Japonya'nın başkenti Tokyo, ülkenin en düşük doğum oranına sahip eyaleti olarak, ikinci çocuklar için ücretsiz bakım hizmeti sunmaya başlayacak. Ekim 2023'ten itibaren gelir düzeyine bakılmaksızın 0-2 yaş arası ikinci çocuklar bu hizmetten yararlanabilecek. Tokyo Valisi Koike Yuriko, düşen doğum oranlarına karşı cesur önlemler alacaklarını belirtti. Ayrıca, Japonya'nın yaşlanan nüfus yapısı ve bu durumun gelecekteki demografik etkileri vurgulandı.
15 Ocak 2023

Sedat Peker'in avukatı Ersan Barkın, dijital içerik platformu Netflix'in müvekkili ile iletişime geçtiğini öne sürdü. Sedat Peker, Türkiye'de hükümet hakkında iddialar ortaya attığı videolar ve tweet'lerle gündeme gelmişti. İktidarın BAE ile ilişkileri düzeltmesinin ardından Peker'e sosyal medya kısıtlaması getirilmişti. Peker'in videoları IMDb'de bir kategori oluşturmuş ve bu gelişmelerin ardından Netflix'in iletişim kurduğu iddia ediliyor.
15 Ocak 2023

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun danışmanı Emin Şen'in bakanlıkta basın müşaviri olarak çalıştığını ve ihaleler aldığını iddia etti. Şen, bu iddiaları kabul ederek, aldığı ihalelerin küçük meblağlar olduğunu ve 'Ebabil Harekatı' adlı gruba sadece takipçi olduğunu belirtti. Ayrıca, eski tweet'lerinin ironik olduğunu savundu. Gazeteci İsmail Saymaz'ın Şen ile yaptığı röportajda, Şen'in devlet memuru olmadığını, ancak bakanlıkta müşavir olarak gösterildiğini ve yüksek meblağlı ihaleler aldığını ifade etti.
14 Ocak 2023

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun danışmanı Emin Şen'in sosyal medya hesabından 2010 yılında 'Anıtkabir yakılacak' şeklinde bir paylaşım yaptığını iddia ederek Soylu'ya istifa çağrısında bulundu. Özel, daha önce de Şen'in Jandarma ve Emniyet'in resmi Twitter hesaplarına erişimi olduğunu ve ihaleler aldığını iddia etmişti. Şen ve bakanlık ise iddiaları reddediyor.
12 Ocak 2023

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun danışmanı Emin Şen'in sosyal medya üzerinden trollük faaliyetleri yürüttüğü ve bakanlıktan ihale aldığı iddialarını gündeme getirdi. Emin Şen ve İçişleri Bakanlığı, Şen'in memur olmadığını ve resmi hesaplara erişiminin olmadığını savunarak iddiaları reddetti. Özel, bakanlığın ve Şen'in açıklamalarını panik içinde yapıldığını belirterek, Şen'in AKP döneminde İstanbul ve Antalya Büyükşehir Belediyelerinden ihale aldığını ve troll ordularını yönettiğini iddia etti.
12 Ocak 2023

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), 2023 raporunda Türkiye'de ifade özgürlüğü, kadın hakları, muhalefete baskı ve LGBTİ+ hakları gibi konularda durum değerlendirmesi yaptı. Raporda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümetinin otoriter eğilimler gösterdiği, medya ve yargı üzerinde denetim uyguladığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis cezası ve siyasi yasak kararı gibi örneklerle bu durumun altı çizildi. Ayrıca, Türkiye'de bağımsız medyanın baskı altında olduğu ve en az 65 gazetecinin gözaltında veya hapis cezasına çarptırıldığı belirtildi. Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmaması gibi konular da eleştirildi.
12 Ocak 2023

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile ilişkilendirilen ve bakanlık danışmanı Emin Şen'in başında olduğu iddia edilen bir troll organizasyonunun şemasını kamuoyu ile paylaştı. Özel, bu iddiasını bir önceki gün 'çok önemli' bir dosya açıklayacağını duyurarak gündeme getirmişti. Paylaşılan şemada, söz konusu organizasyonun yapısı ve ilişkiler ağı gösteriliyor.
12 Ocak 2023

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun danışmanı Emin Şen'i AKP'nin troll ekibinin başı olarak nitelendirdi. Özel'in iddialarını açıklamasının ardından Emin Şen'in bakanlıkta danışman olarak gösterildiği profil bir süre erişime kapalı kaldıktan sonra tekrar erişime açıldı. Şen'in profilinde, medya kuruluşlarında danışmanlık yaptığı ve çeşitli Sivil Toplum Kuruluşlarında aktif rol aldığı bilgileri yer alıyor.
12 Ocak 2023

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun danışmanı Emin Şen'in, sosyal medya üzerinden yürütülen ve 'Ebabil Harekatı' adı verilen bir trol organizasyonunun başında olduğunu öne sürdü. Özel, bu hareketin sosyal medya yönetimi yaptığını ve hazırlanan içeriklerin binlerce trole servis edildiğini iddia etti. Ebabil Harekatı ise Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla Özgür Özel'e cevap verdi ve onun gerginliğini anladıklarını belirtti.
12 Ocak 2023

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun danışmanı olduğu iddia edilen Emin Şen'in, Aydın Valiliği tarafından 'İçişleri Bakanı danışmanı' olarak ağırlandığını duyurdu. Özel, Emin Şen'in sosyal medya hesabını 2010'dan beri kullandığını ve Süleyman Soylu ile birlikte dolaşarak 'trollük dersleri' verdiğini iddia etti. Aydın Valiliği'nin sosyal medya hesabında yer alan bilgilere göre, Emin Şen 25 Haziran 2020'de dönemin valisi Hüseyin Aksoy tarafından kabul edilmiş.
12 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde gerçekleşen bir ihaleyle ilgili olarak 'ihaleye fesat karıştırma' suçlamasıyla açılan yeni dava hakkında konuştu. İmamoğlu, bu dosyanın yıllar önce incelendiğini ve Danıştay tarafından sorun görülmediğini belirtti. İmamoğlu, ihale işlemlerinde kendi imzasının olmadığını ve İçişleri Bakanlığı ile Danıştay'ın kendisi hakkında herhangi bir suçlama yapmadığını ifade etti. Ayrıca, iki yıldır savcılıkta bekleyen dosyanın birden dava haline geldiğini ve bu durumun planlı kötülükler olarak değerlendirildiğini söyledi.
11 Ocak 2023

İçişleri Bakanlığı'nın ihbarı üzerine, Ekrem İmamoğlu'nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde gerçekleştirilen bir ihale ile ilgili olarak 'ihaleye fesat karıştırma' suçlamasıyla dava açıldı. İmamoğlu daha önce kamu görevlisine hakaretten ceza almış ve siyasi yasak süreci başlamıştı. İçişleri Bakanlığı'nın incelemesi sonucu hazırlanan rapor üzerine Büyükçekmece Başsavcılığı soruşturma izni istedi ve Danıştay izni onayladı. Savcılık, İmamoğlu dahil yedi isim hakkında üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası talep etti ve 53. Madde uygulanmasını istedi. Dava 15 Haziran 2023'te görülecek.
11 Ocak 2023

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesi üzerine TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, TBMM'ye soru önergesi verdi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Twitter üzerinden Şık'ı sert bir dille eleştirdi. Şık ise MHP'nin cinayetle ilişkilendirilmesine dikkat çekerek yanıt verdi. Soruşturma kapsamında şu ana kadar 10 kişi, aralarında MHP ile ilişkili isimler ve özel harekât polisleri de olmak üzere tutuklandı.
8 Ocak 2023

Almanya'nın Castrop Rauxel kentinde, siyanür ve risin gibi kimyasal maddeler temin ederek kimyasal saldırı planladığı iddia edilen 32 yaşındaki İranlı bir şüpheli ve yanındaki bir kişi gözaltına alındı. Düsseldorf Savcılığı'nın açıklamasına göre, sabah saatlerinde düzenlenen operasyona çok sayıda polis ve Robert Koch Enstitüsünden uzmanlar katıldı. Alman medyası, yabancı bir istihbarat servisinin Alman güvenlik makamlarını kimyasal saldırı tehlikesi konusunda uyardığını belirtti. Kuzey Ren-Vestfalya İçişleri Bakanı Herbert Reul, ciddi bir ihbar üzerine polisin gece müdahale ettiğini ve soruşturmanın devam ettiğini açıkladı.
8 Ocak 2023

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesi olayını TBMM gündemine getirdi. Şık, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a sorular yönelttiği bir önerge verdi. Soruşturma sürecinde yaşananlar ve olayın siyasi bağlantıları sorgulanıyor. Şık, olayı Susurluk kazasına benzeterek, devlet içi iktidar çekişmeleri ve siyasi suikast ihtimaline dikkat çekti. Soruşturmada şu ana kadar 10 kişi tutuklandı, bunlar arasında MHP ile ilişkili isimler ve iki özel harekât polisi de bulunuyor.
6 Ocak 2023

ABD Maliye Bakanlığı ve Türk Hazine ve Maliye Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'nın ortak çalışması sonucunda, IŞİD'e finansal kaynak sağladığı tespit edilen dört kişi ve iki kurumun varlıkları donduruldu. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, beş gerçek ve iki tüzel kişinin malvarlıklarının dondurulmasına karar verildiğini açıkladı. ABD Maliye Bakanlığı, bu kişi ve kurumların IŞİD'e eleman kazandırma ve para transferi gibi konularda önemli roller üstlendiklerini belirtti. El Kutani ve oğullarının kurduğu finans ağının yanı sıra, Mersin'de kurulu iki şirketin de IŞİD'e para transferinde kullanıldığı tespit edildi.
5 Ocak 2023

Türkiye'de 2023 yılı, seçim hazırlıklarıyla başladı ve Ocak ayı muhalefet için önemli gelişmeleri beraberinde getirecek. 'Altılı masa' ve 'emek ve özgürlük ittifakı' toplantıları yapılacak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında yargı süreçleri ve HDP'ye Hazine yardımının durdurulması gibi konular gündemde olacak. 'Altılı masa' hükümet programı ve geçiş süreci planını sonlandıracak, muhalefet ortak adayını belirlemeyi hedefliyor. 'Emek ve özgürlük ittifakı' ise seçim stratejilerini tartışacak. Ayrıca, İmamoğlu'nun görevden alınması ihtimali ve HDP'ye yapılan Hazine yardımının durdurulması konusunda Anayasa Mahkemesi'nin kararı bekleniyor.
4 Ocak 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 'belediyelerde terör soruşturmaları' adı altında yaptığı toplantıda kullandığı ifadeleri nedeniyle hakim ve savcıları tehdit ettiğini iddia etti. Bozdağ, İmamoğlu'na İstanbul'un sorunlarıyla ilgilenmesi yönünde tavsiyede bulundu ve yargı mensuplarının tehdit edilmesinin kabul edilemez olduğunu, hukukun her zaman karşılık vereceğini belirtti. Ayrıca, yargı kararlarının siyasi terazide tartılamayacağını ve yargı mensuplarının devlet tarafından korunduğunu ifade etti.
4 Ocak 2023

Eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesiyle ilgili soruşturmada, cinayet şüphelisi Tolgahan Demirbaş'ın MHP Milletvekili Olcay Kılavuz'un evinde gözaltına alındığı iddia edildi. Kılavuz'un, cinayetten dört gün önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile bir görüşme gerçekleştirdiği belirtildi. Gazeteci Alican Uludağ, Soylu'nun görevden alınması gerektiğini, çünkü cinayet soruşturmasını yürüten polisin Soylu'ya bağlı olduğunu ve bu durumun soruşturmanın bağımsızlığını etkileyebileceğini öne sürdü.
4 Ocak 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İBB'de çalışan bazı kişilerin terör örgütü irtibatı olduğu iddialarına karşılık, Soylu'nun bu kişileri işten çıkarma yetkisini kullanmadığını ve görev suçu işlediğini belirtti. İmamoğlu, Soylu'nun benzer yetkileri farklı belediyelerde kullandığını ve bu durumu belgelerle kanıtladığını ifade etti. Ayrıca, geçmiş dönemlerde İBB'de işe alınan bazı kişilerin terör bağlantılı olduğunu ve bu durumun İmamoğlu döneminde değil, önceki dönemlerde de yaşandığını söyledi. İmamoğlu, Soylu ve diğer yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu.
4 Ocak 2023
İşaretlediklerim