Avrupa Birliği ve 25 ülke, ulusal iklim planlarında yeni kömür projeleri geliştirmeme taahhüdünde bulundu ve diğer ülkelere de bu yönde eylem çağrısı yaptı. Bu çağrı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29'uncu Taraflar Konferansı (COP29) kapsamında yapıldı. Küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlama hedefi doğrultusunda kömür kaynaklı emisyonların azaltılması öncelikli hedefler arasında yer alıyor. İmzacı ülkeler, Brezilya'da yapılacak COP30 öncesinde diğer ülkelerin de benzer taahhütlerde bulunmasını istiyor.
20 Kasım 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı MASKİ'nin Turgutlu Atıksu Arıtma Tesisi'nde evsel atık suların arıtılmadan Irlamaz Çayı'na deşarj edilmesi nedeniyle 1 milyon 161 bin 568 lira ceza kesti. Denetimlerde, Zafer, Mustafa Kemal ve Selvilitepe mahallelerinden gelen atık suların arıtma tesisine girmeden doğrudan çaya döküldüğü tespit edildi. Bu olayla ilgili adli soruşturma başlatıldı. Benzer cezalar diğer CHP'li belediyelere de kesildi.
19 Kasım 2024

Gaziosmanpaşa Yıldıztabya Mahallesi'nde TOKİ inşaatı nedeniyle meydana gelen toprak kayması sonucu 46 konut sahibi evlerinden tahliye edildi. Mağdurlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a seslenerek, evlerine geri dönmek istediklerini belirtti. Barınma Hakkı Meclisi, inşaat çalışmalarının hukuka aykırı şekilde devam ettiğini ve bölgedeki riskin sürdüğünü ifade etti. Tahliye edilen konut sahipleri, evlerinin kendilerine teslim edilmesini veya tapu tahsis belgelerinin tapuya dönüştürülmesini talep ediyor.
18 Kasım 2024

COP29 İklim Zirvesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de başladı ve Türkiye'nin kömürden kademeli çıkış kararı alması gerektiği vurgulandı. Aralarında Greenpeace ve TEMA'nın da bulunduğu sivil toplum kuruluşları, Türkiye'nin kömürlü termik santrallerden çıkış yaparak yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi gerektiğini belirtti. Türkiye'nin 2035 yılı için belirlediği 120 GW güneş ve rüzgar enerjisi kapasite hedefi, kömürden çıkışla birlikte iklim hedeflerine ulaşmada önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu adım, Türkiye'nin uluslararası yatırım ve desteklere ulaşmasını da kolaylaştırabilir.
11 Kasım 2024

İstanbul 8. İdare Mahkemesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Adalar için hazırlanan imar planlarının yürütmesini durdurdu. Adalar, 1984'te sit alanı ilan edilmiş ve 2021'de 'Özel Çevre Koruma Bölgesi' olarak belirlenmişti. Adalılar ve Mimarlar Odası, planların yapılaşmayı artıracağı ve çevreye zarar vereceği gerekçesiyle yargıya başvurmuştu. Mahkeme, planların telafisi güç zararlar doğurabileceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurdu.
11 Kasım 2024

İstanbul'a su sağlayan barajların doluluk oranı, 15 ay sonra ilk kez yüzde 30'un altına düşerek yüzde 29,92 olarak kaydedildi. İSKİ verilerine göre, barajların toplam su biriktirme kapasitesi 868 milyon 683 bin metreküp iken, mevcut su miktarı 259 milyon 87 bin metreküp seviyesinde kaldı. Bu durum, İstanbul'un su kaynakları üzerindeki baskıyı artırırken, Türkiye'nin su fakiri olma tehlikesine dikkat çekiyor. Ayrıca, iklim değişikliği ve kuraklık gibi küresel sorunlar da bu durumu etkileyen faktörler arasında yer alıyor.
8 Kasım 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne atık su kirliliği ve vahşi depolama nedeniyle toplam 3 milyon 854 bin 237 lira ceza kesti. Torbalı ve Menemen ilçelerindeki atık su arıtma tesislerinde uygunsuzluklar tespit edilerek belediyeye ceza verildi. Ayrıca, Tire ilçesinde vahşi depolama yapıldığı gerekçesiyle de ceza uygulandı. İzmir Körfezi'nde yaşanan çevre sorunları, belediyeye yönelik eleştirileri artırdı.
6 Kasım 2024

Karaman'daki Ayrancı Barajı'nda su seviyesinin düşmesi nedeniyle balıklar oksijensiz kalarak telef oldu. Baraj, tarımsal sulama ve kuraklıktan olumsuz etkilenirken, balıkların bir kısmı su birikintilerinde mahsur kaldı. Uzun yıllardır amatör balıkçılık yapan Bayram Çetin, bu duruma üzüldüğünü belirtti. Türkiye genelinde su kaynaklarının azalması, ülkenin su fakiri olma tehlikesini gündeme getiriyor.
5 Kasım 2024

Karaman'daki Ayrancı Barajı'nda su seviyesinin kuraklık nedeniyle büyük oranda düşmesi sonucu balıklar oksijensiz kalarak öldü. Baraj, tarımsal sulama ve kuraklıktan olumsuz etkilenirken, balıkların bir kısmı su birikintilerinde mahsur kaldı, bir kısmı ise ölü olarak kıyıya vurdu. Uzun yıllardır amatör balıkçılık yapan Bayram Çetin, bu duruma çok üzüldüğünü belirtti ve ilk defa böyle bir kuraklık gördüğünü ifade etti.
5 Kasım 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Üsküdar Salacak sahilindeki imar planı değişikliklerine karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aleyhine açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bakanlık, sahil kesiminin günübirlik tesis alanı olarak kullanılmasını öngören plan değişikliklerini onaylamıştı. Mahkeme, bu değişikliklerin hukuka aykırı olduğuna karar vererek İBB'yi haklı buldu. İBB, kamu yararı adına mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
5 Kasım 2024

Uzmanlar, iklim değişikliğinin meteorolojik koşulları daha kuzeye kaydırarak Sahra Çölü ve Antarktika'da yeşil alanların artmasına neden olabileceğini belirtiyor. Fas'ta yaşanan aşırı yağışlar Sahra Çölü'nde küçük göller oluştururken, Antarktika'da sıcak hava dalgaları normalin üzerinde sıcaklıklar kaydedilmesine yol açtı. Bu değişiklikler, her iki bölgenin bitki örtüsünde değişimlerin yaşanabileceği olasılığını gündeme getiriyor. Uzmanlar, bu durumun uzun vadeli etkilerinin izlenmesi gerektiğini vurguluyor.
25 Ekim 2024
İşaretlediklerim