2023 yılı için getirilen ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tahsilatı, vatandaşların Anayasa Mahkemesi'nin vereceği kararı beklemesi nedeniyle beklenenin çok altında, yüzde 20'lerde kaldı. CHP, bu düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu ve mahkeme başvuruyu 28 Eylül'de görüşecek. Hürriyet'in haberine göre, ek MTV'de yalnızca 3,4 milyar TL tahsil edildi, hedeflenen miktar ise 16.3 milyar TL idi.
25 Eylül 2023

İstanbul Esenyurt'ta M.Ö. isimli bir kişi, henüz belirlenemeyen bir nedenle tartıştığı eşi F.Ö.'yü silahla vurarak öldürdü ve ardından kendisini vurdu. Olay yerine gelen sağlık ekipleri, çiftin hayatını kaybettiğini belirledi. Cesetler, savcı ve polisin incelemelerinin ardından Adli Tıp Kurumuna kaldırıldı.
21 Eylül 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gençlere vergisiz telefon vaadi kapsamında 15 model üzerinde çalışıldığını açıkladı. Bu düzenlemenin Türkiye'de üretilen telefonları kapsayacağını belirten Şimşek, 60 milyar dolarlık cari açığı da hesaba katarak hareket edeceklerini ifade etti. Bu kapsamda Xiaomi, Samsung, OPPO, TCL, REALME, OMİX, GENERAL MOBİLE, TECNO MOBİLE ve POCO markalarına ait bazı telefon modelleri düzenlemeye dahil olabilir.
26 Ağustos 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, imar affı olmayacağını ifade etti. Özhaseki, bu beklentiyle iş yapanların başlarına bela alabileceğini ve kaçak yapıların kesinlikle yıkılacağını belirtti. İktidarın son imar affı düzenlemesini 2018'de getirdiği ve bu uygulamanın dört defa uzatılarak 2019'a kadar sürdüğü belirtildi. Ancak bu uygulamanın olası depremlerde can ve mal kaybını artıracağına dair uyarılar yapılmıştı.
26 Ağustos 2023

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, AKP'nin başörtüsü teklifine destek bulabileceğini ifade etti. Ekmen, teklifin referanduma gitmesi halinde gereksiz karşıtlaşma yaşanacağını belirtti. Ekmen, AKP'nin teklifinin anayasa yazımı açısından hatalı ve uzun olduğunu, sadeleştirilmiş bir metinle gelmesi halinde muhalefetten destek bulabileceğini dile getirdi. Ekmen, teklifin referandumda ele alınmasının hem insan hakları açısından sorunlu hem de toplum açısından sakıncalı olduğunu belirtti.
22 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Eylül ayında ABD'ye yatırımcılarla görüşmek üzere gidecek. Şimşek, daha önce de yabancı yatırımcıları çekmek için Körfez ülkelerine ve Batı'ya seyahatler düzenlemişti. Şimşek'in ABD ziyareti, Goldman Sachs'ın düzenleyeceği bir toplantıya katılmak için planlanmıştır.
15 Ağustos 2023

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından konut ve işyerine yönelik deprem sigortası şartları değiştirildi. Yeni düzenlemeyle birim metrekare bedeli iki katına çıkarıldı ve sigorta bedeli enflasyona endeksli hale getirildi. Ayrıca, Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) yerine Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) uygulanacak ve bu sigorta hem depremi hem de sel afetini kapsayacak. Yeni düzenleme 1 Ağustos'ta uygulamaya girdi ve DASK'taki değişikliklerin 2024'ün başında uygulamaya girmesi bekleniyor.
14 Ağustos 2023

Ticaret Bakanlığı'nın önlemleri sonrası ikinci el araç satışları bir ayda yüzde 18 azaldı. Uzmanlar, ertelenen talebin eylül ayından itibaren ortaya çıkmasıyla fiyatların artabileceği konusunda uyarıyor. Vavacars yöneticisi Serdıl Gözelekli, fiyatları aşağıya çekecek bir adımın öngörülmediğini, bu nedenle insanların ihtiyaçlarını ertelememesi gerektiğini belirtti.
14 Ağustos 2023

Ticaret Bakanlığı, stokçuluk ve 'al-sat' uygulamalarını engellemek için yeni bir düzenleme hazırlıyor. Bu düzenleme kapsamında, sıfır araçlara elektronik takip sistemi kurulacak ve bu sistem aracılığıyla araçların stok durumu izlenebilecek. Ayrıca, üçten fazla konut veya otomobil satanlara ceza uygulanacak. İlan sitelerinde de denetimler artırılacak ve yanıltıcı bilgi verenlere cezai yaptırım uygulanacak.
2 Ağustos 2023

Akbelen'deki kömür madeni çalışmaları nedeniyle ağaçların kesilmesi ve bu duruma karşı çıkan İkizköy direnişçilerine jandarmanın müdahalesi sonrasında, 'Beşli Çete' olarak bilinen Limak ve İçtaş ortaklığı YK Enerji, 'emekçiler' adına gazetelere tam sayfa ilan vererek maden ve santralleri savundu. İlan, iktidara yakın birçok gazetede tam sayfa yayınlandı ve muhalif Sözcü gazetesinde de yer aldı. İlanın yayınlanması, Sözcü gazetesine eleştirilere neden oldu.
30 Temmuz 2023

Türkiye'deki konut sahipleri, hükümetin boş evlere ek vergi getireceği beklentisiyle tedirgin oldu. Bu durum, hem vergi ödemek istemeyen hem de kiralamaya sıcak bakmayan ev sahiplerinin evlerini satışa çıkaracağı beklentisini doğurdu. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, kira artışına yüzde 25 sınırının getirilmesi ve artan anlaşmazlıklar nedeniyle açılan tespit ve tahliye davalarının uzun yıllar sürmesinin mülk sahiplerini bu yola ittiğini belirtti. Akdoğan, ev sahiplerinin 'sahte sözleşme' gibi yollara başvurabileceğini de vurguladı.
26 Temmuz 2023

Journo tarafından yapılan bir araştırmada, haber sitelerinin kullanıcıları ne kadar gözetlediği ve sayfa hızları incelendi. Araştırmaya göre, kullanıcıyı en çok gözetleyen site A Haber olurken, en yavaş site ise Takvim'in mobil sürümü oldu. Diken, Karar ve Evrensel ise kullanıcıyı yoğun olarak gözetlemeyen ve hızlı bir mobil deneyim sunan siteler arasında yer aldı. Ayrıca 'erişilebilirlik' alanında en yüksek puanı alan siteler arasında Diken, İnternetHaber ve Mynet bulunuyor.
25 Temmuz 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hürriyet gazetesinin yazarlarına verdiği röportajda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na kızgın olmadığını ve İmamoğlu'nun CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adayı olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, 2024 yerel seçimlerinde 2019 seçimlerinden daha iyi bir sonuç alacaklarını iddia etti. Ayrıca, PKK/PYD/YPG, FETÖ ve İŞİD'in terör örgütü olduğunu bir kez daha vurguladı. Kılıçdaroğlu, seçim sonuçlarının AK Parti'nin oyunun yüzde 49'lardan 35'lere düştüğünü gösterdiğini ve iktidarın kamu kaynaklarını fütursuzca kullandığını ifade etti.
23 Temmuz 2023

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Mehmet Kalyoncu, İstanbul'daki kamu arazilerinin yap-işlet-devret modeliyle değerlendirilmesi için bir konut projesi hazırladıklarını açıkladı. Proje kapsamında, kamu arazilerine kiralık konutlar inşa edilecek ve bu konutlar orta gelirli vatandaşlara uygun fiyatlarla kiralanacak. Kalyoncu, projenin konut ve kira krizinin çözümü için geliştirildiğini belirtti.
21 Temmuz 2023

68 yaşındaki yazar ve şair Roni Margulies, kanser tedavisi gördüğü bir süre sonrasında hayatını kaybetti. Margulies, 2002 Yunus Nadi Şiir Ödülü'nü 'Saat Farkı' kitabıyla kazanmıştı. Ayrıca, İngiliz şairler Ted Hughes ve Philip Larkin ile İsrailli şair Yehuda Amihay'ın şiirlerini Türkçeye çevirdi. En çok satan kitabı 'Bugün Pazar, Yahudiler Azar' oldu.
19 Temmuz 2023

İktidara yakın yazar Abdulkadir Selvi, ekonomi çevreleriyle yaptığı görüşmelere dayanarak Merkez Bankası'nın faiz artışının yüzde 20'ye ulaşmayacağını, yüzde 16,50-17,00 civarında olabileceğini iddia etti. Anadolu Ajansı'nın anketine katılan ekonomistler ise Merkez Bankası'nın politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 20'ye çıkaracağını öngörmüştü. Daha önceki faiz artışının piyasalar tarafından yetersiz bulunması döviz kurlarında artışa neden olmuştu. Merkez Bankası'nın faiz kararı 20 Temmuz'da açıklanacak.
17 Temmuz 2023

Karabük'ün Hürriyet Mahallesi'nde bulunan bir dolmuş durağı yanındaki yürüyen merdivenin altında vatandaşlar tarafından bir bebek cesedi fark edildi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yapılan incelemenin ardından bebeğin cesedi, Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı.
13 Temmuz 2023

Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilimli dönemde, CNN Türk moderatörü Hande Fırat Türk vatandaşlarına Yunan adalarına gitmeme çağrısında bulunmuştu. Ancak ilişkilerin düzelmesiyle birlikte, Fırat Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir selfie çekti ve bunu Instagram hesabından paylaştı. Bu durum, Yunanistan merkezli bir haber sitesi tarafından da dikkate alınarak haberleştirildi. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Miçotakis Litvanya'daki NATO zirvesinde bir araya gelerek el sıkıştılar.
13 Temmuz 2023

TBMM'ye sunulan ve bu yıl bir defaya mahsus iki katı ödenmesini öngören Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) artışı teklifine göre, bir-üç yaş arası otomobil sahipleri 2023'te en az 4 bin 240 lira, en yüksek 202 bin 304 lira MTV ödeyecek. Togg T10X modeli için ödenecek MTV 12 bin 906 lira olacak. Yeni otomobil satışlarının çoğunluğunu oluşturan 1,6 litreyi aşmayan motor silindir hacmine sahip araçlar için MTV, 4 bin 240 lira ile 8 bin 870 lira arasında değişecek. MTV zammı otomobillerin yanı sıra otobüs, panelvan, uçak, helikopter ve motosiklet gibi diğer taşıtları da kapsayacak.
10 Temmuz 2023

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat (KKM) dönüşleri için özel bankalara da döviz satışı yapacak ve şeffaflık mesajı verdi. Bankalara gönderilen yeni düzenleme talimatına göre, işlemlerde asgari tutar 500 bin dolar ya da avro olarak belirlendi ve komisyon alınmayacak. Bankaların döviz alım talepleri telefon aracılığıyla iletilirken, fazla talepte bulunan bankalara ceza uygulanacağı ve uyuşmazlıklarda telefon kayıtlarının dikkate alınacağı bildirildi.
5 Temmuz 2023
İşaretlediklerim