İran'ın İsfahan kentinde bulunan bir savunma bakanlığı mühimmat üretim tesisine insansız hava araçlarıyla saldırı gerçekleştirildi. İsfahan Valiliği patlamayı doğruladı ve herhangi bir can kaybının olmadığını bildirdi. Savunma Bakanlığı, saldırının başarısız olduğunu ve hava araçlarından birinin vurulduğunu, diğer ikisinin ise savunma tuzaklarına takılarak infilak ettiğini açıkladı. Saldırı sonucunda tesisin çatısında küçük çaplı hasar oluştu.
29 Ocak 2023

İran'ın Batı Azerbaycan eyaletine bağlı Hoy kentinde 5,8 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti. Deprem sonucunda ilk belirlemelere göre iki kişi yaşamını yitirdi, 122 kişi yaralandı. Depremin yerin 6,49 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirtildi. İran Sismoloji Merkezi, depremin büyüklüğünü 5,9 olarak ölçtü ve en az 20 artçı sarsıntının kaydedildiğini duyurdu.
29 Ocak 2023

İran İnsan Hakları Derneği, 2023'ün ilk 26 gününde İran'da en az 55 kişinin idam edildiğini, bunlardan 37'sinin uyuşturucu suçları nedeniyle olduğunu bildirdi. Ayrıca, Mahsa Emini'nin ölümünden sonra başlayan protestolarda en az 488 kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü, 64'ü çocuk ve 39'u kadın olmak üzere, ve en az 107 protestocunun ölüm veya hapis cezası alma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. İdam edilenlerin yasal süreç ve adil yargılanma haklarından mahrum bırakıldığı ifade edildi.
28 Ocak 2023

ABD Adalet Bakanlığı, İran ile bağlantılı olduğu iddia edilen bir Doğu Avrupa suç örgütü üyeleri tarafından gazeteci Mesih Alinejad'ı öldürme planı yapıldığını ve bu plana karışan üç kişiye 'kiralık insan öldürme' ve 'kara para aklama' suçlamalarıyla dava açıldığını duyurdu. FBI Direktörü Christopher Wray, İran'ın ABD'deki tehditlerinin ciddiyetini vurgularken, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İran hükümetinin aktivistlere yönelik saldırılarını eleştirdi. Mesih Alinejad ise kendisine yönelik suikast planının farkında olduğunu ve korkmadığını ifade etti.
28 Ocak 2023

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen 'SES Yılın Kadınları' ödülleri, kadın hakları ve cinsiyet eşitliği mücadelesinde öncü rol oynayan 19 kadına verildi. Ödüller, Pera Müzesi'nde düzenlenen bir törenle sahiplerine takdim edildi. TİP Milletvekili Sera Kadıgil ve şarkıcı Gülşen'in de aralarında bulunduğu ödül sahipleri, direniş ve umut temalarıyla öne çıktı. Kadın Koalisyonu'na Yaşam Boyu Başarı Ödülü verildi.
27 Ocak 2023

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, İran'ın başkenti Tahran'da bulunan Azerbaycan büyükelçiliğine silahlı bir saldırı gerçekleştiğini açıkladı. Saldırıda kalaşnikof otomatik silah kullanan bir saldırgan, büyükelçiliğin güvenlik amirini öldürdü ve iki güvenlik görevlisini yaraladı. Olayla ilgili soruşturma devam etmekte olup, kamuoyuna daha fazla bilgi verileceği bildirildi.
27 Ocak 2023

Böbrek nakli olan Selma Dilek ve karaciğer nakilli Teoman Erdoğan, 15-22 Nisan'da Avustralya'nın Perth şehrinde gerçekleşecek Dünya Organ Nakilliler Şampiyonası'nda yarışacak. Teoman Erdoğan, 2013 yılında siroz teşhisi konulduktan sonra zorlu bir sürecin ardından karaciğer nakli olmuş ve spor hayatına devam etmiştir. Erdoğan, nakil sonrası kazandığı başarıları ve madalyaları, organ nakli olan kişilerin de spor yapabileceğini göstermek ve Türkiye'de düşük olan organ bağışı oranlarını artırmak için bir fırsat olarak görüyor. Ayrıca, Türkiye'de organ nakilli sporcuların sayısının artması ve bu alanda bir federasyon kurulması gerektiğini vurguluyor.
22 Ocak 2023

Anadolu'nun önemli efsanelerinden biri olan Şahmaran, Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz'in başrollerini paylaştığı yeni bir Netflix dizisi ile yeniden popülerlik kazanıyor. Efsane, Tarsus'ta yerin yedi kat altında barış içinde yaşayan ve genç ve güzel bir kadın olan Şahmeran'ın hikayesini anlatıyor. Efsaneye göre, Şahmaran'ı gören ilk insan Cemşab, onunla yıllarca yaşadıktan sonra ailesine dönmek isteyince, Şahmaran'ın yerini açıklamak zorunda kalır ve bu olaylar zinciri Şahmaran'ın ölümüne yol açar.
21 Ocak 2023

İran'da eski cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin kızı Faize Haşimi, rejime karşı propaganda yapmak ve mukaddesata hakaret etmek suçlarından toplam 52 ay hapis cezasına mahkum edildi. Faize Haşimi, Mehsa Emini'nin ölümü sonrası başlayan protestolarda gözaltına alınmış ve göstericileri kışkırtmakla suçlanmıştı. Haşimi, geçmişte yaptığı açıklamalarla da İran rejimine karşı sert eleştirilerde bulunmuş ve tepki çekmişti. Avukatı Nida Şems, Haşimi'nin beş yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu.
18 Ocak 2023

İran üzerinden Türkiye'ye giriş yaparken 'terörist' olarak nitelendirilerek gözaltına alınan gazeteci Aziz Oruç, 'örgüt üyeliği' suçlamasından beraat etti. Ağrı 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, 'terör örgütü propagandası' suçlaması da mükerrer olduğu için reddedildi. Aynı davada yargılanan Dicle Müftüoğlu ve diğer dört kişiye 'suçluyu kayırmak' iddiasıyla altı ay hapis cezası verildi, ancak hükmün açıklanması geri bırakıldı.
18 Ocak 2023

İran'ın Türkiye sınırına yakın Hoy kentinde 5,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, Türkiye'nin Van kent merkezi ve ilçelerinde de hissedildi. Kandilli Rasathanesi'ne göre deprem 5 kilometre derinlikte gerçekleşti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ise depremin derinliğini 7 kilometre olarak açıkladı. Depremin merkez üssü, Van'ın Başkale ilçesine yaklaşık 45 kilometre mesafede yer alıyor.
18 Ocak 2023

AB Komisyonu'nun adaletten sorumlu üyesi Didier Reynders, Avrupa Parlamentosu'nda İran'daki insan hakları ihlalleri konusunda konuştu. Reynders, AB'nin İran'daki duruma yanıt olarak Devrim Muhafızları Ordusunu da hedef alabilecek yeni yaptırımları değerlendirdiğini ve tüm seçeneklerin masada olduğunu ifade etti. AB, İran'da insan hakları ihlalleri nedeniyle daha önce 24 kişi ve beş kuruluşa yaptırım uygulamış ve bu kişilerin varlıklarını dondurmuştu.
18 Ocak 2023

ABD'de, İran'a yönelik yaptırımları delmekle suçlanan Halkbank'ın temyiz başvurusunun ilk duruşması Yüksek Mahkeme'de gerçekleşti. Banka, altı ayrı suçlamayla karşı karşıya olup, bu suçlamaları reddediyor. Halkbank, ABD'de yargılanamayacağını savunarak, Yabancı Devletler Dokunulmazlığı Yasası'na (FSIA) dayanıyor. Alt mahkeme Halkbank'ın savunmasını reddetmişti ve banka bu karara itiraz ederek Yüksek Mahkemeye taşıdı. Duruşmada, bankanın avukatı Lisa Blatt, itirazın reddedilmesinin uluslararası ilişkiler ve diplomasi açısından sonuçları olacağını belirtti. Yüksek Mahkeme'nin kararı ne zaman vereceği belirsiz, ancak bazı hukukçular birkaç ay içinde kararın açıklanabileceğini düşünüyor.
17 Ocak 2023

Fransa'nın başkenti Paris'teki Eyfel Kulesi, İran'da Mehsa Emini'nin ölümü sonrası başlayan ve kadınların özgürlüklerini talep ettiği protestolara destek olmak amacıyla aydınlatıldı. Mehsa Emini, başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girip hayatını kaybetmişti. Emini'nin ölümü ülke genelinde protestolara yol açtı ve bu süreçte birçok kadın öldürüldü veya gözaltına alındı. Protestolara katılan bazı göstericiler idamla yargılanırken, dört kişinin idam cezası infaz edildi.
17 Ocak 2023

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat, İranlı mevkidaşıyla yaptığı görüşmenin ardından Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için Türkiye'nin Suriye'deki askeri varlığını sonlandırması gerektiğini belirtti. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad da benzer bir açıklama yaparak müzakerelerin Türkiye'nin 'işgal' ve 'terörizme desteği'ni sonlandırması temelinde yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye, Suriye iç savaşında Esad'a karşı muhalifleri desteklemiş ve sınır ötesi harekatlar düzenleyerek sınır şeridinin bir bölümünü kontrol altına almıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'nin kuzeyinde YPG'ye karşı her an kara harekatı başlatabileceğini söylemişti.
16 Ocak 2023

İran, eski savunma bakan yardımcısı ve Britanya-İran uyruklu Alireza Akbari'yi Britanya adına casusluk yapmak suçlamasıyla idam etti. Britanya Dışişleri Bakanı James Cleverly, İran'ın Akbari'ye verilen ölüm cezasını uygulamaması gerektiğini belirtmiş ve ölüm cezasının siyasi amaçlı olduğunu ifade ederek Akbari'nin serbest bırakılmasını talep etmişti. İran medyası, Akbari'nin işkence altında suçları itiraf ettiğini ve İran'ın önde gelen nükleer bilimcisi Mohsen Fakhrizadeh'in öldürülmesinde rol oynadığını iddia etti.
14 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın başkan yardımcısı olduğu döneme ait yeni 'gizli belgeler', Washington'daki Penn Biden Diplomasi ve Küresel Katılım Merkezi'ndeki ofisinde bulundu. Beyaz Saray ve Adalet Bakanlığı konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. İlk grup belgelerde ABD istihbarat birimlerinin Ukrayna, İran ve İngiltere ile ilgili bilgiler yer alıyordu. Beyaz Saray ikinci grup belge hakkında açıklama yapmadı. Biden daha önce belgelerin bulunmasının kendisi için de sürpriz olduğunu belirtmişti. Bu durum, Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçilere geçmesiyle siyasi bir mesele haline gelebilir.
12 Ocak 2023

İran'da, 22 yaşındaki Mehsa Emini'nin 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girip hayatını kaybetmesi sonucu başlayan protestolar devam ediyor. Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü'ne göre, en az 481 kişi öldürüldü ve en az 109 kişi idam cezasına çarptırıldı ya da suçlamayla karşı karşıya kaldı. Dört kişinin idamı infaz edildi. İran'da zorunlu başörtüsü kuralına uymayan kadınların sayısının artması üzerine, Genel Başsavcı Yardımcısı Abdussamed Hurremabadi polise, bu ihlallerle kararlı şekilde mücadele etme talimatı verdiğini açıkladı.
10 Ocak 2023

İran'da Mehsa Emini'nin 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alınmasının ardından yaşamını yitirmesi sonucu başlayan protestolara destek veren spor muhabiri İhsan Pirbornaş, 'protestolara katılmak, İran rejimi aleyhine propaganda yapmak ve ulusal güvenliği bozmak' suçlamalarıyla 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Pirbornaş'ın eşi, hapishane doktorunun İhsan'ın hasta olduğunu ve hapishanede tutuklu kalmasının uygun olmadığına dair raporuna rağmen cezanın verildiğini belirtti. İran'da devam eden protestolarda en az 481 kişi hayatını kaybetti ve en az 109 kişi idam cezasına çarptırıldı veya suçlamayla karşı karşıya kaldı.
10 Ocak 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'ye ruhsatı olmayan ilaçların girişine yönelik iddialar üzerine açıklama yaptı. Koca, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) uluslararası bir otorite olduğunu ve ilaçların güvenliğini belirlediğini ifade etti. Sahte kanser ilacı iddialarıyla ilgili soruşturmanın Sağlık Bakanlığı müfettişleri tarafından yapıldığını ve suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti. Ayrıca, iddia edilen sahte ilacın Türkiye'ye hiç giriş yapmadığını ve kullanılmadığını söyledi.
10 Ocak 2023
İşaretlediklerim