İran'da Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı, zorunlu başörtüsü kuralına uymayan öğrencilerin eğitim kurumlarına alınmayacağını duyurdu. Bu karar, Mehsa Emini'nin 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra ölümüyle başlayan ve zorunlu başörtüsü yasasının esnetilmesini talep eden protesto dalgasının ardından geldi. Sosyal medyada bazı kadınların başörtüsüz dolaştıkları görülürken, rejim yanlısı muhafazakarlar kuralların uygulanması için yetkililere çağrıda bulunuyor.
3 Nisan 2023

ABD Savunma Bakanlığı, Suriye'nin Haseke bölgesinde ABD askerlerine yönelik İHA saldırısına karşılık olarak Deyrizor'da İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Güçlerine ait iki tesisi hedef aldı. Saldırı sonucunda sekiz örgüt mensubu öldürüldü. 23 Mart'taki İHA saldırısında yaralanan altı ABD personelinin sağlık durumlarının iyi olduğu ve tedavilerinin devam ettiği belirtildi.
30 Mart 2023

2011'de başlayan Suriye iç savaşı sonrası Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkiler kopmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl sonunda Suriye ve Rusya ile üçlü bir adım atma isteğini belirtmiş ve liderler olarak bir araya gelme ihtimalinden bahsetmişti. Suriye Cumhurbaşkanı Esad, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi şartıyla Erdoğan'la görüşebileceğini açıklamıştı. Nisan ayında Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcıları Moskova'da Suriye'deki durumu görüşmek üzere toplanacak.
28 Mart 2023

İran'ın Batı Azerbaycan eyaletine bağlı Hoy kentinde 5,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem sonucunda 165 kişi yaralandı ve yaralılardan 139'u ilk müdahalelerin ardından taburcu edildi. Selmas ve Hoy kentlerinde 10 köyde 80 yerleşim biriminin hasar gördüğü bildirildi. Deprem, Türkiye'nin Van ve Hakkari illerinden de hissedildi.
25 Mart 2023

Said Rüstayi'nin yönettiği ve İran'da yaşanan ekonomik bunalım ile toplumsal cinsiyet eşitsizliğini konu alan 'Leyla'nın Kardeşleri' filmi, MUBI'nin 'Kadın, Yaşam, Özgürlük: İran’dan Kadın Hikâyeleri' seçkisi kapsamında 25 Mart'ta izleyicilerle buluşacak. Film, 40 yaşındaki Leyla'nın ailesi ve çevresindeki yozlaşmış düzenle mücadelesini anlatıyor. Başrolde Terane Alidusti'nin yer aldığı ve İran'da yasaklanan bu film, kadınların statükoyla mücadelesini güçlü bir sinema diliyle aktarıyor.
24 Mart 2023

Suudi Arabistan merkezli El-İbhariyye Kanalı'na göre, Suudi Arabistan ve Suriye, konsolosluk hizmetlerinin yeniden başlaması için görüşmelere başladı. Bu bilgi, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili tarafından doğrulandı. Reuters'ın daha önceki haberlerine göre, iki ülke 10 yılı aşkın süredir devam eden diplomatik ilişkilerdeki kesintinin ardından büyükelçiliklerini yeniden açma konusunda anlaşmıştı. Bu gelişme, Suudi Arabistan ile İran arasında 7 yıl sonra diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması konusunda varılan anlaşmanın ardından ivme kazandı.
24 Mart 2023

ABD Hazine Bakanlığı, İran'ın drone ve silah programlarını desteklediği gerekçesiyle İran ve Türkiye'deki dört kurum ve üç kişiye yaptırım kararı aldığını duyurdu. Bu tedarik ağının İran Savunma ve Silahlı Kuvvetleri yararına çalıştığı belirtiliyor. Yaptırımlar arasında Türk vatandaşı Murat Bukey de bulunuyor, Bukey'in kimyasal ve biyolojik tanıma sistemleri temin ettiği iddia ediliyor. İspanya Yüksek Mahkemesi, Bukey'in ABD'den ithal ettiği malzemeleri İran'a sattığı şüphesiyle geçen yıl ABD'ye iadesine karar vermişti.
21 Mart 2023

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı rapora göre Türkiye, 137 ülke arasında mutluluk endeksinde 106. sırada bulunuyor. Mutluluk seviyesi, gayri safi yurt içi hasıla, sosyal destek, sağlıklı yaşam beklentisi gibi kriterlere göre değerlendiriliyor. Türkiye'nin önünde ve arkasında Afrika ve Orta Doğu ülkeleri yer alıyor. En mutlu ülkeler sıralamasında Finlandiya ilk sırada yer alırken, Türkiye'nin komşuları arasında Yunanistan 58, Bulgaristan 77 ve Ermenistan 79. sırada bulunuyor.
21 Mart 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, şubat ayında Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yıla göre %18 azalarak 80 bin 31'e düştü. Bu düşüş, Mayıs 2021'den bu yana görülen en düşük seviyedir. Deprem dayanıklı bölgelerde ev fiyatlarının yükselmesiyle birlikte satışlar azaldı. Yabancılara yapılan konut satışları da %27 azalarak 3 bin 350 oldu.
15 Mart 2023

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Rusya'ya gitti. Ziyaret, Türkiye, Rusya, Suriye ve İran arasında düzenlenecek dörtlü zirve öncesine denk geldi. Rus siyasi yorumcular, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Esad ile uzlaşma için arabuluculuk talebini Putin'in kabul ettiğini belirtiyor, ancak yakın gelecekte üçlü bir görüşmenin mümkün olup olmayacağı konusunda şüpheci davranıyorlar. Erdoğan'ın Esad ile görüşme ihtimali, Türkiye'deki seçimler ve Suriye ile ilişkiler bağlamında değerlendiriliyor.
14 Mart 2023

Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Hatay'ın Suriye sınırında bulunan Kuşaklı köyünde yaptığı basın açıklamasında, Suriyeli sığınmacıları iki yıl içinde anavatanlarına göndereceklerini ve kaçak geçişleri engelleyeceklerini belirtti. Ayrıca, İran sınırından Türkiye'ye gelen Afgan sığınmacıları da geri göndereceklerini ve sınır kapılarının güvenliğini artırarak Türkiye'nin demografik yapısının korunacağını ifade etti.
14 Mart 2023

Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Uluç, son üç ayda botoks uygulamalarına bağlı dört botulizm vakası gördüğünü belirtti. Sağlık Bakanlığı, mide botoksu uygulamalarına bağlı zehirlenmeler üzerine iki sağlık kurumunun faaliyetini askıya aldı ve soruşturma başlattı. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, mide botoksu işleminin endikasyon dışı olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Uluç, botoksun yanlış kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ve botoks yaptıranların uygulanan doz ve firmanın bilgisini sormaları gerektiğini vurguladı.
14 Mart 2023

İran'da çoğunlukla kız öğrencilerin eğitim gördüğü okullarda meydana gelen toplu zehirlenme vakaları sonucunda 100'den fazla kişi gözaltına alındı. İran İçişleri Bakanlığı, bu kişilerin vakaların failleri olabileceği şüphesiyle gözaltına alındığını ve aralarında terör örgütleriyle bağlantılı olabilecek kişilerin de bulunduğunu açıkladı. Bazı gözaltına alınanların ise macera arayışı veya okulları tatil ettirme niyetiyle zararsız maddeler kullanarak zehirlenmelere yol açtıkları belirtildi. 30 Kasım 2022'den bu yana 238 okulda 5 binden fazla öğrenci zehirlendi.
12 Mart 2023

İran Gıda ve İlaç İdaresi, eczanelerde çalışan kadınlara siyah başörtüsü ve siyah peçe takma zorunluluğu getirdi. Bu karar, İranlı erkek eczane çalışanları ve sahipleri tarafından protesto edildi. Erkekler, kadın meslektaşlarına destek olmak için başörtüsü takarak hükümetin kararını eleştirdiler. İranlı gazeteci ve aktivist Masih Alinejad, uluslararası eczacılara İranlı meslektaşlarına destek olma çağrısında bulundu ve zorunlu başörtüsü uygulamasının insan haklarına aykırı olduğunu belirtti.
8 Mart 2023

İran'ın Gülistan ve Kohgiluye-Buyer Ahmed eyaletlerinde, çoğunlukla kız öğrencilerin eğitim gördüğü okullarda yeni zehirlenme vakaları meydana geldi. Kohgiluye-Buyer Ahmed'de 43, Gülistan'da ise çok sayıda öğrenci zehirlenme belirtileriyle hastanelere kaldırıldı. İran'da 30 Kasım 2022'den bu yana benzer vakalar yaşanıyor ve yetkililer bu zehirlenmelerin kasıtlı olduğunu düşünüyor. İran lideri Ali Hamaney ve diğer yetkililer, faillerin bulunup en şiddetli cezayla yargılanmaları talimatını verdiler.
8 Mart 2023

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, İran'ın ses hızından sekiz kat daha hızlı hareket edebilen ve 1500 kilometre menzile sahip bir hipersonik balistik füze ürettiğini duyurdu. Füzenin testlerinin başarıyla tamamlandığı ve seri üretime geçildiği belirtildi. Bu gelişme, İran'ın denizlerde geniş bir güvenlik alanı oluşturmasına olanak tanıyacak. Füzenin test edildiği zaman ve yer hakkında ise bilgi verilmedi.
7 Mart 2023

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Rus vatandaşlarının Türkiye'deki evlere olan talebi %40-50 oranında azaldı. Yabancı alıcılar artık deprem raporu talep ediyor ve İstanbul'da beklenen büyük deprem nedeniyle fay hattından uzak bölgelere yöneliyorlar. Rusların azalan talebi Tayland, Karadağ, Endonezya ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi diğer ülkelere kayarken, İranlı alıcıların bu düşüşü telafi edebileceği belirtiliyor.
6 Mart 2023

İran'da 30 Kasım 2022'den bu yana devam eden ve nedeni henüz net olarak açıklanmayan toplu zehirlenme vakalarında, son olarak Kuzey Horasan, Fars, Rezevi Horasan, İsfahan, İlam ve Huzistan eyaletlerinde onlarca kız öğrenci hastaneye kaldırıldı. Öğrencilerde mide bulantısı, halsizlik ve baş dönmesi gibi belirtiler görülüyor. İran Eğitim ve Öğretim Bakan Yardımcısı, zehirlenmelerin kasıtlı olduğunu düşündüklerini belirtti. Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, olayları araştırmak üzere bakanları görevlendirdi ve zehirlenmeleri düşmanın komplosu olarak nitelendirdi.
6 Mart 2023

İran'ın Erdebil eyaletinde 400'den fazla kız öğrenci toplu zehirlenme vakası nedeniyle etkilendi. Bu vakalar, ülkede Kasım 2022'den bu yana dikkat çekmekte ve yaklaşık iki bin öğrencinin zehirlendiği tahmin ediliyor. İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, olayları araştırmak üzere görevlendirildi. Meclis Eğitim, Araştırma ve Teknoloji Komisyonu Başkanı, okullarda kullanılan zehirde N2 gazının bulunduğunu açıkladı.
2 Mart 2023

İran'da son birkaç ay içinde en az 650 kız öğrenci, solunum sıkıntısı, baş dönmesi ve yorgunluk gibi semptomlarla hastaneye kaldırıldı. İran Sağlık Bakanı Yunus Panahi, olayın araştırıldığını ve kız öğrencilerin okuldan uzak tutulmak istendiğine dair şüpheler olduğunu belirtti. İlk zehirlenme vakaları 30 Kasım 2022'de görüldü ve Kum kentinde veliler tarafından protesto edildi. Olaylar, İran'da Mahza Emini'nin ölümü sonrası başlayan ve kadınların öncülük ettiği kitlesel hükümet karşıtı protestoların bir intikamı olabileceği yönünde endişelere yol açtı.
28 Şubat 2023
İşaretlediklerim