Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasını önemli bir gelişme olarak değerlendiriyor, ancak bu olumlu havanın ne kadar süreceği konusunda şüpheleri var. Nureddin Nebati'nin bakanlık döneminde ekonomide yaşanan sorunlara değinilirken, Şimşek'in atanmasıyla Türkiye'nin ekonomi politikalarında bir 'U dönüşü' yapabileceği ancak bu durumun ne kadar sürdürülebilir olacağı tartışılıyor. Analistler, Şimşek'in bağımsızlığı ve ekonomi modelindeki potansiyel değişiklikler konusunda kuşkulu.
5 Haziran 2023

Evren Kırıkoğlu, dolar/TL kurunun önümüzdeki altı ay içinde 25-26 seviyelerine ulaşmasının beklenen bir durum olduğunu ifade etti. İktidarın döviz kurlarını düzenlemeler ve Merkez Bankası'nın müdahaleleriyle kontrol altında tutmaya çalıştığı, ancak piyasada ikili bir fiyat oluştuğu ve seçimler sonrası kurdaki hareketlenmenin durdurulamadığı belirtiliyor. İhracatçılar daha önce 25-26 seviyesini 'denge kur' olarak talep etmişlerdi. Kırıkoğlu, adil bir kur seviyesinin de bu rakamlar olduğunu ve yabancı yatırımcıların daha ucuz seviyeleri bekleyebileceğini söyledi.
31 Mayıs 2023

Türkiye'de bankacılık sektöründe yaşanan seçim belirsizliği ve iktidarın politikaları sonucu yapılan düzenlemeler, ticari kredi arzının neredeyse durmasına ve faiz oranlarının yükselmesine neden oldu. Özellikle uzun vadeli ticari kredilerde fiyatlama yapılamazken, özel bankaların kısa vadeli spot kredilere yönelim gösterdiği ve bazı uç örneklerde faiz oranlarının yüzde 60-70 seviyelerine çıktığı belirtiliyor.
31 Mayıs 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü Faik Öztrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın algı operasyonlarına başvurduğunu ifade etti. Öztrak, kendilerine ulaşan sonuçlara göre seçim yarışının çok yakın olduğunu ve şu an itibarıyla her iki kişiden birinin oyunu aldıklarını söyledi.
28 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri durumunda vatandaşların kredi kartı borçlarının faizlerini sileceklerini ve anaparayı 36 ay taksitlendireceklerini açıkladı. Kılıçdaroğlu, bu vaadi bir kısa mesajla ve ardından detaylarıyla anlattığı bir video ile duyurdu. Bu adımın, ekonomik kriz nedeniyle borç batağında olan vatandaşları rahatlatacağını ve yuvaların yıkılmasını önleyeceğini belirtti.
25 Mayıs 2023

Türk Lirası mevduatlarının (32-91 gün) aldığı faiz ortalaması yüzde 30 seviyesini geçti, bu oran son olarak Ekim 2003'te görülmüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni ekonomi modeli ve Merkez Bankası'nın faiz indirimleri enflasyonun düşeceği ve TL'nin değer kazanacağı beklentisi yaratmıştı ancak ekonomistlerin uyarıları doğrultusunda enflasyon arttı ve TL değer kaybetti. Ekonomi yönetimi, TL'nin değer kaybını çeşitli yöntemlerle kontrol altında tutmaya çalışıyor. Ayrıca, kur korumalı mevduat hesaplarına olan ilgi artarken, bankalar TL mevduatını çekmek için faiz oranlarını yüksek tutuyor.
22 Mayıs 2023

İktidarın ekonomi politikaları sonucunda iş insanları krediye erişimde güçlük çekiyor ve bankaların getirdiği günlük 5 bin dolarlık sınır nedeniyle kendi döviz hesaplarından para çekmekte zorlanıyorlar. Konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde talepler ya askıya alınıyor ya da maliyetler son iki haftada neredeyse iki katına çıkıyor. İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, durumun ithalat ve ihracat yaparken işleri zorlaştırdığını ve döviz ihtiyacını Kapalıçarşı gibi yerlerden yüksek maliyetlerle karşılamak zorunda kaldıklarını belirtiyor.
19 Mayıs 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, FOX TV'de katıldığı programda iktidarın 'Biz gitmeyeceğiz' şeklindeki mesajlarını eleştirdi ve vatandaşları sandığa gitmeye çağırdı. Seçim güvenliği konusunda her oy kullanma yerinde avukat bulunduracaklarını ve özel güvenlik önlemleri alındığını belirtti. Ayrıca, Rusya'nın Türkiye seçimlerine müdahale etmeyeceğini açıklamasını olumlu karşıladığını ve Türkiye'nin uyuşturucu sorunu ile mücadele edeceğini ifade etti. Ekonomik vaatler arasında asgari ücretin vergi dışı bırakılması ve ücretliler için ayrı bir vergi tarifesi oluşturulması yer aldı.
12 Mayıs 2023

Aralık 2021'de başlatılan ve Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmayı amaçlayan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında biriken para miktarı 2,1 trilyon liraya ulaştı. KKM hesapları, vade sonunda faiz veya kur farkı ödemesi yaparak yatırımcıları korumayı hedefliyor. İktidar, seçim öncesi döviz talebini kontrol altına almak için KKM'ye olan ilgiyi artırmak amacıyla bir ay içinde dört yeni düzenleme getirdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, 28 Nisan haftasında KKM hesaplarındaki toplam tutar 2 trilyon 117 milyon 590 bin lira olarak kaydedildi.
6 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, 14 Mayıs seçimlerinden sonra iktidar tarafından satın alınmış adaylar, muhalif görünümlü gazeteciler ve partilere sızdırılmış ajanların ortaya çıkacağını iddia etti. Demirtaş, ultra milliyetçi görünüp muhalefet edenlere itibar edilmemesi gerektiğini ve umutları satanlara ders verilmesi gerektiğini belirtti.
30 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İzmir'de düzenlenen mitinginde, henüz konuşması devam ederken kalabalığın dağılmaya başladığı görüldü. Bu sırada bir kişinin 'Meydanı boşaltmayalım, basına fırsat vermeyelim' dediği duyuldu. İktidar medyasının yüksek katılım olduğunu belirtmesine karşın, mitinge çoğunlukla çevre illerden katılım sağlandığı ve cami imamları ile kamu çalışanlarına baskı yapıldığı iddia edildi.
29 Nisan 2023

İktidarın, İmralı Cezaevi'nde hükümlü Abdullah Öcalan ile görüştüğü iddiası gündemde yer alıyor. Gazeteci Murat Ağırel, bürokratlardan aldığı bilgiye dayanarak bu görüşmenin 28 Mart'ta gerçekleştiğini belirtti. Görüşmenin içeriği hakkında net bilgi verilmediği, ancak daha önce erzak gönderildiği ve bazı tekliflerin kabul görmediği yönünde bilgiler olduğu ifade edildi. İktidar, daha önce 2019 yerel seçimleri öncesinde de Öcalan ile görüşmüş ve bu görüşmenin sonucunda Öcalan'ın bir mektubu medyada paylaşılmıştı.
28 Nisan 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mart ayında aylık enflasyonun yüzde 2,29 arttığını ve yıllık enflasyonun baz etkisiyle yüzde 50,5 seviyesine düştüğünü açıkladı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise 12 aylık enflasyonu yüzde 112,51 olarak hesapladığını ve mart ayında yüzde 5,08 artış olduğunu bildirdi. Reuters anketindeki beklentiler, aylık yüzde 2,85 ve yıllık yüzde 51,3 enflasyon artışı yönündeydi. İktidarın, enflasyona karşı önlem almak yerine baz etkisinin devreye girmesini beklediği belirtiliyor.
3 Nisan 2023

Bağımsız akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Türkiye'de mart ayında enflasyonun yüzde 5,08 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 112,51'e ulaştığını duyurdu. Geçen ayki verilere göre yıllık enflasyon yüzde 126,91 iken, bu düşüş baz etkisiyle açıklanıyor. Baz etkisi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yapılan karşılaştırmalı hesaplamalar sonucu ortaya çıkıyor ve iktidarın enflasyonla mücadelede önlem almak yerine bu etkiyi beklediği belirtiliyor.
3 Nisan 2023

Aralık 2021'de başlatılan kur korumalı mevduat uygulamasının maliyeti hakkında Merkez Bankası tarafından doğrudan bir bilgi verilmedi. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2022'de KKM'nin maliyetinin 92,5 milyar lira olduğunu açıklamıştı. Merkez Bankası'nın yıllık raporunda 'diğer' kalemi altında yer alan 89 milyar lira, ekonomistler tarafından KKM maliyetine işaret ediyor olarak yorumlandı. Eski Merkez Bankası başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara'nın hesaplamalarına göre, KKM'nin 2022'deki toplam maliyeti yaklaşık 181,5 milyar lira.
29 Mart 2023

Show TV'de yayınlanan 'Güldür Güldür' programının sunucusu Ali Sunal, iktidarın deprem yönetimini eleştirdikten sonra programdan kovulduğu iddialarını reddetti. Sunal, üç hafta önceki programda iktidarın deprem yönetimindeki ihmalleri ve yetersizlikleri eleştirmiş ve bu durum iktidar blokunun tepkisini çekmişti. Sosyal medyada Sunal'ın Show TV ile yollarını ayırdığı iddiaları dolaşırken, Sunal bu iddiaları Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla yalanladı ve programla yollarının devam ettiğini belirtti.
26 Mart 2023

Televizyon sunucusu Müge Anlı, sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde yer alan, kendisine AKP'den milletvekili adaylığı teklifi geldiği iddialarını programında yalanladı. Anlı, siyasetle ilgilenmediğini ve böyle bir teklif almadığını belirtti. Ayrıca, Twitter üzerinden yapılan spekülasyonlara da tepki göstererek, bu tür asılsız haberlerle gündeme gelmek istemediğini ifade etti.
20 Mart 2023

Türkiye'nin deprem bölgesindeki 11 ilinde sanayi üretimi, deprem nedeniyle zarar gördü ve işgücü kaybı yaşandı. İşverenler, üretimin aksamaması için SGK primlerinin işçilere ödenmesini talep ediyor. Hükümet bu konuda bir çalışma başlattı ve talep kabul edilirse, bölgede asgari ücret 11 bin 759 liraya yükselecek.
13 Mart 2023

Merkez Bankası'nın düzenli olarak yaptığı piyasa katılımcıları anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 35,76 olarak belirlendi. Ocak ayında bu beklenti yüzde 32,46 idi ve bu ay itibarıyla üç puanın üzerinde bir artış gösterdi. Aynı zamanda, piyasanın yıl sonu dolar/TL beklentisi ocak ayındaki 23,11'den şubatta 22,83'e düştü. Uzmanlar, enflasyonda beklenen baz etkisi düşüşünün seçimlere yaklaşırken iktidar tarafından fiyatlar gerilemiş gibi sunulabileceğini öngörüyor.
17 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan binlerce insan için öğrenci yurtlarının kullanılması kararı alındı ve Türkiye genelinde üniversiteler uzaktan eğitime geçti. Bu karar çeşitli kesimler tarafından eleştirildi. Boğaziçi Üniversitesi ise, 20 Şubat 2023'te başlayacak bahar dönemi derslerini isteyen öğrencilerin sınıfta, isteyenlerin ise çevrimiçi olarak takip edebileceğini duyurdu. Ayrıca depremzede öğrencilere ders kayıtları ve eğitimle ilgili kolaylıklar sağlanacağı belirtildi.
13 Şubat 2023
İşaretlediklerim