ABD'nin Arkansas eyaleti, gençlerde bağımlılığa yol açtığı ve zihin sağlığı sorunlarını artırdığı gerekçesiyle YouTube ve ana şirketi Alphabet'e dava açtı. Başsavcılık, YouTube'un ticaret ve kamu yararı yasalarını ihlal ettiğini iddia ediyor. Alphabet ise suçlamaları reddetti. Arkansas eyaleti, geçen yıl da TikTok ve Facebook'un ana şirketi Meta'ya benzer davalar açmıştı.
1 Ekim 2024

Galatasaray, Serwin Global Solutions SDN BHD bünyesindeki meritking.news ile yaptığı sponsorluk anlaşmasını feshettiğini Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirdi. Anlaşma, 2024-25 ve 2025-26 futbol sezonlarını kapsayacak şekilde yıllık 3 milyon 155 bin dolar artı KDV tutarında bir sponsorluk ve reklam anlaşmasıydı. Ancak, meritking.news'in yasadışı bahis sitesi Meritking ile bağlantılı olduğu iddiaları üzerine Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) izni iptal etti ve Galatasaray da anlaşmayı feshetti. Spor Toto Teşkilat Başkanlığı, konuyla ilgili olarak Galatasaray ve Adana Demirspor hakkında suç duyurusunda bulundu.
1 Ekim 2024

Gazeteci Güneri Cıvaoğlu, İstanbul'daki bir restoranda dengesini kaybederek düşüp başını yere çarpması sonucu yoğun bakıma alınmıştı. 85 yaşındaki Cıvaoğlu, tedavi gördüğü yoğun bakımda hayatını kaybetti. Cıvaoğlu, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun kuruluş sürecinde yer almış ve birçok önemli gazetede çalışmıştı.
1 Ekim 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul Barosu, dezavantajlı gruplara ücretsiz avukatlık hizmeti sağlamak amacıyla bir işbirliği protokolü imzaladı. Protokol, özellikle kadınlar, çocuklar ve ekonomik zorluklar yaşayan bireylerin yasal haklarını öğrenmeleri ve adalete erişimlerini kolaylaştırmayı hedefliyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, adalete erişimin temel bir hak olduğunu vurgularken, İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, adli yardım sisteminin önemine dikkat çekti. Protokol, avukatların hukuki desteğini genişletmeyi ve adli yardım hizmetlerini iyileştirmeyi amaçlıyor.
1 Ekim 2024

Netflix'in hit dizisi Baby Reindeer, Fiona Harvey'in açtığı iftira davası nedeniyle hukuki sorunlarla karşı karşıya. Yargıç Gary Klausner, dizinin gerçek bir hikaye olarak lanse edilmesine rağmen bazı önemli olayların gerçekte yaşanmadığını belirtti. Netflix, dizinin drama tarzında çekildiğini ve izleyicilerin iddiaların gerçek dışı olduğunu anlayacağını savunsa da yargıç bu görüşe katılmadı. Dava devam ederken, dizi ve yaratıcıları ödüller kazanmaya devam ediyor.
30 Eylül 2024

Netflix'in popüler dizisi 'Baby Reindeer' ile ilgili olarak Fiona Harvey'nin açtığı hakaret davasında mahkeme, davanın devam etmesine karar verdi. Harvey, dizideki karakterin kendisinden esinlenildiğini ve gerçeklerin çarpıtıldığını iddia ediyor. Mahkeme, dizinin 'gerçek hikaye' olarak sunulamayacağına hükmetti ve Harvey'nin 'kasıtlı olarak duygusal sıkıntıya neden olma' suçlamasıyla Netflix'i dava edebileceğine karar verdi. Netflix ise dizinin esas itibarıyla doğru olduğunu savunuyor.
30 Eylül 2024

Eski Ülkü Ocakları genel başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin davada, sanık avukatlarının yeni bilirkişi raporu talebi mahkeme tarafından reddedildi. Ateş'in ailesi, davada adaletin sağlanmasını talep ederken, sanıkların cezalandırılmasını istedi. Duruşmada, sanık avukatları bilirkişi raporuna itiraz etti ve yeni tanıkların dinlenmesini talep etti. Mahkeme, duruşmaya ara vererek esas hakkındaki savunmaların yapılmasına karar verdi.
30 Eylül 2024

Eski Ülkü Ocakları genel başkanı Sinan Ateş’in Ankara’da silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin davanın bugünkü duruşmasına turkuaz basın kartı olmayan gazeteciler alınmadı. Mahkeme başkanı, basın mensubu olup olmadığını belirleme yetkisinin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nda olduğunu belirterek, sadece yeni basın kartı olanları duruşmaya aldıklarını açıkladı. Duruşmada ayrıca tutuklu sanık Mustafa Ensar Aykal’ın avukatının duruşmanın kapalı yapılması talebi reddedildi ve bilirkişi raporuna itirazlar dile getirildi.
30 Eylül 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 30 Eylül 2024 itibariyle 2 bin 526 gündür hapiste. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar vermiş olmasına rağmen, Türkiye'deki mahkemeler tutukluluğunun devamına karar verdi. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı ve yeniden yargılanma talebi reddedildi.
30 Eylül 2024

Netflix’in yeni dizisi 'Canavarlar: Lyle ve Erik Menendez’in Hikayesi', 1989’da ebeveynlerini av tüfeğiyle öldüren iki kardeşin dava süreci ve sonrasında yaşananları anlatıyor. Menendez kardeşler, ebeveynlerinin kendilerine yıllarca fiziksel, duygusal ve cinsel istismarda bulunduğunu iddia ederek müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Dava, yıllar içinde birçok belgesel, podcast ve diziye konu oldu ve kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Netflix dizisi, bu ünlü davayı yeniden gündeme taşıyor.
29 Eylül 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 28 Eylül 2024 itibariyle 2 bin 524 gündür hapiste. Kavala, 2017 yılında gözaltına alındı ve Gezi eylemleri ile 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamadı. Kavala'ya 2022 yılında ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi ve yeniden yargılanma talebi 2024 yılında reddedildi.
28 Eylül 2024
İşaretlediklerim