Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu'nda 2024 yılı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, yolsuzluk iddialarını reddetti ve Türkiye'nin alt orta gelir grubundan üst orta gelir grubuna geçişini, on binlerce kilometre yol yapımını, her ile üniversite kurulmasını ve sağlıkta gerçekleşen dönüşümleri örnek göstererek bu başarıların yolsuzlukla mümkün olamayacağını savundu. Ayrıca, Türkiye'nin Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından 'gri liste'ye alınmasına ve bu durumun olası olumsuz etkilerine değinildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin 'gri liste'den çıkarılması için kararlı olduklarını belirtti.
25 Aralık 2023

Sözcü gazetesi yazarı Nedim Türkmen'in, kira artış oranlarına uygulanan yüzde 25 sınırının kalkacağını iddia ettiği yazısına, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yalanlama geldi. Merkez, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bir toplantıda bu sınırlamanın kalkacağını söylediği iddiasını reddetti ve düzenlemenin sona ermesine yakın yeniden gözden geçirileceğini belirtti. Ayrıca, Şimşek'in konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmadığı ifade edildi.
25 Aralık 2023

Türk-İş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve ilgili bakanlar ile TBMM'deki parti grup başkanvekillerine, ücretlilerin temel giderlerinin vergi matrahından indirilmesi talebiyle bir mektup gönderdi. Mektupta, asgari ücret kadar olan ücretlerin gelir vergisinden istisna tutulmasının yeterli olmadığı ve bu durumun ücret gelirlerinin haksız şekilde daha yüksek vergi dilimlerine girmesine neden olduğu belirtildi. Ayrıca, brüt asgari ücretin 1999-2023 arasında 143 kat artarken, gelir vergisi tarifesinin birinci diliminin sadece 35 kat arttığı ve bu durumun asgari ücretliler üzerinde ağır bir vergi yükü oluşturduğu ifade edildi.
16 Aralık 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (MB), 'Yatırımcı Günleri' adıyla yatırımcı toplantıları düzenleyeceğini açıkladı. İlk toplantı 11 Ocak 2024 tarihinde New York'ta yapılacak. Toplantılarda enflasyon, para politikası, finansal piyasalar ve bankacılık konularında sunumlar yapılacak ve teknik sorular yanıtlanacak. Katılım detayları ilerleyen zamanlarda paylaşılacak.
13 Kasım 2023

Yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesiyle birlikte Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi (CDS) 400 baz puanın altına düştü. Kredi risk primi, ülkelerin ekonomik ve politik risk gelişmelerine göre her gün değişir ve piyasalar tarafından 'risk barometresi' olarak izlenir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yabancı yatırımcılarla görüşmelerden olumlu sinyaller aldıklarını belirtti. Merkez Bankası'nın politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 35 seviyesine çıkarmasının ardından Türkiye'nin CDS'i 398,5 baz puana düştü.
1 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'un ulaşım yatırımları için ihtiyaç duyulan dış kredinin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından onaylandığını açıkladı. İmamoğlu, bu kredinin M7 Mahmutbey-Esenyurt Metrosu, M12 Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metrosu, M4 Kadıköy-Sabiha Gökçen Havalimanı Metrosu ve T4 Topkapı-Mescid-i Selam Tramvayı projelerinde kullanılacağını belirtti. İmamoğlu, daha önce İBB'nin kredi başvurusunun onaylanmasını bekliyordu ancak bu konuda bir dönüş olmamıştı.
18 Ağustos 2023

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ağustos ayının ilk yarısında teslim edilen Togg sayısının temmuz ayının toplamını geçtiğini ve yollardaki Togg sayısının 2 bini aştığını duyurdu. Kacır, Togg'un sadece bir otomobil değil, aynı zamanda inovasyon, tasarım ve mühendisliğin bir araya geldiği bir vizyon olduğunu belirtti. Yıl sonuna kadar toplam 28 bin Togg T10X üretimi hedeflendiğini de ekledi.
17 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu'nu ziyaret ettiğini duyurdu. İmamoğlu, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, bakanlarla İstanbul'u ilgilendiren konularda bilgi paylaşımı yaptıklarını belirtti.
17 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Eylül ayında ABD'ye yatırımcılarla görüşmek üzere gidecek. Şimşek, daha önce de yabancı yatırımcıları çekmek için Körfez ülkelerine ve Batı'ya seyahatler düzenlemişti. Şimşek'in ABD ziyareti, Goldman Sachs'ın düzenleyeceği bir toplantıya katılmak için planlanmıştır.
15 Ağustos 2023

Bloomberg, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yabancı yatırımcılarla yaptığı özel toplantıda kur korumalı mevduatı (KKM) eleştirdiğini yazdı. KKM, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak için Aralık 2021'de başlatılmıştı. Habere göre Şimşek, KKM'nin kötü bir fikir olduğunu ve şartlar elverdiğinde sonlandırılacağını belirtti. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı, haberin tamamen uydurma olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
7 Temmuz 2023

MetroPOLL Araştırma'nın yaptığı ankete göre, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye'de halk arasında en beğenilen siyasi liderler olarak öne çıkıyor. Mansur Yavaş, yüzde 51,4 beğeni oranıyla ilk sırada yer alırken, Erdoğan yüzde 49, İmamoğlu ise yüzde 46 beğeni oranına sahip. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yüzde 41,8 ile dördüncü sırada yer alıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 58,1 'beğenmiyorum' oranıyla beğenilmeyen siyasetçiler arasında. Ayrıca, Erdoğan'ın beğeni oranının altı ayda 10 puan arttığı belirtiliyor.
5 Temmuz 2023

Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasında sıfır stopaj uygulaması yıl sonuna kadar devam edecek. Bu uygulama, TL'nin yabancı paralar karşısında değer kaybını yavaşlatmak amacıyla Aralık 2021'de başlatılmıştı. KKM hesaplarındaki kazançlardan stopaj alınmazken, normal TL mevduatında stopaj uygulanıyor. KKM hesaplarındaki toplam tutar 2,63 trilyon lira olarak belirtiliyor.
27 Haziran 2023

Türkiye Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkarmasına rağmen, piyasalar bu artışı yetersiz buldu ve döviz kurlarında yükseliş meydana geldi. Dolar/TL kuru 25,6 seviyesine ulaşarak yeni bir rekor kırdı, Avro/TL ise 27,8 lira seviyesine ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarının fiyat ve finansal istikrarı hedeflediğini ve sürecin kademeli olarak yönetileceğini belirtti.
23 Haziran 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın, Türkiye Bankalar Birliği üyesi bankalarla yapması planlanan toplantı, 23 Haziran'a ertelendi. Toplantının amacı, bankaların yeni ekonomi yönetimine ve izlenecek politikalara ilişkin beklentilerini dinlemekti. Ertelenme kararı, bankaların Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptıkları toplantıda dile getirdikleri sorunların teknik boyutlarının görüşüleceği bir zamana denk gelmesi nedeniyle önem kazanıyor.
19 Haziran 2023

Türkiye Bankalar Birliği üyesi bankaların yöneticileriyle bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni ekonomi programı çalışmaları çerçevesinde toplumun bütün kesimleriyle istişare edeceklerini belirtti. Akmerkez'deki TBB yerinde basına kapalı olarak düzenlenen toplantı yaklaşık üç saat sürdü. Şimşek, toplantının ardından yaptığı açıklamada, yatırım, ihracat, üretim ve istihdam noktasında güçlü bir modelle yola devam edeceklerini ifade etti.
16 Haziran 2023

Galata Menkul Araştırma Müdürü Yusuf Kavak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bankacılarla yapacağı toplantı ve Merkez Bankası'nın haziran toplantısının sonuçlarına göre borsanın yükselişinin devam edebileceğini belirtti. Ancak borsada düzeltme riskine de dikkat çekti. Borsa, Mehmet Şimşek'in göreve gelmesiyle yükselişini sürdürdü ve yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Kavak, bankacılık sektörü üzerindeki regülasyonların kaldırılması ve Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapması durumunda yabancı yatırımcının borsaya dönmesinin beklenebileceğini ifade etti.
13 Haziran 2023

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in göreve gelmesinin ardından yabancı finans kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geleceğini belirtti. İktidarın seçimlere 'heterodoks' ekonomi politikaları ve faiz söylemleriyle girdiği, ancak Şimşek'in göreve gelmesiyle kurların serbest bırakıldığı ve rekorların geldiği ifade edildi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce muhalefeti 'dış güçlerden destek almak' ve 'Londra tefecileriyle görüşmek' ile suçladığı, ancak Şimşek'in bu görüşmeleri yapacak olmasının bu söylemlerin tersine düştüğü vurgulandı.
9 Haziran 2023
İşaretlediklerim