Tolga Şardan, Türkiye'nin coğrafi konumu nedeniyle metamfetamin ticaretinde transit ülke olarak görülmeye başlandığını belirtiyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı'nın yayımladığı 'Türkiye Uyuşturucu Raporu – 2024' verilerine göre, Türkiye'de skunk ve metamfetamin yakalamalarında ciddi artışlar yaşandı. 2023 yılında skunk yakalamaları yüzde 148 artarken, metamfetamin yakalamaları da yüzde 35,5 oranında arttı. Türkiye'de 2023 yılında 65 bin 800 metamfetamin olayı yaşandı ve 88 bin 600 şüpheli gözaltına alındı.
7 Eylül 2024

Kolombiyalı şarkıcı Shakira, İspanya'da vergi kaçırma suçlamasıyla karşı karşıya kaldığı davada ceza ödemeyi kabul ettiğini, bunu korkudan ya da suçluluk duygusundan değil, çocuklarını korumak için yaptığını belirtti. El Mundo gazetesinde yayınlanan bir mektupta, Shakira, İspanya kamu kurumlarının kendisini kamuoyu önünde suçlu ilan etmeye çalıştığını ve cinsiyetçi önyargılarla mücadele etmek zorunda kaldığını ifade etti. Shakira, İspanya'ya ve İspanyol halkına büyük bir sevgi duyduğunu da vurguladı.
4 Eylül 2024

İspanya birinci ve ikinci futbol liglerinde bazı teknik direktörlerin görevdeyken veya görevden alındıktan sonra kulüplerinden paralarını alamamaları krize yol açtı. İspanyol basını, ödemelerle ilgili sorunların çözülmemesi halinde teknik direktörlerin greve gitmekle tehdit ettiğini ve bunun İspanyol futbolunda bir ilk olduğunu yazdı. Quique Setien ve Alvaro Cervera gibi teknik direktörler, kulüplerinden tazminatlarını almakta zorluklar yaşadı. Sorunun çözümü için La Liga ile bir toplantı yapılacağı bildirildi.
3 Eylül 2024

Yoğun sisten faydalanan yüzlerce göçmen, Fas’tan yüzerek İspanya’nın Ceuta bölgesindeki sahiline ulaştı. Polis sözcüsü, birçok göçmenin Ceuta-Fas sınırı yakınındaki El Tarajal plajı çevresinde yakalandığını belirtti. Geçen hafta boyunca her gün ortalama 700 göçmenin Ceuta’ya girmeye çalıştığı, pazar gecesi ise yaklaşık 1500 kişinin giriş yapmaya çalıştığı bildirildi. Gözaltına alınan reşit olmayanlar ve sığınma talebi olmayanlar ülkelerine geri gönderilecek.
27 Ağustos 2024

UEFA, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ev sahibi Almanya'nın ekonomisine 7,4 milyar avroluk ekonomik katkı sağladığını açıkladı. Almanya turnuvadan çeyrek finalde elenmiş olmasına rağmen, turnuvanın ekonomik getirisi büyük oldu. Nielsen Sports raporuna göre, bu kazancın büyük bir kısmı bilet sahiplerinin, organizatörlerin ve akredite kişilerin harcamalarından kaynaklandı. Ayrıca, ev sahibi şehirler ve ülke için toplam reklam değeri 571 milyon avro olarak hesaplandı.
26 Ağustos 2024

BioNTech tarafından üretilen ve BNT116 olarak bilinen mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye dahil yedi ülkede klinik denemelere başladı. Aşı, küçük hücreli olmayan akciğer kanserini tedavi etmeyi hedefliyor ve yaklaşık 130 hasta bu denemelere dahil edilecek. Aşı, bağışıklık sistemine tümör belirteçlerini ileterek kanser hücreleriyle savaşmasını sağlıyor ve kemoterapiye göre daha güvenli bir tedavi süreci sunuyor.
23 Ağustos 2024

The Lancet Public Health dergisinde yayımlanan bir rapora göre, Avrupa'da 2100 yılında aşırı sıcaklardan kaynaklı ölümlerin günümüze oranla beş kat artması bekleniyor. Avrupa Birliği Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi'nin (JRC) raporu, 27 AB ülkesi ile Britanya, İsviçre ve Norveç'teki hava sıcaklıklarının etkilerini analiz etti. Raporda, özellikle Avrupa'nın güney bölgelerinde, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Malta'da sıcaklık kaynaklı ölümlerin beş kata kadar artabileceği belirtildi. Uzmanlar, aşırı sıcak havanın aşırı soğuk havaya oranla daha az öldürücü olduğu görüşüne katılmadıklarını vurguladı.
22 Ağustos 2024

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu (LSHTM) ve Avrupa Birliği Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi (JRC) tarafından yapılan araştırmaya göre, etkili iklim politikaları uygulanmazsa 2100 yılına kadar sıcaklığa bağlı ölümler üç katına çıkabilir. Araştırma, özellikle Avrupa'nın güney bölgelerinde yaşayanların aşırı sıcaklardan daha fazla etkileneceğini ve yaşlı nüfusun artmasıyla bu ölümlerin daha da artacağını öngörüyor. Sanayi Devrimi öncesi ortalamaya kıyasla sıcaklıkların 3 derece artması durumunda, her yıl 55 binden fazla kişinin sıcaklığa bağlı ölebileceği belirtiliyor.
22 Ağustos 2024

İspanya'ya giden düzensiz göçmen sayısı son bir yılda yüzde 66,2 artış gösterdi. Bu artışa karşılık olarak, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Batı Afrika ülkelerini ziyaret ederek diplomatik girişimlerde bulunma kararı aldı. Sanchez, Avrupa Birliği'nin düzensiz göçle mücadele için sağladığı yardımları görüşmek üzere Moritanya, Senegal ve Gambiya'yı ziyaret edecek. İspanya İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, bu yıl 15 Ağustos'a kadar ülkeye 31 bin 155 düzensiz göçmen girdi.
21 Ağustos 2024
İşaretlediklerim