CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi'nden oluşan Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayını belirlemek için yaptığı toplantı sonuçsuz kaldı ve karar 6 Mart'a ertelendi. Toplantıda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığı ele alındı, ancak İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in parti organlarıyla görüşmek istemesi nedeniyle nihai karar verilemedi. Altı liderin imzaladığı sonuç metninde ortak bir anlayışa varıldığı ve nihai açıklamanın 6 Mart'ta yapılacağı belirtildi.
2 Mart 2023

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi liderlerinin oluşturduğu millet ittifakı, ortak cumhurbaşkanı adayını belirlemek üzere son toplantısını Saadet Partisi genel merkezinde gerçekleştiriyor. Toplantıda ayrıca ortak milletvekili listeleri ve geçiş sürecinin yol haritası ele alınıyor. En güçlü cumhurbaşkanı adayı olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öne çıkarken, İYİ Parti'nin adaylık konusunda itirazları olduğu biliniyor. Toplantı sonucunda adayın belirlenmesi beklenirken, resmi açıklamanın Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim takvimini açıklamasının ardından yapılması planlanıyor.
2 Mart 2023

TBMM Karma Komisyonu, CHP'li Ali Mahir Başarır ve İYİ Partili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde karar verdi. Başarır, bir mahkemeye tepki göstermesi nedeniyle 'duruşma hakimlerine alenen hakaret' ve 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçlarından; Türkkan ise Bingöl'de bir vatandaşa hakaret etmesi ve sonrasında özür dilemesi nedeniyle 'hakaret' suçundan fezleke hazırlanmıştı. TBMM Genel Kurulu'nun son kararı vereceği belirtildi ve milletvekilleri savunmalarını yazılı veya sözlü olarak yapabilecekler.
2 Mart 2023

İYİ Parti kurmayları, CHP'nin Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını dayatması durumunda Millet İttifakı'ndan ayrılarak 'yalnız kurt' olarak seçim sürecine devam etmeyi ve milliyetçi bir ittifak kurmayı değerlendiriyor. İYİ Parti'nin, CHP'nin Ekrem İmamoğlu yerine Kılıçdaroğlu'nu aday göstermesi durumunda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kaybetme riskine karşılık Türkiye'yi kazanmanın daha önemli olduğunu düşündüğü belirtiliyor.
2 Mart 2023

ORC Araştırma şirketinin sahibi Mehmet Pösteki, 22-27 Şubat tarihleri arasında 45 ilde 4720 katılımcıyla gerçekleştirilen yüz yüze anket sonuçlarını paylaştı. Ankete göre AKP'nin oy oranı yüzde 29.1'e gerileyerek yüzde 30'un altına düştü, MHP ise yüzde 5.4'e geriledi. ORC'nin önceki anketinde AKP yüzde 30.2, MHP yüzde 5.5 oy oranına sahipti. Ayrıca, Aksoy Araştırma'nın Şubat anketine göre AKP ve MHP'nin toplam oy oranı yüzde 38.9, altılı masa partilerinin toplam oyu yüzde 43.4 olarak ölçüldü.
2 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, altılı masadan çıkacak herhangi bir adayla seçimleri kazanacaklarına inandığını belirtti. Kendisini 'değişimin neferi' olarak tanımlayan İmamoğlu, İstanbul'da yüksek oranda destek gördüğünü ve Türkiye genelinde de kabul gördüğünü ifade etti. Altılı masanın bir sonraki toplantısında aday konusunun ele alınacağı, ancak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adayın henüz açıklanmayacağını söylediği bilgisi verildi.
1 Mart 2023

Millet İttifakı'nı oluşturan CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi, ortak aday ve milletvekili listelerini görüşmek üzere yarın bir araya gelecek. Toplantıda ayrıca deprem sonrası alınan kararlar ve seçim güvenliği gibi konular ele alınacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve diğer liderlerle yaptığı görüşmelerde 'güçlü yardımcılık' konusu da dahil olmak üzere adaylık süreci tartışıldı. İttifak içindeki partilerden gelen açıklamalara göre, adayın belirlenmesi için YSK'nın seçim takviminin beklenmesi öngörülüyor.
1 Mart 2023

İYİ Parti YSK temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, son hesaplamalara göre Kocaeli ve Sakarya'nın milletvekili sayılarının birer artacağını, Bayburt ve Tunceli'nin ise birer azalacağını belirtti. Ancak depremden etkilenen illerin milletvekili sayılarında bir değişiklik olmayacağını ifade etti. Bu açıklama, Türkiye'de yaşanan yıkıcı depremler sonrasında seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği konusundaki tartışmaların devam ettiği bir dönemde geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 14 Mayıs'ta seçimlerin yapılacağını belirtti.
1 Mart 2023

TBMM Genel Kurulunda, CHP, HDP ve İYİ Parti tarafından gündeme getirilen, Kızılay'ın deprem sürecindeki tutumu ve depremin tarımsal üretime etkileri gibi konuları içeren grup önerileri, AKP ve MHP'nin oylarıyla reddedildi. Kızılay'ın depremzedelere göndermesi gereken çadırları bir derneğe sattığı ve gıda malzemesi de sattığı bilgisi gündeme gelmişti. Reddedilen önerilerin ardından TBMM'de 'Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı Kanunu' teklifinin görüşmelerine geçildi.
1 Mart 2023

Yöneylem Araştırma'nın paylaştığı verilere göre, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhtemel rakipler Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki yarışta, Kılıçdaroğlu son iki yılda Erdoğan'ı geride bırakarak öne geçti. 2021 başında adaylığı konuşulmaya başlandığında Erdoğan'ın 12 puan önünde olan Kılıçdaroğlu, ocak ayı itibariyle 5 puan önde bulunuyor. Millet İttifakı'nın 2 Mart'taki toplantısında ortak aday konusunun netleşmesi beklenirken, İYİ Parti'nin itirazlarına rağmen Kılıçdaroğlu'nun öne çıktığı belirtiliyor. Cumhur İttifakı'nın adayı ise mevcut Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan.
1 Mart 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili olarak kendi gündeminde olmadığını, ancak Millet İttifakı liderleri tarafından görev verilirse itiraz etmeyeceğini ifade etti. Cumhuriyet gazetesinde çıkan ve İYİ Partili yetkililerin Yavaş'ın adaylığını desteklediğini öne süren kulis haberini yalanladı. Yavaş, herhangi bir adaylık konusunda CHP ve İYİ Parti liderlerinin iradesine saygı duyacağını ve şu anki önceliğinin belediye sorunları ve deprem bölgesindeki çalışmalar olduğunu belirtti.
1 Mart 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı'nın ortak cumhurbaşkanı adayının yarınki toplantıda açıklanmayacağını ifade etti. Adayın açıklanması için Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim takvimini açıklamasının bekleneceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, YSK'nın seçimi ertelemek gibi bir şansının olmadığını ve YSK'nın güven vermeyen bir kurum olduğunu dile getirdi. Ayrıca, YSK'nın geçmişte deprem nedeniyle seçim ertelemesi taleplerini reddettiğini hatırlattı.
1 Mart 2023

Türkiye'de uzun süredir gündemde olan ve milyonlarca vatandaşı ilgilendiren emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi, Meclis Genel Kurulu'nda tüm partilerin 'Evet' oyuyla kabul edildi. 9 Eylül 1999 öncesinde işe başlayanlar için yaş şartı aranmaksızın emeklilik imkanı getirildi. Yasanın yürürlüğe girmesi Resmi Gazete'de yayınlanmasına ve ilk maaşların nisan ayında yatırılması bekleniyor. Deprem sonrası Meclis'in yoğun gündemi arasında yer alan bu düzenleme, siyasi partilerin temsilcileri tarafından farklı açılardan değerlendirildi.
1 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Meral Akşener arasında gerçekleşen görüşme sonrası çıkan haberler İYİ Parti'de rahatsızlık yarattı. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, adaylık konusunda kesin bir anlaşma olmadığını ve 'pazarlık' gibi ifadelerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. İki liderin aday ismi üzerinde değil, adayın ortak olması konusunda uzlaştığı, isim konusunun altılı masa toplantısında ele alınacağı ifade edildi. İYİ Parti, görüşme sonrası çıkan haberlerin doğru olmadığını ve adaylıkla ilgili 'koalisyon pazarlığı' iddialarını yalanladı.
28 Şubat 2023

Aksoy Araştırma'nın şubat ayı anket sonuçlarına göre, AKP ve MHP'nin toplam oy oranı %38,9 olarak ölçüldü, bu oran ocak ayında %41 idi. Altılı masa olarak adlandırılan muhalefet partilerinin toplam oy oranı ise %43,4'e yükseldi. HDP'nin oy oranı %12 olarak belirlendi. Araştırmada, gelecek seçimi muhalefetin kazanacağına dair görüş %51,9 ile çoğunlukta olduğu belirtildi. Anket, 23-26 Şubat tarihleri arasında 1537 kişiyle yapıldı.
28 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 'kazanacak aday' tartışmalarının ardından bir araya geldi. İki liderin görüşmesi sonucunda ortak aday konusunda büyük oranda uzlaşıldığı bildirildi. Kılıçdaroğlu'nun parti meclisi ve Meclis grubundan tam yetki alarak görüşmeye katıldığı, Akşener'in endişelerini ve beklentilerini aktardığı belirtildi. Görüşmede Kılıçdaroğlu'nun adaylığının gündeme gelip gelmediği konusunda ise bilgi verilmedi.
27 Şubat 2023

ABD, Almanya ve Fransa büyükelçilikleri, İsveç'te Kuran yakılmasının ardından Türkiye'deki vatandaşlarını terör saldırısı riskine karşı uyarıda bulunmuştu. ABD büyükelçiliği, Türk Polis Teşkilatı'nın Beyoğlu'ndaki (Taksim, İstiklal, Galata) terör tehditlerini ortadan kaldırdığını ve bölgenin güvenli olduğunu duyurdu. Büyükelçilik, Türk Polis Teşkilatı'na teşekkürlerini sunarak, vatandaşlarına güncel gelişmeleri takip etmeye çağırdı.
27 Şubat 2023

Millet İttifakı, Kahramanmaraş depremleri nedeniyle ertelenen toplantısını 2 Mart'ta gerçekleştirecek ve ortak aday konusunu tartışacak. İYİ Parti, aday belirleme yöntemi olarak anket yapılmasını önerirken, CHP ve İYİ Parti arasındaki 'kazanacak aday' krizi devam ediyor. İYİ Parti içinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu'nun istifası tartışılıyor. CHP ise İYİ Parti'nin açıklamalarını siyasetin doğası olarak görüyor ve ittifak ortaklarının milletvekilliği listeleri ve geçiş sürecinde aktif olduğunu belirtiyor. İki parti, adayın açıklanmasının seçim takviminin ilanından sonra yapılmasında hemfikir.
27 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye'de seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği tartışmaları yaşanmaktadır. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, seçimlerin ertelenmesi konusunda son kararı Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) vereceğini ifade etti. CHP'li Erdoğan Toprak, iktidarın seçimleri ertelemekten vazgeçtiğini, Saadet Partili Bülent Kaya ise YSK'nın seçimleri zamanında yapmak için yeterli yasal dayanağa sahip olduğunu belirtti. YSK, Elâzığ'daki bir muhtarlık seçiminin ertelenmesi talebini reddederek emsal bir karar verdi.
24 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, Ankara Masası TV'de katıldığı programda deprem bölgesinde yaşananları ve gördüklerini anlattı. Poyraz, depremzedelerin zor koşullarını ve yetersiz yapı malzemeleri kullanılarak inşa edilen binaların yıkılmasını eleştirdi. İktidarın 'Not alıyoruz' açıklamalarına tepki göstererek, halkın karşısına çıkacakları zaman bu notlarla yüzleşeceklerini ve verilen sözlerin unutulmayacağını belirtti.
24 Şubat 2023
İşaretlediklerim