Hormon içeren doğum kontrol yöntemleri ve tüp bebek tedavileri, derin ven trombozu (DVT) olarak bilinen derin toplardamarlarda kan pıhtısı oluşum riskini artırıyor. Gebelik de damarlarda pıhtı oluşumunu arttıran bir faktör olarak belirtiliyor. Uzun süre hareketsiz kalmak, travma, enfeksiyon, obezite, kanser ve genetik yatkınlıklar gibi faktörler de DVT riskini artırıyor. DVT tedavisi genellikle kan sulandırıcı ilaçlar ve bazı durumlarda pıhtı eritici ilaçlar kullanılarak yapılıyor.
20 Aralık 2023

Science dergisi, 2023 yılının çığır açan buluşu olarak obezite tedavisinde kullanılan kilo verdiren ilaçları seçti. Bu ilaçlar GLP-1 hormonunu taklit ederek kilo kaybına ve kalp hastalıkları riskinin azalmasına yardımcı oluyor. Listede ayrıca küresel ısınmanın etkileri, doğal hidrojen kaynakları, yapay zekanın hava durumu tahminindeki başarısı, sıtma aşısının genel kullanım onayı, Alzheimer tedavisindeki ilerlemeler, Amerika kıtasının insanlar tarafından daha erken keşfedildiğine dair bulgular, süper kütleli kara deliklerin birleşmesi, ABD'deki akademik grevler ve eksa ölçekli bilişim gibi konular yer alıyor.
17 Aralık 2023

Dr. Nil Çetin, unutkanlığın sık yaşanmasının bir hastalık belirtisi olabileceğini belirtmiş ve bu durumu tetikleyebilecek sekiz faktörü sıralamıştır. Alkol ve sigara tüketimi, bazı ilaçların kullanımı, psikolojik durumlar, vitamin ve demir eksiklikleri, hormonal düzensizlikler, diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıklar, uyku bozuklukları ve beyin yaşlanması bu faktörler arasında yer almaktadır. Ayrıca, bu durumlarla başa çıkabilmek için önerilerde bulunmuştur.
10 Aralık 2023

İstanbul merkezli olarak Bursa ve Sakarya'da düzenlenen operasyonda, SMA ve kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların sahtelerini üreten 12 şüpheli gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda, bu tür hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların sahtelerinin üretilerek piyasaya sürüldüğü tespit edildi. Operasyonda çok sayıda sahte kanser, diabet, hormon, MS ve sporcu protein ilaçları ele geçirildi.
21 Ekim 2023

Dünya Sağlık Örgütü'nün temel ihtiyaç listesinde bulunan lityum ilacı Türkiye'deki piyasada bulunamıyor. İlaç fiyatlandırmasında kullanılan avro kuru yüzde 30,5 artırılmış olmasına rağmen, reel piyasadaki avro değeriyle ilaçtaki değer arasındaki fark hala geniş. Bu durum, temel ihtiyaç listesindeki bazı ilaçlara erişimi engelliyor. İlaç yokluğunun en önemli nedeni olarak Türkiye'nin ilaçta (etken maddeye) dışa bağımlı olması ve Türk Lirası'nın döviz karşısında ciddi değer kaybı gösterilirken, ilaç firmalarının yurt dışına güncel kurdan ilaç satmayı tercih etmesi de durumu etkiliyor.
17 Ekim 2023

Multiple miyelom ve lenfoma tedavisinde kullanılan ve kök hücre nakli için gerekli olan melfalan ilacına erişim sorunu yaşanıyor. Mart ayından beri tedarik sorunu yaşanan ilaç, hastaların tedavilerinin aksamaması için büyük önem taşıyor. İlaç tedarikinde yaşanan sorunlar, nakil merkezlerindeki bekleme sıralarını uzatıyor. Her yıl en az 2 bin 500 multiple miyelom ve Hodgkin lenfoma hastası bu ilaca ihtiyaç duyuyor. İlaç firması sorunu çözeceğini belirtse de, hala ilaca ulaşılamıyor.
4 Ekim 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, evlilik öncesinde yapılan Spinal Müsküler Atrofi (SMA) taramalarında 853 bin 445 kişide taşıyıcılık saptanmadığını, 22 bin 573 kişide ise taşıyıcılık şüphesinin tespit edildiğini açıkladı. Taramaların 27 Aralık 2021 ile 4 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirildiği ve 1 milyon 834 kişiden numune alındığı belirtildi. Ayrıca, 1 Ocak- 04 Eylül 2023 tarihleri arasında Evlilik Öncesi SMA Taşıyıcı Tarama Programı’nda numunesi alınan kişi sayısı 446 bin 563 olarak kaydedildi.
9 Eylül 2023

Yeni bir araştırmaya göre, plank ve duvar squatı gibi izometrik egzersizler, tansiyonu düşürmek için oldukça etkili. Bu egzersizler, kasların hareket etmeden kasılmasını sağlar ve vücudu güçlendirir. Araştırmanın yazarlarından Dr. Jamie O’Driscoll, bu egzersizlerin kan akışını artırdığını ve tansiyonu düşürdüğünü belirtti. Bu hareketlerin yapılması ve doğru nefes alıp verilmesi tansiyon düşürme konusunda önemli.
27 Temmuz 2023

ABD merkezli çip üreticisi Nvidia, yapay zeka destekli ilaç keşfi konusunda çalışan biyoteknoloji şirketi Recursion ile işbirliği yaparak şirkete 50 milyon dolar yatırım yapacağını duyurdu. Recursion, Nvidia'nın bulut platformunda 23 bin terabaytı aşan biyolojik ve kimyasal veri kümelerini kullanarak ilaç keşfi için temel modeller geliştirecek. Bu yatırım haberinin ardından Recursion'ın borsadaki hisseleri yüzde 115'in üzerinde değer kazandı.
13 Temmuz 2023

Seçim sonrası döviz kurlarında yaşanan yüzde 20'ye yakın artış, tarım sektöründe maliyetleri yükseltti. Bu durum, gıda ürünlerinin fiyatlarında artışa yol açacak. Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Suiçmez, maliyet artışlarının ekmek fiyatlarını 8-10 lira arasına çıkarabileceğini ve diğer tarım ürünlerinin fiyatlarını da etkileyeceğini belirtti.
19 Haziran 2023

İki yaşındaki Labrador Retriever cinsi köpek Coco, sahibinin içtikten sonra bardakta bıraktığı içkileri içerek alkol bağımlısı hale geldi. Sahibinin ölümünün ardından bakım merkezine götürülen Coco, burada yoksunluk nöbetleri geçirdi ve yaklaşık bir ay süren tedavi sonucunda sağlığına kavuştu. Woodside Animal Welfare Trust sağlık merkezi, alkolizm tedavisi gören bir köpekle ilk kez karşılaştıklarını belirtti. Uzmanlar, alkolün köpekler için tehlikeli olduğunu ve evdeki alkol içeren maddelerin köpeklerden uzak tutulması gerektiğini vurguluyor.
9 Nisan 2023
İşaretlediklerim