Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında en çok can kaybının yaşandığı Hatay'daki yıkımlarla ilgili olarak imar affını eleştirdi. TV 5 yayınında konuşan Savaş, binaların statik hesaplarına uygun olmayan ek katlar nedeniyle yapıların zarar gördüğünü ve af politikalarının bu durumu teşvik ettiğini belirtti. Ayrıca, belediyelerin, müteahhitlerin ve denetim firmalarının daha katı kurallarla hareket etmesi gerektiğini ve belediyesinin suçlu bulunması halinde yargılanması gerektiğini söyledi.
15 Şubat 2023

Hatay'da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı bir müdürlüğün enkazında ve hasarlı binasında bulunan depremle ilgili kritik belgelerin güvenli bir yere alınmadığı ortaya çıktı. Avukat Ömer Meşe, savcılığın yer bulamadığını belirtmesi üzerine kendi imkanlarıyla belgeleri toplamaya başladı. Meşe, deprem raporları ve dayanıklılık test raporlarını içeren belgeleri kurtardığını ifade etti. Ayrıca, dijital belgelerin manipüle edilebileceğini ve ıslak imzalı belgelerin hukuki süreçte önemli olduğunu vurguladı. Enkazdaki belgelerin bir kısmı savcılık tarafından alınırken, avukat Meşe belgelerin imha edilmek istendiğini öne sürdü ve bakanlığın konuyla ilgili yaptığı açıklamaları eleştirdi.
15 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen deprem sonrasında Osmaniye'de yıkılan ve ölümlere neden olan binaların yapım kusurları nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında 14 şüpheli gözaltına alındı. Bu şüphelilerden 11'i adliyeye sevk edildi ve 4'ü tutuklanırken, 3'ü serbest bırakıldı ve diğerleri adli kontrol şartıyla salıverildi. Kalan 3 zanlının emniyetteki işlemleri sürüyor.
15 Şubat 2023

İstanbul Taksim'de gerçekleşen bombalı saldırı sonucu 6 kişinin ölümü, 81 kişinin yaralanması olayına ilişkin iddianame tamamlandı. İddianamede, bombanın 2,5 saatte bir tekstil atölyesinde hazırlandığı ve saldırının PKK tarafından düzenlendiği iddia edildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ABD'yi suçlarken, PKK saldırıyla ilgisinin olmadığını savundu. 36 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, bazı şüphelilerin ağırlaştırılmış müebbet ve binlerce yıl hapis cezası istemiyle yargılanmaları talep edildi.
14 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu karar, KYK yurtlarının depremzedelere açılmasıyla birlikte öğrencilerin mağdur olacağı endişesini doğurdu. Eğitim-Sen, kararın eğitim hakkına orantısız ve öngörülemez bir müdahale olduğunu belirterek, yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açtı.
14 Şubat 2023

Eski Genelkurmay başkanı İlker Başbuğ, 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme veya aşağılama' suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti. Başbuğ, 'Türkiye Cumhuriyeti'nde Güç Odaklarının Mücadelesi' isimli kitabıyla ilgili bir söyleşide 'darbe' imasında bulunduğu iddiasıyla suçlanıyordu. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, suçlamaları reddeden Başbuğ beraatini talep etti ve mahkeme suç unsurlarının oluşmadığına hükmederek beraatine karar verdi.
14 Şubat 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'de yaşanan büyük deprem sonrası seçimlerin ertelenmesi tartışmalarına katılarak, anayasanın seçimlerin sadece savaş durumunda ertelenebileceğini belirtti. AKP yetkilileri ve Bülent Arınç gibi isimlerin seçimlerin ertelenmesi yönündeki açıklamalarına karşın, Kılıçdaroğlu, anayasanın bu konuda net olduğunu ve seçimlerin ertelenemeyeceğini vurguladı. Ayrıca, teknolojik imkanlarla depremden kaynaklanan sorunların aşılabileceğini ve seçimlerin zamanında yapılması gerektiğini ifade etti.
14 Şubat 2023

Adıyaman'ın Besni ilçesinde depremde yıkılan altı binanın müteahhidi olan Şükrü İşitmen, AKP Besni İlçe Yönetim Kurulu üyesi çıktı ve daha önce Besni İlçe Eğitim Müdürlüğü tarafından ödüllendirilmişti. Maraş merkezli depremler sonrasında afetten etkilenen illerdeki savcılıklar, müteahhit ve inşaat sektörü çalışanlarına yönelik soruşturmalar başlattı. İşitmen İnşaat'ın sahibi Şükrü İşitmen, Adıyaman başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alındı. İşitmen İnşaat, 2014 yılında Besni'nin vergi rekortmenleri arasına girmiş ve İşitmen, 2015'te eğitime katkılarından dolayı Besni İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ödüllendirilmişti.
13 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'deki büyük depremler sırasında iktidarın seçimlerin ertelenmesi için hukukçulara çalışma yapılması talimatı verdiğini öne sürdü. Demirtaş, Anayasa'ya göre seçimlerin sadece TBMM kararıyla ve resmi savaş hali ilan edildiğinde ertelenebileceğini belirtti ve aksi bir durumun siyasi darbe olacağını ifade etti. Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 31 bin 643 kişinin ölümüne yol açan depremler sonrası, seçimlerin ertelenmesi ihtimali gündeme gelmişti.
13 Şubat 2023

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Hatay'da yıkılmak üzere olan ve işyeri ile konutların laboratuvar test sonuçlarını içeren evrakların bulunduğu binadaki belgelerin savcılık kararıyla olay yeri inceleme ekipleri tarafından tutanakla alındığını duyurdu. Avukat Bedia Büyükgebiz, yıkım girişimini engellemek için alana giden ÇHD'li avukatların, yıkılan binalardan birinin depremle diğerinin ise kepçeyle yıkıldığını ve yerdeki belgelerin her iki enkaza da ait olabileceğini belirtti. ÇHD, evrakların teslim alınmasını başarı olarak duyurdu.
13 Şubat 2023

Adalet Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında deprem suçları soruşturma büroları kurdu ve bölgede birçok savcı görevlendirildi. Yıkılan ve hasar gören yapıların müteahhitleri hakkında soruşturmalar devam ederken, birçok müteahhit ve mühendis gözaltına alındı veya tutuklandı. NEF Gayrimenkul kurucusu ve Galatasaray Spor Kulübü asbaşkanı Erden Timur, sadece müteahhitlerin değil, imzayı atan herkesin tutuklanması gerektiğini belirtti ve uygulama standartlarının sıkılaştırılması gerektiğini vurguladı.
13 Şubat 2023

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında avukatların deprem bölgesinde delil toplama ve hukuki süreçlerde vatandaşlara destek olacağını belirtti. TBB'nin mesleki dayanışma ağı oluşturduğunu, Adalet Bakanlığı ve HSK ile görüşmeler yapıldığını ve çözüm önerileri sunduğunu ifade etti. Ayrıca, TBB ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin ortak bir koordinasyon kurulu oluşturduğunu ve sahadaki delillerin korunması için çalışmalar yürütüleceğini açıkladı. Sağkan, enkazların kaldırılmasının suç teşkil edeceğini ve savcılıkların talimatı olmadan yapılmaması gerektiğini vurguladı.
13 Şubat 2023

Gaziantep'te depremde yıkılan Ayşe-Mehmet Polat Sitesi'nin müteahhidi Mehmet Ertan Akay, binanın dönemin mevzuatına uygun yapıldığını iddia etti ve site sakinlerinin sonradan yaptığı altyapı çalışmalarının temele zarar verebilecek nitelikte olduğunu öne sürdü. Akay, 'taksirle ölüme sebebiyet verme' ve 'imar kanununa muhalefet' suçlarından tutuklanmıştı. Ayrıca, binanın yapıldığı dönemde zemin analizi şartı olmadığını ve statik projede adının formalite olarak geçtiğini belirtti. Deprem sonrası savcılığa giderek hakkında soruşturma olup olmadığını öğrenmeye çalıştığını ve kaçma niyetinin olmadığını ifade etti.
13 Şubat 2023

Adana'da bir dinlenme tesisinin, deprem bölgelerine yardım götürenlere ve depremzedelere fahiş fiyatla çorba sattığı sosyal medyada paylaşıldı. Ticaret Bakanlığı'na yapılan şikayetler üzerine, işletmeye fahiş fiyat ve fiyat etiketi yönetmeliğine aykırı davranışları nedeniyle 1 milyon 860 bin lira idari para cezası verildi. Bakanlık, denetimlerin aralıksız devam ettiğini bildirdi.
13 Şubat 2023

Çağdaş Hukukçular Derneği, Hatay'da gözaltına alınan Ahmet ve Sabri Güreşçi kardeşlerin işkence gördüğünü ve Ahmet Güreşçi'nin gözaltında yaşamını yitirdiğini açıkladı. Ahmet Güreşçi'nin ön otopsi raporunda beyin kanaması ve vücudunda darp izleri tespit edildi. Sabri Güreşçi'nin hala gözaltında olduğu ve avukatlar tarafından işkenceye uğradığı gözlemlendi. Ayrıca avukatlar, jandarma tarafından tehdit edildiklerini belirtti.
13 Şubat 2023

İnsan Hakları Derneği Eş Başkanı Öztürk Türkdoğan, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş depremleri sonrasında sosyal medyada paylaşılan ve polislerin hırsız ve yağmacılara işkence yaptığına dair görüntülerin gerçekliğinin yetkili savcılıklarca araştırılması gerektiğini ifade etti. Türkdoğan, işkencenin insanlık suçu olduğunu ve zaman aşımına uğramadığını vurgulayarak, görüntülerdeki kişilerin tespit edilip soruşturma başlatılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin cezasızlık politikasından cesaret alan güvenlik görevlilerinin işkence suçuna karıştığını ve bu durumun ciddi bir sorun olduğunu dile getirdi. Türkdoğan, işkence görüntülerinin sosyal medyada dolaşmasına rağmen yetkililerin harekete geçmediğini eleştirdi ve bu durumun Türkiye'deki cezasızlık sorununu gösterdiğini belirtti.
12 Şubat 2023

İstanbul başsavcılığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Youtuber Oğuzhan Uğur'un asılsız paylaşım yaptığı gerekçesiyle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçundan soruşturma başlattı. Uğur, sanatçı Haluk Levent ile birlikte deprem bölgesinde yardım çalışmalarında aktif rol almıştı. Başsavcılık, Babala TV'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımların korku ve paniğe neden olduğunu ve arama kurtarma çalışmalarını aksattığını iddia etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından depremle ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle başka kişilere de soruşturma açıldığı ve gözaltılar yapıldığı belirtildi.
12 Şubat 2023

Hatay'da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı il müdürlüğü yerleşkesindeki yapı denetim ve şube müdürlüğünün ek binalarından birinin yıkımı, avukatların müdahalesiyle durduruldu. Deprem sonucu hasar gören ve yıkımına başlanan binalarda önemli belgelerin bulunduğu iddia ediliyor. Avukatlar, belgelerin dijital ortama aktarıldığı yönündeki bakanlık açıklamalarına rağmen, ıslak imzalı evrakların önemini ve yargılamada dikkate alındığını belirtiyorlar. Bölgedeki avukatlar, belgelerin bir kısmını toplamayı başardı ve bakanlığın iddialarına itiraz ediyorlar.
12 Şubat 2023

Gaziantep'te, Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan Ayşe Mehmet Polat Sitesi'nin müteahhidi ve fenni mümessili Mehmet Ertan Akay, 'taksirle ölüme sebebiyet verme' ve 'imar kanununa muhalefet' suçlamalarıyla tutuklandı. Akay, İstanbul Ataşehir'de yakalandıktan sonra Gaziantep'e götürüldü ve emniyet müdürlüğündeki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilerek tutuklama kararı verildi.
12 Şubat 2023

6 Şubat'taki depremin ardından Diyarbakır'dan Adıyaman'a gönüllü olarak enkaz kurtarma çalışmalarına katılmak üzere giden beş genç, jandarma tarafından şüpheli bulunup polise teslim edildi. Emniyette işkence gördükleri, üzerlerine soğuk su dökülüp elbiseleri çıkarıldıktan sonra çıplak halde şehir dışına bırakıldıkları iddia ediliyor. Gençlerin telefonlarına el konuldu ve bir gencin sakladığı telefonla haber vermesi sonucu avukatlar olay yerine gitti. Gençlerin vücutlarında işkence izleriyle bulunduğu belirtiliyor.
12 Şubat 2023
İşaretlediklerim