İsrail ordusu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde yerinden edilen Filistinlilerin çadırlarına saldırı düzenledi. Saldırıda en az 40 Filistinli hayatını kaybetti. Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarını derhal durdurması gerektiğini belirtti. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de düzenlediği saldırılarda toplamda 35 bin 984 Filistinli öldü, 80 bin 643 kişi yaralandı.
27 Mayıs 2024

Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), Güney Afrika'nın İsrail'in Gazze'deki Refah saldırılarının durdurulması talebini değerlendirdi ve İsrail'in saldırıları derhal durdurması gerektiğine karar verdi. Mahkeme Başkanı Nawaf Salam, Gazze'deki insanların yaşam koşullarının daha da kötüleştiğini ve insani durumun felaket boyutuna ulaştığını belirtti. İsrail'in saldırılarında ölen Filistinli sayısının 35 bin 647'ye çıktığı ve dört gazetecinin daha öldürüldüğü bildirildi. İsrail, saldırıların sınırlı olacağını belirtse de ateşkes niyetinde olmadığını açıkladı.
24 Mayıs 2024

Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın talebi üzerine İsrail'in Gazze'deki Refah saldırılarını derhal durdurmasına karar verdi. Mahkeme Başkanı Nawaf Salam, Gazze'deki insani durumun felaket boyutuna ulaştığını belirtti. Mahkeme ayrıca, insani yardım için Mısır'daki Refah kapısının açılmasını ve gözlemcilerin Gazze Şeridi'ne girişine izin verilmesini talep etti. İsrail'in bu talimatların uygulanmasındaki ilerlemeyi bir ay içinde raporlaması gerekiyor.
24 Mayıs 2024

Üsküdar'da bir kafede iki grup arasında çıkan tartışmada üç kişi ölmüş, beş kişi yaralanmıştı. Olayla ilgili olarak 12 şüpheli gözaltına alınmıştı. İsrail Dışişleri Bakanlığı, ölenlerin İsrailli olabileceği iddiasını araştırıyor. The Jerusalem Post'a göre, İsrailli Arapların olaya karıştığı yönündeki iddialar da inceleniyor.
24 Mayıs 2024

UCM Başsavcısı Han, İsrail Başbakanı Netanyahu ve diğer bazı İsrailli ve Hamas yetkilileri hakkında tutuklama talebinde bulundu. Bu talep, ABD ve İsrail'de büyük bir tepkiyle karşılandı ve ABD senatörleri UCM'ye yaptırım uygulamayı tartışmaya başladı. Ayrıca, İsrail Başbakanı Netanyahu, bu talebi antisemitizm olarak nitelendirdi. Bu gelişmeler, uluslararası hukuk ve çok kutuplu dünya düzeni tartışmalarını yeniden alevlendirdi.
23 Mayıs 2024

Norveç hükümeti, Filistin'i 1967 sınırlarıyla tanıyacağını duyurdu. Başbakan Jonas Hahr Store, bu kararın Norveç'in Orta Doğu'daki çatışmaya iki devletli çözüm yoluyla kalıcı bir çözüm bulunabileceği yönündeki tutumunu vurguladığını belirtti. Store, hem İsraillilere hem de Filistinlilere siyasi çözüm sunan tek alternatifin 'yan yana, barış ve güvenlik içinde yaşayan iki devlet' olduğunu ifade etti.
22 Mayıs 2024

İsrail ordusunun Gazze'de düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 35 bin 647'ye yükseldi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 228 gündür süren saldırılarında sadece son 24 saatte 85 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini ve 200 kişinin yaralandığını bildirdi. Toplam yaralı sayısı ise 79 bin 852'ye ulaştı. Açıklamada, enkaz altında ve yol kenarlarında hala ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle cenazelere ulaşılamadığı belirtildi.
21 Mayıs 2024

Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı, İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Gallant hakkında savaş suçu işledikleri gerekçesiyle tutuklanmaları için resmi başvuruda bulundu. Hamas liderleri hakkında da tutuklama talebinde bulunulmasına rağmen, Netanyahu ve Gallant'ın devlet görevlisi olarak dokunulmazlığa sahip olmaları bu durumu hukuki ve siyasi açıdan önemli kılıyor. İsrail ordusunun Gazze'de 35 bin sivili öldürdüğü ve insani yardımları engellediği iddiaları, bu suçlamaların temelini oluşturuyor.
21 Mayıs 2024

Akif Beki, İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin bir helikopter kazasında ölmesinin ardından ortaya atılan komplo teorilerini ele alıyor. Bazı kesimler, Reisi'nin ölümünün bir kaza değil sabotaj olduğunu ve bu olayın asıl hedefinin Türkiye olduğunu iddia ediyor. Beki, bu tür komplo teorilerinin daha önce Beyrut Limanı patlamasında da ortaya atıldığını ve benzer şekilde Türkiye'nin hedef alındığının öne sürüldüğünü hatırlatıyor. İran yetkilileri ise Reisi'nin ölümünün bir kaza olduğunu belirtiyor.
21 Mayıs 2024

Uluslararası Ceza Mahkemesi, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant için savaş suçu iddiaları nedeniyle tutuklama emri çıkarılmasını talep etti. Bu karar, İsrail'in Filistin topraklarındaki askeri operasyonları ve sivil kayıplarına yönelik iddialar üzerine alındı. Kararın uluslararası diplomatik ilişkilerde önemli yankıları olması bekleniyor.
20 Mayıs 2024

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopter, kötü hava koşulları nedeniyle sert iniş yapmak zorunda kaldı. İran İçişleri Bakanı Vahidi, kurtarma ekiplerinin henüz bölgeye ulaşmadığını belirtti. Helikopterde Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim de bulunuyordu. Reuters'a konuşan bir İranlı yetkili, helikopterin yoğun sis nedeniyle düştüğünü ve kazanın ardından Cumhurbaşkanı Reisi ile Dışişleri Bakanının hayatlarının risk altında olduğunu ifade etti.
19 Mayıs 2024
İşaretlediklerim