Avrasya Araştırma tarafından yapılan bir ankete göre, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimi ilk turda yüzde 53,5 oy oranıyla kazanıyor. İkinci turda ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı yüzde 57'lik bir oy oranıyla önde. Anket, 12-17 Mart tarihleri arasında 2 bin 560 kişiyle CATI yöntemiyle gerçekleştirilmiş. Ancak anketin güvenilirliği konusunda, örneklem belirleme yöntemi, hata payı ve kararsızların dağılımı gibi bilgilerin eksikliği eleştirilere neden olmuş.
22 Mart 2023

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, CHP ve millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na ve HDP'nin desteğine itirazlarını açıkladı. Ağıralioğlu, HDP'nin içinde olduğu bir denklemin parçası olmayacaklarını ve HDP'yi muhatap almayacaklarını belirtti. Ayrıca, İYİ Parti'nin terörün gölgesinde siyaset yapmayacağını ve HDP'nin Türk demokrasisinin şantajcısına dönüştüğünü ifade etti. Geçmişte Meral Akşener'in toplantılara katılmayacağını söylemesine rağmen, İYİ Parti'nin sonradan masaya dönmesi ve Ağıralioğlu'nun bu tutumunun parti içinde tartışma yarattığı da belirtildi.
22 Mart 2023

HDP, TİP, EMEP, EHP, TÖP ve SMF'den oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan tarafından okunan bir deklarasyonla cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacaklarını duyurdu. Deklarasyonda, Türkiye'nin demokratikleşmesi, temel hak ve özgürlüklerin sağlanması ve toplumsal adaletin gerçekleşmesi için mücadele edeceklerini belirttiler. İttifak, mevcut iktidarın politikalarını eleştirerek, demokratik bir anayasa ve toplumsal barış için çalışacaklarını ifade etti.
22 Mart 2023

HDP ve ortaklarından oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adaylarını çıkarmayacaklarını duyurdu. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin barışa ve kapsayıcı çözümlere ihtiyacı olduğu vurgulandı. İttifak, HDP, TİP, EMEP, EHP, TÖP ve SMF'den oluşuyor. Bu açıklama, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP eş başkanlarıyla yaptığı ve parti kapatmaları ve kayyum uygulamalarına karşı olduklarını belirttiği görüşmenin ardından geldi.
22 Mart 2023

Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin tarafından HDP'nin kapatılması istemiyle açılan dava kapsamında, HDP'nin savunmanın seçimler sonrasına bırakılması talebi Anayasa Mahkemesi tarafından reddedildi. Mahkeme, HDP yetkililerinin 14 Mart'ta yapılması planlanan sözlü savunmayı 11 Nisan'a ertelemişti. Ayrıca, HDP'nin Hazine yardımına ilişkin itirazı kabul edilerek hesaplardaki blokaj kaldırılmıştı.
22 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek ve Özgürlük İttifakı'nın cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili tavrını duyuracağını bildirdi. İttifak, HDP, TİP, EMEP, EHP, TÖP ve SMF'den oluşuyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP eş başkanlarıyla yaptığı görüşmede parti kapatmalarına ve kayyum uygulamalarına karşı olduklarını ifade etmiş ve Kürt sorunu dahil tüm sorunların çözümünün TBMM'de olması gerektiğini vurgulamıştı. HDP'nin adaylık konusunda kararını en kısa sürede açıklayacağı belirtilmiş, gazeteci İsmail Saymaz ise HDP'nin aday çıkarmayacağını iddia etmişti.
22 Mart 2023

Millet İttifakı'nın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimlerde ikinci tura kalma ihtimali göz önünde bulundurularak, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesi için kamuoyu baskısının arttığı bir dönemde, Memleket Partisi ile görüşme yapacağını belirtti. Kılıçdaroğlu, HDP ile yapılan görüşmenin olumlu geçtiğini ve iktidar medyasındaki 'bakanlık verecekler' iddialarını yalanladı.
22 Mart 2023

Şair Ahmet Telli, 2015'te Kobani'ye yapılan IŞİD saldırısının ardından yaptığı bir konuşmada okuduğu şiirler nedeniyle 'terör örgütü propagandası' yapmakla suçlanıyor. 21 Mart Dünya Şiir Günü'nde Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasına sanat ve siyaset dünyasından destek geldi. Savcı, Telli'nin suç işlediğini belirterek cezalandırılmasını istedi. Savunma tarafının süre talebi üzerine duruşma 4 Temmuz'a ertelendi.
21 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı için gerekli olan yükseköğrenim diploması, vesikalık fotoğraf ve yüksek çözünürlüklü fotoğrafını eksik buldu. Erbakan'ın bu evrakları tamamlaması için verilen süre bugün saat 17:00'ye kadar. Ayrıca YSK, Murat Hakan Uzan, Cem Cengiz Uzan ve Hürrem Ayaz'ın adaylık başvurularını reddetti ve dokuz başvuruda daha eksik evrak olduğunu belirtti.
21 Mart 2023

Habertürk programında CHP Parti Meclisi Üyesi Müslim Sarı ile Optimar'ın başkanı Hilmi Daşdemir arasında tartışma yaşandı. Daşdemir, Kemal Kılıçdaroğlu'nun PKK ve HDP'nin adayı olduğunu iddia etti. Programın moderatörü Kübra Par, Daşdemir'in bu sözlerine müdahale ederek stüdyodaki karışıklığı yatıştırmaya çalıştı. Daşdemir, Par'ın uyarılarına rağmen bağırarak konuşmaya devam etti ve yayını terk etti. Program sonrası Par ve Habertürk, AKP'ye yakın basın ve sosyal medya tarafından eleştirildi ve Par 'hadsizlik' ve 'taraflı' olmakla suçlandı.
21 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masa toplantılarından ayrılmasının ardından parti üyeleri arasında bir istifa dalgası yaşandı. Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı çıkan Akşener'in bu kararı parti tabanında tepkilere yol açtı. İYİ Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta, canlı yayında bu süreçte 25-30 bin civarında istifa olduğunu ve önemli bir kısmının geri döndüğünü belirtti. Akşener, daha sonra Ankara ve İstanbul büyükşehir belediye başkanlarının cumhurbaşkanı yardımcısı olması formülüyle masaya geri dönmüştü.
21 Mart 2023

Hakkari İl Emniyet Müdürü Salavat Mete Pınar ve yardımcıları, 19 Mart'ta HDP Hakkari İl Başkanlığı tarafından düzenlenen Nevruz kutlamalarına katıldı. Pınar, kutlamalarda çocuklarla sohbet edip onlara pamuk şeker dağıttı ve bu davranışı hem alanda hem de sosyal medyada beğeni topladı. Ayrıca çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi.
21 Mart 2023

Vicdani Ret Derneği, zorunlu askerlik hizmetini kabul etmeyen ve bu nedenle seçilme hakları engellenen vicdani retçilerin Meclis'e temsilci gönderme hakkını kazanmaları için bir imza kampanyası başlattı. Kampanyada, seçilme haklarının engellenmesinin anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu belirtiliyor. Ayrıca, vicdani retçilerin yanı sıra askerlik yapmayan yüz binlerce insanın da seçilme haklarının ellerinden alındığı ifade ediliyor.
20 Mart 2023

Bir televizyon programında 'Çocuklar ölmesin' diyerek kamuoyunun dikkatini çeken ve bu sözleri nedeniyle hapis cezasına çarptırılan Ayşe Çelik, Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararı sonrası beraat etti. Şimdi ise Yeşil Sol Parti'den Diyarbakır milletvekili aday adaylığına başvurduğunu duyurdu. HDP'nin kapatılma ihtimaline karşı Yeşil Sol Parti'nin bir alternatif olarak değerlendirildiği ve HDP'nin seçimlere bu parti çatısı altında girebileceği belirtiliyor.
20 Mart 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM'de HDP eş başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan ile bir araya geldi. Görüşmede, sorunların çözümünün TBMM'de olduğu vurgulandı ve Millet İttifakı'nın beyannamesi, yerel yönetimler ve parti kapatma arayışları gibi konular ele alındı. Kılıçdaroğlu, toplumun ayrıştırılmaması gerektiğini ve her sorunun çözüm adresinin TBMM olduğunu belirtti. Buldan ve Sancar da görüşmenin yapıcı olduğunu ve çözümün Meclis'te aranması gerektiğini ifade ettiler.
20 Mart 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP eş başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan ile TBMM'deki makamlarında bir araya gelecek. Görüşme bugün saat 12:00'de gerçekleşecek ve sonrasında bir basın toplantısı düzenlenecek. Kılıçdaroğlu'nun HDP ziyareti, HDP'nin başka programları nedeniyle geçen hafta ertelenmişti.
20 Mart 2023

İstanbul Valiliği, HDP'nin İstanbul'daki Nevruz kutlamasında düzenlenen etkinlikte yasadışı pankart ve flama sokmaya çalışma ve yasadışı slogan atma gerekçesiyle 224 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Olay, Fatih ilçesindeki Yenikapı Miting Alanı'nda gerçekleşti. Valilik tarafından yapılan açıklamada, incelemenin devam ettiği belirtildi.
19 Mart 2023

Eski HDP sözcüsü ve Türkiye'nin Sesi Altınçağ Partisi'nin kurucusu Ayhan Bilgen, AKP'den milletvekili adayı gösterileceği yönündeki iddialar üzerine, herhangi bir ittifaktan görüşme talebi gelmediğini ve siyasette kınayıcıların eleştirileriyle yola çıkmadıklarını belirtti. Bilgen, HDP'de önemli görevlerde bulunmuş ve iki dönem milletvekilliği yapmıştı. 2021'de HDP'den ayrılarak kendi partisini kurmuş ve halen Kobani olayları nedeniyle yargılanmaktadır. AKP'den resmi bir teklif almadığı ancak partililerin AKP'li kurmaylarla görüştüğü bilgisi paylaşıldı.
19 Mart 2023

Ayhan Bilgen, HDP'de üst düzey görevlerde bulunmuş ve iki dönem milletvekilliği yapmıştır. HDP'den Aralık 2021'de ayrılan Bilgen, Mart 2022'de Türkiye'nin Sesi Altınçağ Partisi'ni kurmuştur. Bilgen ve partisinden bazı isimlerin AKP'li kurmaylarla görüştüğü ve Bilgen'in AKP'den milletvekili adayı olarak gösterilmesinin kesin gibi görüldüğü belirtiliyor. Bilgen, HDP'den ayrılırken sosyal medya üzerinden kendisine yönelik iftira ve hakaret kampanyalarına maruz kaldığını ifade etmiş ve kişilik haklarını savunacağını belirtmiştir.
19 Mart 2023

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Halk TV'nin provokatif yayınlar gerçekleştirdiğini ve bu nedenle kanal hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu. Şahin, seçimler öncesinde medyanın uyması gereken kuralların olduğunu, ancak Halk TV'nin bu kurallara uymadığını belirtti. Halk TV'de yapılan bir programda Türkiye'nin sömürgeci bir güç olarak nitelendirilmesi ve terör örgütü üyesi bir kişinin övülmesi RTÜK tarafından kabul edilemez bulundu.
18 Mart 2023
İşaretlediklerim