Londra'daki Yüksek Mahkeme, WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın 'şimdilik' ABD'ye iade edilmemesine karar verdi. Assange, 2010 yılında ABD'nin Irak ve Afganistan'daki suçlarını delillendiren belgeleri yayımlamış ve ABD tarafından casuslukla suçlanmıştı. 2019'da büyükelçilikten çıkarılarak tutuklanan Assange, Londra'da cezaevinde bulunuyor. Mahkeme, ABD'nin Assange'a Anayasa'nın Birinci Ek Maddesi'nin koruması altında yargılanacağına dair tatmin edici güvence vermesi gerektiğini belirtti.
26 Mart 2024

Harvard Tıp Fakültesi kardiyoloji uzmanı Dr. Ozan Ünlü'nün açıklamalarına göre, Covid-19 aşıları kalp yetmezliği, atardamar ve toplardamar pıhtıları, beyin kanamaları gibi ciddi sağlık sorunlarına karşı koruyucu etkiye sahip. İngiltere, İspanya ve Estonya'dan 20 milyon kişinin verilerinin analiz edildiği bir araştırma, aşıların hem akut hem de uzun vadeli komplikasyon risklerini azalttığını gösterdi. Araştırma, endüstri desteği olmadan gerçekleştirildi ve aşılanmış bireylerde ciddi sağlık sorunlarının riskinde önemli düşüşler saptandı. Ayrıca, Covid-19'un kalp ve damar sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine karşı aşıların koruyucu olduğu vurgulandı.
19 Mart 2024

Türkiye, UEFA'nın ülke puanı sıralamasında 9. sıraya yükselerek ilk 10 içindeki yerini garantiledi. Sezon başında 12. sırada olan Türkiye, İskoçya ve Çekya'nın Avrupa kupalarında takımlarının elenmesi ve Fenerbahçe'nin Konferans Ligi'nde çeyrek finale yükselmesi sayesinde bu başarıyı elde etti. Bu sonuçla birlikte, önümüzdeki sezon Süper Lig şampiyonu, Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılım hakkı kazanacak.
15 Mart 2024

Galler'in Powys bölgesinde, Hay-on-Wye kasabası yakınlarında bir tepede parıldayan gümüş rengi bir monolit ortaya çıktı. Yaklaşık 3 metre boyundaki bu yapı, hafta sonu yürüyüş yapanlar tarafından fark edildi. Yapının kim veya ne tarafından yerleştirildiği konusunda net bir bilgi olmaması, sosyal medyada çeşitli spekülasyonlara yol açtı. Dünya genelinde benzer gizemli monolitlerin daha önce de görüldüğü ve bu tür olayların insanları hem şaşırttığı hem de meraklandırdığı belirtildi.
13 Mart 2024

UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda Manchester City, Danimarka'nın Kopenhag takımını 3-1 yenerek çeyrek finale yükseldi. Real Madrid ise Almanya'nın Leipzig takımıyla 1-1 berabere kalarak çeyrek finale adını yazdırdı. İki maç da takımların kendi evlerinde oynandı ve her iki takım da bir üst tura çıkmayı başardı. Turnuvanın son 16 turu, 12-13 Mart'ta oynanacak rövanş karşılaşmalarıyla tamamlanacak.
7 Mart 2024

Burçak Kazdal, Amerika'da aldığı endüstriyel tasarım eğitimi sonrası şeflik kariyerine yönelmiş ve çeşitli deneyimlerin ardından İstanbul'da Apartıman Yeniköy adlı restoranı açmıştır. Kazdal, kariyerinde karşılaştığı cinsiyete dayalı mesleki ayrımcılık ve toplumsal önyargılar hakkında deneyimlerini paylaşarak, kadınların ağır işlerde de başarılı olabileceğini ve cinsiyetçi kodları kırabileceğini vurgulamaktadır. Ayrıca, kadınların iş hayatında daha fazla yer alması ve liderlik etmesi gerektiğini, bu durumun sektöre ve topluma olumlu katkılar sağlayacağını belirtmiştir.
5 Mart 2024

Britanya kökenli Rothschild ailesinin 4. kuşak lideri Jacob Rothschild, 87 yaşında vefat etti. Ailesi tarafından yapılan açıklamada, Jacob'un İsrail ve Yahudi kültürüne olan hayırseverliği, çevreciliği ve aile içindeki sevgi dolu rolü vurgulandı. Rothschild, bankacılık, finans, sanat koleksiyonculuğu ve politikada önemli roller üstlenmiş bir isimdi. Cenazesi, Yahudi geleneklerine uygun olarak aile içinde gerçekleştirilecek.
26 Şubat 2024

Britanya'da tutuklu bulunan WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade davasıyla ilgili karar, Londra'daki Yüksek Mahkeme tarafından başka bir zamana ertelendi. Assange, 2010 yılında ABD'nin Irak ve Afganistan'daki suçlarını da içeren gizli belgeleri yayımlamış ve ABD tarafından casusluk suçlamasıyla karşı karşıya kalmıştı. 2019'da Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden çıkarılarak tutuklanan Assange için destekçileri, İngiltere Başbakanlık Ofisi önünde gösteri düzenleyerek serbest bırakılması çağrısında bulundu. Assange'ın eşi, iade edilmesi durumunda hayatının tehlikede olacağını belirtti.
22 Şubat 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'de konut fiyatlarının artmasının iki ana nedenini açıklıyor: kara para aklama ve pandemi sonrası güvenli bölge arayışı. 2024 Ocak ayında, Türkiye'de konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %17,8 oranında azaldı. Yabancılara yapılan konut satışları ise %50,47 oranında düşüşle 2061'e geriledi. Bu düşüş, özellikle Batılı ülkelerden alıcıların azalması ve yabancı yatırımcıların güven sorunları nedeniyle dikkat çekici.
18 Şubat 2024

Uğur Emek, Türkiye'de sağ siyasetçilerin ve iş insanlarının piyasa ekonomisini, devlet üzerinden zenginleşmek şeklinde anladığını ifade etmiştir. 19. yüzyılın ortalarından itibaren Türkiye'de devlet gücünün ekonomik kalkınmayı hızlandırmak ve 20. yüzyılın başlarından itibaren Türk müteşebbis sınıfının gelişimini teşvik etmek amacıyla kullanıldığını belirtmiştir. Devletin, düşük gelir grupları için istihdam olanakları ve iş insanları için teşvikler sağladığı, son olarak mega projelere döviz üzerinden gelir garantileri verdiği anlatılmaktadır.
18 Şubat 2024

ABD ve İngiltere gibi zorunlu askerliğin olmadığı ülkelerde, orduların personel ihtiyacını karşılamak amacıyla çocuk ve gençleri hedef alan video oyunları üzerinden yapılan reklam kampanyaları giderek artıyor. İngiltere ordusu, 1990'ların ortalarından itibaren video oyun dergilerine reklam vererek bu yöntemi kullanmaya başladı. 21. yüzyılda, özellikle 'bitmeyen savaşlar' nedeniyle artan asker ihtiyacını karşılamak için video oyunları üzerinden gençlere yönelik daha kapsamlı kampanyalar düzenleniyor. 'Asker olmayı düşün' kampanyası gibi girişimlerle gençler, oyunlar aracılığıyla askerliğe teşvik ediliyor.
18 Şubat 2024

Buckingham Sarayı, Kral 3'üncü Charles'ın kanser teşhisi aldığını ve tedavi gördüğünü duyurdu. Kral, tedavi sürecinde resmi devlet görevlerine devam edecek ancak halka açık etkinliklere katılmayacak. Kanserin erken teşhis edildiği ve Charles'ın kemoterapi tedavisine başlandığı belirtildi. Kral'ın kanser türü açıklanmazken, prostat kanseri olmadığı ifade edildi.
5 Şubat 2024

Rahmi Turan, Türkiye ekonomisinde yaşanan sıkıntıların bilim dışı uygulamalar ve Merkez Bankası Başkanlarının görevden alınmaları sonucu ortaya çıktığını belirtiyor. Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimine getirilmesi ve rasyonel politikalara dönüş vurgusu yapmasına rağmen, beklenen iyileşmelerin gerçekleşmediğini ifade ediyor. Turan, devletin savurganlığının devam ettiğini, yerel seçimler için büyük harcamalar yapıldığını ve ekonomideki sorunların çözülmediğini eleştiriyor.
4 Şubat 2024

Türkiye İlaç Sektörü Raporu 2023'e göre, Türkiye'de yenilikçi ilaçlara erişim oranı son dört yılda %20'den %6'ya düşmüştür. 2018-2021 arasında Avrupa İlaç Ajansı tarafından onaylanan 168 yenilikçi tedaviden Türkiye'de sadece 10'una erişim mümkündür. Türkiye'de kişi başı ilaç satışı ve ilaç satışlarının GSYH içindeki payı OECD ülkeleri arasında düşük seviyededir. Rapor, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği ve Avrupa İlaç Endüstrileri ve Birlikleri Federasyonu sponsorluğunda hazırlanmıştır.
1 Şubat 2024

Exeter Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma, enstrüman çalmanın veya şarkı söylemenin hafızayı güçlendirerek beynin yaşlanmasını geciktirdiğini ortaya koydu. Araştırma, 40-68 yaş aralığındaki 1100'den fazla kişi üzerinde gerçekleştirildi ve müzik dinlemenin tek başına bilişsel sağlığa aynı etkiyi yapmadığı bulundu. Özellikle piyano ve klavye çalmanın beyin sağlığına faydalı olduğu vurgulandı. Araştırma sonuçları, demans riskinin azaltılmasında müziğin rol oynadığını gösteriyor.
29 Ocak 2024

ABD merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Kızıldeniz'de gemilere yapılan saldırılar sonucu tedarik zincirinde yaşanan aksamalar nedeniyle Berlin-Brandenburg'daki Gigafactory'de 29 Ocak-11 Şubat tarihleri arasında üretimi askıya aldı. Yemen'deki Husilerin Hamas'a destek amacıyla Kızıldeniz'deki ticari gemilere saldırı düzenlemesi, gemilerin rotalarını değiştirmesine ve Süveyş Kanalı'nı kullanmalarına neden oldu. ABD ve İngiltere, Husilere ait hedeflere hava saldırıları düzenledi. Bu durum, küresel tedarik zinciri krizine dair endişeleri artırdı.
12 Ocak 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Kızıldeniz'deki Amerikan gemilerine yönelik saldırılar nedeniyle Yemen'de Husilere ait hedeflere hava saldırısı düzenlediklerini açıkladı. Saldırılar, ABD ve Britanya orduları tarafından gerçekleştirildi ve Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın desteğiyle yapıldı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, saldırıda Husilere ait insansız hava araçları, balistik ve seyir füzeleri ile radar ve gözetleme kapasitelerinin hedef alındığını belirtti. ABD'li bir savunma yetkilisi, Yemen'in ABD veya İngiltere gemilerine saldırdığı iddialarını reddetti.
12 Ocak 2024

Antarktika'nın Güney Georgia adasında kürklü ve fil cinsi foklar, yüksek patojeniteli kuş gribi (H5N1) nedeniyle öldü. İlk H5N1 vakaları ekimde bölgede tespit edildi ve yaklaşık 20 fokun ölümüne yol açtı. APHA ve BAS bilim insanları, bölgede ölü memelilerden ve kuşlardan örnekler toplayarak hastalığın yayılımını araştırdı. Küresel hayvan gribi uzmanları ağı OFFLU'nun raporuna göre, H5N1 virüsü 48 kuş türü ve 26 deniz memelisi türünü enfekte edebilir.
11 Ocak 2024

İngiltere Premier Lig takımlarından Manchester United, yüzde 25'lik hissesinin İngiliz iş insanı Jim Ratcliffe'e satıldığını açıkladı. Ratcliffe'in petrokimya şirketi INEOS, kulübün hisselerini 1,25 milyar sterline (46,2 milyar lira) satın aldı ve futbol operasyonlarında da etkin bir rol alacak. Ayrıca, Ratcliffe Old Trafford Stadı'na 236 milyon sterlinlik yatırım yapmayı taahhüt etti. Manchester United, mali durumunu iyileştirmek amacıyla son bir yıldır hisse satışı da dahil olmak üzere çeşitli seçenekleri değerlendiriyordu.
25 Aralık 2023

Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde düzenlenen 2023 FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nın finalinde Manchester City, Brezilya'nın Fluminense takımını 4-0 mağlup ederek şampiyon oldu. Manchester City'nin Arjantinli oyuncusu Julian Alvarez maçın ilk golünü atarak takımını öne geçirdi ve bir gol daha kaydederek galibiyette önemli rol oynadı. Bu zaferle Manchester City, 2023 yılında beş büyük kupayı kazanarak olağanüstü bir başarıya imza attı.
22 Aralık 2023
İşaretlediklerim