Muhalefet tarafından silahlı paramiliter grup olmakla suçlanan SADAT'ın CEO'su Melih Tanrıverdi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyaretindeki heyette bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce SADAT yöneticileriyle herhangi bir bağlantısı olmadığını ifade etmişti. Bu ziyaret, Türkiye'nin ekonomik krizden çıkış arayışları ve erken seçim öncesi Körfez ülkelerinden beklenen döviz akışı bağlamında gerçekleşti.
18 Temmuz 2023

ABD ordusuna ait hassas bilgiler içeren milyonlarca e-posta, '.mil' yerine Mali'nin alan adı olan '.ml' yazılması sonucu yanlışlıkla Mali'ye gönderildi. Pentagon Sözcüsü Tim Gorman, Savunma Bakanlığının bu durumun farkında olduğunu ve önlemler alındığını belirtti. Mali'nin alan adını yöneten Hollandalı internet girişimcisi Johannes Zuurbier, 2013'ten bu yana benzer hatalarla karşılaştığını ve bu durumu ABD yetkilileriyle paylaştığını ifade etti. Zuurbier, sadece ocak ayından bu yana 117 bin e-postanın kendisine yönlendirildiğini ve bu durumun riskler yarattığını dile getirdi.
18 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan ziyareti sırasında Veliaht Prens Muhammed Bin Selman ile Cidde'de bir araya geldi. Görüşmelerin ardından Erdoğan, Selman'a Pamukkale beyazı renkteki iki Togg elektrikli otomobil hediye etti. Togg'un en ucuz modelinin fiyatı 1,2 milyon TL olarak belirtilirken, ön siparişler ve teslimatlarla ilgili süreçte bazı gecikmeler yaşandığı bilgisi verildi.
18 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın görüşmeleri sonucunda, doğrudan yatırım, savunma sanayii, enerji ve iletişim alanlarında iş birliği anlaşmaları imzalandı. Anlaşmalar, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı ve Suudi Arabistan Yatırım Bakanı ile Baykar Genel Müdürü ve Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı tarafından imzalandı. Bu gelişme, Türkiye'nin yabancı yatırımcıları çekme ve döviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Körfez ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirmeye yönelik adımlarının bir parçası olarak görülüyor.
18 Temmuz 2023

ABD Savunma Bakanlığı, İran'ın ticari nakliye gemilerine el koyması üzerine Ortadoğu'daki önemli su yollarını izlemek amacıyla bölgeye ek savaş uçakları ve bir savaş gemisi gönderme kararı aldı. Hürmüz Boğazı, dünya ham petrol ve petrol ürünlerinin yaklaşık beşte birinin nakliyesi için kritik bir geçiş noktasıdır. ABD Donanması, bu ayın başlarında İran'ın Umman Körfezi'nde iki ticari tankere el koymasını önlemişti. Pentagon Sözcüsü Sabrina Singh, bölgedeki varlıklarını ve izleme yeteneklerini artırdıklarını belirtti, ancak ilave jetlerin tam olarak nereye yerleştirileceği ve ne kadar süre kalacağına dair detay verilmedi.
18 Temmuz 2023

Rusya, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlayan Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasını askıya aldı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adam Hodge, bu kararın milyonlarca kişiyi olumsuz etkileyeceğini ve gıda güvenliğini tehlikeye atacağını belirtti. ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Rusya'nın bu hareketini 'gaddarlık' olarak nitelendirdi ve dünyanın en savunmasız kesimine zarar vereceğini ifade etti.
17 Temmuz 2023

Rusya'nın Ukrayna işgali sonucu duran Ukrayna tahıl ihracatının devamını sağlayan tahıl koridoru anlaşmasından çekilmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'in anlaşmanın sürmesini isteyeceğine inandığını ifade etti. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya'nın anlaşmadan çekildiğini ve şartlar yerine getirildiğinde geri döneceğini açıkladı. Erdoğan, Putin ile telefon ve yüz yüze görüşmeler yapacağını duyurdu.
17 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin döviz ihtiyacını karşılamak için Körfez ülkelerine bir tur düzenliyor. Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimine geçmesine rağmen yabancı yatırımcıların Türkiye'ye dönüşünde güçlü belirtiler görülmemekte. Erdoğan'ın ziyareti Birleşik Arap Emirlikleri ile başlayacak ve Suudi Arabistan ile Katar'ı da kapsayacak. Türkiye'nin Körfez ülkelerinden 25 milyar dolarlık yatırım çekme hedefi olduğu ve bu ülkelerin ekonomik reform talepleri olabileceği belirtiliyor.
17 Temmuz 2023

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna tahıl koridoru anlaşmasının durdurulduğunu ve Rusya'nın anlaşmaya ilgili şartlar yerine getirildiğinde geri döneceğini belirtti. Anlaşma, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlamak için Türkiye ve BM'nin arabuluculuğuyla temmuz ayında imzalanmıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, anlaşmanın süresinin 17 Temmuz'da dolduğunu ve uzatılması için bir neden olmadığını savunmuştu. Rusya'nın itirazı, Türk ve Ukrayna tarafları ile BM'ye resmen bildirildi.
17 Temmuz 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzasıyla, Fransa merkezli Danone ve Danimarka merkezli Carlsberg şirketlerinin Rusya'daki varlıklarının yönetimi için kayyım atandı. Bu kararla şirketlerin varlıkları geçici bir süre Rusya Federal Mülkiyet Yönetim Ajansı tarafından yönetilecek. Daha önce Alman Uniper ve Finlandiyalı Fortum şirketlerine de benzer işlemler uygulanmıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, bu tür kararların Batılı ülkelerin Rus varlıklarına karşı takındıkları saldırgan tutumlar nedeniyle alındığını belirtti.
16 Temmuz 2023

Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, Türkiye'den botlarla gelen göçmen sayısındaki artıştan dolayı, göçmenleri hızla geri göndermek ve yasa dışı göçü engellemek için Arnavutluk ile yapılan benzer bir anlaşmayı Türkiye ile de yapmayı planlıyor. Bu yılın başından itibaren Türkiye'den 1000'den fazla göçmen Manş Denizi üzerinden Britanya'ya ulaştı. Göç Bakanı Robert Jenrick'in, düzensiz göçmenlerin geri alımını kolaylaştıracak bir anlaşmayı görüşmek üzere bu ay içinde Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.
16 Temmuz 2023

ODTÜ öğrencileri ve Sosyalist Emekçiler Partisi (SEP), öğrenci Muharrem Akbarov'un Azerbaycan polisi tarafından kaçırıldığını duyurdu. SEP, Akbarov'un evinin yakınlarında kaçırıldığını ve ailesinin çabaları sonucu Bakü Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğünü açıkladı. Türkiye İşçi Partili (TİP) öğrenciler de Akbarov'un kaçırılmasına tepki göstererek, Azerbaycan yönetimine muhalif olduğu için hukuksuzca alıkonulduğunu belirtti ve serbest bırakılmasını talep etti.
16 Temmuz 2023

UNICEF'in raporuna göre, Kuzey Afrika'dan Avrupa'ya tehlikeli Orta Akdeniz göç yolunu kullanarak geçmeye çalışan çocuklar büyük risk altında. 2018'den bu yana yaklaşık bin 500 çocuğun bu yolda hayatını kaybettiği veya kaybolduğu tahmin ediliyor. Her hafta ortalama 11 çocuğun öldüğü veya kaybolduğu belirtiliyor. Kayıt dışı gemiler nedeniyle gerçek sayının daha yüksek olabileceği ve hayatını kaybeden çocukların sayısının doğrulanmasının zor olduğu ifade ediliyor.
15 Temmuz 2023

Türkiye, Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede yeterince çaba göstermediği gerekçesiyle gri listeye alınmıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'nin bu listeden çıkarılması için çalışmalarını yoğunlaştırdı. FATF'nin belirlediği yedi eksiklikten beşinin giderildiği, kalan iki eksiklik üzerinde ise ilgili bakanlıklar ve kurumlarla toplantılar yapıldığı bildirildi. Gri listede olmanın Türkiye'ye sermaye akışında azalma ve sendikasyon kredilerinde maliyet artışı gibi olumsuz etkileri olduğu belirtiliyor.
15 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile Hindistan'da düzenlenecek olan G20 toplantısında bir araya gelecek. Görüşmede, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliği olanaklarının geliştirilmesi ve ABD'nin Türkiye'deki yatırımlarının artırılması konuları ele alınacak. Türkiye'nin Batı'dan yatırım çekme çabaları devam ederken, Şimşek daha önce Körfez ülkelerini ziyaret ederek döviz arayışında bulunmuştu.
15 Temmuz 2023

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin yerli otomobili Togg'un Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Katar'a hediye edileceğini açıkladı. Togg'un yurt içindeki müşterilere teslimatı daha önce ertelenmiş ve fiyatlarına zam yapılmıştı. Bazı müşteriler siparişlerini iptal etmeye başlamışken, Togg'un Körfez ülkelerine gönderilmesi kararlaştırıldı. Türkiye'nin ekonomi yönetimi, seçim sonrası döviz bulmak amacıyla Körfez'e ziyaretler düzenlemekte ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bu ülkelere ziyaretleri planlanmaktadır.
14 Temmuz 2023

InterNations tarafından yürütülen 'Expat'ların çalışabileceği en iyi ülkeler' araştırmasında, sosyal ve çalışma hayatı şartlarına göre sıralama yapıldı. Meksika, expat'lar için en iyi ülke olarak belirlendi. Araştırmada Türkiye, 53 ülke arasında 51'inci sırada yer alırken, çalışma saatlerinin fazlalığı, iş güvenliğinin yetersizliği ve hayat pahalılığı gibi konularda olumsuz değerlendirildi. Norveç ise Türkiye'nin bir sıra gerisinde 52'nci oldu ve hayat pahalılığı ile yerel halkla kaynaşma zorluğu gibi konularda eleştirildi.
14 Temmuz 2023

Elektrikli araç üreticisi Tesla, Hindistan hükümetiyle yıllık yaklaşık 500 bin elektrikli araç üretme kapasitesine sahip bir fabrika kurmak için görüşmeler yapıyor. Şirket, Hindistan'ı Hint-Pasifik bölgesine araç ihraç etmek için bir üs olarak kullanmayı hedefliyor. Tesla'nın Hindistan'daki araçlarının başlangıç fiyatı, ülkedeki en ucuz elektrikli araç olan MG Comet'in iki katından daha pahalı olacak. Tesla'nın daha önceki Hindistan giriş planları, hükümetin yüksek ithalat vergilerini düşürmeyi reddetmesi nedeniyle durdurulmuştu.
14 Temmuz 2023

Güney Kore ve ABD, Kuzey Kore'nin balistik füze denemesine yanıt olarak B-52H stratejik bombardıman uçağının da katılımıyla bir ortak hava tatbikatı gerçekleştirdi. Tatbikat, iki ülkenin operasyonel yeteneklerini geliştirmeyi ve ABD'nin 'genişletilmiş caydırıcılık' taahhüdünün altını çizmeyi amaçlıyor. Güney Kore F-15K, ABD ise F-16 jetleri ile tatbikata katıldı. Kuzey Kore, tatbikattan iki gün önce Japon Denizi yönüne uzun menzilli bir balistik füze fırlatmıştı.
14 Temmuz 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Finlandiya ziyareti sırasında düzenlenen ortak basın toplantısında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki savaşı kaybettiğini ve bu savaşı kazanmasının mümkün olmadığını ifade etti. Biden, Ukrayna'nın NATO'ya katılımının şu anki durumda üçüncü dünya savaşına yol açabileceğini ancak Kiev'in bir gün NATO üyesi olacağını sözlerine ekledi. Ayrıca, Wagner paralı asker şirketinin lideri Yevgeny Prigojin'e yemeklerine dikkat etmesi konusunda uyarıda bulundu.
14 Temmuz 2023
İşaretlediklerim