Türkiye'den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapılan vize başvurularının sayısı pandemi sonrası artarken, çalışan sayısının artmaması nedeniyle randevu almakta zorluklar yaşanıyor ve ret oranları yükseliyor. 2022 yılında Türkiye'den yapılan 778 bin 409 başvurunun 120 bin 876'sı reddedildi, bu da %15,7'lik bir ret oranına işaret ediyor. Bu oran, 2019'da %9,7 iken, 2023 tahminlerine göre %15'in çok üstüne çıktığı belirtiliyor. En çok ret veren Schengen ülkeleri arasında Estonya, Finlandiya ve Belçika yer alıyor.
17 Haziran 2023

Türkiye'nin Kahire Maslahatgüzarı Büyükelçi Salih Mutlu Şen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'yi Türkiye'ye davet ettiğini açıkladı. İki liderin görüşme yeri olarak Ankara veya Kahire'yi belirleyecekleri ifade edildi. Türkiye, 2013 yılında Mısır'da gerçekleşen darbe sonrası ilişkileri kesmiş ve elçisini geri çekmişti. Erdoğan ve Sisi, 2022 Dünya Kupası sırasında Katar'da bir araya gelmiş ve ilişkilerin geliştirileceği yönünde sinyaller verilmişti.
16 Haziran 2023

Yunanistan'ın Mora Yarımadası açıklarında batan bir göçmen teknesinin ambarında yaklaşık 100 çocuğun mahsur kalmış olabileceği iddia ediliyor. Tekne Navarin Kalesi açıklarında alabora olmuş ve en az 78 kişi yaşamını yitirmişti. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, Yunanistan'da üç günlük ulusal yas ilan edilmiş. Save The Children isimli Sivil Toplum Kuruluşu ve Yunan medyası, görgü tanıklarının ifadelerine ve hastanın açıklamalarına dayanarak çocukların mahsur kaldığı bilgisini paylaştı.
15 Haziran 2023

Batılı bankaların Türkiye ekonomi modeli nedeniyle Türk bankalarına kredi vermede temkinli davranmaları sonucu oluşan boşluğu BAE bankaları dolduruyor. Abu Dhabi Commercial Bank ve Emirates NBD Bank gibi BAE bankalarının Türkiye'deki bankalara verdiği sendikasyon kredisi oranları bir yılda yüzde 15'ten yüzde 61'e yükseldi. Bu durum, Türkiye ile BAE arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi ve BAE'nin Türkiye'deki yatırım fırsatlarını değerlendirme eğilimi ile bağlantılı.
15 Haziran 2023

Türkiye'den Hollanda'ya vize başvurusu yapan yazılım geliştirici Selin Tunç, başvurusunun reddedilmesinin ardından yaşadıklarını Twitter üzerinden paylaşarak sorunun çözülmesini sağladı. Tunç, Google'dan aldığı etkinlik daveti için vize başvurusunda bulunmuş, ancak evli olduğu ve çocuğunun olduğuna dair belgeler konsolosluk tarafından kabul edilmemişti. Sorun, Tunç'un eşinin kimlik bilgilerinin dijital ortama aktarılmadığının anlaşılması ve belgelerin doğrudan konsolosluğa e-posta ile gönderilmesi sonucu çözüldü ve vize verildi.
15 Haziran 2023

Sudan'ın Batı Darfur eyaleti valisi Hamis Abdullah Abbeker, Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) milisleri tarafından kaçırılarak öldürüldü. Sudan ordusu, bu eylemi kınayarak HDK'nin barbarlık siciline yeni bir sayfa eklediğini belirtti. Sosyal medyada valinin kaçırılma görüntüleri yayınlandı. Sudan ordusu ile HDK arasında son iki yılda artan gerginlik, 15 Nisan'da başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüştü.
15 Haziran 2023

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, nefret söylemi, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlük gibi olguların çatışmaları başlatabileceğini, tırmandırabileceğini ve tekrarına yol açabileceğini vurgulayan bir karar tasarısını onayladı. Kararda, devletlerin ve uluslararası örgütlerin bu tür davranışları kınaması, insan haklarını koruması ve eğitim sistemlerinin barışa hizmet etmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca BM Genel Sekreteri'nden bir yıl içinde bu kararın uygulanmasına ilişkin bir rapor hazırlaması istendi.
15 Haziran 2023

UNICEF tarafından yayımlanan rapora göre, 2022 sonunda dünya genelinde yerinden edilen çocuk sayısı 43 milyon 300 bine ulaştı. Bu çocukların yüzde 60'ı çatışma ve şiddet nedeniyle yerinden edilirken, 17 milyon 500 bin çocuk sığınma talep etti. Sudan'da 940 bin, Ukrayna'da ise toplamda 3 milyon çocuk yerinden edildi. UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, bu artışın çatışma, kriz ve iklim değişikliğinden kaynaklanan afetlerle bağlantılı olduğunu belirtti.
14 Haziran 2023

ABD hükümeti tarafından Covid-19 salgını sırasında sağlanan toplam 4,2 trilyon dolarlık yardım fonundan 280 milyar doların çalındığı ve 123 milyar doların israf edildiği açıklandı. Hızlı fon dağıtımı sırasında kısıtlamaların az ve gözetimin yetersiz olması dolandırıcıların işini kolaylaştırdı. Dolandırıcılar, mahkumların ve ölülerin bilgilerini kullanarak yardım talep etti. ABD Adalet Bakanlığı şu ana kadar 2,230'dan fazla kişiye dava açtı ve binlerce soruşturma devam ediyor.
14 Haziran 2023

Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin katılımıyla Ankara'da gerçekleştirilen 'Daimi Ortak Mekanizma'nın dördüncü toplantısında, İsveç'in NATO üyeliği için taahhüt ettiği adımlar ve terörle mücadeledeki yeni mevzuatın etkileri ele alındı. Toplantıda, somut adımlar üzerinde çalışmaya devam etme konusunda mutabakata varıldı. Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının ardından bu mekanizmanın toplantılarına katılmaya devam etmesi, terörle mücadele konusundaki iş birliğinin önemini vurguluyor. İsveç, Türkiye'nin onayını bekleyerek NATO üyeliği sürecini sürdürüyor.
14 Haziran 2023

Yunanistan'ın Mora Yarımadası açıklarında göçmenleri taşıyan bir balıkçı teknesinin batması sonucu en az 78 kişi öldü. Uluslararası sularda gerçekleşen olayda 100'den fazla kişi kurtarıldı ve arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarılan göçmenlerin çoğunluğu Suriye, Filistin, Afganistan ve Pakistan uyruklu. Teknede yaklaşık 700 kişinin bulunduğu ve Libya'nın Tobruk bölgesinden İtalya'ya gitmeye çalıştıkları belirtiliyor.
14 Haziran 2023

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, bakanlar kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Meclis'in ek ödeme kararı almaması durumunda haziran ayında memur maaşlarını ödeyemeyecek durumda olduklarını belirtti. Lübnan'da 2019'dan bu yana devam eden ekonomik kriz, döviz rezervlerinin erimesi, banka mevduatlarının dondurulması ve yerel para biriminin değer kaybı gibi sorunlarla mücadele ediyor. Dünya Bankası'nın raporuna göre, ülkedeki mali kayıp 72 milyar doları aşmış durumda ve nüfusun %80'i yoksulluk sınırında yaşıyor.
14 Haziran 2023

ABD'nin Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), Ukrayna'nın Kuzey Akım 1 boru hattına sabotaj hazırlığı yaptığı bilgisini edinerek Kiev yönetimini saldırıdan önce uyardı. Bu bilgiyi CIA, Hollanda askeri istihbaratından almıştı. İddialara göre, Ukraynalı bir ekip Baltık kıyı şeridinde bir yat kiralayarak boru hatlarına dalgıç ekibiyle patlayıcı yerleştirmeyi planlıyordu. Ancak CIA yetkilileri, Ukrayna'nın bu saldırıyı gerçekleştirecek yetkinliğe sahip olup olmadığından emin değillerdi.
13 Haziran 2023

Twitter'ın kurucu ortağı ve eski CEO'su Jack Dorsey, Breaking Points programında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerden Twitter'a baskı yapıldığını ve tehditler alındığını belirtti. Hindistan hükümetinin çiftçi protestoları sırasında bazı hesapların kapatılmasını talep ettiğini ve Twitter çalışanlarının evlerinin basılmasıyla tehdit edildiğini ifade etti. Türkiye'den de benzer talepler aldıklarını ve mahkemelerde genellikle kazandıklarını ancak sürekli kapatma tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Twitter'ın yeni yönetimi, Türkiye'de seçim sürecinde açık kalmak için dört hesabı ve 409 tweet'i erişime engellediğini açıklamıştı.
13 Haziran 2023

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer Landrut, Türkiye'den Schengen vizesi başvurularının arttığını ve bunun sonucunda ret oranlarının yükseldiğini belirtti. Pandemi sonrası başvuruların hızlandığını ve Avrupa ülkelerinin iltica başvuruları endişesiyle daha fazla ret verdiğini ifade etti. Landrut, ekonomik sıkıntılar nedeniyle vize alan kişilerin sığınma talebinde bulunma ihtimalinin arttığını ve geçen sene Erasmus öğrencilerinin de süreleri bittiğinde ilk kez sığınma başvurusu yaptıklarını gözlemlediklerini açıkladı.
13 Haziran 2023

Danimarka Sanayi, İş ve Finans Bakanı Morten Bodskov, büyük teknoloji şirketlerinin kişisel veri toplama konusunda daha fazla sorumluluk alması gerektiğini ve çocukların verilerinin korunması için yaş sınırını 13'ten 15 veya 16'ya çıkarmayı planladıklarını açıkladı. Bu düzenlemeyle, teknoloji şirketlerinin çocukların verilerine erişebilmesi için ebeveyn izni gerekecek. Ayrıca, reşit olmayan kullanıcıların pornografik içerik ve savaş videolarına erişimini sınırlamak için yaş doğrulama önlemleri getirilmesi planlanıyor. Almanya'nın 16 yaş sınırı belirlediği ve diğer Avrupa ülkelerinin de benzer düzenlemeler üzerinde çalıştığı belirtiliyor.
13 Haziran 2023

ABD, UNESCO'ya üyelikten 2019'da çekilmişti ve şimdi geri dönme planlarını duyurdu. ABD Dışişleri Bakanlığı, üyelik için talep mektubunu UNESCO'ya iletti ve üyelik için üye ülkelerin mutabakatı gerektiğini belirtti. ABD'nin geçmiş aidat borçlarını ödemek üzere Biden yönetimi tarafından 150 milyon dolar ayrıldığı ifade edildi.
12 Haziran 2023

İsveç Yüksek Mahkemesi, 2013 yılında Türkiye'de uyuşturucu suçundan hüküm giyen ve İsveç'te yaşayan bir kişinin iadesine karar verdi. Kişi, PKK'ya destek ve ByLock kullanımı iddialarıyla Türkiye'ye iade edilmemeyi talep etmişti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecinde Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki endişeleri ve iade talepleri gündeme gelmişti. İsveç, terörle mücadele yasasını değiştirerek Türkiye'nin NATO üyeliği onayını bekliyor.
12 Haziran 2023

Sunday Times gazetesi, Covid-19 virüsünün Vuhan Viroloji Enstitüsü'nden kaza sonucu sızdığına dair bulgulara ulaştığını iddia etti. ABD'li yetkililer, virüsün Çin tarafından biyolojik silah olarak kullanılma amacıyla geliştirildiğini öne sürdü. Vuhan'daki laboratuvarda yarasalardan elde edilen corona virüsler üzerinde işlev kazandırma çalışmaları yapıldığı, bu çalışmaların ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından finanse edildiği ve ABD'li virolog Ralph Baric'in bu teknikler konusunda yol gösterici olduğu belirtildi. Ayrıca, Çin'in bilinmeyen bir virüse işlev kazandırarak ölümcül hale getirme ve ardından aşı geliştirme çalışmalarının biyolojik silah kullanma niyetine işaret ettiği iddia edildi.
12 Haziran 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Boğazları'ndan geçen uluslararası gemiler için geçiş ücretlerinin 1 Temmuz itibariyle güncellendiğini duyurdu. Yeni tarifeye göre, net ton başına ücret 4,42 dolara yükseltildi. Örneğin, 10 bin net tonajlı bir gemi için geçiş ücreti 17 bin 760 dolara çıkacak. Bu güncelleme, ülkeye döviz girişini artırmayı hedefliyor ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne uygun olarak yapıldı.
11 Haziran 2023
İşaretlediklerim