Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panayotopulos, Türkiye'deki deprem felaketinin ardından Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde bir yakınlaşma olduğunu ve bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. 20 yıl sonra bir Yunan savunma bakanının Türkiye'ye yaptığı ilk ziyarette, Türk mevkidaşı Hulusi Akar ile ikili ilişkilerin iyileştirilmesi ve Ege'de tatbikatların sınırlandırılması gibi konuları görüştü. Ayrıca, iklim değişikliği ve doğal afetler gibi konularda iş birliğinin artırılabileceğini ifade etti. Panayotopulos, deprem felaketinin iki ülke arasındaki gerginlikleri azaltma anlamında bir katalizör rolü oynayabileceğini söyledi.
8 Nisan 2023

İsrailli üst düzey yetkililer, İsrail Kamu Yayın Kurumu'na yaptıkları açıklamada, İsrail'e ateş açılmadığı sürece Gazze ve Lübnan'a saldırılmayacağını iddia etti. Bu açıklama, Lübnan'dan İsrail'e yapılan roket saldırıları ve İsrail'in Mescid-i Aksa'daki Müslümanlara yönelik orantısız güç kullanımı sonrasında geldi. İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan roketlerin Hamas'ın Lübnan'daki unsurları tarafından yapıldığını öne sürerek Hamas'ı sorumlu tuttu ve Gazze'ye hava saldırısı düzenledi.
8 Nisan 2023

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Armağan Çağlayan'ın YouTube programına konuk oldu ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yüksek bütçesine dikkat çekti. Kadıgil, mevcut Diyanet İşleri Başkanlığı'nın iktidarın bir aparatı haline geldiğini ve kapatılması gerektiğini, yerine ise tüm inançlara saygılı ve vergileri doğru kullanacak bir 'inanç başkanlığı' kurulmasını savunduğunu belirtti.
7 Nisan 2023

Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcıların hisse tutma süresi son 10 yılda önemli ölçüde azalarak 2012'deki 389 günden 2023'te 29 güne geriledi. Yabancı takas oranı %65'ten %28,25'e düşerek tarihi bir dip seviyeye ulaştı. Yerli yatırımcıların hisse tutma süresi de 2012'de 46 günden 2022'de 27 güne indi. Sanayi ve banka hisselerinde de benzer bir düşüş yaşandı, sanayi hisselerinde tutma süresi 639 günden 28 güne, banka hisselerinde ise 272 günden 22 güne düştü.
7 Nisan 2023

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde Hamas'a ait olduğunu belirttiği hedeflere saldırı düzenlediğini duyurdu. Açıklamada, İsrail'e yönelik herhangi bir saldırıdan Lübnan hükümetinin sorumlu tutulacağı ifade edildi. Lübnan basını, İsrail savaş uçaklarının Filistin mülteci kampı er-Reşadiye yakınlarında en az üç füze fırlattığını ve bölgede bir köprü ile birkaç evin hasar gördüğünü bildirdi. İsrail ordusu daha önce Lübnan'dan İsrail'e 34 roket atıldığını ve bu saldırılardan Hamas'ı sorumlu tuttuğunu açıklamıştı.
7 Nisan 2023

İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan roketler sonrasında Gazze'ye hava saldırısı başlattı. Saldırıda can kaybı veya yaralanan olup olmadığı henüz bilinmiyor. Lübnan'ın güneyinde İsrail'e ait savaş uçaklarının sesleri duyulurken, Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü personeline sığınaklara gitme talimatı verildi. Bu gelişmeler, İsrail polisinin Mescid-i Aksa'daki müdahalesi ve Lübnan'dan İsrail'e roket atılması sonucu tırmanan gerilimin ardından yaşandı.
7 Nisan 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç'in temmuz ayında yapılacak olan NATO liderler zirvesinde ittifaka katılacağını tahmin ettiğini belirtti. Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda endişelerini dile getirmiş ve İsveç'ten terörle mücadele konusunda adımlar atmasını beklemişti. Finlandiya'nın NATO üyeliği Türkiye tarafından onaylanmışken, İsveç'in üyeliği henüz onaylanmamış durumda. Blinken, Türkiye'nin meşru çıkarlarını dikkate alarak İsveç ile çalıştıklarını ve sürecin yakın zamanda tamamlanacağını ifade etti.
6 Nisan 2023

Mehmet Aksoy, Moritanya'da Türk balıkçıların sürdürülebilir olmayan balıkçılık yaptığını ve balık kaynaklarını tükettiklerini belirtti. Meclis'te toplanan Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu'nda konuşan Aksoy, Moritanya'da balıkçılık sektörüne getirilen kotalara uymadıklarını ifade etti. Türk balıkçıların 2015'ten beri Moritanya'da avcılık yaptığı ve Türk şirketlerinin ülkede önemli yatırımlara sahip olduğu bilgisi verildi.
6 Nisan 2023

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile yaptığı görüşmenin ardından, ABD'nin Tayvan'a silah satışını sürdürmesi gerektiğini vurguladı. McCarthy, silah satışlarının zamanında ulaşmasının yanı sıra ekonomik işbirliğini ve ortak değerlerin tanıtımını da önemli bulduğunu ifade etti. Ayrıca, gerilimi artırmak niyetinde olmadıklarını ve demokrasi ile özgürlük vurgusu yaptığını belirtti. McCarthy, olası bir Tayvan ziyareti hakkında ise henüz bir plan olmadığını, ancak bu ihtimalin dışlanmadığını söyledi.
6 Nisan 2023

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun daveti üzerine Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Ziyaret sırasında Ukrayna, Güney Kafkasya, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Karadeniz bölgesindeki durumlar ele alınacak. Ayrıca, Tahıl Koridoru Anlaşması, Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi, Güney Kafkasya'daki durum ve enerji sektöründeki stratejik projeler gibi konular da gündemde olacak. Turizm konusu ve Rus turistlerin güvenliği de görüşülecek.
6 Nisan 2023

İskoçya'da iktidardaki İskoçya Ulusal Partisi'nin (SNP) finansmanıyla ilgili Temmuz 2021'de başlatılan soruşturma kapsamında, parti genel merkezi ve bazı adreslerde aramalar yapıldı. SNP'nin 24 yıldır idari yöneticisi olan ve eski başbakan Nicola Sturgeon'un eşi Peter Murrell gözaltına alındı. SNP lideri Hamza Yusuf, partinin soruşturma konusunda işbirliği içinde olduğunu ve yönetim ile şeffaflık konusunu gözden geçireceklerini belirtti. Soruşturma, partinin bağımsızlık kampanyası için topladığı 600 bin sterlinin başka amaçlar için kullanıldığı iddiaları üzerine başlatılmıştı.
5 Nisan 2023

Türkiye, mart ayında Rusya'dan 10 milyon varil motorin ithal ederek yedi yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Avrupa Birliği'nin Şubat ayında Rus rafine petrol ürünlerine yaptırımları genişletmesi sonucunda Türkiye'nin Rusya'dan motorin ithalatı martta şubata göre yüzde 50 arttı. Rus petrol ürünleri Batı Avrupa piyasasına göre daha iskontolu fiyatlarla satılırken, Türkiye iç piyasada perakende fiyatları Batı Akdeniz fiyatlamalarına göre belirliyor. Türkiye, Batı'nın yaptırımlarına rağmen Rusya ile ticari ve ekonomik faaliyetlerini sürdürüyor.
5 Nisan 2023

İran, Dışişleri Bakanlığı Yurtdışındaki İranlılar Genel Müdürü Rıza Amiri'yi Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Abu Dabi şehrine büyükelçi olarak atadı. Amiri, İran'ın Cezayir, Sudan ve Eritre'deki büyükelçilik görevlerinde de bulunmuş bir diplomat. Bu atama, 2016'da Suudi Arabistan'ın İran büyükelçiliği ve konsolosluğunun ateşe verilmesi sonucu diplomatik ilişkilerin kesilmesinin ardından gerçekleşti. Yaklaşık yedi yıl sonra, BAE'nin Tahran Büyükelçisi Seyf Muhammed Ubeyd ez-Zeabi de 9 Eylül 2022'de İran'a dönerek görevine devam etmişti.
5 Nisan 2023

Rusya'nın başkenti Moskova'da iki gün süren dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki dörtlü zirve sona erdi. Zirvede, Rusya, İran, Suriye ve Türkiye temsilcileri bir araya geldi. Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Eymen Susan, zirve öncesi yaptığı konuşmada Türkiye'nin Suriye topraklarından çekilmesini ve Suriye devletinin otoritesinin yeniden tesis edilmesini istedi. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad da, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi ve iç savaş öncesi durumun sağlanması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşebileceğini belirtti.
4 Nisan 2023

Irak federal hükümeti ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Türkiye üzerinden gerçekleştirilen petrol ihracatının devam etmesi konusunda anlaşma sağladı. Irak hükümeti, Türkiye'ye petrol ihracatının sürdürülmesi için resmi talepte bulundu ve petrol akışının birkaç saat içinde başlamasını bekliyor. KBY'den Türkiye'ye olan günlük 450 bin varillik petrol ihracatı, Irak'ın Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nde bir dava kazanmasının ardından 10 gün süreyle durmuştu. Yeni anlaşma gereği, Irak Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) ihracattan sorumlu olacak ve petrol gelirleri KBY kontrolündeki Irak Merkez Bankası hesabında toplanacak.
4 Nisan 2023

Finlandiya, dışişleri bakanının ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e katılım sürecini tamamlayan belgeleri teslim etmesiyle NATO'nun 31'inci üyesi oldu. Türkiye'nin onayının ardından Finlandiya'nın üyeliği konusundaki tüm engeller kalktı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından İsveç ve Finlandiya NATO'ya katılmak için başvurmuş, ancak Türkiye başlangıçta iki ülkenin adaylıkları konusunda endişelerini dile getirmişti. Türkiye'nin endişelerinin giderilmesi üzerine Finlandiya'nın NATO üyeliği TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi ve Resmi Gazete'de yayımlandı.
4 Nisan 2023

İsveç'te Danimarkalı-İsveçli aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Kuran yakma eylemi, Türkiye ile İsveç arasındaki ilişkileri gerilmiş ve Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliği sürecini askıya almasına neden olmuştu. Şubat ayında benzer eylemler için izin isteyen kişilere, terör saldırısı endişesiyle polis tarafından izin verilmemişti. Ancak mahkeme, polisin bu kararını anayasaya aykırı bularak yasaklamayı haksız buldu ve toplanma özgürlüğünün anayasal bir hak olduğunu belirtti.
4 Nisan 2023

ABD Savunma Bakanlığı, Filipinler'deki dört yeni üssün Güçlendirilmiş Savunma İşbirliği Anlaşması kapsamına dahil edildiğini ve bu üslere ABD askerlerinin konuşlandırılacağını duyurdu. Bu üsler Camilo Osias, Camp Melchor Dela Cruz, Balabac Adası ve Lal-lo Havaalanı olarak belirtildi. ABD'nin bu hamlesi, Hint Pasifik bölgesindeki güvenlik, insani yardım ve doğal afetlerle ilgili işbirliğini artırmayı ve ayrıca Pasifik'te Çin'in etkisini dengelemeyi amaçlıyor. ABD daha önce Filipinler'in savunma altyapısını güçlendirmek için 82 milyon dolar fon sağlamıştı.
4 Nisan 2023

ABD, İran destekli güçlerin Suriye'deki Amerikan üslerine saldırı düzenlemesinin ardından USS George W. H. Bush uçak gemisini Suriye kıyılarına yakın bir bölgeye yerleştirdi. Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, bu hareketin İran'ın artan saldırılarına bir tedbir olarak yapıldığını açıkladı. Geminin konumu ve görev süresi, Suriye kıyılarına daha yakın olacak şekilde değiştirildi ve süresi uzatıldı. Singh, geminin İran'a yönelik bir askeri operasyonun parçası olarak bölgede tutulmadığını, bu konuşlandırmanın ABD askerlerine yönelik saldırılara karşılık olduğunu belirtti.
4 Nisan 2023

Rusya'nın St. Petersburg şehrinde, Devlet Başkanı Vladimir Putin yanlısı askeri blog yazarlarının toplandığı bir kafede patlama meydana geldi ve bu patlamada ünlü Rus askeri blog yazarı Vladlen Tatarski hayatını kaybetti. En az 30 kişinin yaralandığı saldırıyı üstlenen olmadı. Rus güvenlik birimleri, patlamayla ilgili olarak Darya Trepova isimli bir kadını gözaltına aldı. Rusya terörle mücadele polisi, saldırının arkasında Ukrayna özel kuvvetlerinin olduğunu iddia ederken, Ukrayna'dan yapılan açıklamada Rusya içerisindeki siyasi çatışmaların terör eylemlerine dönüştüğü öne sürüldü.
3 Nisan 2023
İşaretlediklerim