Amerikalı pop yıldızı Beyonce'un İsveç'te verdiği konser, konaklama ve restoranlara olan talebi artırarak ülkenin ekonomik istatistiklerine yansıdı ve mayıs ayında beklenenden yüksek bir enflasyon oranı olan %9,7'lik bir artışa neden oldu. Danske Bank ekonomisti Michael Grahn, Beyonce'un bu artışa küçük bir katkı yaptığını belirtti. Beyonce'un dünya turnesi, 2 milyar sterlinlik hasılat yaratabilir tahminleri arasında yer alıyor ve konserlerin yapıldığı şehirlerde konaklama talebi artış gösteriyor.
15 Haziran 2023

Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin katılımıyla Ankara'da gerçekleştirilen 'Daimi Ortak Mekanizma'nın dördüncü toplantısında, İsveç'in NATO üyeliği için taahhüt ettiği adımlar ve terörle mücadeledeki yeni mevzuatın etkileri ele alındı. Toplantıda, somut adımlar üzerinde çalışmaya devam etme konusunda mutabakata varıldı. Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının ardından bu mekanizmanın toplantılarına katılmaya devam etmesi, terörle mücadele konusundaki iş birliğinin önemini vurguluyor. İsveç, Türkiye'nin onayını bekleyerek NATO üyeliği sürecini sürdürüyor.
14 Haziran 2023

ABD'nin Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), Ukrayna'nın Kuzey Akım 1 boru hattına sabotaj hazırlığı yaptığı bilgisini edinerek Kiev yönetimini saldırıdan önce uyardı. Bu bilgiyi CIA, Hollanda askeri istihbaratından almıştı. İddialara göre, Ukraynalı bir ekip Baltık kıyı şeridinde bir yat kiralayarak boru hatlarına dalgıç ekibiyle patlayıcı yerleştirmeyi planlıyordu. Ancak CIA yetkilileri, Ukrayna'nın bu saldırıyı gerçekleştirecek yetkinliğe sahip olup olmadığından emin değillerdi.
13 Haziran 2023

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2023 yıllığında nükleer silah stoklarının arttığını ve jeopolitik ilişkilerin bozulmasıyla devletlerin nükleer cephanelere yatırım yaptığını belirtti. Dünya genelinde dokuz ülkenin elinde toplam 12 bin 512 nükleer savaş başlığı olduğu tahmin ediliyor. Soğuk savaş sonrası dönemdeki kademeli düşüş trendinin sona erdiği ve özellikle Çin, Rusya, Pakistan, Kuzey Kore ve Hindistan'ın stoklarına yeni başlıklar eklediği gözlemleniyor. Rusya ve ABD'nin nükleer silah sayısı dünya toplamının neredeyse yüzde 90'ını oluşturuyor.
13 Haziran 2023

İsveç Yüksek Mahkemesi, 2013 yılında Türkiye'de uyuşturucu suçundan hüküm giyen ve İsveç'te yaşayan bir kişinin iadesine karar verdi. Kişi, PKK'ya destek ve ByLock kullanımı iddialarıyla Türkiye'ye iade edilmemeyi talep etmişti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecinde Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki endişeleri ve iade talepleri gündeme gelmişti. İsveç, terörle mücadele yasasını değiştirerek Türkiye'nin NATO üyeliği onayını bekliyor.
12 Haziran 2023

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, sahte dolar basıp Afrika ülkelerine çıkarmaya hazırlanan kişilere yönelik operasyon düzenledi. Kağıthane'deki bir depoda yapılan baskında, İsveç, Britanya, Gana ve Türk vatandaşlarından oluşan altı kişi suçüstü yakalandı. Depoda, Afrika'ya gönderilmek üzere hazırlanmış 100'lük banknotlar halinde 1 milyar dolarlık sahte para bulundu. Ayrıca, şüphelilerin kiraladığı lüks villalarda yapılan aramalarda miktarı belirtilmeyen para ve ziynet eşyasına el konuldu.
9 Haziran 2023

Avrupa Birliği, üye ülkeler arasında yıllardır süregelen tartışmaların ardından ortak göç ve iltica kuralları konusunda anlaşma sağladı. İsveç Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard ve AB Komisyonu üyesi Ylva Johansson, sığınmacıların dağıtımında 'sorumluluk' ve 'dayanışma' arasında bir denge kurulduğunu belirtti. Sığınmacıları kabul etmeyen ülkeler, her sığınmacı için ev sahipliği yapan ülkelere 20 bin avro ödeme yapacak. Anlaşma, sığınma başvurularının hızlı değerlendirilmesini ve nitelikli olmayanların geri gönderilmesini kolaylaştıracak. Polonya ve Macaristan hariç diğer üye ülkeler anlaşmayı destekledi.
9 Haziran 2023

26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nin kapanış töreninde, Meksikalı yönetmen Lila Avilés'in 'Totem' filmi FIPRESCI ödülüne layık görüldü. Festival, 31 Mayıs'ta başlamış ve yedi gün süresince 66 filmi izleyicilerle buluşturmuştu. Festival, kadınların sinemadaki emeklerini görünür kılmayı ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sanatın iyileştirici gücüyle sağlamayı hedefliyor. 'Totem' filmi, yedi yaşındaki kız çocuğu Sol'ün gözünden bir ailenin hikayesini anlatıyor ve ölüm, kayıp ve hayat üzerine derin gözlemler sunuyor.
8 Haziran 2023

Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede İsveç'in NATO üyeliği, Türkiye-Ermenistan ve Azerbaycan-Ermenistan normalleşme süreçleri, F-16 satın alımı ve modernizasyonu ile Ukrayna tahıl anlaşması konuları ele alındı. Türkiye, F-35 programından çıkarılmasının ardından F-16 savaş uçakları için modernizasyon kitleri ve yeni uçaklar satın alma talebinde bulunmuş, ancak ABD Kongresi'nin çoğu üyesi bu satışa karşı çıkmıştı. ABD yetkilileri, Türkiye'nin F-16'lar için İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasını bekliyor.
8 Haziran 2023

İsveç'in seksi bir spor olarak tanıdığı ve 'Avrupa Seks Şampiyonası' adında bir yarışma düzenleyeceği iddiaları, çeşitli haber siteleri ve sosyal medya hesapları tarafından yayıldı. İsveç Spor Konfederasyonu sözcüsü Anna Setzman, bu iddiaları yalanlayarak İsveç sporunu ve ülkeyi karalamayı amaçlayan yanlış bilgiler olduğunu belirtti. Gerçek dışı haberlerin arkasında, bir seks federasyonu kurduğunu ve İsveç Spor Konfederasyonu'na üyelik başvurusunda bulunan striptiz kulübü sahibi Dragan Bratic'in olduğu anlaşıldı. Bratic'in başvurusu Mayıs ayında reddedilmişti.
7 Haziran 2023

Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası NATO'ya katılmak isteyen İsveç ve Finlandiya'nın üyelik süreci, Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki endişeleri nedeniyle durmuştu. İsveç, Türkiye'nin endişelerini gidermek için terörle mücadele yasasını değiştirdi ve iade konusunda somut adımlar attı. Stockholm Üniversitesi Türk Çalışmaları Enstitüsü Müdürü Paul T. Levin, İsveç Yüksek Mahkemesi'nin PKK destekçisi olarak tanımlanan ve uyuşturucu suçundan hüküm giyen bir kişinin Türkiye'ye iadesine yeşil ışık yaktığını ve bu durumun İsveç'in Ankara'yı ikna çabalarında etkili olabileceğini ifade etti.
6 Haziran 2023

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, NATO dışişleri bakanları toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'ye İsveç'in NATO üyeliğine hızlı bir şekilde onay vermesi çağrısında bulundu. Baerbock, tüm NATO müttefiklerinin Finlandiya ve İsveç'in ittifaka dahil edilmeleri konusunda söz verdiklerini hatırlatarak, verilen sözlere güven duyulmasının önemine vurgu yaptı. Finlandiya, NATO'ya 4 Nisan'da katılırken, İsveç'in üyeliği henüz Türkiye ve Macaristan tarafından onaylanmadı.
1 Haziran 2023

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliği konusunu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere Ankara'ya gideceğini duyurdu. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye'nin kararını beklediklerini ifade etti. Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda endişelerini dile getirmiş ve İsveç'ten terörle mücadelede iş birliği beklediğini belirtmişti. Finlandiya'nın NATO üyeliği Türkiye tarafından onaylanmışken, İsveç'in üyeliği henüz onaylanmadı.
1 Haziran 2023

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'kavgacı' tutumunu değiştirmemesi durumunda Türkiye'nin F-16 savaş uçakları talebine karşı çıkmaya devam edeceğini açıkladı. Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde F-16 konusunu gündeme getirmiş, ancak Biden İsveç'in NATO üyeliği konusunu önceliklendirmişti. Türkiye, F-35 programından çıkarılmasının ardından F-16'lar için modernizasyon ve yeni uçak alımını talep etmiş, ancak ABD Kongresi'nden bazı üyeler bu satışa karşı çıkmıştı.
31 Mayıs 2023

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı basın toplantısında, İsveç'in Türkiye ile yapılan üçlü muhtıra gerekliliklerini yerine getirdiğini ve terörle mücadelede yeni yasaların yürürlüğe gireceğini açıkladı. Kristersson, Türkiye'nin NATO üyelik sürecindeki kararına saygı duyduklarını ve kararı beklediklerini belirtti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvurmuş, ancak Türkiye başvurular konusunda endişelerini dile getirmişti. Finlandiya'nın NATO üyeliği Türkiye tarafından onaylanmışken, İsveç'in üyeliği henüz onaylanmamıştır.
30 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı seçim zaferinden dolayı arayarak tebrik etti. İki liderin telefon görüşmesinde, Türkiye'nin ABD'den 40 adet F-16 savaş uçağı ve 80'e yakın modernizasyon kiti satın alma talebi de ele alındı. Biden, Türkiye'nin F-16 taleplerinin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik başvurularıyla ilgili sorunların çözülmesinden sonra ele alınabileceğini belirtti.
30 Mayıs 2023

31 Mayıs - 7 Haziran tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde dünya genelinden 64 film gösterilecek. Festival 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil' temasıyla düzenleniyor ve açılış gecesinde sinemadaki kadın emeğini onurlandıran çeşitli ödüller verilecek. Festivalde özel gösterimler, FIPRESCI Ödülü'ne aday filmler ve çeşitli tematik bölümler yer alacak. Ayrıca İranlı yönetmen Mania Akbari festivalin konuğu olacak ve festivalde Türkiye'den kadın filmleri de gösterilecek. Biletler 27 Mayıs'ta satışa çıkacak ve Ankara Büyükşehir Belediyesi öğrencilere 1000 bilet hediye edecek.
25 Mayıs 2023

Sivil toplum örgütü Oy ve Ötesi, 28 Mayıs'ta gerçekleşecek seçimler için gönüllü başvuru sayısının 210 bine ulaştığını açıkladı. Bu sayı, 14 Mayıs'taki seçimler için yapılan başvuruların üç katıdır. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Oy ve Ötesi'ni hedef alarak, seçimlerde sandık başında olmalarının yasak olduğunu iddia etti ve ikinci turda bu duruma müsaade edilmeyeceğini belirtti. Oy ve Ötesi'nin yasal olarak sayım esnasında sandık başında bulunabileceği belirtiliyor.
22 Mayıs 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, seçim güvenliğini izleyen sivil toplum kuruluşu Oy ve Ötesi'ni seçimi karıştırmakla itham etti ve ikinci tur seçimlerde sandık başında bulunmalarına izin verilmeyeceğini belirtti. CHP, İçişleri Bakanlığı'nın YSK'ya paralel bir seçim takip sistemi kurduğunu iddia etti. Soylu, Oy ve Ötesi'nin seçimlerde baskı yaptığını ve yasal olmayan bir şekilde hareket ettiğini öne sürdü. Oy ve Ötesi ise partilerden bağımsız bir sivil toplum örgütü olarak tanımlanıyor ve seçimlerde şeffaflığı sağlamak amacıyla çalışmalar yürütüyor.
21 Mayıs 2023

67. Eurovision Şarkı Yarışması, Ukrayna'nın işgal edilmesi nedeniyle Britanya'nın Liverpool şehrinde düzenlendi ve İsveç'i temsil eden Loreen, 'Tattoo' şarkısıyla 538 puan alarak yarışmayı kazandı. Loreen, 2012 yılında da 'Euphoria' ile yarışmayı kazanmış ve bu başarıyı elde eden ikinci kişi oldu. Finlandiya ikinci, İsrail ise üçüncü sırada yer aldı. Türkiye ise son 11 yıldır olduğu gibi bu yıl da yarışmaya katılmadı.
14 Mayıs 2023
İşaretlediklerim