ın hızlı yanıt ve koordinasyon konusunda yetersiz kaldığını ortaya koydu. Hatay'da ilk 48 saatte yeterli yardımın ulaşmaması nedeniyle ayrımcılığa uğradıklarını düşünen vatandaşlar, bu durumun can kayıplarını artırdığını ifade etti. Rapor, arama-kurtarma ekiplerinin geç gelmesi, sağlık hizmetlerindeki aksaklıklar ve yetersiz hazırlık gibi konulara dikkat çekti. Ayrıca, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi ve koordinasyonun artırılması için önerilerde bulunuldu.
22 Şubat 2023

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu verilerine göre Türkiye'deki deprem bölgesinde 214 bin 325 gebe kadın bulunmakta ve bunlardan 23 bin 814'ünün bir ay içinde doğum yapması bekleniyor. Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesindeki sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunlara dikkat çekerek, güvenli doğum, anne ve bebek sağlığının korunması için gerekli önlemlerin acilen alınması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, bölgede tuvalet ve hijyen tesislerinin yetersizliği, kırılgan grupların korunması ve mültecilerin cinsel şiddet riskinin artması gibi konulara da vurgu yapılıyor.
16 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası, bulaşıcı hastalıkların yayılma riski arttı. DSÖ, üçüncü seviye acil durum ilan etti ve bölgede su ve kanalizasyon sistemlerindeki zararlar nedeniyle enfeksiyon riskinin arttığına dikkat çekti. Halk sağlığı uzmanları, özellikle bebek ve çocukların enfeksiyonlardan korunması için temiz su, sanitasyon ve güvenli barınma gibi temel ihtiyaçların karşılanması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, bölgede aşı oranlarının düşük olması nedeniyle kızamık gibi aşıyla önlenebilir hastalıkların yayılma riski bulunuyor. Sağlık uzmanları, cenaze ve hayvan leşlerinin hızla gömülmesi, temel çevre sağlığı hizmetlerinin sağlanması ve risk gruplarının bölgeden tahliye edilmesi gerektiğini belirtiyor.
13 Şubat 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında 19 bin 300 depremzede vatandaşın tedavi altında olduğunu açıkladı. Bakan Koca, deprem bölgesinde 3 bin 677 bebek doğduğunu, tıbbi malzeme ve ilaç ihtiyacının karşılandığını, 8 bin 851 hastaya cerrahi işlem yapıldığını ve içme sularının kontrol altında olduğunu belirtti. Ayrıca, bölgede çalışan sağlık personeli sayısının 145 bin 711 olduğu ve gerekli aşıların sevk edildiği ifade edildi.
13 Şubat 2023
İşaretlediklerim