Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başladıktan sonra ekonomide şeffaflık, tutarlılık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkelerini vurgulayarak, zorlu ekonomik koşullar altında politika oluşturma taahhüdünde bulundu. Önceki dönemde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve kur korumalı mevduat uygulaması eleştirildi. Şimşek'in göreve başlamasının ardından dolar/TL kuru 23 seviyesini aşarak yeni bir rekor kırdı.
7 Haziran 2023

Hazine ve Maliye eski bakanı Nureddin Nebati, Mehmet Şimşek hakkında kullandığı iddia edilen aşağılayıcı ifadelerin gerçekte muhalefet için söylendiğini açıkladı. Gazeteci Sevilay Yılman, Nebati'nin İngiliz vatandaşı bir maliyeciyle karşılaştırılmasına tepki gösterdiği ve görevi Şimşek'e devrederken rahatladığını gösteren bir ifade kullandığını iddia etmişti. Nebati, bu sözlerin seçim döneminde Mersin'de yaptığı bir konuşmadan alındığını ve yanlış bağlamda servis edildiğini, aslında muhalefetin yabancı danışmanlara ve reçetelere olan tutumunu eleştirdiğini belirtti.
7 Haziran 2023

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, İstanbul'da düzenlenen bir panelde Türkiye'nin yüksek kaliteli büyüme sağlaması için verimlilik, kurumlar, yabancı sermaye, teknoloji yatırımı ve eğitim alanlarında atması gereken beş temel adımı sıraladı. Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bu sorunları kısa vadede çözmesinin mümkün olmadığını belirtti. Acemoğlu, Şimşek'in kalifikasyonunun yüksek olduğunu ancak bu beş maddeyi uygulayıp uygulayamayacağı veya uygulamaya gücünün yetip yetmeyeceği konusunda emin olmadığını ifade etti.
6 Haziran 2023

Mehmet Şimşek, Nureddin Nebati'nin yerine Hazine ve Maliye Bakanı olarak atandı. Nebati döneminde Türkiye ekonomisinde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar görülmüştü. Analistler, Şimşek'in atanmasını genel olarak olumlu bir adım olarak değerlendiriyor, ancak Şimşek'in bağımsızlığı ve uzun vadeli politikaları uygulama kapasitesi konusunda belirsizlikler mevcut. Bazı analistler, yerel seçimlere doğru politik baskıların artabileceğini ve bu durumun Şimşek'in politikalarını etkileyebileceğini öne sürüyor. Ayrıca, Türkiye'nin ekonomik dengesizliklerine ve kredi genişlemesine yönelik yapılmayan düzenlemelerin, liranın gelecekteki değerini olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.
5 Haziran 2023

Bloomberg ajansının haberine göre, Mehmet Şimşek'in Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeler sonucunda 'tam yetkili Hazine ve Maliye bakanı' olarak kabineye girmesi beklenmektedir. Şimşek'in ayrıca Merkez Bankası konusunda da 'güvence' aldığı iddia edilmektedir. Erdoğan'ın ekonomi politikaları, yüksek kur, enflasyon ve cari açık gibi göstergelerde rekorlara yol açmış ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcılar ülkeyi terk etmişti. Erdoğan, seçim zaferinin ardından yaptığı balkon konuşmasında uluslararası itibara sahip bir finans yönetimi ve üretim ekonomisi tasarladıklarını belirtmişti.
2 Haziran 2023

AKP Mersin Milletvekili ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin bineceği uçağa geç kalması sonucu yolcularla tartışma yaşandı. THY'nin Ankara-İstanbul uçağının rötar yapmasına yolcular Nebati'yi suçlarken, THY hava şartlarını gerekçe gösterdi. Nebati'nin yolcuların tepkilerine, 'Seçimi AK Parti kazandı, Cumhurbaşkanı Erdoğan kazandı, hazmedin kardeşim' şeklinde yanıt vermesi ve bazı yolcuların 'Hak hukuk adalet' sloganları atması olayın dikkat çeken noktaları arasında yer aldı.
29 Mayıs 2023

TFF 3. Lig'de Yeni Mersin İdmanyurdu'nun şampiyon olmasının ardından, tribünleri selamlamak isteyen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, taraftarlar tarafından protesto edildi. Taraftarlar, 'Meclis'te Hizbullah istemiyoruz' sloganları atarak Nebati'yi yuhaladılar. Bu protesto, Hizbullah'ın ardılı olduğu iddia edilen HÜDA-PAR'ın milletvekili adaylarının seçimlerde başarı kazanmasının ardından gelen tepkilerin bir parçası olarak görülüyor.
20 Mayıs 2023

Türkiye Merkez Bankası, Mart 2023 ödemeler dengesi verilerini yayımladı. Buna göre, Türkiye'nin Mart ayı cari işlemler hesabı 4 milyar 484 milyon dolar açık verdi. 2023 yılının ilk üç ayında toplam cari açık 23 milyar 591 milyon dolar olurken, son 12 aylık cari açık 54,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Hükümetin 'yeni ekonomi modeli' çerçevesinde cari fazla hedeflenmesine rağmen, Türk Lirası'nın değer kaybı ve yüksek enflasyon oranları cari açık hedeflerinin tutturulamadığını gösteriyor.
11 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2022 yılında Türkiye'nin 49 milyar dolar seviyesindeki cari açığının kapatıldığını ifade etti. Ancak son verilere göre cari açık 55 milyar dolara yükselmiş durumda. Nebati, bütçe görüşmeleri sırasında tarım ve ulaştırma bakanlarına ek bütçe sağladığını ve bu durumu bir başarı olarak nitelendirdi. Ayrıca, deprem sabahı Türkiye'nin 100 milyar dolarlık servet kaybına uğradığını belirtti.
10 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin et fiyatları ve damak tadı ile ilgili yaptığı yorumlar sosyal medyada dikkat çekti. Nebati, koyun etinin kokusu nedeniyle tercih edilmediğini ve Silifke yoğurdunun kavurmayla iyi gittiğini belirtti. Bu yorumlar üzerine Twitter kullanıcıları, ünlü gurme Vedat Milor'dan yorum yapmasını istedi. Milor, Nebati'nin yorumlarına atıfta bulunarak, miting metinlerini kendisinin yazmadığını esprili bir dille ifade etti.
23 Nisan 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim kampanyası kapsamında '300 milyar dolar yabancı yatırım' vaadinde bulundu ve yurt dışı görüşmeleri sonrası 'temiz para getireceğim' açıklaması yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kılıçdaroğlu'nun bu vaadini 'tefecilikle' benzeterek eleştirdi. Kılıçdaroğlu ise Twitter üzerinden Nebati'ye cevap vererek, Londra ziyaretinde Nebati'nin de orada olmasına rağmen yatırımcıların ona ilgi göstermediğini belirtti.
18 Nisan 2023

İYİ Parti, AKP'nin 20 yıl süren iktidarının sonuçlarını eleştiren bir video yayınladı. Videoda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomiyle ilgili iyimser açıklamaları, vatandaşların ekonomik krizle mücadele ettiği gerçekleriyle karşılaştırıldı. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin de eleştirildiği video, Twitter üzerinden '#ÇöküşEkonomisi' etiketiyle paylaşıldı.
13 Nisan 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'yi 'kayıp bakan Nemo' olarak nitelendirerek eleştirdi. Nebati, sel bölgesinde çamurlu suya battığı bir fotoğrafını paylaşarak Akşener'e yanıt verdi ve gerçekleri eğip bükerek kendi eğrilerini düzeltemeyeceklerini ifade etti. Akşener'in eleştirileri ve Nebati'nin yanıtı, Türkiye'deki ekonomik durum ve siyasi tartışmaların bir parçası olarak değerlendiriliyor.
29 Mart 2023

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhurbaşkanı adaylığını ilan etti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek için randevu istediğini duyurdu. AKP'nin HÜDA-PAR ile olan ilişkisine eleştirel yaklaşan Perinçek, bu durumun AKP ve MHP içinde rahatsızlık yarattığını ve ittifaka zarar verebileceğini ifade etti. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin HDP'ye serbest bıraktığı fonlar konusunda Maliye Bakanı'nın para transferini durdurması gerektiğini savundu. Vatan Partisi'nin gazetesi Aydınlık, AKP'nin HÜDA-PAR ile anlaşmasını eleştiren bir manşet yayımladı.
17 Mart 2023

Türkiye'de doğal afetler sonucu etkilenen bölgelerin imar, altyapı ve üstyapı çalışmaları için kaynak sağlamak amacıyla Afet Yeniden İmar Fonu kuruldu. Fonun yönetim kurulu, çeşitli bakanlar ve Strateji ve Bütçe başkanından oluşacak. Fon, kurumlar vergisi muafiyeti dahil olmak üzere çeşitli vergi ve harç muafiyetlerine sahip olacak ve kaynaklarını yurt içi ve dışı bağışlar, krediler ve finansman yollarıyla sağlayacak.
15 Mart 2023

Türkiye'nin cari açıkla mücadele ettiği bir dönemde, Suudi Arabistan Kalkınma Fonu Türkiye Merkez Bankası'na 5 milyar dolarlık mevduat yatırılması konusunda anlaşma yaptı. Bu adım, Suudi Arabistan Kralı ve Veliaht Prensi'nin kararıyla gerçekleşti. Anlaşma, Suudi Arabistan Kalkınma Fonu Yönetim Kurulu Başkanı ve Merkez Bankası Başkanı arasında imzalandı. Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı, bu gelişmeyi Suudi Arabistan yönetiminin Türk ekonomisine olan güveninin bir göstergesi olarak değerlendirdi.
6 Mart 2023

Hukuk profesörü Ersan Şen, Habertürk TV'deki 'Olaylar ve Görüşler' programında, İYİ Parti'den talep gelmesi durumunda cumhurbaşkanı adayı olabileceğini belirtti. Bu açıklama sonrasında İYİ Parti ve Şen, sosyal medyada alay konusu oldu. Kullanıcılar, İYİ Parti'nin aday belirleme sürecini ve Şen'in adaylığını ironik bir dille eleştirdi. Meral Akşener'in Şen'i arayarak 'Bunda ciddi misiniz?' diye sorduğu ve Şen'in 'Ciddiyim' yanıtını verdiği, görüşmek istediği bilgisi de paylaşıldı.
5 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesi Şanlıurfa'yı ziyaret ederken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin kameralar karşısında ön sıralarda yer almak için çaba sarf ettiği gözlendi. AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, Nebati'yi ön sıraya çağırarak yerini almasını sağladı. Bu sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Nebati'nin göz göze geldiği ve Erdoğan'ın konuşmasında bir duraklama yaşandığı belirtildi.
11 Şubat 2023

Türkiye'de yaşanan büyük depremlerin ardından Borsa İstanbul'un geç kapatılması eleştirilere yol açtı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından borsada açığa satış işlemleri yasaklanmış ve depo şartı getirilmişti. Ancak, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a borsanın kapatılması gerektiğini aktarmada çekimser kalması ve kamu aracı kurumlarının ikna olmaması nedeniyle borsa üç gün sonra kapatılabildi. Deprem bölgelerindeki yatırımcı sayısının 381 bin olduğu ve bu durumun maddi kayıplara yol açtığı belirtildi.
11 Şubat 2023

Türkiye, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 ve Ekinözü ilçesinde 7,6 büyüklüğünde iki büyük depremle sarsıldı. Depremler, bölgedeki 10 şehirde ciddi yıkıma yol açtı. Şu ana kadar 2 bin 921 kişi hayatını kaybetti, 15 bin 834 kişi yaralandı ve 5 bin 606 bina yıkıldı. Uluslararası yardım çağrısı yapıldı ve dördüncü seviye afet alarmı verildi. Bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bazı bölgelerde devlet görevlilerinin yetersizliği eleştirildi. Ayrıca, Türk asıllı ABD'li yayıncı Hasan Piker başta olmak üzere birçok kişi ve kurum bağış kampanyaları başlattı.
7 Şubat 2023
İşaretlediklerim