Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri öncesinde, Türkiye İstatistik Kurumu'nun 31 Aralık 2022 tarihli nüfus verilerine dayanarak 81 ilin milletvekili sayılarını güncelledi. Ankara, Bursa, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirler birden fazla seçim bölgesine ayrıldı. 6 Şubat'ta meydana gelen depremden etkilenen 11 şehirde ise seçmen ve milletvekili sayısında bir değişiklik olmadı.
3 Mart 2023

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü, TÜBİTAK destekli bir araştırma ile İzmir dış körfezinde Foça-Karaburun bölgesinde birçok yeni fay hattı tespit etti. Prof. Dr. Derman Dondurur liderliğindeki 12 kişilik ekip, Piri Reis gemisiyle bir hafta süren sismik araştırmalar yaparak yaklaşık bin kilometrelik alanda veri topladı. Araştırma sonucunda, bölgedeki aktif fay miktarı ve yoğunluğunun beklenenden fazla olduğu görüldü. Toplanan veriler işlenerek fayların haritalanması planlanıyor ve bu çalışmanın İzmir'in afet riski açısından önemli olduğu vurgulanıyor.
2 Mart 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrasında üniversitelerin bahar dönemi ertelenmiş ve KYK yurtları depremzedeler için boşaltılmıştı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, yurtlarda sadece 160 depremzedenin kaldığını ve yurtların yüzde 18,8'lik bir doluluk oranına sahip olduğunu açıkladı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler, bu durumun yeni mağduriyetlere yol açacağını belirtiyor ve uzaktan eğitim kararına itiraz ediyorlar.
1 Mart 2023

Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say ve solist Serenad Bağcan, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 'Bir Kira Bir Yuva' kampanyasına destek amacıyla bir konser verecek. Konser, 4 Mart Cumartesi günü saat 20.00'de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilecek ve elde edilen tüm gelir kampanyaya bağışlanacak. Biletler 1,000 lira olarak belirlenmiş olup, katılamayacak kişiler için 500 lira değerinde katılımsız bilet seçeneği de sunulmaktadır.
28 Şubat 2023

Eski Yargıtay başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 84 yaşında hayatını kaybetti. Vefat haberini eski YARSAV başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu duyurdu. Kanadoğlu, meslek hayatına Burhaniye hakim adayı olarak başlamış ve çeşitli yargı görevlerinde bulunmuştur. 2001 yılında Yargıtay başsavcılığına seçilmiş ve 2003 yılında yaş sınırı nedeniyle emekliye ayrılmıştır.
28 Şubat 2023

İzmir Körfezi'nde 21:22'de 4,1 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Deprem sonrasında Bayraklı ilçesindeki vatandaşlar, yaşadıkları korku ve panik nedeniyle evlerine giremediler ve geceyi parklarda çadır kurarak veya araçlarında yatarak geçirdiler. Ayşenur Göçer ve Recep Göçer gibi mahalle sakinleri, deprem sonrası tedirginliklerini dile getirerek, evlerine dönmeden sabaha kadar dışarıda kalacaklarını belirttiler.
28 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu karara karşı akademisyenler, öğrenciler ve veliler mağduriyet yaratacağını belirterek itiraz etti. Eğitim-Sen'in ardından Türkiye Barolar Birliği de YÖK'ün kararının yetki aşımı olduğunu savunarak Danıştay'da dava açtı.
27 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrasında YÖK, üniversitelerin bahar dönemini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini duyurdu. Depremzedelerin uzaktan eğitimi takip edebilmek için yeterli altyapı ve kişisel alanları olmadığı, internet erişimlerinin sınırlı olduğu ve psikolojik olarak da uzaktan eğitimi kaldıramadıkları belirtiliyor. Öğrenciler, yurtlarına ve üniversitelerine dönmek istediklerini ifade ediyorlar.
27 Şubat 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Marmara ve Ege bölgelerinde bulunan Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Bilecik, Balıkesir, Kütahya ve İzmir illeri için 'sarı kod' uyarısı yaparak kuvvetli rüzgar ve fırtına beklendiğini duyurdu. Ulaşım aksamaları, çatı uçması ve zehirlenme risklerine karşı tedbir alınması gerektiği belirtildi. Ayrıca, ülkenin iç ve batı kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu olacağı, doğu kesimlerinde buzlanma ve don ile pus ve sis hadiselerinin beklendiği, batı kesimlerde toz taşınımı ve Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu'nun bazı kesimlerinde çığ tehlikesi riskinin olduğu ifade edildi.
27 Şubat 2023

İzmir'in Konak ilçesindeki bir kozmetik mağazasında çıkan yangında iki çalışan hayatını kaybetti. Yangın, itfaiye ekiplerinin yaklaşık 4 saat süren müdahalesi sonucu kontrol altına alındı. Olay yerine itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi ve çevrede güvenlik önlemleri alındı. Polis, yangınla ilgili soruşturma başlatarak iş yerindeki çalışanların ifadesine başvurdu.
25 Şubat 2023

Armağan Çağlayan, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Halk TV'de düzenlediği ‘Bir Kira Bir Yuva’ bağış kampanyasına 1 milyon lira bağışladığı yönündeki haberlerin doğru olmadığını belirtti. Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, isim benzerliği nedeniyle yaşanan karışıklığa açıklık getirdi ve bağışın ‘Özgül ve Armağan Çağlayan Vakfı’ tarafından yapıldığını ifade etti.
24 Şubat 2023

Türkiye'de yaşanan depremler sonrası hükümetin imar barışı düzenlemeleri tartışma konusu oldu. 2017'de getirilen ve 2019'a kadar uzatılan düzenleme, ihtilaflı binalar için cüzi bir bedel karşılığında af sağlıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgelerindeki mitinglerde imar affını savunmuştu. Ancak iktidar, depremde yıkılan binaların kaçının imar affından yararlandığı veya kaçak yapıldığı konusunda bilgi vermekten kaçınıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yıkılan binaların çoğunun yapı denetim hizmeti almamış olduğunu belirtti.
24 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adıyaman'da yaptığı açıklamada, 1999 öncesi yapılan ve mühendislik hizmeti almayan yapıların yüzde 98'inin yıkıldığını belirtti. Bakan Kurum, yıkılan binaların büyük çoğunluğunun yapı denetimi almamış olduğunu ve yeni binalar arasında da ağır hasarlı olanlar olduğunu fakat yıkılan oranının yüzde 2 olduğunu ifade etti. Toplam 2 milyon 535 bin yapının tespit edildiğini, bunlardan 1 milyon 191 bininin 1999 öncesi inşa edildiğini ve bu binaların yüzde 48'ini oluşturduğunu, geri kalan yüzde 52'sinin ise yeni yapı denetim sistemleri ve deprem yönetmelikleri ile güvenli hale getirildiğini açıkladı.
23 Şubat 2023

2007 yılında farklı din, mezhep ve etnik gruplardan insanların bir araya gelmesiyle kurulan Antakya Medeniyetler Korosu, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yedi sanatçısını kaybetti. Koronun geri kalan üyeleri Türkiye'nin farklı illerine dağılmış durumda. Şef Yılmaz Özfırat ve teknik koordinatör Bedirhan Gök, koroyu yeniden bir araya getirerek Hatay'ın kültürel zenginliğini ve hoşgörüsünü tekrar dünyaya tanıtmayı amaçlıyor. Özfırat, depremde enkaz altında kaldıktan sonra kurtarıldığını ve şehri yeniden hayata geçireceklerini belirtiyor.
23 Şubat 2023

Kahramanmaraş depremlerinden etkilenenler için düzenlenen 'Bir Kira Bir Yuva' yardım programına Savaş Ateş adında bir kişi kızları adına 50 milyon liralık bağış yapınca, sosyal medyada bu kişinin suç örgütü lideri Sedat Peker olduğu iddia edildi. Sedat Peker'in eşi Özge Peker, Instagram üzerinden bu iddiaları yalanlayarak, eşinin yardım faaliyetlerine ismini kullanmadan devam ettiğini ve Birleşik Arap Emirlikleri makamlarından video çekme izni beklediğini belirtti. Ayrıca, bu tür yanlış haberlerin yardım organizasyonlarına zarar verebileceğini ifade etti.
23 Şubat 2023

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Halk TV iş birliğiyle, Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen yurttaşlar için başlatılan 'Bir Kira Bir Yuva' kampanyası, hedeflenen bağış miktarını aştı. Kampanya, depremzedelere kira desteği sağlamak amacıyla düzenlendi ve çeşitli siyasi parti liderleri, belediye başkanları, sanatçılar ve vatandaşlar tarafından desteklendi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, toplanan 330 milyon TL ile 33.098 aileye kira desteği sağlanacağını duyurdu.
23 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye Odalar Borsalar Birliği'nin İzmir'deki toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de deprem konusunun tabu gibi görülerek yeterince konuşulmadığını ve deprem sonrası müdahale yerine deprem öncesi zarar azaltma stratejilerine odaklanılması gerektiğini belirtti. Görür, yurt dışında büyük depremlerde az sayıda ölüm yaşanırken, Türkiye'deki son depremlerde çok sayıda insanın hayatını kaybettiğine dikkat çekti ve deprem dirençli yerleşim yerleri ve kentler inşa edilmesinin önemini vurguladı.
22 Şubat 2023

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşlar için destek sağlamak amacıyla Halk TV'de 'Bir Kira Bir Yuva Özel' adlı bir yardım programı düzenleyecek. Programa millet ittifakı liderleri, sanatçılar, gazeteciler ve dünyanın farklı ülkelerinden belediye başkanları katılacak. Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremzedelere 10'ar bin lira kira desteği sağlamayı hedeflediklerini belirtti. 6 Şubat'taki depremler 11 ilde büyük yıkıma yol açmış ve en az 42 bin 310 kişinin ölümüne neden olmuştu.
22 Şubat 2023

Hatay'da, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında, 14 yıl önce güçlendirme çalışması yapılan bir bina ayakta kalırken, aynı yerdeki diğer iki bina ağır hasar gördü veya yıkıldı. TED Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Günay Özcebe'nin yürüttüğü projede, çelikten daha güçlü karbon lifli polimerler kullanılarak bina güçlendirilmiş. Özcebe, güçlendirme yöntemlerinin yaygınlaşmamasının nedenlerini ve bu konuda atılması gereken adımları anlattı. Ayrıca, bina sakinlerinden aldığı teşekkür mesajının kariyerindeki en duygusal anlardan biri olduğunu belirtti.
21 Şubat 2023

AKUT kurucularından Dr. Ferudun Çelikmen, deprem anında AFAD'ın önerdiği 'çök, kapan, tutun' yönteminin Türkiye şartlarına uygun olmadığını belirterek 'cenin pozisyonu' alınmasını tavsiye ediyor. Çelikmen, Hatay'da gerçekleştirdiği arama kurtarma çalışmalarında cenin pozisyonunun hayat kurtarıcı olduğuna şahit olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, deprem çantasının gereksiz olduğunu, bunun yerine yanında su bulundurulmasını öneriyor. Güvenlik ve organizasyon eksikliklerine de değinen Çelikmen, yeni yerleşim yerlerinin fay hattı olmayan bölgelere kaydırılması gerektiğini vurguluyor.
21 Şubat 2023
İşaretlediklerim