İbrahim Kahveci, Türkiye'de yaşanan toplumsal sorunlara rağmen, özellikle deprem bölgesi olan K. Maraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya gibi illerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oy oranının artışını ele alıyor. 2018 yılında bu illerde %62,4 olan oy oranı, 2023 seçimlerinde %64,1'e yükselmiş. Nüfus azalmasına rağmen oy oranının artışı, toplumun sorunlara karşı seçimlerde beklenen tepkiyi göstermemesi üzerine düşündürücü bir durum olarak değerlendiriliyor. Kahveci, bu durumun Türkiye'nin geleceği için karanlık bir tablo çizdiğini belirtiyor.
9 Şubat 2024

Feray Aytekin Aydoğan, depremin birinci yılında, deprem bölgesinde yaşanan acıların ve ihmallerin hala devam ettiğini belirtiyor. Arama kurtarma ekiplerinin yetersizliği, sağlık hizmetlerinin gecikmesi, temel ihtiyaç malzemelerinin ulaştırılmaması gibi konulara değinilirken, Hatay'da 300 bine yakın bağımsız birimin yıkıldığı ve hükümetin konut teslimi vaatlerinin gerçekleşmediği vurgulanıyor. Aydoğan, deprem bölgesindeki insanların hala zorluklarla mücadele ettiğini ve sorunların artarak devam ettiğini ifade ediyor.
8 Şubat 2024

CHP tarafından yeniden aday gösterilen Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, kendisine yönelik protestolar sırasında güvenlik endişelerini dile getirdi. Savaş, protestocular arasında silahlı bir kişi olabileceği ihtimaline dikkat çekti. Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümünde Hatay'da düzenlenen anmada Savaş'a yoğun tepki gösterilmişti. CHP, Hatay'da yaşanan bu tepkilerin ardından bölgede 'kapsamlı bir anket' yapma kararı aldı. Savaş, adaylıktan çekilmeyeceğini ve yılmayacağını belirtti.
7 Şubat 2024

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Hatay'da yaşananlar ve halkın tepkileri nedeniyle birkaç gün içinde 'kapsamlı bir anket' yapılacağını duyurdu. Depremdeki sorumluluğu nedeniyle eleştirilen mevcut Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın yeniden aday gösterilmesi tartışmalara yol açmıştı. Daha önce yapılan anketlerde Savaş'ın alternatifinin bulunamadığı ve açık ara önde olduğu belirtilmişti. Ancak son tartışmaların ardından CHP, Hatay'daki durumu yeniden değerlendirmek üzere yeni bir anket yapma kararı aldı.
7 Şubat 2024

Habibi Neccar Tepesi'nden Hatay'a bakıldığında, deprem sonrası binlerce enkazın kaldırıldığı ve mahallelerin çorak arazilere dönüştüğü görülüyor. Elektrik Mahallesi, depremden önce yaklaşık 900 bina içerirken, şimdi yedi bina kalmış ve bunların da yıkılması planlanıyor. Mahalledeki altı bine yakın nüfustan 1068'i hayatını kaybetmiş, geriye yalnızca üç kişi kalmış. Mahalle sakinlerinin büyük bir kısmı Hatay'ı terk etmiş veya konteynırlarda, köylerde ve çadırlarda yaşamaya başlamış.
7 Şubat 2024

Deprem sonrası TOKİ tarafından başlatılan konut inşaatlarının ihalelerinin çoğu iktidara yakın müteahhitlere verildi ve konut yapılacak bölgelerin seçiminde AKP'li belediyelerce yönetilen yerlere öncelik verildiği iddia edildi. T24 Yazarı Çiğdem Toker ve İnşaat Mühendisleri Odası'nın çalışmaları, bu politik tercihlerin barınma hakkının karşılanmasında dahi gözetildiğini ortaya koydu. Özellikle depremde ağır hasar gören Hatay ile daha az etkilenen Antep arasında yapılan konut sayısındaki fark, bu iddiaları güçlendirdi.
7 Şubat 2024

CHP'nin 27'inci Dönem Hatay Milletvekili Suzan Şahin, depremdeki sorumluluğu nedeniyle eleştirilen ve yerine aday gösterileceği iddia edilen Lütfü Savaş'a destek verdi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Savaş'ın anketlerde en çok oy alan kişi olduğunu belirtmiş ve alternatif bulunamadığını ifade etmişti. Şahin, Savaş'ın milli duruşunun kıymetli olduğunu ve değişikliğin kaybettireceğini söyledi. Lütfü Savaş ise kendisini protesto edenleri siyasi malzeme kullanmakla suçladı.
6 Şubat 2024

Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümünde düzenlenen anma törenlerinde kendisine yönelik protestolara tepki gösterdi. Savaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, acıların siyasi malzeme haline getirilmesine izin vermeyeceklerini belirtti ve Hatay'da siyasi rant peşinde koşulmasının doğru olmadığını ifade etti. Ayrıca, Hatay'ın mevcut durumu ve gelecekteki planları hakkında bir basın toplantısı düzenleyeceğini duyurdu.
6 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hatay'da partisinin belediye başkan tanıtım toplantısında yaptığı ve büyük tepki çeken açıklamalarının arkasında durduğunu belirtti. Erdoğan, hükümetin yerel yönetimlerle işbirliğinin önemine dikkat çektiği ifadeleri üzerine gelen tepkilere Kahramanmaraş'ta düzenlenen bir törende yanıt verdi. Erdoğan, hükümet olarak tüm belediyelere bütçeden gereken payı gönderdiklerini ve muhalefetin elindeki şehirlerde bakanlıklar aracılığıyla yatırımlar gerçekleştirdiklerini ifade etti. Ayrıca, hizmet üretemeyen muhalefet belediyelerini basiretsizlikle suçladı.
6 Şubat 2024

6 Şubat 2023'te yaşanan Kahramanmaraş merkezli çifte depremlerin ardından, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yıkılan bölgelerdeki yeniden yapılanma ile ilgili yaptığı vaatlerin gerçekleşme durumu The Guardian tarafından incelendi. Erdoğan, depremlerden kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada, bir yıl içinde vatandaşlara evlerini teslim edeceklerini söylemişti. Ancak, The Guardian'ın izlenimlerine göre, bu vaatlerin gerçekleşmesi şüpheli görünüyor ve yıkılan binaların yeniden inşası konusunda somut bir ilerleme kaydedilemediği belirtiliyor. Ayrıca, depremlerin yol açtığı zararın ve inşaat firmalarının yolsuzluklarının altı çiziliyor.
6 Şubat 2024

Şeref Oğuz, deprem bölgesindeki kaynakların dağıtımının adil ve etkili bir şekilde yapılmadığını belirtiyor. Özellikle Kahramanmaraş, Hatay ve İskenderun gibi bölgelerin yeterince destek alamadığını vurguluyor. Bölgenin ekonomik ve endüstriyel potansiyeli göz önünde bulundurularak yapılan planlamaların, gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmada yetersiz kaldığına dikkat çekiyor. Oğuz, deprem bölgesindeki ziyaretinde bu durumu gözlemlediğini ve bölgede daha fazla kaynağa erişim sağlamak için kapsayıcı planlamaların ve sosyal politikaların devreye alınması gerektiğini ifade ediyor.
6 Şubat 2024

İsmail Saymaz, 6 Şubat depremi öncesinde Hatay'ı ziyaret etmemiş olanların büyük bir kültürel ve tarihi zenginlikten mahrum kaldıklarını belirtiyor. Deprem sonrası Hatay'ın adeta aylarca bombardıman altında kalmış bir şehir gibi göründüğünü ifade ediyor. Resmi rakamlara göre Hatay'da 24.171 kişi hayatını kaybetmiş, 116 kişinin kimliği belirsiz ve 192 kişi kayıp. Yıkık veya ağır hasarlı bina sayısı 80.323'e ulaşmış durumda. Saymaz, bu durumun Hatay'ın kültürel ve tarihi dokusunun ne kadar büyük bir kayıp yaşadığını gösterdiğini vurguluyor.
6 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Ocak'ta CHP belediyelerinin engellendiği iddialarını yalanlayarak, muhalefet belediyelerinin yeterli kaynak aldığını belirtti. Ancak 3 Şubat'ta Hatay'ın yerel yönetimdeki vizyon eksikliği nedeniyle potansiyelini açığa çıkaramadığını ve 'garip kaldığını' ifade etti. Erdoğan, merkezi ve yerel yönetimlerin iş birliği yapmamasının şehirlere zarar vereceğini vurguladı. Akif Beki ise, muhalefet belediyelerine yönelik ayrımcılık yapılmadığını savunarak, Hatay'ın durumunun neden farklı olduğunu sorguladı.
6 Şubat 2024

6 Şubat depreminin birinci yıl dönümünde, depremzedelerin yaşam mücadelesi ve afet bölgesi için toplanan yardımların nereye harcandığına dair belirsizlikler devam ediyor. Afet bölgelerinde sağlık, beslenme, barınma ve eğitim hizmetleri yetersiz kalmış, altyapı sorunları yaşam koşullarını daha da zorlaştırmıştır. Yıkımın sorumluları hakkında hesap sorulmazken, depremzedeler başka şehirlerde yüksek kiralarla mücadele etmek zorunda kalmış ve mülklerinin gasp edildiğini görmüşlerdir. Özellikle Hatay'da bu sorunlar daha yoğun yaşanmaktadır.
6 Şubat 2024

6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde düzenlenen anma törenlerinde, Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve yeniden aday olan Lütfü Savaş, vatandaşlar tarafından yoğun tepkiyle karşılandı. Gazeteci Kazım Kızıl'ın paylaştığı görüntülerde, vatandaşların 'Lütfü istifa' ve 'Eli kanlı Lütfü' sloganları attığı görüldü. CHP tarafından Hatay Büyükşehir Belediyesi'ne tekrar aday gösterilen Savaş, anma alanını yoğun protestolar eşliğinde terk etti.
6 Şubat 2024

Hatay'da, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde 30 kişinin ölümüne neden olan Koray Apartmanı'nın yıkılmasıyla ilgili olarak, binanın statik proje ve uygulama denetçisi T.Ş. tutuklandı. Hatay Başsavcılığı Deprem Suçları Soruşturma Bürosu, depremde yıkılan binalardaki ölüm ve yaralanmalarla ilgili soruşturmalarını sürdürüyor. Binanın yapı denetim firmasına bağlı kontrol elemanı inşaat mühendisi S.K. de daha önce tutuklanmıştı.
6 Şubat 2024

Geçen yıl Hatay'da meydana gelen depremde yıkılan ve 269 kişinin ölümüne neden olan Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Yaşar Coşkun, binanın yan yattığını ancak çökmediğini savundu. Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması tamamlandı ve müteahhit Coşkun dahil olmak üzere birkaç kişi hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan dava açıldı. Bilirkişi raporunda, binanın malzeme kalitesinin düşük olduğu ve deprem yönetmeliğine uyulmadığı belirtildi. Tutuklu ve tutuksuz sanıklar kusurlarını reddederken, bazı belediye görevlileri 'tali kusurlu' bulundu.
2 Şubat 2024

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliği, Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi kararıyla düşürüldü. Atalay'ın anne ve babası, oğullarının milletvekilliğinin düşürülmesinden sonra daha kötü gelişmelerden endişe ettiklerini belirtti. Baba Mustafa Atalay, anayasanın ve hukukun önemine vurgu yaparken, anne Şükran Atalay, oğullarının toplum vicdanında beraat ettiğini ve halkın desteğini aldığını ifade etti. Can Atalay, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edilmiş ve AYM'nin hak ihlali kararlarına rağmen milletvekilliği düşürülmüştü.
31 Ocak 2024

TBMM Genel Kurulu'nda, tutuklu TİP Hatay Milletvekili Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik karar okunurken, muhalefet tarafından TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'a anayasa kitapçığı atıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu eylemi 'milli iradeye saygısızlık' olarak değerlendirerek kınadı ve TBMM Başkanlık kürsüsüne ve Meclis Başkanvekiline gösterilmesi gereken saygıyı vurguladı. Olay, Anayasa Mahkemesi'nin Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararlarının İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay tarafından tanınmamasının ardından gerçekleşti.
31 Ocak 2024

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliği, Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi'nin kararı TBMM Genel Kurulu'nda okunarak düşürüldü. Anayasa Mahkemesi'nin iki defa hak ihlali kararı verdiği Atalay hakkındaki Yargıtay kararı, hem İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi hem de Yargıtay tarafından tanınmamıştı. TBMM Genel Kurulu'nda yaşanan olaylar sırasında muhalefet milletvekilleri kararı protesto etti ve TİP, DEM Parti ve CHP milletvekilleri başkanlık kürsüsünü pankartlarla işgal etti. TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, protestolar nedeniyle birleşimi kapattı.
30 Ocak 2024
İşaretlediklerim