Münevver Karabulut'un katili Cem Garipoğlu'nun mezarının açılmasına karar verildi. Garipoğlu'nun ölmediği ve kaçırıldığı iddiaları üzerine mezarının açılması ve otopsi yapılması talep ediliyordu. Silivri başsavcılığı, otopsi kaydını istemiş ve bilirkişi heyetinin raporuna göre mezarın açılmasına karar verilmişti. Karabulut ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, mezarın 3 Ekim 2024'te açılacağını duyurdu.
27 Eylül 2024

2019 yılında Ankara'nın Çubuk ilçesinde CHP'nin eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik linç girişimi davasında yeniden karar verildi. Kılıçdaroğlu'nun sığındığı evin önünde 'Yakın o evi' diye bağıran Sevim Gölyeri'ye beş yıl 10 ay hapis cezası verildi. Davada toplam 48 kişi yargılanırken, cezaları kesinleşen 20 sanık yeniden yargılanmadı. Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik, kararı İstinaf'a taşıyacaklarını açıkladı.
27 Eylül 2024

Britanya'da iki iklim aktivisti, Vincent Van Gogh'un 'Ayçiçekleri' tablosuna çorba attıkları için hapis cezasına çarptırıldı. Pheobe Plummer iki yıl üç ay, Anna Holland ise 20 ay hapis cezası aldı. Hakim, eylemin topluma büyük zarar verdiğini ve şiddet olayı olarak kabul edilebileceğini belirtti. Eylem, fosil yakıt kullanımını durdurma çağrısı amacıyla yapılmıştı.
27 Eylül 2024

Adana'da 6 Şubat 2023'teki depremde yıkılan ve 96 kişinin ölümüne neden olan apartmanın müteahhidi Hasan Alpargün, 62 kez müebbet ve 865 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Alpargün, binayı inşa ederken kanunlara uygun hareket ettiğini ve zemin etüdü yaptırdığını iddia etti. Ancak mahkeme, Alpargün'ü 'olası kastla birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan suçlu buldu. Alpargün'ün Kıbrıs'a kaçmaya çalıştığı ve büyük miktarda para transfer etmeye çalıştığı da belirtildi.
27 Eylül 2024

Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla yargılandığı davada, 4 Eylül'de ölmesi nedeniyle dava düştü. Kolivar, bir televizyon programında yaptığı konuşma ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle soruşturma geçirmiş ve tutuklanmıştı. İstanbul 17’nci Asliye Ceza Mahkemesi, Kolivar'ın ölümünden sonra davanın düşürülmesine karar verdi.
27 Eylül 2024

Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yakalanan ilk darbeci olan eski Bursa il jandarma komutanı Yurdakul Akkuş’a verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onadı. Ayrıca, Ali Çiğci ve Bilal Dişbudak’a anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmeye yardım suçundan verilen 15’er yıl hapis cezaları da onandı. Diğer sanıklar hakkında verilen çeşitli hapis ve beraat kararları da Yargıtay tarafından onandı. Akkuş’un çantasında darbecilerin yönetim planı şemaları ve kamu kurumlarının başına geçecek isimlerin listesi bulunmuştu.
27 Eylül 2024

ABD'nin New York eyaletinde bulunan Rockville Centre Katolik Piskoposluğu, çocukken rahipler tarafından cinsel istismara uğradığını iddia eden 530'dan fazla mağdura 323 milyon dolar tazminat ödeyecek. Bu karar, çocuk cinsel istismarı mağdurlarının geçmişte işlenen suçlar nedeniyle dava açmalarına olanak tanıyan yasaların kabul edilmesinin ardından geldi. Piskoposluk, iflas başvurusunda bulunmuş ve mağdurların daha önceki 200 milyon dolarlık anlaşma teklifini reddetmesiyle iflas süreci tehlikeye girmişti. Yeni anlaşma, iflas sürecini ortadan kaldırarak mağdurların adil bir şekilde tazmin edilmesini sağlayacak.
27 Eylül 2024

ABD'nin New York eyaletindeki Rockville Centre Katolik Piskoposluğu, çocukken rahipler tarafından cinsel istismara uğradığını iddia eden 530'dan fazla mağdura 323 milyon dolar tazminat ödeyecek. Bu karar, çocuk cinsel istismarı mağdurlarının geçmişte işlenen suçlar nedeniyle dava açmalarına olanak tanıyan yasaların kabul edilmesinin ardından geldi. Piskoposluk, iflas başvurusunda bulunmuş ve mağdurların daha önceki 200 milyon dolarlık anlaşma teklifini reddetmesiyle iflas süreci tehlikeye girmişti. Anlaşma, diğer Katolik piskoposlukları için de emsal teşkil edebilir.
27 Eylül 2024

Bursa'daki Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu'nun müdürü, okulda başı açık kız öğrenci olamayacağını ve herkesin başını kapatması gerektiğini belirtti. Eğitim-İş Sendikası, bu müdür hakkında suç duyurusunda bulundu ancak Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma açılmasına gerek görmedi. Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, bu durumu eleştirerek, eğitim kurumlarının bireylerin kişisel inançlarını dayatacağı yerler olamayacağını vurguladı.
27 Eylül 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 27 Eylül 2024 itibariyle 2 bin 523 gündür hapiste. Kavala, Gezi Parkı eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla tutuklanmış ve yargılanmıştır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar vermiş olsa da, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamamıştır. Kavala'nın yeniden yargılanma talebi de reddedilmiş olup, tek umudu AİHM'den gelecek kararlara bağlıdır.
27 Eylül 2024

İstanbul 10’uncu İdare Mahkemesi, Beyoğlu Belediyesi’nin Terra Santa binasından tahliye edilmesi talebine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. Beyoğlu Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün tahsisi sonlandırma kararını hukuka aykırı bularak yargıya taşımıştı. Mahkeme, belediyenin itirazını haklı buldu ve davalı idareye savunma için 30 gün süre tanıdı. Terra Santa Manastırı, Beyoğlu’nda tarihi ve kültürel öneme sahip bir yapı olarak biliniyor.
26 Eylül 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, hakkında siyasi yasak istenen 'ahmak davası' ile ilgili yargının bir silah gibi kullanıldığını belirtti. İmamoğlu, davanın toplumu rahatsız ettiğini ve sürdürülemez olduğunu ifade etti. Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 2019'da yaptığı açıklamalar üzerine başlayan dava, İmamoğlu'na iki yıl yedi ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezası verilmesiyle sonuçlanmıştı. Dava şu anda istinaf aşamasında ve karar onanırsa İmamoğlu'na siyasi yasak gelecek.
26 Eylül 2024

Münevver Karabulut'un babasının talebi üzerine Cem Garipoğlu'nun mezarının açılmasına karar verildi. 17 yaşındaki Münevver Karabulut, 3 Mart 2009'da Cem Garipoğlu tarafından öldürülmüştü. Garipoğlu, 197 gün sonra teslim olup tutuklanmış ve 24 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 10 Ekim 2014'te hücresinde ölü bulunan Garipoğlu'nun otopsi kaydı Silivri başsavcılığı tarafından istenmişti.
26 Eylül 2024

Osman Kavala, 26 Eylül 2024 itibariyle 2 bin 522 gündür hapiste bulunuyor. Kavala, Gezi Parkı eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar vermiş olmasına rağmen, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamadı. Kavala'nın yeniden yargılanma talebi de reddedildi ve Yargıtay, Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı.
26 Eylül 2024

Çiftlik Bank davasında savcı, 'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın ve kardeşi Fatih Aydın için toplam 88 bin 302'şer yıl hapis cezası talep etti. Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, sanıklar SEGBİS aracılığıyla katıldı. Savcı, Aydın kardeşlerin bilişim sistemleri aracılığıyla dolandırıcılık, suç örgütü kurma ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçlarından cezalandırılmasını istedi. Diğer sanıklar hakkında da çeşitli hapis cezaları talep edildi ve bazıları tutuklandı.
25 Eylül 2024

Sanatçı Gaye Filiz Alacacı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı'yı eleştirdiği için telefonu alınarak üç saat boyunca bir odada alıkonulduğu gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Tiyatroları'nın talebiyle konuyu araştırmak üzere müfettiş görevlendirdi. Alacacı, Karadağlı ve iki diğer yetkili hakkında 'hürriyeti tehdit, görevi kötüye kullanma ve haberleşmenin engellenmesi' suçlarından soruşturma başlatılmasını talep etti. İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği, bir sanatçının alıkonulmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.
24 Eylül 2024

Antalya'nın Kaş ilçesinde, koruma altındaki 45 arı kuşunu avlayan iki kişiye toplam 84 bin lira ceza verildi. Kaş Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliği ekipleri, Çataloluk Mahallesi Yaylacık mevkisinde kaçak av yapıldığı ihbarı üzerine harekete geçti. Şüphelilere Kara Avcılığı Kanunu’na muhalefetten idari para cezası ve tazminat cezası kesildi, ayrıca ruhsatsız av tüfeğine el konuldu.
24 Eylül 2024

İsviçre polisi, Sarco adlı intihar kapsülünün kullanımıyla ilgili olarak Schaffhausen kantonunda birkaç kişiyi gözaltına aldı. Sarco, nitrojen gazı kullanarak acısız bir ölüm sunan ve biyolojik olarak parçalanabilen malzemelerden üretilen bir cihaz. İsviçre Sağlık Bakanı Elisabeth Baume-Schneider, kapsülün güvenlik mevzuatına uymadığını ve yasal olmadığını belirtti. İsviçre'de ötanazi yasal olsa da, bencilce nedenlerle yapılması suç teşkil ediyor.
24 Eylül 2024

Samsun’un Atakum ilçesinde 17 yaşındaki ehliyetsiz sürücü M.B., motosikletli kurye Sefa Şerif Efe'ye çarparak ölümüne neden oldu. M.B., üniversiteye gittiğini mazeret göstererek duruşmaya katılmadı. Sefa Şerif Efe'nin ailesi, sanığın en üst maddeden cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme, sanık hakkında zorla getirme emri düzenlenmesine ve trafik bilirkişisinden kusur raporu aldırılmasına karar vererek duruşmayı 24 Aralık’a erteledi.
24 Eylül 2024

Yargıtay, 1996 yılında Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 10 tutuklunun demir çubuk ve sopalarla dövülerek öldürüldüğü olayla ilgili davada zaman aşımı kararını hukuka uygun buldu. Davada yerel mahkeme, sanıkların eylemlerini tanımlarken kullandığı suç maddesi ve hukuki değerlendirmelerde hata bulunmadığını belirtti. Mağdur avukatları, davanın makul sürede sonuçlandırılmadığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuş ve Türkiye 2010 yılında tazminata mahkum edilmişti.
24 Eylül 2024
İşaretlediklerim