Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 2023 yılının ilk gününde Rusya'nın İran yapımı insansız hava araçlarıyla (İHA) Ukrayna'ya saldırı düzenlediğini ve Ukrayna hava savunma sistemlerinin 45 İHA'yı imha ettiğini duyurdu. Zelenski, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın bağımsızlığı için mücadeleye devam edeceklerini ve bağımsızlıklarını koruyacaklarını vurguladı.
2 Ocak 2023

IMF Direktörü Kristalina Georgieva, CBS televizyonuna yaptığı açıklamada, 2023 yılının dünya ekonomisi için zorlu geçeceğini belirtti. Amerika, Avrupa Birliği ve Çin'in eş zamanlı olarak yavaşlamasının yeni yılı zorlu kılacağını ifade etti. IMF, daha önce küresel ekonomik büyüme görünümünü düşürmüş ve bunun sebepleri arasında Ukrayna'daki savaş, enflasyon baskısı ve yüksek faiz oranları gösterilmişti. Çin'in Covid-19 politikasındaki değişiklikler ve vakaların artması da ekonomik belirsizlikleri artırıyor.
1 Ocak 2023

Kolombiya'nın solcu Devlet Başkanı Gustavo Petro, beş silahlı örgüt ile 1 Ocak'tan 30 Haziran 2023'e kadar sürecek bir ateşkes anlaşmasına varıldığını duyurdu. Anlaşmaya Marksist gerilla örgütü ELN, FARC'tan ayrılan Segunda Marquetalia, Estado Mayor Central, uyuşturucu karteli AGC ve Autodefensas de la Sierra Nevada dahil. Petro, ateşkes süresinin uzatılabileceğini ve karşılıklı yükümlülüklerin yanı sıra ulusal ve uluslararası düzeyde bir denetleme mekanizmasının devreye gireceğini belirtti.
1 Ocak 2023

META, eski ABD başkanı Donald Trump'ın, 6 Ocak Kongre baskını sonrasında Facebook ve Instagram'dan süresiz olarak engellenmesinin ardından, bu platformlara geri dönüşüne izin verip vermeyeceğine karar verecek. Financial Times'ın haberine göre, bu kararın ocak ayının ilerleyen günlerinde açıklanması bekleniyor. META, karar vermek için bir çalışma grubu oluşturdu. Bu gelişme, Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk'ın Trump'a yönelik kalıcı yasağı iptal etmesinin ardından geldi. Trump ise Twitter'a dönmeyi planlamadığını belirtti.
1 Ocak 2023

Ukrayna'nın başkenti Kiev'in belediye başkanı Vitaliy Kliçko, kentte patlama sesleri duyulduğunu ve hava savunma sisteminin çalıştığını bildirdi. Kiev'in Holosiyiv ve Shevchenkiv semtlerinde patlamalar meydana geldi ve bir füzenin parçaları park halindeki bir araca düştü. Kliçko, olayda yaralanan olmadığını belirtti. Bu olay, Rus ordusunun Kiev'e düzenlediği ve bir kişinin ölümüne, 20 sivilin yaralanmasına neden olan füze saldırılarının ardından geldi.
1 Ocak 2023
İşaretlediklerim