Kahramanmaraş merkezli çifte deprem sonrasında arama kurtarma çalışmalarına katılan ve Twitter üzerinden 'Devlet nerede' diye soran emekli savcı Erol Taslak hakkında, bir takipçisinin şikayeti üzerine 'Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve diğer devlet organlarını alenen aşağılama' suçlamasıyla dosya açıldı. Isparta savcılığı, Taslak'ın sözlerinin aşağılayıcı değil, eleştiri niteliğinde olduğuna karar vererek kovuşturmaya yer olmadığını belirtti. Bu karar, Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesi kapsamında değerlendirildi.
24 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Diyarbakır'da 'acil yıkılacak' binalar listesi oluşturuldu. Diyarbakır Barosu, binaların delil toplanmadan yıkılmasını engellemek için mahkemeye başvurdu ve Diyarbakır 1'inci Sulh Mahkemesi yıkımı durdurma kararı verdi. Ancak, mesai saati bittikten sonra aynı mahkeme, yıkımı durdurma kararının sehven verildiğini ve görevli olmadığını belirterek karardan döndü. Avukatlar, ilk kararda hukuki bir hata olmadığını, mesai dışı karar değişikliğinin 'yukarıdan baskı' sonucu olabileceğini düşünüyor. Diyarbakır Barosu, yıkım işleminin devamının delil tespitini riske attığını ve mahkemenin karar değişikliğinin yargı bağımsızlığı açısından kaygı verici olduğunu belirtti.
24 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremde yıkılan ve 35 kişinin ölümüne neden olan İsias Otel'de kalan Kıbrıslı çocuk sporcular ve beraberindekilerin ölümü üzerine başlatılan soruşturmada gizlilik kararı olup olmadığı konusunda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ net bir bilgi veremedi. Bozdağ, konu hakkında kamuoyuna yansıyan bilgilerin aksine kendisine gizlilik kararı olmadığı yönünde bilgi verildiğini ifade etti. Kıbrıslı aileler, çocuklarının ölümüne neden olan olayın soruşturmasına gizlilik kararı getirildiği iddiaları üzerine endişelerini dile getiriyor.
24 Şubat 2023

Ekşi Sözlük yönetimi, sitelerinin erişime kapatılmasının ardından BTK ile iletişim kurduklarını ve kapatma kararının herhangi bir içeriğe dayanmadığını duyurdu. Sözlük, iktidarın depremle ilgili ihmallerini eleştiren mecralar arasında yer aldığı için hedef gösterilmiş ve kapatılmıştı. Yönetim, BTK ile görüşme çabalarının ardından Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü'nün yazısıyla alınan erişim kararının içerik dayanağı olmadığını belirtti ve karara karşı hukuki yolların izleneceğini açıkladı.
23 Şubat 2023

Halk TV muhabiri Ferit Demir, Malatya'da Ayşenur Aslan'ın sunduğu bir program sırasında canlı yayında bir saldırganın tehdidiyle karşılaştı. Saldırgan, Demir'in yanına gelerek onu tehdit etti ve elindeki çekiç kameralara yansıdı. Demir, polise şikayette bulundu ancak saldırganın çekiçle vurmadığı gerekçesiyle herhangi bir işlem yapılmadığını belirtti. Demir, daha önce de bir polis tarafından tekmelendiğini ifade etmişti.
23 Şubat 2023

Kahramanmaraş depremlerinden etkilenenler için düzenlenen 'Bir Kira Bir Yuva' yardım programına Savaş Ateş adında bir kişi kızları adına 50 milyon liralık bağış yapınca, sosyal medyada bu kişinin suç örgütü lideri Sedat Peker olduğu iddia edildi. Sedat Peker'in eşi Özge Peker, Instagram üzerinden bu iddiaları yalanlayarak, eşinin yardım faaliyetlerine ismini kullanmadan devam ettiğini ve Birleşik Arap Emirlikleri makamlarından video çekme izni beklediğini belirtti. Ayrıca, bu tür yanlış haberlerin yardım organizasyonlarına zarar verebileceğini ifade etti.
23 Şubat 2023

2018 yılında çıkarılan imar barışı düzenlemesi, yapı kayıt belgesi alan binaların deprem dayanıklılığı konusunda maliklerini sorumlu tutuyor ve bu durum, 6 Şubat'taki büyük depremler sonrası tartışma konusu oldu. Uzmanlar, yıkılan binaların çoğunun bu belgeye sahip olduğunu ifade ediyor. Kanun, yapı kayıt belgesi verilen yapılar için yıkım kararlarını ve para cezalarını iptal ediyor, böylece belediye ve bakanlığın sorumluluğunu kaldırıyor. Depremler sonrasında müteahhitlere yönelik tutuklamalar yapılırken, yetkililer hakkında herhangi bir işlem yapılmadı.
23 Şubat 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, Türkiye'nin Birleşik Krallık, Gana, İran, Angola, Etiyopya ve Portekiz'deki büyükelçileri merkeze alındı. Yeni atamalar yapılarak, bu ülkelerde görev yapacak büyükelçiler belirlendi. Atamalar arasında Dış Politika Danışma Kurulu Üyesi, Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı ve Enformasyon Genel Müdürü gibi çeşitli bürokratik pozisyonlardan isimler yer aldı.
23 Şubat 2023

İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerif Zindaşti'nin de aralarında bulunduğu 20 sanık ve İran istihbaratının hedefindeki aktivist Habib Chaab'ın kaçırılmasıyla ilişkilendirilen 13 sanığın yargılandığı dava, İstanbul 40'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde mütalaa aşamasına ulaştı. Duruşmada, davanın beş polis sanığıyla ilgili gizli tanık ifadesi alındı. Gizli tanık, polislerin Zindaşti ile ilişkileri hakkında bilgi verdi. Mahkeme, dosyanın savcılığa gönderilmesine ve tutuklu sanıkların tahliye taleplerinin reddine karar verdi. Ayrıca, sahte kimlik kullanma iddiaları ve İranlı aktivist Habib Chaab'ın kaçırılması olayının Türkiye ayağıyla ilgili suçlamalar da gündeme geldi.
22 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararname ile depremden etkilenen ve OHAL ilan edilen 10 kentte işten çıkarmalar yasaklandı. Ağır ya da orta hasarlı işyerleri için kısa çalışma ödeneğinden yararlanma kolaylaştırıldı. İşten çıkarma yasağı, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymamak ve işyerinin kapanması gibi sebepler hariç uygulanacak. İşsiz kalanlar için İşsizlik Sigortası Fonu'ndan günlük 133,44 TL destek ödemesi yapılacak ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında olacaklar.
22 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli çifte deprem sonrasında Osmaniye Barosu, acil yıktırılacak listesindeki binaların yıkımını durdurma kararı aldı. Bu kararla, hasarlı binalarda ve enkazda delil tespiti yapılmadan herhangi bir işlem yapılamayacak. Daha önce Türkiye Barolar Birliği, deprem bölgesinde delil karartılmasına karşı hukuki destek vereceğini açıklamıştı. Osmaniye'de alınan karar, delil karartma riskini ortadan kaldırmayı amaçlıyor.
21 Şubat 2023

Uzun süredir iktidar yanlısı medya ve troller tarafından hedef gösterilen Ekşi Sözlük, BTK'nın kararıyla erişime kapatıldı. Erişim engeli kararı EngelliWeb tarafından duyuruldu ve Ekşi Sözlük yönetimi kararın ayrıntıları hakkında bilgi sahibi olmadıklarını belirtti. Hukukçu Yaman Akdeniz, erişim engelinin olası nedenleri olarak milli güvenlik, kamu düzeni, çocukların korunması ve MİT Kanunu'nu işaret etti. Platformun üst yöneticisi Başak Purut, BTK'ya ulaşamadıklarını ve kendilerine herhangi bir içerik kaldırma talebi veya bildiriminin gönderilmediğini ifade etti.
21 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi ekonomi bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, kayyım rektör Naci İnci yönetimi tarafından açılan disiplin soruşturması sonucu görevlerinden uzaklaştırılmıştı. Uzaklaştırma süresi 20 Şubat'ta sona erdi ve bir daha uzatılmadı, böylece Zenginobuz ders vermeye başlayabilecek. Zenginobuz, hakkında yürütülen sekiz soruşturmadan altısının üniversite içinde sonuçlandığını ve beş disiplin cezasının iptali için dava açtığını belirtti. Ayrıca, diğer akademisyenlerin de benzer yasaklarla karşı karşıya olduğu ve hukuk mücadelelerinin sürdüğü ifade edildi.
21 Şubat 2023

Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Sibel Suiçmez, binalarda kolon kesme şüphesi durumunda vatandaşların izleyebileceği hukuki yolları anlattı. İlk olarak ilçe belediyesinin imar müdürlüklerine şikayette bulunulması, ardından cumhuriyet savcılıklarına ihbar edilmesi gerektiğini belirtti. Takipsizlik kararı çıkması durumunda ise ağır ceza mahkemesindeki sulh ceza hakimliğine başvurulmalı. Suiçmez, yargı süreçlerinin uzunluğundan dolayı vatandaşların ve hukukçuların yılmaması gerektiğini vurguladı.
21 Şubat 2023

İstanbul Kadıköy'de uzaktan eğitim kararını protesto eden öğrencilere polis müdahalesi sonucu 25 kişi gözaltına alındı. Çağdaş Hukukçular Derneği, serbest bırakılan 22 kişiden 3'ünün, daha önce şiddet ve tacizle suçlanan polis amiri Hanefi Zengin'in şikayeti üzerine gözaltında kaldığını ve gözaltı otobüsünde Zengin ve ekibi tarafından darp edildiklerini iddia etti. Zengin daha önce de çeşitli olaylarda adı geçen ve hakkında soruşturma açılan bir polis şefidir, ancak İstanbul Valiliği tarafından yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle soruşturma kapatılmıştır.
21 Şubat 2023

HDP, Hatay'ın İskenderun ilçesinde parti yöneticisi Rıdvan Atman da dahil olmak üzere 10 kişiye işkence yapıldığı iddiasıyla ilgili olarak Hatay valisi, emniyet müdürü, İskenderun ilçe emniyet müdürü ve işkence ettiği öne sürülen kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu. İddialara göre, deprem felaketinden etkilenen kişilere kolluk kuvvetleri tarafından ağır işkence yapıldı. HDP, işkence ve kötü muamele görüntülerini de savcılığa sunduğunu belirtti.
21 Şubat 2023

Diyanet İşleri Başkanlığı, gazeteci Fatih Altaylı'nın Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlar nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Altaylı'nın, Diyanet'in 'Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi' sorusuna verdiği yanıtı eleştiren ve Diyanet'i ağır sözlerle itham eden bir tweet atması üzerine Diyanet, Altaylı'nın depremzedeleri Diyanet'e karşı kışkırttığı iddiasıyla harekete geçti. Diyanet, Altaylı'nın ifadelerini aşağılayıcı ve hakaret içerikli olarak değerlendirerek suç duyurusunda bulunma gereği duyduğunu açıkladı.
21 Şubat 2023

MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Cinayet soruşturması kapsamında şimdiye kadar 19 kişi tutuklanmış, aralarında MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi ve iki özel harekat polisinin de bulunduğu isimler yer almıştı. AA'nın haberine göre, soruşturma kapsamında gözaltına alınan A.A. isimli şahıs da tutuklandı ve böylece tutuklu sayısı 21'e yükseldi.
20 Şubat 2023

6 Şubat'taki çifte deprem sonrası Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde hasar gören belediye binası, daha ağır hasarlı binalar varken apar topar yıkıldı. Yıkım sırasında ve sonrasında enkazdan belgelerin toplanması işlemi geceleyin ve herhangi bir resmi tutanak olmadan gerçekleştirildi. Avukat Fatma Zehra Işık'ın gözlemlerine göre, toplanan belgelerin bir okula taşındığı ancak burada da herhangi bir resmi işlem yapılmadığı iddia ediliyor. Elbistan Başsavcılığı ise iddiaları reddediyor.
20 Şubat 2023

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 'evlatlık' konusundaki açıklamasına tepki göstermiş ve bu tepkisi nedeniyle bazı kesimler tarafından hedef alınmıştır. İlahiyatçı yazar İhsan Şenocak, Altaylı'ya hakaret içeren ifadeler kullanmıştır. Altaylı, Şenocak'a bu sözleri nedeniyle dava açacağını ve tartışmaların deprem felaketinin önüne geçmesini istemediği için yanıt vermeyeceğini belirtmiştir. Ayrıca, Altaylı, Türkiye'de sahte bir din algısı yaratan ve yabancı istihbarat destekli olduğunu iddia ettiği bir grubun varlığından bahsetmiştir.
20 Şubat 2023
İşaretlediklerim