Filistin Kızılayı, İsrail tanklarının Gazze'nin kuzeyinde bulunan El-Ehli Baptist Hastanesi'ni kuşattığını duyurdu. Kuşatma nedeniyle Kızılay ekipleri hastaneden ayrılamıyor ve yaralılara ulaşamıyor. İsrail ordusu daha önce de Şifa Hastanesi'ne girmişti. Gazze'deki hastanelerin çoğunun hizmet dışı kaldığı ve önceki bir saldırıda 471 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
16 Kasım 2023

İsrail ordusu, Gazze Limanı'nı kontrol altına aldığını ve burada bulunan Mavi Marmara anıtını yıktığını duyurdu. Açıklamada, limanın kontrolünün yanı sıra 10 tünel ve dört binanın da yıkıldığı belirtildi. Mavi Marmara olayında bazı askerlerin de yer aldığı ifade edildi. Filistin tarafı ise konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.
16 Kasım 2023

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Malta tarafından sunulan ve Gazze'deki çatışmalara 'acil ve uzatılmış ara verilmesi' çağrısı yapan karar tasarısını 12 'evet', 3 'çekimser' oyla kabul etti. ABD, Rusya ve Britanya çekimser oy kullandı. ABD ve Britanya, Hamas'ın terör faaliyetlerinin kınanmamasını eleştirirken, Rusya kararda acil ateşkes çağrısının yer almamasını temel eksiklik olarak gördü.
16 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail askerlerinin Gazze'nin kuzeyindeki Şifa Hastanesi'ne tanklar eşliğinde girdiğini ve Gazze'de ulaşılamayacak bir yer olmadığını ifade etti. Netanyahu, İsrail ordusuna ait bir eğitim kampında yaptığı konuşmada, daha önce Gazze'ye giremeyecekleri yönündeki iddiaları hatırlatarak, bu iddiaların aksini gerçekleştirdiklerini belirtti. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden ile bir telefon görüşmesi yaptığını ve 'zafer kazanıncaya kadar' durmayacaklarını söyledi.
15 Kasım 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Azerbaycan'daki görev süresinin bir yıl uzatılmasına dair tezkere kabul edildi. Saadet Partisi, İYİ Parti, MHP ve CHP temsilcileri konu hakkında görüşlerini ifade ettiler ve tezkereye destek verdiklerini belirttiler. İYİ Parti ve CHP temsilcileri, Azerbaycan ile tarihi ve kardeşlik bağlarının altını çizerek, bölgede kalıcı barışın önemine vurgu yaptılar.
15 Kasım 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gazze Şeridi'nden 26 hasta ve 13 refakatçinin Türkiye'ye getirilmesi için çalışmaların sürdüğünü duyurdu. Hastalar, Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır'a geçmiş ve Türkiye'ye tedavi için gönderilen ilk Gazzeli hastalar olacaklar. Koca ayrıca, Türkiye'den bir geminin Mısır'a ulaştığını ve Gazze'de bir sahra hastanesi kurmayı planladıklarını belirtti.
15 Kasım 2023

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) ve Oxford Üniversitesi tarafından 21 ülkede yapılan ankete göre Türkler, geleceğe en karamsar bakan ulus olarak öne çıkıyor. Ankete katılan Türklerin %60'ı geleceğe karamsar bakarken, yaşamak için ilk tercih olarak AB ülkelerini gösteriyor. Güvenlik konusunda ABD ile işbirliğini, değerler konusunda AB'yi, ticarette ise Çin'i tercih ediyorlar. Türkler ayrıca liderden ülkenin bağımsızlığını savunmasını bekliyor ve nükleer silahlanmaya karşı çıkmıyor. Rusya-Ukrayna savaşında barışın önündeki en büyük engel olarak Batı'yı görenlerin oranı %50.
15 Kasım 2023

Eurostat verilerine göre, Türkiye 2022'de Avrupa Birliği'nden 319 bin ton ile en fazla geri dönüştürülebilir plastik atık ithal eden ülke oldu. AB'nin toplam geri dönüştürülebilir atık ihracatı 2021'e göre %8,4 artış gösterdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye'deki plastik geri dönüşüm tesislerinde çalışanların sağlık hizmetlerine erişimde sorunlar yaşadığını belirtti. Avrupa Parlamentosu, atık sevkiyatına yönelik daha sıkı prosedürler ve kontrol önlemleri içeren yeni bir yasa teklifini kabul etti.
15 Kasım 2023

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) ve Oxford Üniversitesi tarafından 21 ülkede yapılan bir ankete göre, jeopolitik ittifaklar giderek daha parçalı ve karmaşık bir hal alıyor. Ankete katılanlar, çeşitli meselelerde farklı ülkelerle işbirliği yapılacak 'alakart' bir dünya düzenine geçiş yapıldığını belirtiyor. Batı'nın 'yumuşak gücü' hala popülerken, ticaret konusunda Çin tercih ediliyor. Ayrıca, Avrupa Birliği'nin geleceği konusunda belirsizlikler ve Ukrayna savaşının algılanışı gibi konularda da farklı görüşler mevcut. Uzmanlar, Avrupa'nın 'stratejik karşılıklı bağımlılık' politikası izlemesi ve askeri yatırımlar yapması gerektiğini öneriyor.
15 Kasım 2023

Eski AKP Milletvekili Metin Külünk ve avukatlar Mücahit Birinci ile Burak Bekiroğlu, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında 'savaş', 'soykırım' ve 'insanlığa karşı işlenen suçlar' iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. İstanbul başsavcılığı, bu suç duyurusunu işleme alarak Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü'ne gönderdi. Suç duyurusu dilekçesi, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gönderilmek üzere hazırlandı.
14 Kasım 2023

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'e yönelik faşizm suçlamasını 'saçma' bulduğunu ifade etti. Scholz, İsrail'in insan haklarına ve uluslararası hukuka saygılı olduğunu belirtti. Erdoğan'ın Berlin ziyareti öncesinde Almanya'da yapılan bir ankette halkın yarısının ziyaretin iptal edilmesini istediği ortaya çıktı. Erdoğan, ziyaret kapsamında Almanya Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ile görüşmeler gerçekleştirecek.
14 Kasım 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasını 16 Kasım Perşembe günü görüşecek. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuş, ancak Türkiye başlangıçta bazı endişelerini dile getirmişti. Haziran 2022'de İspanya'daki NATO zirvesinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğine yönelik itirazlarından vazgeçmişti. Finlandiya'nın NATO üyeliği onaylanırken, İsveç'in üyeliği ise bazı gerginlikler nedeniyle bekletiliyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz 2023'te İsveç'in üyeliği için olumlu sinyal vermişti.
14 Kasım 2023

Dünya Sağlık Örgütü, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 2018-2020 yılları arasında Ebola salgını sırasında kendi personeli tarafından cinsel istismara uğrayan 100'den fazla kadına 250'şer dolar tazminat ödemiştir. Dr. Gaya Gamhewage'nin raporuna göre, bu ödemeler mağdurlara yapılmıştır. Öte yandan, istismar sonucu doğan engelli bir çocuğun özel tedaviye ihtiyacı olduğu belirtilmiştir. DSÖ daha önce kurduğu bağımsız soruşturma komisyonu ile KDC'deki Ebola salgını döneminde 83 cinsel istismar vakası tespit etmişti.
14 Kasım 2023

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze Şeridi'ne açık olduğunu ve kapalı olduğuna dair algının yanlış olduğunu belirtti. Ebu Zeyd, Gazze'ye yardımların girişine engel olanın İsrail olduğunu ifade etti ve bu durumu eleştirdi. Ayrıca, Mısır'ın Gazze'ye insani yardım sağlamaya devam ettiğini vurguladı.
14 Kasım 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sözcüsü Christian Lindmeier, Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde yaşanan elektrik kesintisi ve yakıt kıtlığı nedeniyle durumun çok kötü olduğunu ve hastanenin mezarlık haline geldiğini ifade etti. Hastane Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye, altı prematüre bebeğin ve dokuz yaralı hastanın hayatını kaybettiğini, Gazze Sağlık Bakanlığı ise son üç günde 32 hastanın öldüğünü duyurdu. Lindmeier, onlarca prematüre bebeğin kuvözde tutulamadığını ve böbrek hastalarının diyalize bağlanamadığını belirtti.
13 Kasım 2023

Avrupa Birliği Konseyi, Schengen vizelerinin dijitalleşmesi için gerekli yeni kuralları onayladı. Bu kararla birlikte siyasi süreç tamamlanmış olup, teknik düzenlemelerin tamamlanmasının ardından dijital vize başvuruları başlayacak. Yeni sistemde vizeler, internet üzerinden 2 boyutlu barkod olarak verilecek ve mobil cihazlara indirilebilecek. Vize başvuruları ve gerekli evrakların yüklenmesi tek bir internet platformu üzerinden yapılacak ve bu sistem AB ülkelerinin sınır yönetim sistemleriyle uyumlu çalışacak.
13 Kasım 2023

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, Suudi Arabistan ile Süper Kupa maçlarını beş yıl boyunca dörtlü turnuva formatında düzenlemek için görüşmeler yaptıklarını belirtti. Bu açıklama, İstanbul'da düzenlenen bir ekonomik forumda yapıldı. Daha önce, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın karşılaşacağı Süper Kupa maçının Suudi Arabistan'da oynanacağı iddiaları ortaya atılmış ve TFF bu durumu resmi olarak doğrulamıştı. İki kulüp ise maçın Türkiye'de oynanması için çağrıda bulunmuştu.
13 Kasım 2023

INSEAD işletme okulu tarafından hazırlanan 2023 Küresel Yetenek Rekabet Gücü Endeksi'ne göre, İsviçre dünyanın en yetenekli insanlarını çeken ülke olarak ilk sırada yer aldı. Singapur ikinci, ABD ise bir sıra yükselerek üçüncü sırada bulunuyor. Endeks, 134 ülkenin yetenekleri nasıl çektiğini, büyüttüğünü ve elinde tuttuğunu ölçüyor. Japonya'nın yerini Güney Kore'ye bırakması ve Çin'in 40'ıncı sıraya yükselmesi dikkat çekici değişiklikler arasında. Hindistan ise 103'üncü sırada yer alıyor ve bu durum, yetenek çekme kabiliyetindeki düşüşe bağlanıyor.
13 Kasım 2023

Gazze'de bulunan Şifa Hastanesi'nde yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle altı prematüre bebek hayatını kaybetti. Hastane Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye, yoğun bakımda bulunan bebeklerin ve yaralı hastaların hayati ekipmanlarda meydana gelen elektrik kesintisi sebebiyle öldüğünü belirtti. İsrail ordusu tarafından kuşatılan hastanede ölenlerin sayısının 20'ye yükseldiği ifade edildi. Hastane doktorlarından Marwan Abu Saada, tüm bebeklerin hayatını kaybetme riskinden endişe duyduğunu dile getirdi.
13 Kasım 2023

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sonucunda ölen Filistinli sayısının 11 bin 180'e yükseldiği bildirildi. Ölenler arasında 4 bin 609 çocuk ve 3 bin 100 kadın bulunuyor. Ayrıca 198 sağlık personeli, 20 sivil savunma görevlisi ve 49 gazeteci hayatını kaybetti. Yaralı sayısı ise 28 bin 200'e çıktı ve yaralıların yüzde 70'i kadın ve çocuk.
12 Kasım 2023
İşaretlediklerim