Borsa İstanbul'da bu hafta altı farklı şirket kendi hisselerini geri alım işlemi yaptı. Bu şirketler LDR Turizm, MLP Sağlık Hizmetleri, Agesa Hayat ve Emeklilik, CVK Maden İşletmeleri Sanayi ve Ticaret, Investco Holding ve Lokman Hekim Engürüsağ Sağlık Turizm Eğitim Hizmetleri ve İnşaat Taahhüt olarak sıralandı. Ayrıca, borsada son 16 günde 1 milyondan fazla yatırımcının piyasadan çekildiği belirtildi.
7 Ocak 2024

Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu, üniversite yönetiminin İktisadi İdari Bilimler Fakültesini kapatma ve Fen-Edebiyat Fakültesini ikiye bölme planına karşı öğrencileri eyleme çağırdı. Plana göre, İİBF'nin bölümleri diğer fakültelere dağıtılacak. Bu plan, üniversitenin senatosunda tartışılacak ve onaylanırsa cumhurbaşkanlığına sunulacak. Öğrenciler, rektörlük binası önünde nöbet tutarak ve online forum düzenleyerek tepkilerini dile getirecekler.
19 Aralık 2023

Kasım ayında düzenlenen alışveriş kampanyaları nedeniyle kargo sektöründe ciddi bir hareketlilik yaşandı. Türkiye Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği Başkanı Fatih Önyol'a göre, sektör bu dönemde yaklaşık yüzde 35'lik bir artış gösterdi. Özellikle 24 Kasım, 'Muhteşem Cuma' ve 'Öğretmenler Günü' etkinlikleriyle en yoğun gün oldu. Sektör, salgın dönemindeki gelişmeler sayesinde taşıma kapasitesini iki katına çıkarmış durumda.
1 Aralık 2023

Borsa İstanbul, Sermaye Piyasası Kurulu kararıyla PENTA.E ve CMBTN.E hisselerine işlem tedbirleri getirdi. PENTA.E hisseleri 24 Kasım - 22 Aralık tarihleri arasında kredili işlemlere konu edilemeyecek. CMBTN.E hisseleri ise aynı dönemde emir paketi tedbiri altında işlem görecek. Ayrıca, MEDTR hisselerinde Remzi Hayri Kayhan ve KOZAL.E payına dayalı KZBAG.V varantında Sahire Ayrık isimli yatırımcılara çeşitli tedbirler uygulanacak.
24 Kasım 2023

KESK'e bağlı BES-AR'ın verilerine göre açlık sınırı 17 bin 215 lira, yoksulluk sınırı ise 50 bin 750 lira oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk lirasının değer kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. İstanbul'da su fiyatlarına %15 zam yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında yeni bir soruşturma açıldı. SPK, Global Yatırım Holding'in halka arz başvurusunu reddetti. Narlı Feribot İşletmeciliği AŞ, halka arz için SPK'ya başvurdu. Türkiye'de ekim ayında trafiğe kaydedilen her dokuz otomobilden biri elektrikliydi. İstanbul'da düzenlenen rüşvet operasyonunda 105 kişi yakalandı. JP Morgan, Merkez Bankası'nın politika faizini 250 baz puan artırmasını bekliyor. Binance CEO'su istifa etti.
22 Kasım 2023

Narlı Feribot İşletmeciliği AŞ, halka arz sürecini başlatmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) resmi başvuruda bulundu. Şirket, 7.500.000 TL nominal değerli payları 'eşit dağıtım yöntemiyle' halka sunmayı planlıyor. Halka arz sürecinin konsorsiyum liderliğini A1 Capital Yatırım Menkul Değerler AŞ üstlenecek.
22 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan Boğaziçi Üniversitesi rektörü Naci İnci'nin, Bilgi İşlem Merkezi'nden iki çalışanı Sivas'ın Karaçayır köyündeki deprem izleme istasyonuna gönderdiği belirtildi. İki personelden biri, işe iade davasını kazandı. Mahkeme, personelin dört gün içinde Sivas'ta göreve başlamasının hayatın doğal akışına aykırı olduğunu ve rektörün bu görev yeri değişikliğiyle ilgili objektif bir sebep sunmadığını belirtti. Bilgi İşlem Merkezi'nin başına Nisan 2022'de rektör Naci İnci tarafından Faruk Yakaryılmaz getirilmişti. Yakaryılmaz, Bilgi İşlem Daire Başkanı olduktan sonra yaptığı ihalelerle adını duyurdu.
3 Kasım 2023

İstanbul'da dolandırıcılar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) logolarının yer aldığı etiketleri araçların üzerine yapıştırarak, QR kodla kredi kartlarından para çekiyorlar. Park halindeki araçların üzerine İBB ve İSPARK logoları bulunan karekodlu etiketler yapıştırılıyor ve etiketlerin üzerinde park borcunun ödenmesi için QR kodun taratılması gerektiği yazıyor. Kodu okutanlar, ödeme sayfasına yönlendirilerek kredi kartlarından para çekiliyor.
22 Ekim 2023

Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü, sosyal medya hesaplarını tek bir linkte toplayan Linktree adlı uygulamaya erişimi engelledi. Erişim engelinin gerekçesi olarak 'yasa dışı bahis' ve 'terörün finansmanında kullanılması' gösterildi. Linktree, işletmeler, gazeteciler, sivil toplum kuruluşları ve influencer'lar tarafından yoğun bir şekilde kullanılan bir platform.
19 Ekim 2023

Pandemi sonrası yükselen enflasyon, insanlarda finansal kaygıyı artırıyor. Maaşların enflasyon karşısında yetersiz kalması, insanların mali durumlarından endişe duymasına neden oluyor. Finansal kaygı, sosyoekonomik skalanın her seviyesindeki insanları etkileyebilir. Finansal belirsizlikler, plan yapma ve uygulama yeteneğini etkileyerek kaygıya yol açıyor. Finansal kaygı, genel ruh sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yaratabilir ve profesyonel destek gerektirebilir.
12 Ekim 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sosyal medya hesabı üzerinden yatırım tavsiyesi verdikten sonra mülkiyetindeki payları satan Halil İbrahim Babadağı'na 3 milyon 892 bin 770 lira idari para cezası verdi. SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, yatırım tavsiyesi veren ve eğitim adı altında hisse öneren hesaplara tedbir uygulanacağını belirtmişti. Bu, Gönül'ün bu tür uygulamaları takip ettiklerini belirttiği mesajından sonra uygulanan ilk ceza oldu.
6 Ekim 2023

Yeni Anadolu Madencilik tarafından sendikalı olduğu için işten atılan maden işçisi Ramazan Gündoğan, Manisa Soma Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) binasının çatısına çıktı. Gündoğan, üç buçuk ay önce 26 numaralı işten çıkış koduyla işten çıkarıldığı için tazminat alamadığını ve bu süre zarfında belediye başkanı ve kaymakamla görüştüğünü ancak bir sonuç alamadığını belirtti. Gündoğan'ın eylemi devam ederken, CHP Grup Başkanı ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, konuyla ilgili olarak tazminat konusunun çözülmekte olduğunu ancak işe geri alınma konusunda dirençle karşılaşıldığını ifade etti.
21 Eylül 2023

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesindeki Kazdağları'nda bir orman yangını çıktı. Yangın, Ayvacık Orman İşletme Müdürlüğü Küçükkuyu Şefliği Nusratlı rampaları mevkisinden gelen duman ihbarı üzerine tespit edildi. Çanakkale, Bayramiç ve Edremit'te konuşlu helikopterler ve Edremit'te bulunan dört uçak ile Ayvacık ve çevre işletmelerdeki kara ekipleri yangın alanına sevk edildi. Ekiplerin, yangını kontrol altına alma çalışmaları havadan ve karadan devam ediyor.
7 Eylül 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) ve KOBİ dışı büyük işletmelerin kredi garanti limitleri artırıldı. Buna göre bir KOBİ'nin kredi garanti sisteminden kullanabileceği kredi garanti limiti 100 milyon TL'den 150 milyon TL'ye çıkarıldı. Bu rakam KOBİ dışı büyük işletmeler için de 350 milyon TL'den 500 milyon TL'ye yükseltildi. Ayrıca, KOBİ tanımı dışında olan ancak yeni yönetmelikle KOBİ tanımına dahil olan işletmelere 31 Aralık 2023 tarihine kadar 'KOBİ dışı işletmeler' için belirlenen kredi garanti limitlerinden yararlanabilme imkânı tanındı.
3 Eylül 2023

Muğla Milas'taki Akbelen Ormanı'nda Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylülerin mücadelesi devam ediyor. Bu süreçte eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akbelen için toplanan milletvekillerine zeytinyağı dağıttı. Zeytinyağının, maden sahalarına dikilen zeytin ağaçlarından elde edildiği belirtildi. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, eski bakana zeytinyağını iade ederek Akbelen'den vazgeçmeyeceklerini belirtti.
8 Ağustos 2023

Manisa'nın Akhisar ilçesinde, üstü çıplak halde zeytin tankına girdiği görüntüleri paylaşılan kişi tutuklandı. Şüpheli M.A., dün gözaltına alındı ve adliyeye sevk edildi. Görüntülerin çekildiği zeytin işletmesi mühürlenerek faaliyetten men edildi ve işletme sahibine idari ceza uygulandı.
30 Temmuz 2023

Aydın'ın Germencik ilçesindeki Hıdırbeyli Mahallesi Çaldır mevkisindeki zeytinlik alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Aydın Orman İşletme Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri tarafından müdahale edilen yangın, yaklaşık üç saatlik çalışma sonucunda kontrol altına alındı. Yangında 700 dönüm zeytinlik alan zarar gördü.
28 Temmuz 2023

Uluslararası İşletme Okulları Birliği'nin (CEMS) araştırmasına göre, iş gücüne yeni katılan genç profesyonellerin yüzde 61'i hibrit çalışmanın kariyerleri üzerinde olumlu bir etkisi olacağını düşünüyor. Hibrit çalışma düzeni, belirli günlerde ofiste ve belirli günlerde ofis dışında çalışmayı içeriyor. Genç profesyoneller, bu düzenin hayatlarına esneklik kattığını ve seyahat ederken çalışma imkanı sunduğunu belirtiyor. Ayrıca, hibrit çalışma düzeninin kendilerine değer verildiğini hissettirdiğini ve ruh sağlıklarını olumlu yönde etkilediğini ifade ediyor.
26 Temmuz 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 113 yıllık tarihi Haydarpaşa Garı'nın restorasyonunun 2024 yılında tamamlanacağını açıkladı. Gar, 2010 yılında çıkan yangında büyük zarar görmüş ve çatısı tamamen yanmıştı. Restorasyon çalışmaları, binanın orijinal haline sadık kalınarak 2016 yılında başlamıştı. Bakan Uraloğlu, çalışmaları yerinde inceleyerek bilgi aldı ve garın aslına uygun olarak restore edildiğini belirtti.
13 Temmuz 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 2,69 artışla günü 5.732,86 puandan tamamladı ve tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Bu durumda en çok kazandıran hisse senedi Borusan Yatırım oldu. Diğer dikkat çeken hisseler arasında Eczacıbaşı İlaç, Türk Telekom, Europen Endüstri İnşaat ve Koza Altın İşletmeleri yer aldı.
27 Haziran 2023
İşaretlediklerim