İstanbul'da yaşanan olumsuz hava koşulları, özellikle lodosun etkisiyle, Şehir Hatları ve İDO tarafından yapılan bazı vapur seferlerinin iptal edilmesine neden oldu. İptal edilen hatlar arasında Bostancı-Moda-Kadıköy-Kabataş, Maltepe-Adalar ve Aşiyan-Anadolu Hisarı-Küçüksu gibi önemli güzergahlar bulunuyor. İDO'nun Bandırma-Yenikapı-Kadıköy seferi de hava muhalefeti sebebiyle yapılamadı.
18 Ocak 2023

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Bursa Deniz Otobüsleri'nin (BUDO) bazı seferleri, kötü hava koşulları sebebiyle iptal edildi. İptal edilen seferler BUDO'nun internet sitesinde duyuruldu ve iptaller Bursa (Mudanya) - İstanbul (Eminönü/Sirkeci) ve Armutlu (İhlas) güzergahlarını kapsıyor.
18 Ocak 2023

ABD'de, İran'a yönelik yaptırımları delmekle suçlanan Halkbank'ın temyiz başvurusunun ilk duruşması Yüksek Mahkeme'de gerçekleşti. Banka, altı ayrı suçlamayla karşı karşıya olup, bu suçlamaları reddediyor. Halkbank, ABD'de yargılanamayacağını savunarak, Yabancı Devletler Dokunulmazlığı Yasası'na (FSIA) dayanıyor. Alt mahkeme Halkbank'ın savunmasını reddetmişti ve banka bu karara itiraz ederek Yüksek Mahkemeye taşıdı. Duruşmada, bankanın avukatı Lisa Blatt, itirazın reddedilmesinin uluslararası ilişkiler ve diplomasi açısından sonuçları olacağını belirtti. Yüksek Mahkeme'nin kararı ne zaman vereceği belirsiz, ancak bazı hukukçular birkaç ay içinde kararın açıklanabileceğini düşünüyor.
17 Ocak 2023

Türkiye'de aile hekimleri, aşılar, doğum kontrol malzemeleri ve kanser tarama kitleri gibi temel sağlık hizmetleri malzemelerinin eksikliği nedeniyle zorluklar yaşadıklarını ifade ediyor. Sağlık Bakanlığı'nın özel sağlık sermayesi için sağlık turizmine odaklanmasının eleştirildiği ve koruyucu sağlık hizmetlerinin aksamadan yürütülmesinin önemi vurgulanıyor. Aile hekimleri, ilaç fiyatlarındaki artış ve piyasada ilaç bulunamaması gibi sorunlara da dikkat çekiyor. İstanbul Tabip Odası yetkilileri, enfeksiyon hastalıklarının yayılma riskine karşı aşılamada yaşanan aksaklıkların giderilmesi gerektiğini belirtiyor.
17 Ocak 2023

İstanbul Planlama Ajansı tarafından yayımlanan rapora göre, İstanbulluların 2022 yılında en çok ekonomik sorunlarla ilgilendiği belirlendi. Katılımcıların yarısı geçim sıkıntısı çekerken, her beş kişiden üçü yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttü. İstanbul'da sığınmacılar, ekonomik sorunlar ve ulaşım ile konut satış ve kira fiyatları en önemli üç sorun olarak sıralandı. Türkiye genelinde de ekonomik sorunlar en çok konuşulan konu oldu. Ayrıca, İstanbulluların stres ve kaygı seviyeleri yüksek çıktı ve mutluluk düzeyleri düşük ölçüldü.
17 Ocak 2023

2018 yılında AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın akrabaları ve korumaları tarafından Şenyaşar ailesinden iki kişinin hastanede öldürülmesi olayına ilişkin dava Malatya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Emine Şenyaşar, oğlunun öldürülme tehlikesi konusunda uyarıda bulunduğunu ancak AKP'li Yıldız'ın ısrarıyla hastaneye götürüldüklerini ifade etti. Olayda yaralanan Mehmet Şenyaşar ve Ferit Şenyaşar da tanık olarak dinlendi. Sağlık Bakanlığı avukatları, zarar gören iki ambulans için şikayetçi olduklarını belirtti. Mahkeme, tutukluların tutukluluk halinin devamına ve diğer eksik hususların giderilmesine karar vererek duruşmayı 15 Mart'a erteledi.
17 Ocak 2023

E-ticaret platformu Trendyol GO'nun kuryeleri, paket başına ücretlerin artırılmasını talep ederek düşük zammı protesto ediyor. İstanbul Alibeyköy ofisinden başlayan eylemler, şirketin Maslak'taki genel merkezi önüne kadar devam etti. Kuryeler, yakıt giderlerinin karşılanması, mola hakkı ve diğer çalışma koşullarının iyileştirilmesini istiyor. 2022'de benzer eylemler sonucunda işçilerin talepleri karşılanmıştı.
17 Ocak 2023

İstanbul İbn Haldun Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencisi Fatma Zehra S., Erasmus+ programı kapsamında Stockholm Üniversitesi'nde staj yapmak istedi ancak Profesör Per Carlbring, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini engellemesi nedeniyle başvuruyu reddetti. Öğrencinin ayrımcılık şikayeti üzerine üniversite özür diledi ve profesörün davranışını kabul edilemez bulduğunu, öğrenciye başka bir staj yeri bulunması konusunda yardım teklif ettiğini açıkladı.
17 Ocak 2023

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Borsa İstanbul'daki dalgalanmalar ve manipülasyon iddiaları üzerine MİT'in rapor hazırladığı söylentilerini Meclis gündemine getirdi. Borsa İstanbul'da yaşanan hızlı düşüş ve BİST100 endeksinin dünya genelinde en fazla kayıp yaşayan endeks olması üzerine MİT'in devreye girdiği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bilgilendirmek için bir rapor hazırladığı iddia edildi. Ahmet Şık, bu raporda manipülatör grupların AKP'li bazı isimlerle ilişkilerine de yer verildiği iddialarını dile getirerek, konuyla ilgili TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.
17 Ocak 2023

Türk beyaz eşya üreticisi Arçelik, ABD'li rakibi Whirlpool'un Avrupa faaliyetlerini ve Ortadoğu ile Afrika faaliyetlerini satın almak üzere anlaşmaya vardı. Avrupa faaliyetleri için Beko Europe adında yeni bir şirket kurulacak ve Arçelik bu şirkette %75 hisseye sahip olacak. Ortadoğu ve Afrika faaliyetleri için ise 20 milyon avro karşılığında prensipte anlaşma sağlandı. Bu gelişmelerin ardından Arçelik hisseleri yüzde 9,4 oranında değer kazandı.
17 Ocak 2023

Habertürk yazarı Bülent Aydemir'in yazısına göre, bedelli askerlik için açılan 120-140 bin kişilik kontenjana karşın 225 bin başvuru yapıldı. Başvuruların kontenjanı aşmasına rağmen, şartlar zorlanarak tüm başvuranların bedelli askerliğe kabul edileceği belirtildi. Başvuru yapan ve ücretini yatıranlar bir önceki yılın ücretleri üzerinden işlemlerini tamamlayabilecekler. Sonuçlar yarın açıklanacak ve bedelli askerlik ücreti 104 bin 84 lira 16 kuruş olarak duyuruldu.
17 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığı durumunda kampanyasını yürütecek bir model sundu ve bu model Kılıçdaroğlu tarafından kabul gördü. İmamoğlu daha önce Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini açıklamıştı. Sunum, İstanbul Planlama Ajansı'nın başkanı ve İmamoğlu'nun danışmanı tarafından CHP merkez yürütme kurulu üyelerine anlatıldı. Model, maliye, saha organizasyonu, Ar-Ge, siyasal iletişim, reklam, hukuk ve seçim güvenliği gibi birden çok alandan oluşuyor ve işlemesi için en az 150 kişilik bir ekip gerektiriyor.
17 Ocak 2023

İstanbul Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, ilçedeki scooter sayısının yasal sınırların üzerinde olduğunu ve bu durumun yaya haklarını ihlal ettiğini belirterek, sayının yasal sınıra indirilmesini talep etmişti. Aksi takdirde scooterların toplanacağını açıklamıştı. Belediye, uygunsuz park eden ve yaya geçişini engelleyen scooterları toplamaya başladı ve bu denetimler Twitter üzerinden videolu olarak paylaşıldı.
17 Ocak 2023

İstanbul'da etkili olan lodos sebebiyle Şehir Hatları tarafından yapılan duyuruda, Bostancı-Moda-Kadıköy-Kabataş, Maltepe-Adalar, Beşiktaş-Adalar, Avcılar-Bakırköy-Yenikapı-Kadıköy ve Avcılar-Bostancı güzergahlarında bazı vapur seferlerinin iptal edildiği bildirildi. Yolculara hava muhalefeti sebebiyle seferlerde iptaller ve gecikmeler yaşanabileceği konusunda bilgi verildi ve anlayışları için teşekkür edildi.
17 Ocak 2023

Türkiye Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Şeref Malkoç, Rusya ve Ukrayna'nın toplamda 1000 kişilik bir esir takası anlaşması üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Rusya ve Ukrayna İnsan Hakları Ombudsmanları, Ankara'da düzenlenen bir konferans sırasında bir araya gelerek listelerini paylaştılar. Türkiye, esir takası için İstanbul'da bir 'insani koridor' oluşturmaya hazır olduğunu belirtti. Putin ve Erdoğan'ın yaptığı telefon görüşmesinde de yaralı askerlerin takası konusu ele alındı.
17 Ocak 2023

Borsa İstanbul, 2023 yılının ilk haftalarında sert oynaklıklar yaşadı. Aracı kurumların strateji raporları, yatırımcılara oynaklık konusunda uyarıda bulunuyor ve 'doğru hisse, doğru sektör' seçimine vurgu yapıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, küçük yatırımcılara borsada 'büyük bir fırsat' olduğunu belirtti. Deniz Yatırım ve Garanti Yatırım'ın raporları, seçim öncesi ekonomi politikalarının enflasyon üzerindeki baskısına ve kurda ani sıçramalara dikkat çekiyor ve BIST 100 için 12 ayda yüzde 42 yükselişle 7100 seviyesi hedefi öngörülüyor.
17 Ocak 2023

Trendyol GO kuryeleri, beklenen zammın yapılmaması üzerine İstanbul'da greve başladı. Alibeyköy Trendyol GO Ofisi yetkilileriyle görüşmelerden sonuç alamayan kuryeler, şirketin Maslak'taki genel merkezi önünde toplandı. Kuryeler, düşük zammı kabul etmeyerek çalışma koşullarının iyileştirilmesi için 15 talepte bulundu. 2022 başında da kargo ve kurye işçileri benzer eylemler gerçekleştirmişti.
17 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na, kamu görevlisine hakaretten dolayı verilen hapis ve siyaset yasağı cezasının ardından, Türkiye'nin deneyimli siyasetçileri tarafından destek ziyareti gerçekleştirildi. Ziyaretçiler arasında eski bakanlar, milletvekilleri ve parti liderleri yer aldı. İmamoğlu ziyareti, Türkiye'nin demokrasisine verilen bir destek olarak nitelendirdi. Katılımcı siyasetçiler, İmamoğlu'nun durumunu Türkiye'nin genel siyasi durumuyla ilişkilendirerek, mevcut iktidarın muhalefeti zayıflatma çabalarına karşı durmanın önemini vurguladılar.
16 Ocak 2023

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun danışmanı Emir Şen'in yönettiği iddia edilen 'Ebabil Harekatı' adlı bir troll organizasyonunun sosyal medya üzerindeki faaliyetlerini ve hedef aldığı kişileri açıkladı. Telegram üzerinden organize olan grup, çeşitli siyasi figürler, gazeteciler ve LGBTİQ+ destekçisi hesapları hedef alarak spam saldırıları düzenlemiş ve sosyal medya kampanyaları yürütmüş. Grup, ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Soylu'ya destek mesajları yayınlamış.
16 Ocak 2023

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın (BİSAM) aralık ayı verilerine göre Türkiye'de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 8 bin 167 lira, yoksulluk sınırı ise 28 bin 249 lira olarak belirlendi. Bu rakamlar, sağlıklı ve dengeli beslenme ile eğitim, sağlık, barınma gibi temel ihtiyaçları kapsıyor. Ayrıca, yetişkin bir erkeğin aylık beslenme gideri 2 bin 214 lira olarak hesaplandı. Günlük harcamalarda süt ürünleri, et, sebze ve meyve gibi temel gıda maddelerinin maliyetleri de artış gösteriyor.
16 Ocak 2023
İşaretlediklerim