İsrail, Beyrut'ta Hamas ofisine düzenlediği İHA saldırısında Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih Aruri'yi öldürdü. Bu olayın ardından İsrail, Hizbullah'tan beklenen büyük misillemeye karşı alarma geçti. İsrail devlet televizyonu ve haber siteleri, İsrail'in tüm cephelerde Hizbullah'a karşı hazırlık yaptığını bildirdi. İsrail kabine toplantısını iptal ederek, savunma konseyi toplantısı düzenlemeyi planlıyor ve bakanlardan olay hakkında yorum yapmamaları isteniyor.
2 Ocak 2024

İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bulunan Hamas ofisine insansız hava aracıyla saldırı düzenledi. Saldırı sonucunda ilk belirlemelere göre üç kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda kişi yaralandı. Ölenler arasında Hamas'ın Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih Aruri'nin de olduğu bildirildi.
2 Ocak 2024

Eski ekonomi yönetiminin düşük faiz politikası sonrasında yatırımcıların borsaya yönelmesiyle artan yatırımcı sayısı, son dönemde mevduat faizlerinin yükselmesi ve piyasalardaki dalgalanmalar nedeniyle azalmıştır. Bloomberg HT'nin Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, ekim ayında 8,6 milyon olan yatırımcı sayısı aralıkta 7 milyon 643 bin 867'ye düşmüştür. 2021 ve 2022'de yatırımcı sayısında büyük artışlar yaşanırken, 2023'te halka arzlarla rekor seviyelere ulaşılmıştı.
2 Ocak 2024

İstanbul Başsavcılığı'nın yürüttüğü uluslararası casusluk soruşturması kapsamında, Mossad adına Türkiye'de yabancı uyruklulara yönelik keşif, takip, darp ve adam kaçırma faaliyetlerinde bulunduğu öne sürülen 46 şüpheliden 33'ü gözaltına alındı. İstanbul merkezli sekiz ilde gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarda 57 adrese baskın yapıldı ve halen 13 şüphelinin arandığı belirtildi.
2 Ocak 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 2 Ocak 2024 tarihinde yüzde 0,96 artışla 7.542,25 puandan işlem görmeye başladı. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın ekonomi yönetimine katılmasının ardından borsa pozitif bir seyir izliyor. Ancak, İsrail-Hamas çatışması nedeniyle endeks dalgalanmalar yaşamakta. Önceki işlem günü olan 29 Aralık 2023'te Borsa İstanbul 7.470,18 puandan kapanmıştı.
2 Ocak 2024

İsrail'de, hükümet kararlarının 'akla uygunluk' standardına göre Yüksek Mahkeme tarafından iptal edilebilmesini sınırlayan yasa, Yüksek Mahkeme tarafından sekiz hakimin karşı oyuyla iptal edildi. Bu düzenleme, yüz binlerce kişinin haftalarca süren protesto gösterilerine neden olmuştu. İsrail Başbakanı Netanyahu, yargı düzenlemesini Mart 2023'te ertelemiş, ancak Mayıs sonunda bütçenin onaylanmasının ardından tekrar gündeme getireceğini belirtmişti. İsrail Meclisi, muhalefetin protesto amacıyla katılmadığı bir oylamada yasayı onaylamıştı.
1 Ocak 2024

İran donanmasına ait 'Elburz' adlı savaş gemisi, Babu'l Mendeb Boğazı'nı geçerek Kızıldeniz'e girdi. İran donanması, 2009 yılından bu yana nakliye hatlarını koruma, korsanlarla mücadele ve diğer görevleri yerine getirmek amacıyla açık sularda faaliyet gösteriyor. Bu gelişme, Kızıldeniz'de ABD ve İran destekli Husiler arasında artan gerilim ortamında yaşandı. Husiler, İsrail'in Gazze saldırılarına tepki olarak İsrailli şirketlere ait gemilere saldırılar düzenlemiş ve ABD güçleri Husilere ait dron ve tekneleri imha etmişti.
1 Ocak 2024

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 21 bin 978'e yükseldi. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 'Aksa Tufanı' adını verdiği saldırılar sonrasında İsrail resmi olarak savaş ilan etmişti. Gazze Sağlık Bakanlığı son 24 saatte 156 kişinin daha öldüğünü ve yaralı sayısının 57 bin 697'ye ulaştığını duyurdu. Ayrıca, 7 Ekim'den bu yana 9 bin 100 çocuğun İsrail saldırılarında öldüğü belirtildi.
1 Ocak 2024

ABD donanması, Kızıldeniz'de bir konteyner gemisine saldırı girişiminde bulunan Husilere ait üç tekneyi batırdı. Husiler, İsrail'i hedef alacaklarını ve Kızıldeniz'den İsrail'e gidecek ticari gemileri engelleyeceklerini duyurmuştu. Bu tehdit üzerine uluslararası bir görev gücü oluşturulmuş ve ABD önderliğindeki bu güç, Husilerin saldırı girişimine karşılık vermiştir. Olay sonucunda üç teknedeki mürettebat öldürüldü ve dördüncü tekne kaçtı.
31 Aralık 2023

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun savaşın başlangıcından bu yana Gazze'de 21 bin 822 Filistinliyi öldürdüğünü ve 56 bin 451 kişiyi yaraladığını açıkladı. Ölenler arasında 9 bin 100 çocuk ve 6 bin 500 kadın bulunuyor. Ayrıca 7 bin kişi enkaz altında veya kayıp, 106 gazeteci ve 312 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. İsrail güçleri ayrıca 99 sağlık çalışanı ve 10 gazeteciyi alıkoydu ve Gazze'de 1,8 milyon kişiyi yerinden etti.
31 Aralık 2023

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 21 bin 822'ye yükseldi. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından İsrail resmi olarak savaş ilan etmişti. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte ölü sayısının 150 kişi arttığını ve yaralı sayısının da 56 bin 451'e ulaştığını duyurdu.
31 Aralık 2023

Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de gerçekleştirdiği eylemlerle BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği iddiasıyla Uluslararası Adalet Divanı'nda dava açtı. Güney Afrika, İsrail'in soykırımı önlemede başarısız olduğunu ve soykırıma yönelik kışkırtmaları kovuşturmadığını öne sürdü. İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin Filistinlileri yok etme amacı taşıdığı iddia edildi. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalarda çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği ve altyapının tahrip edildiği belirtildi.
31 Aralık 2023

İran, İsrail'in istihbarat servisi Mossad'ın yönlendirmesiyle ülkenin savunma sistemlerine sabotaj yapmakla suçladığı biri kadın dört kişiyi idam ettiğini açıkladı. İdam edilenlerin Türkiye'deki bir Mossad görevlisiyle iş birliği yaptıklarını itiraf ettikleri bir video yayınlandı. Bu kişilerin Ocak 2022'de İran'a sızdıkları ve dört ay boyunca İran istihbaratı tarafından izlendikleri belirtildi. İran, İsrail'i nükleer programına yönelik saldırılar ve bilim insanlarını öldürmekle suçlarken, İsrail bu iddialara ne yanıt verdi ne de doğruladı.
29 Aralık 2023

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 21 bin 507'ye yükseldiği bildirildi. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından İsrail resmi olarak savaş ilan etmişti. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 187 kişinin daha öldüğünü ve yaralı sayısının 55 bin 915'e ulaştığını duyurdu.
29 Aralık 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 29 Aralık 2023 tarihinde güne önceki kapanışa göre yüzde 0,26'lık bir artışla 7.415,27 puandan başlangıç yaptı. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın ekonomi yönetimine katılmasının ardından borsanın genel olarak pozitif bir seyir izlediği belirtiliyor. Ancak, İsrail-Hamas çatışmasının başlamasından bu yana endekste dalgalanmalar gözlemleniyor.
29 Aralık 2023

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'de yaşayanların yüzde 40'ının açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi. UNRWA'nın Gazze Direktörü Thomas White, kentteki açlık sorununun 'felaket boyutta' olduğunu ve insani ateşkesin tek umut olduğunu belirtti. Gazze'de savaşın başlangıcından bu yana 21 bin 320 Filistinli öldürüldü ve 55 bin 603 kişi yaralandı. UNICEF ise beş yaşın altındaki 335 bin çocuğun yetersiz beslenmeden dolayı ölüm riski altında olduğunu duyurdu.
28 Aralık 2023

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 21 bin 320'ye yükseldi. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından İsrail resmi olarak savaş ilan etmişti. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 210 kişinin daha öldüğünü ve yaralı sayısının 55 bin 603'e ulaştığını duyurdu.
28 Aralık 2023

İsrail güvenlik güçleri, Batı Şeria'da yer alan döviz büroları ve şirketlere baskın düzenleyerek yaklaşık 2 milyon 700 bin dolar değerindeki 10 milyon şekele el koydu. Operasyon, ordu, polis ve iç istihbarat teşkilatı Şin Bet (Şabak) tarafından gerçekleştirildi ve el konulan paranın Hamas'a ait olduğu iddia edildi. Ramallah, Cenin, El Halil, Tul Kerim ve Bire kentlerinde 21 şüpheli gözaltına alındı ve gözaltı süreleri uzatılacak. Baskında ayrıca kasalar, belgeler, kayıt cihazları ve cep telefonlarına da el konuldu.
28 Aralık 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 28 Aralık 2023 tarihinde güne önceki kapanışa göre yüzde 0,24 artışla 7.278,13 puandan başlangıç yaptı. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın ekonomi yönetimine katılmasının ardından borsa genel olarak pozitif bir seyir izliyor. Ancak, İsrail-Hamas çatışması nedeniyle endeks dalgalanmalar yaşamakta. Borsa, bir önceki günü 7.260,44 puandan düşüşle kapatmıştı.
28 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Gazze'deki savaş bağlamında İsrail yönetimini eleştirerek İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu Adolf Hitler ile kıyaslamıştır. Netanyahu, bu eleştirilere sosyal medya üzerinden yanıt vererek Erdoğan'ı Kürtlere soykırım yapmakla ve muhalif gazetecileri hapse atmakla suçlamış ve İsrail Silahlı Güçlerini 'dünyanın en ahlaklı ordusu' olarak nitelendirerek Hamas ve IŞİD'e karşı mücadele ettiklerini belirtmiştir.
27 Aralık 2023
İşaretlediklerim