Akif Beki, Türkiye'nin İsrail ile ticaretini kesme kararını ve bu kararı eleştirenleri konu aldığı yazısında, İsrail ile ticaretin kesilmesi gerektiğini savunanların, başlangıçta bu ticaretin olmadığı yönündeki iddialara karşın, iktidarın baskılara dayanamayarak ticaretin kesildiğini açıklamasını eleştiriyor. Ticaret Bakanı Bolat'ın, İsrail ile ticaret haberlerini terör örgütlerinin itibarsızlaştırma çabası olarak nitelendirdiğini ve İsrail istihbaratının arkasında olduğunu öne sürdüğünü belirtiyor. Beki, bu tür eleştirilerin etki ajanlığı faaliyeti olarak değerlendirilebileceğini ve henüz bu tür faaliyetlerin suç olmadığını ifade ediyor.
10 Mayıs 2024

Türkiye'nin doğal gaz ithalatında Rusya'ya olan bağımlılığını azaltma çabası içinde, ABD'den LNG ithalatı artmış ve ExxonMobil ile yeni bir anlaşma yapılmıştır. Bu anlaşma, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme çabasının bir parçası olarak görülse de, bazı eleştirilere göre ABD'ye olan bağımlılığı artırıyor. Ayrıca, Türkiye'nin ABD ile olan ilişkileri, son dönemde NATO üyelikleri, F-16 satışı ve bölgesel politikalar açısından da yoğunlaşmış durumda. ExxonMobil anlaşması, bu geniş çerçevede Türkiye'nin ABD'den aldığı 'ev ödevlerinden' biri olarak değerlendiriliyor.
10 Mayıs 2024

Ahbap Derneği Başkanı ve sanatçı Haluk Levent, Nairobi'de düzenlenen Birleşmiş Milletler Sivil Toplum Örgütleri toplantısında konuştu. Gazze'deki duruma dikkat çekerek, İsrail'in saldırılarında hayatını kaybeden çocuklar ve BM çalışanları hakkında bilgi verdi. İsrail Başbakanı Netanyahu'ya çocukların ölümünü nasıl haklı gösterebileceğini sordu. Ayrıca, Ahbap Derneği'nin Gazze'ye yardım ulaştırma çabalarından ve karşılaştıkları zorluklardan bahsetti.
10 Mayıs 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırısına tepki olarak İsrail'e silah tedarikini durdurma tehdidinde bulundu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu tehdide karşı çıkarak İsrail'in kendini koruma hakkını vurguladı ve yalnız kalmaları gerektiğini belirtti. İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, Biden'ın açıklamasının İran, Hamas ve Hizbullah'ı umutlandıracağını ve İsrail'in güvenlik hedeflerine ulaşmasının engelleneceğini ifade etti.
9 Mayıs 2024

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Kariye Camii'nin ibadete açılmasından duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi ve bu konuyu Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini belirtti. Miçotakis, Türkiye'nin bu kararının Türk-Yunan ilişkilerindeki son ilerlemeleri tehlikeye atabileceğini ifade etti. Ayrıca, Yunanistan'ın Müslüman anıtlarına saygı gösterme politikasının değişmediğini vurguladı.
9 Mayıs 2024

Boru Hatları Petrol Taşıma A.Ş (BOTAŞ) ve ExxonMobil, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ticareti konusunda bir işbirliği anlaşması imzaladı. Bu anlaşma, Türkiye'nin Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltma stratejisinin bir parçası olarak görülüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Washington'da yapılan görüşmeler sırasında anlaşmayı duyurdu. Anlaşmanın, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirmesi açısından uzun vadeli faydalar sağlaması bekleniyor.
9 Mayıs 2024

Malezya, palmiye yağı satın alan ülkelere, Çin'in 'panda diplomasisi'ne benzer bir yöntem olarak orangutan göndermeyi planlıyor. Bu adım, Malezya'nın biyoçeşitliliğini koruma konusundaki kararlılığını vurgulamak amacıyla Emtia Bakanı Datuk Seri Johari Andul Ghani tarafından duyuruldu. Ancak, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) orangutanların neslinin tehlike altında olduğunu ve bu tür diplomatik hareketlerin hayvanların yaşamını daha da riske atabileceğini belirtiyor. Özellikle palmiye yağı plantasyonları nedeniyle yaşam alanlarının yok olması büyük bir tehdit oluşturuyor.
9 Mayıs 2024

Avrupa Birliği, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından dondurduğu Moskova Merkez Bankası'na ait 210 milyar avro değerindeki varlıklardan elde edilen gelirleri Ukrayna'ya yardım amacıyla kullanma kararı aldı. Bu kararla, Ukrayna'ya silah alımı ve yeniden yapılanma projeleri için yaklaşık 3 milyar avro tahsis edilecek. Ayrıca, AB Ukrayna'ya 50 milyar avroluk bir kaynaktan daha fon sağlaması için gerekli reformların yapılması konusunda anlaşmaya vardı.
8 Mayıs 2024

Britanya, Rusya'nın kötü niyetli istihbarat faaliyetleri nedeniyle Rus savunma ateşesini sınır dışı etme kararı aldı. Bu karar, Britanya'nın Dışişleri, İçişleri ve Savunma bakanlıklarının ortak açıklamasıyla duyuruldu. Ayrıca, Rusya ile bağlantılı bazı mülklerin diplomatik statüsü kaldırılacak ve Rus diplomatik vizelerinin süresi sınırlandırılacak. Dışişleri Bakanı David Cameron, bu adımların Rusya'ya açık bir mesaj olduğunu ve Ukrayna'nın yanında durmaya devam edeceklerini belirtti.
8 Mayıs 2024

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Kariye Manastırı'nın camiye dönüştürülmesi konusunda Yunan halkının memnuniyetsizliğini dile getirdi ve bu konuyu Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini belirtti. Miçotakis, bu dönüşümün Konstantinopolis'in tarihine zarar verdiğini ifade etti ve Türkiye ile ilişkilerde samimi ve saygılı diyalogun önemini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin tutumunun hızlı bir değişiklik göstermeyeceği konusunda gerçekçi bir beklenti içinde olduklarını söyledi.
8 Mayıs 2024

Amerikalı oyuncu Mark Ruffalo, İsrail'in Gazze'nin Refah bölgesine düzenlediği kara harekatına sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Ruffalo, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu Sözcüsü James Elder'in açıklamalarını paylaşarak, Gazze'deki çocuklar ve Refah halkının umutsuzca yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtti. İsrail'in operasyonunu 'sınırlı' olarak nitelendirmesine rağmen, 100 bin kişinin zorunlu tahliye edildiğini ve ABD'nin bu harekata destek vermediğini ifade etti.
8 Mayıs 2024

İsrail ordusu, 7 Mayıs'ta Gazze'nin güney ucundaki Refah kentine kara saldırısı düzenledi. Refah, Gazze Şeridi'ndeki siviller için son sığınaklardan biri olarak kabul ediliyor ve şehrin nüfusu savaş öncesi 275 bin iken şu anda 1,3 milyona çıkmış durumda. İsrail'in bu harekatı, bölgedeki insani yardımların tamamen durdurulması ve yakıt rezervlerinin tükenme noktasına gelmesiyle birleşince, uluslararası yardım kuruluşları tarafından 'insani felaket' olarak değerlendiriliyor. Gazze Sağlık Bakanlığı, saldırıda 54 Filistinlinin öldüğünü ve 96 kişinin yaralandığını bildirdi.
8 Mayıs 2024

ABD'li rap sanatçısı Macklemore, 'Hind’s Hall' isimli yeni şarkısıyla Filistinlilere destek veriyor ve İsrail karşıtı protestolara katılıyor. Şarkı, Gazze'de öldürülen 6 yaşındaki Hind Rajab'a saygı duruşunda bulunuyor ve dünya genelinde devam eden öğrenci protestolarından esinlenmiş. Sanatçı ayrıca şarkısında kapitalist açgözlülük, Amerikan siyaseti ve müzik endüstrisinin sessizliğini eleştiriyor. Macklemore, şarkının gelirlerini Birleşmiş Milletler'in Filistinli mültecilere yardım ajansına bağışlayacağını açıkladı.
8 Mayıs 2024

ABD'nin çeşitli üniversitelerinde 18 Nisan'dan bu yana süren Filistin yanlısı gösterilerde, şimdiye kadar 2 bin 300'den fazla kişi gözaltına alındı. Gösteriler, Columbia Üniversitesi'nde başlayarak ülke genelinde 45'ten fazla kampüse yayıldı. Göstericiler, özellikle İsrail'in Gazze'deki faaliyetlerine tepki gösteriyor ve üniversitelerin İsrail ile ilişkilerini kesmesini talep ediyor. Gösterilerin büyük çoğunluğu barışçıl geçmesine rağmen, bazı kampüslerde İsrail yanlısı gruplarla çatışmalar yaşandı.
8 Mayıs 2024

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 160'tan fazla ülkenin desteklediği bir karar tasarısıyla 25 Mayıs'ı 'Dünya Futbol Günü' olarak kutlama kararı aldı. Bu tarih, 1924 Paris Yaz Olimpiyatları'nda düzenlenen ilk uluslararası futbol turnuvasının 100. yıl dönümüne denk geliyor. BM, tüm uluslar ile uluslararası ve sivil toplum örgütlerini bu günü kutlamaya ve futbolun faydalarını yaymaya davet etti.
8 Mayıs 2024

Barış Zeyrek, Türkiye'nin Körfez ülkeleri ile olan ekonomik ilişkilerinin kısa vadeli faydalar sağlayabileceğini ancak uzun vadeli ekonomik krizden çıkış için yeterli olmadığını belirtiyor. Yazısında, Türkiye'nin Batı ile ilişkilerini düzelterek yabancı yatırımları artırma ihtiyacına dikkat çekiyor. Zeyrek, Avrupa ve Amerika ile düşmanca söylemlerin sonlandırılması ve stratejik işbirliklerinin yeniden canlandırılmasının gerekliliğini vurguluyor. Ayrıca, Körfez ülkeleri ile sıkı ilişkiler kurmanın stratejik bir akıl yoksunluğu olduğunu eleştiriyor.
8 Mayıs 2024

DHA muhabiri Rojda Altıntaş, ölümlü bir trafik kazası sonrası yaptığı röportajın Demirören Medya tarafından sansürlendiğini iddia ederek, kırpılan videonun tamamını paylaştı. Altıntaş, kazadan kurtulan Süleyman Keçiçi ve kazada ölen Oğuz Murat Acı'nın arkadaşı Deren Kara ile yaptığı röportajın önemli bölümlerinin kesildiğini belirtti. Ayrıca, Eylem Tok ve oğlunun yurt dışına kaçışı hakkında bilgilerin de medya tarafından kesildiğini ifade etti. Demirören Medya, sansür iddialarını yalanladı.
8 Mayıs 2024

Türkiye, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesindeki Mali Eylem Gücü (FATF) tarafından Ekim 2021'de gri listeye alınmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in liderliğindeki yeni ekonomi yönetimi, Türkiye'yi bu listeden çıkarmayı öncelikli hedef olarak belirlemişti. Şimşek'in açıklamalarının ardından FATF yetkilileri Türkiye'de incelemeler yaparak 28 Haziran'da açıklanacak karar için temel bir rapor hazırlayacaklar. Türkiye'nin uluslararası finans ve yatırım ilişkilerini iyileştirmek amacıyla gri listeden çıkma beklentisi sürüyor.
7 Mayıs 2024

Ukrayna'nın güvenlik servisi SBU, Başkan Volodimir Zelenski, Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Dairesi Başkanı Kirill Budanov ve SBU Başkanı Ivan Malyuk'a yönelik suikast girişimini önlediğini açıkladı. Bu operasyon kapsamında, Ukrayna Devlet Güvenlik Teşkilatı'ndan iki albay gözaltına alındı. SBU, Rusya'nın Federal Güvenlik Servisi FSB'nin bu suikastları organize ettiğini iddia etti ve bir Rus ajanı olduğu öne sürülen kişinin gözaltına alındığına dair fotoğraf paylaştı.
7 Mayıs 2024

Amerikalı Cumhuriyetçi senatörler, Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Karim Khan'a, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya karşı tutuklama emri çıkarılması durumunda yaptırım uygulayacaklarını bildirdi. Senatörler, bu durumun hem İsrail'in hem de ABD'nin egemenliğine tehdit oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, İsrail aleyhine bir karar alınması halinde ABD'nin mahkemeye olan desteğini sonlandıracağını ve mahkeme çalışanlarına yaptırım uygulanacağını açıkladı. UCM Başsavcısı Karim Khan, bu tür gözdağı ve misilleme girişimlerinin durdurulmasını talep etti.
7 Mayıs 2024
İşaretlediklerim