Kahramanmaraş Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Jeoloji Mühendisleri Odası'nın (JMO) kendilerine depremle ilgili bir rapor iletilmediğini iddia etmiş, ancak belgeler bu iddiayı yalanlamıştır. Güngör'ün raporun gittiği isimler arasında olduğu ve bir toplantıda fay tespit tekniklerini küçümsediği belirtilmiştir. Kahramanmaraş JMO temsilcisi Volkan Dalyan, Güngör'ün raporu ciddiye almadığını ve deprem tespit tekniklerine inanmadığını ifade etmiştir. Raporun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dahil birçok siyasi lidere ve yöneticiye gönderildiği ortaya çıkmıştır.
17 Şubat 2023

Kahramanmaraş ve Hatay'daki yıkıcı depremler, fay hatları üzerinde yapılaşmayı engellemeyi amaçlayan fay yasası tartışmalarını tekrar gündeme getirdi. CHP'nin Meclis'e getirdiği fay yasası teklifi, AKP ve MHP oylarıyla reddedilmişti. Jeoloji mühendisleri, yasanın yürürlükte olması durumunda yıkımın büyük bir kısmının önlenebileceğini belirtiyor. Türkiye'de 486 aktif fay hattı bulunuyor ve bu hatlar üzerinde yapılan yapılar, depremlerde ciddi hasar görüyor. AB ve ABD'de fay hatları üzerinde inşaat yapılması yasakken, Türkiye'de 'beton lobisi' olarak adlandırılan çıkar gruplarının bu yasanın çıkmasını engellediği iddia ediliyor.
17 Şubat 2023

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Türkiye'deki diri fay hatlarını gösteren güncellenmiş bir harita paylaştı. Yayınlanan haritaya göre, Türkiye'de 42 il ve 110 ilçe doğrudan diri fay hatları üzerinde yer alıyor. Harita, MTA'nın resmi web sitesi üzerinden erişilebilir durumda ve kullanıcılar şehirlerin fay haritalarını detaylı bir şekilde inceleyebiliyor.
15 Şubat 2023

Jeoloji yüksek mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Fox TV'de yaptığı açıklamada, İstanbul'da beklenen büyük depremin beş altı yıl içinde gerçekleşme ihtimalinin yüzde 60-70 arasında olduğunu ifade etti. 1999'dan bu yana geçen süre ve bilimsel çalışmalar ışığında, orta Marmara fayının kırılma olasılığının arttığını vurguladı. Ayrıca, İstanbul'da daha önce yaşanan 5,8 büyüklüğündeki depremin şehrin altyapısındaki zayıflıkları gözler önüne serdiğini ve bu durumun ciddi bir hazırlık gerektirdiğini belirtti.
10 Şubat 2023

Afet modelleme şirketi Temblor, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin diğer fay hatları üzerindeki stres seviyelerini artırdığını ve yakın gelecekte yeni depremleri tetikleyebileceğini belirtti. Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi ve Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür de İç Anadolu ve Erzincan-Bingöl fayı için benzer uyarılarda bulundu. Temblor'un haritası, özellikle doğu-batı yönünde uzanan ve stres seviyesi artan bir bölgeye dikkat çekiyor, ancak bu hesaplamaların kesin sonuçlar yerine olasılıkları gösterdiğini vurguluyor.
9 Şubat 2023

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, 22 Aralık 2022'de Hatay'da beklenen büyük bir deprem için hazırlıkların ne durumda olduğunu sorgulayan bir önerge hazırladı. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası'nın raporuna atıfta bulunan önergede, Hatay'ın aktif fay hatları üzerinde bulunduğu ve büyük bir deprem riski taşıdığı belirtiliyordu. Ancak önergeye yanıt alınamadı ve 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Depremler sonucunda Hatay'da ciddi yıkımlar ve can kayıpları yaşandı, AFAD ekiplerinin bölgeye ulaşamadığı ve yeterli yardımın yapılmadığı ifade edildi.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 ve Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana geldi. Bu depremler Türkiye'nin birçok ilinde hissedildi ve 17:59 itibariyle can kaybı sayısı 1498 olarak kaydedildi. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi'nin paylaştığı haritaya göre, 19:04 itibariyle 4,5'ten büyük toplam 42 artçı sarsıntı meydana geldi. AFAD ise toplam artçı sayısının 120'den fazla olduğunu bildirdi.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde ilk olarak 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve bu depremde 912 kişi hayatını kaybetti, 5 bin 385 kişi yaralandı, 2 bin 818 bina yıkıldı. Aynı gün içinde, saat 13:24'te Kahramanmaraş'ta 7,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha oldu. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi, bu ikinci depremin sarsıntı haritasını internet üzerinden paylaştı.
6 Şubat 2023

Kandilli Rasathanesi, Gaziantep'te 7,5 büyüklüğünde bir deprem olduğunu bildirdi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ise depremin Kahramanmaraş'ta ve 7,4 büyüklüğünde gerçekleştiğini açıkladı. Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) depremin Gaziantep'te 7,8 büyüklüğünde olduğunu kaydetti. Reuters ise ABD Jeolojik Araştırma Merkezi'nin (USGS) sarsıntı haritasını paylaştı.
6 Şubat 2023

Yaklaşık 5 bin kilometre derinlikte bulunan Dünya'nın iç çekirdeği, sismik ölçümlere göre artık yüzeyden daha yavaş dönüyor. Nature Geoscience dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, iç çekirdek 1970'lerin başında gezegenin geri kalanından biraz daha hızlı dönmeye başlamış, ancak 2009 yılı civarında yavaşlamış. Araştırmacılar, iç çekirdeğin dönüş hızındaki bu değişimin, Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönmesi için geçen süredeki küçük değişimlerle uyumlu olduğunu belirtiyorlar. Diğer uzmanlar ise bulgular konusunda temkinli yaklaşıyor ve Dünya'nın merkeziyle ilgili gizemlerin devam ettiğini vurguluyorlar.
26 Ocak 2023

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), Endonezya'nın Maluku eyaletine bağlı Tanimbar Adaları'nın kuzeybatı açıklarında 7,6 büyüklüğünde bir deprem olduğunu açıkladı. Deprem 95,2 kilometre derinlikte meydana geldi. Depremin ardından ülkede tsunami uyarısı yapıldı, ancak henüz ölü veya yaralı bilgisi paylaşılmadı.
9 Ocak 2023
İşaretlediklerim