Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev de dahil olmak üzere çeşitli şehirlere yoğun hava saldırıları gerçekleştirdi. Kiev Askeri İdaresi Başkanı Sergey Popko, saldırıların seyir füzeleri ve İHA'larla yapıldığını ve Kiev hava sahasında Rusya'ya ait tüm füze ve İHA'ların savunma sistemleri tarafından imha edildiğini açıkladı. Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy, Rusya'nın toplam 18 seyir füzesi fırlattığını ve bunların 15'inin imha edildiğini belirtti. Dnipropetrovsk Bölgesi Askeri İdaresi Başkanı Sergey Lısak ise Pavlograd'a yapılan saldırılarda 25 kişinin yaralandığını, aralarında çocukların da bulunduğunu aktardı.
1 Mayıs 2023

Irak'ta eski başbakan Mustafa el-Kazımi, 2020 yılında ABD'nin Bağdat Havalimanı'nda düzenlediği saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi örgütünün Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in öldürülmesi olayında ihmali olduğu iddiasıyla soruşturma altına alındı. O dönem Milli İstihbarat Servisi Başkanı olan Kazımi'nin, havalimanının egemenliğinin ihlal edilmesine göz yumduğu ve olayda kusuru bulunduğu iddia ediliyor. Irak medyasında yayınlanan belgelere göre, Kazımi hakkındaki şikayet üzerine resmi soruşturma başlatıldı.
1 Mayıs 2023

ABD'nin eski first lady'si Michelle Obama, İspanya'nın Barcelona kentinde gerçekleşen Bruce Springsteen konserinde sahneye çıkarak 'Glory Days' şarkısını söyledi, tef çaldı ve dans etti. Obama'ya bu sırada yönetmen Steven Spielberg'in eşi Kate Capshaw da eşlik etti. Obama'nın performansının videosu Twitter'da viral hale geldi.
30 Nisan 2023

Sudan Sağlık Bakanlığı, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında devam eden çatışmalarda ölenlerin sayısının 528'e, yaralıların sayısının ise 4 bin 599'a çıktığını açıkladı. Çatışmalar 12 eyaleti etkilerken, 18 eyaletteki hastanelerde bu vakalar rapor edildi. Taraflar, ABD'nin çağrısıyla ilan edilen ateşkesin ikinci gününde de çatışmaya devam etti. Çatışmaların, başkent Hartum'da yoğunlaştığı ve Hartum'un birçok mahallesinden çatışma sesleri ve duman yükseldiği belirtildi.
30 Nisan 2023

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu (DKİHB), Türkiye'deki seçim sürecine ilişkin bir ara rapor yayınladı. Rapor, siyasi partilerin karşılıklı kışkırtıcı mesajlar verdiğini, ifade ve medya özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar olduğunu, kadınların siyasette yeterince temsil edilmediğini ve mevzuatın demokratik seçimler için gerekli olan temel hak ve özgürlükleri kısıtlamaya devam ettiğini belirtiyor. Ayrıca, seçim kampanyalarının tonunun genellikle çatışmacı olduğu ve kadın adayların mitinglerde yeterince yer almadığı ifade ediliyor.
28 Nisan 2023

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile işgalden bu yana ilk defa telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Ukrayna'daki çatışmaya siyasi bir çözüm bulmak amacıyla bir heyet ve Çin hükümetinin özel temsilcisini göndereceğini belirtti. Çin'in tarafsızlık iddiasına rağmen, Rusya ile yakın ilişkileri ve Moskova yanlısı pozisyonları nedeniyle eleştirildiği belirtiliyor.
26 Nisan 2023

Harvard Üniversitesi Kennedy Okulu Dekanı Douglas Elmendorf, eski Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern'in üniversiteye geçici olarak katılacağını duyurdu. Ardern, güz döneminde Harvard'da '2023 Angelopoulos Küresel Kamu Liderleri Üyesi' ve 'Hauser Lideri' olarak görev yapacak. Ardern, bu fırsatı hem tecrübelerini paylaşmak hem de öğrenmek için bir şans olarak değerlendiriyor ve liderlerin gelecek nesilleri desteklemenin önemine vurgu yapıyor. Görev süresinin ardından Yeni Zelanda'ya dönmeyi planlıyor.
26 Nisan 2023

İsveç'in kuzeyindeki Esrange Uzay Merkezi'nden fırlatılan bir araştırma roketi, 250 kilometre yüksekliğe ulaştıktan sonra rotasından saparak Norveç'te dağlık bir alana düştü. İsveç Uzay Şirketi (SSC) roketin batıya doğru hesaplanandan fazla ilerlediğini ve planlanan iniş sahasının 40 kilometre kuzeybatısına düştüğünü bildirdi. Roketin düştüğü yer en yakın yerleşim yerine 10 kilometre uzaklıkta olup, Norveç Dışişleri Bakanlığı olayı 'çok ciddiye' aldığını açıkladı.
26 Nisan 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, mevcut Başkan Joe Biden'ın 2024 seçimleri için aday olmasını eleştirerek, Biden'ın başkanlığını 'vahim ve başarısız' olarak nitelendirdi. Trump, Biden'ın ekonomi politikalarını, göçmen politikalarını ve ABD'nin dünya sahnesindeki konumunu eleştirdi. Ayrıca, Biden'ın ABD'yi 'üçüncü dünya savaşı' eşiğine getirdiğini iddia etti ve 2024 seçimlerinde Biden'ı yenme sözü verdi.
26 Nisan 2023

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve bölgesel güvenlik konularını ele almak üzere Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen dörtlü savunma ve istihbarat toplantısına katıldı. Toplantıda, Suriye'deki güvenlik durumunun güçlendirilmesi, terör örgütleriyle mücadele ve Suriyeli mültecilerin geri dönüşü gibi konular görüşüldü. Taraflar, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılarını teyit etti ve bölgede istikrarın sağlanması için bu tür toplantıların devamının önemli olduğunu vurguladı.
25 Nisan 2023

Sudan'da ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK), ABD'nin arabuluculuğu sonucunda insani yardım koridorları açmak ve vatandaşların güvenliğini sağlamak amacıyla 72 saatlik bir ateşkes ilan etti. Ateşkes, diplomatik misyonların tahliyesi ve vatandaşların hastanelere ve güvenli bölgelere ulaşımını kolaylaştırmak için gece yarısından itibaren başladı. Ekim 2021'deki darbenin ardından yaşanan anlaşmazlıklar ve çatışmalar sonucunda ABD, Türkiye ve Fransa gibi ülkeler vatandaşlarını Sudan'dan tahliye ediyor.
25 Nisan 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Sudan Silahlı Kuvvetleri ve Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) 24 Nisan gece yarısından itibaren 72 saat sürecek bir ateşkes için anlaştıklarını duyurdu. ABD, tarafların ateşkese tam olarak uyması için çağrıda bulundu ve kalıcı ateşkesin denetlenmesi için bir komite oluşturulmasına yardımcı olacaklarını belirtti. HDK, ABD'nin arabuluculuğuyla ateşkesi kabul ettiklerini ve bunun insani koridor oluşturulması ve sivillerin güvenli bölgelere ulaşması için yapıldığını açıkladı. Sudan'da Ekim 2021'deki darbenin ardından yaşanan çatışmalarda en az 427 kişi hayatını kaybetti.
24 Nisan 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye'nin öncülük ettiği tahıl koridoru anlaşmasının Avrupa ve Afrika'daki birçok insanın ekmek bulamama durumunu önlediğini belirtti. Ukrayna'nın Rusya işgali altında ihracatının durması sonucu oluşan kriz, Türkiye ve BM'nin arabuluculuğuyla imzalanan anlaşma ile çözüme kavuşturuldu. Nebati ayrıca, Türkiye'nin pandemi ve savaş gibi küresel zorluklara rağmen büyümeye devam ettiğini ve Türkiye Ekonomi Modeli ile üretim ve büyümeden taviz vermeden enflasyonla mücadele edileceğini ifade etti.
24 Nisan 2023

ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan Ermeni anma gününde 1915 olaylarını 'Ermeni soykırımı' olarak tanımladı. Bu açıklama üzerine Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Biden'ı 'siyasi şarlatan' olarak nitelendirerek sert bir dille eleştirdi. Biden, bu ifadeyi kullanan ikinci ABD başkanı olurken, daha önce Ronald Reagan da benzer bir ifade kullanmıştı. Türkiye'nin yanı sıra 30'dan fazla ülke parlamento veya senato düzeyinde 'Ermeni soykırımı'nı tanımış durumda.
24 Nisan 2023

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi, Sudan'da 15 Nisan'dan bu yana süren silahlı çatışmalarda en az 427 kişinin öldüğünü, 3 bin 700'den fazla kişinin yaralandığını açıkladı. Ülkede kıtlık nedeniyle temel ihtiyaç maddelerinin fiyatları artarken, en az 11 sağlık merkezi saldırıya uğradı ve bazı sağlık merkezleri hizmet veremez hale geldi. Ekim 2021'deki darbenin ardından yaşanan iktidar mücadelesi, silahlı kuvvetlerin başı General Abdulfettah el-Burhan ve yardımcısı General Muhammed Hamdan Dagalo arasında çatışmaya dönüştü. ABD, Türkiye ve Fransa gibi ülkeler vatandaşlarını Sudan'dan tahliye ediyor.
24 Nisan 2023

ABD, yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya olan eski Peru devlet başkanı Alejandro Toledo'yu Peru'ya iade etti. Toledo, Lima'daki Barbadillo Cezaevi'ne gönderildi ve burada 18 ay önleyici hapis cezası çekecek. Brezilyalı şirket Odebrecht'ten aldığı iddia edilen 30 milyon dolardan fazla rüşvet nedeniyle Peru'da 20 yıl hapis cezası talebiyle dava açılmıştı. Toledo, 2019'da ABD'de gözaltına alınmış ve Covid-19 salgını sebebiyle ev hapsine alınmıştı.
24 Nisan 2023

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkenin askeri keşif uydusunun fırlatılışı için son hazırlıkların tamamlanmasını istedi. Bu gelişme üzerine Japonya Savunma Bakanı Hamada Yasukazu, uyduyu taşıyacak roketin Japonya topraklarına düşme ihtimaline karşı Öz Savunma Kuvvetleri'ne hazırlık talimatı verdi. Japonya, Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) füzeleri ve Aegis donanımlı destroyerlerle önlem alacak. Kuzey Kore'nin askeri keşif uydusu fırlatma hazırlıklarının Nisan 2023'e kadar tamamlanması bekleniyor.
23 Nisan 2023

Prof. Dr. Ercan Türeci, 17 yıldır farklı uluslararası kuruluşlarda görev alarak, çeşitli ülkelerde gönüllü sağlık hizmetleri sunuyor. İlk misyonuna 2005'te Pakistan'da katılan Türeci, şu anda Nijerya'nın Maiduguri kentinde Uluslararası Kızılhaç ekibiyle birlikte çalışıyor. Türeci ve ekibi, çatışma ve yoksulluk bölgelerinde travma cerrahisi ve yoğun bakım gibi hizmetler veriyor. Gönüllü olmanın temel koşulları arasında eğitim, tecrübe ve insan ilişkileri yer alıyor. Türeci, gittiği yerlerde en çok çocuklar ve kadınların etkilendiğini belirtiyor ve sağlık hizmetlerine erişimdeki küresel eşitsizliklere dikkat çekiyor.
22 Nisan 2023

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, yaptırımlar nedeniyle uluslararası ödemelerde yaşanan zorluklara çözüm olarak kripto para kullanımına açık olduklarını ifade etti. Dijital ruble için pilot uygulamanın yakında başlatılacağını ve vatandaşlar için para transferlerinin ücretsiz olacağını belirtti. Ayrıca, dijital cüzdanların ayda 300 bin rubleye kadar yenilenebileceğini ve kripto para kullanımının mümkün ancak sınırlandırılması gerektiğini vurguladı.
22 Nisan 2023

World Press Photo tarafından verilen Yılın Dünya Basın Fotoğrafı ödülü, Ukraynalı fotoğrafçı Evgeniy Maloletka'nın Mariupol'deki bir hastaneye düzenlenen hava saldırısının ardından çektiği fotoğrafla kazandı. Fotoğrafta, saldırıdan hemen sonra sedyeyle taşınan 32 yaşındaki Iryna Kalinina görülüyor. Ayrıca, 'Yılın Hikayesi' ödülü Afganistan'daki 'Barışın Bedeli' serisiyle Mads Nissen'e, Uzun Süreli Proje ödülü ise 'Hırpalanmış Sular' projesiyle Anush Babajanyan'a verildi.
21 Nisan 2023
İşaretlediklerim