ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'deki ateşkesin tartışılabilmesi için Hamas'ın tüm rehineleri serbest bırakması gerektiğini ifade etti. İsrail ile Hamas arasındaki savaşın 17. gününde, Biden'a olası ateşkese destek verip vermeyeceği soruldu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise, ateşkesin Hamas'a yeniden teçhizatlanma ve İsrail'e karşı terör saldırılarını sürdürme fırsatı vereceğini belirterek, ateşkes ilanına karşı olduklarını söyledi.
23 Ekim 2023

Hollywood'un önde gelen isimleri arasında yer alan Joaquin Phoenix, Cate Blanchett ve Susan Sarandon, ABD Başkanı Joe Biden'a bir mektup yazarak İsrail-Hamas savaşında ateşkes çağrısında bulunmasını istedi. Mektupta, Gazze ve İsrail'deki gerilimin azaltılması ve ateşkes çağrısında bulunulması talep edildi. Ayrıca, Gazze'nin bombalanmasına son verilmesi ve rehinelerin güvenli bir şekilde serbest bırakılması çağrısı yapıldı.
21 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, önümüzdeki yıl için yaklaşık 100 milyar dolarlık acil finansman talebinde bulunacağını açıkladı. Bu yardım, Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a yapılacak yardımları da içeriyor. İsrail, ABD'den bugüne kadar en fazla askeri yardım alan ülke oldu. ABD'nin İsrail'e sağladığı askeri finansmanın toplamı 158 milyar doları buldu. 2023'te İsrail'e askeri finansman için 3,8 milyar dolar ayrıldı.
20 Ekim 2023

İsrail, Gazze'ye kara harekatı düzenleme sinyalleri vermeye başladı. İsrail Güvenlik Kabinesi'nin toplandığı ve olası bir kara harekatının kabine onayıyla mümkün olduğu belirtildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze sınırında askerlere hitaben yaptıkları konuşmalarda bu durumu işaret ettiler. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın da Gazze'ye her türlü kara harekatına destek sözü verdiği bildirildi.
19 Ekim 2023

Iraklı gazeteci Muntazar el-Zeydi, ABD Başkanı Joe Biden'a ayakkabı fırlatacak kişiye hediye vereceğini belirtti. El-Zeydi, 2008 yılında eski ABD Başkanı George W. Bush'a ayakkabı fırlatmasıyla tanınıyor. El-Zeydi'nin bu açıklaması, bir Twitter kullanıcısının Biden'ın İsrail'e destek mesajına yanıt olarak 'Ayakkabılı adam nerede? Ona her zamankinden daha çok ihtiyacımız var' demesi üzerine geldi.
19 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail Savaş Kabinesi toplantısına katılarak Gazze'ye yönelik her türlü kara harekatına destek olacağı sözünü verdiği belirtildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da bulunduğu toplantıda, Biden'a Gazze'ye kara harekatı yapmaktan başka çarenin olmadığı iletildi. Ayrıca, İsrail'in Gazze'deki Filistinli gruplara karşı ezici bir zafer elde etmemesi durumunda Tel Aviv'in Orta Doğu'daki konumunun zarar göreceği savunuldu.
19 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ziyareti sırasında Gazze'deki bir hastaneye yapılan saldırı hakkında konuştu. Biden, saldırının görünüşe göre İsrail tarafından değil, diğer taraf tarafından düzenlendiğini belirtti. Ancak, bu konuda birçok kişinin hala emin olmadığını da ekledi.
18 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Tel Aviv ziyaretinde İsrail liderlerine 'zor sorular' yönelteceği bildirildi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Biden'ın İsrail'in hedefleri ve gelecek planlarına ilişkin görüşmeler yapacağını ve var olan gerilimin ilerlemesini istemediklerini vurgulayacağını belirtti. Bu ziyaret, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların devam ettiği bir dönemde gerçekleşiyor.
18 Ekim 2023

Ürdün, başkent Amman'da düzenlenecek ve ABD Başkanı Joe Biden'ın da katılacağı dörtlü zirveyi, Gazze'deki hastane saldırısı sonrası iptal etti. Zirvenin iptal edilmesinin detayları henüz açıklanmadı.
18 Ekim 2023

İsrail, Gazze'ye kara harekatı düzenlemek için ABD Başkanı Joe Biden'ın ziyaretini tamamlamasını bekliyor. İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği saldırıların ardından Gazze'yi havadan vurmuş ve bölgeye abluka uygulamıştı. İsrail'in kara harekatını başlatması için Biden'ın İsrail ziyaretinin tamamlanmasını beklediği belirtiliyor. Biden, İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin büyük bir hata olacağını söylemişti.
17 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, çarşamba günü İsrail'i ziyaret ederek İsrail'in savaş hedefleri ve stratejisi hakkında kapsamlı bir brifing alacak. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden'ın İsrail'e gidişinin 'İsrail, bölge ve dünya için kritik bir zamanda' gerçekleşeceğini belirtti. Blinken, Biden'ın Hamas'ın saldırıları karşısında İsrail ile dayanışma mesajı vereceğini ve Hamas tarafından alıkonulan rehinelerin serbest bırakılması için İsrail ile yakın koordinasyon içinde olacağını ifade etti. Ayrıca, Biden'ın İsrail'den, operasyonlarını sivil kayıpları nasıl en aza indirerek yürüteceği ve Gazze'deki sivillere insani yardım akışını nasıl sağlayacağı konusunda bilgi alacağı belirtildi.
17 Ekim 2023

ABD'nin Chicago kentinde Filistin asıllı Amerikalı altı yaşındaki Wadea al Fayoume, 'askeri tarzda bir bıçakla' 26 kez bıçaklandıktan sonra hayatını kaybetti. Annesi ağır yaralı olarak hastanede tedavi görüyor. Çocuğu öldüren 71 yaşındaki Joseph M. Czuba'nın 'İsrail-Filistin savaşının etkisiyle çocuğu Müslüman olması nedeniyle öldürdüğü' tespit edildi. ABD Adalet Bakanlığı, olayla ilgili federal bir nefret suçu soruşturması başlattı.
16 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, bir televizyon programında İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin büyük bir hata olacağını ifade etti. Biden, İsrail'in Gazze'deki 'savaş kurallarına' uyacağına inandığını ve bu sayede Gazze halkının temel ihtiyaçlarına erişim sağlayabileceğini belirtti. Ayrıca, İsrail'in aşırılıkçı grupları, özellikle Hamas'ı yok etmesi gerektiğini, ancak Filistin halkı için bir çözüm yolunun olması gerektiğini vurguladı. Biden, bu çözüm yolunun iki devletli çözüm olduğunu ve bu politikanın on yıllardır ABD'nin politikası olduğunu belirtti.
16 Ekim 2023

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Gazze'deki yerinden edilen kişilerin evlerine dönme hakkı olduğunu ifade etti. Ayrıca, Gazze'deki ABD vatandaşlarının güvenli bir şekilde bölgeden çıkışının ve Gazze halkının güvenli bölgelere geçişinin temel öncelikleri olduğunu belirtti. Sullivan, çatışmanın yayılma ihtimali ve İran'ın dahil olma riskine dikkat çekti ve ABD'nin bu nedenle 'hızlı ve kararlı' davrandığını söyledi.
15 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD'nin Türkiye'ye ait bir SİHA'yı düşürmesiyle ilgili olarak, NATO'da beraber olduklarını hatırlatarak, bu durumu sorguladı. ABD'nin bu eylemi 'tehdit' olarak nitelendirdiği belirtildi. Erdoğan, bu durumun milli hafızaya kaydedildiğini ve gerekenin yapılacağını ifade etti. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Türkiye'nin bölgedeki faaliyetlerinin ABD'nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu belirttiği aktarıldı.
13 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'nin Suriye'deki faaliyetlerinin ABD'nin ulusal güvenliğini olağanüstü derecede tehdit ettiğini belirtti. 14 Ekim 2019'da çıkarılan başkanlık kararnamesiyle Suriye'deki gelişmelerin ABD ulusal güvenliğine yönelik tehdidi nedeniyle 'acil durum' ilan edilmişti. Biden, bu 'acil durum' süresini bir yıl daha uzattı. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna askeri saldırı düzenlemeye yönelik faaliyetlerinin IŞİD'in yenilgiye uğratma çabalarını baltaladığı, sivillerin canını tehlikeye attığı ve bölgedeki barış, güvenlik ve istikrarı bozduğu belirtildi.
13 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Netanyahu'nun Gazze'ye girme planını gündeme getirdiği ve Biden'ın bunu yapmaması konusunda Netanyahu'yu uyarmadığı belirtildi. Biden, Netanyahu'ya 'İsrail'in yaşadığını ABD'nin yaşaması halinde vereceği yanıtın ezici olacağını' söyledi.
10 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, seçim kampanyası sırasında karşı çıktığı Meksika sınırına duvar örme politikasına rağmen, Teksas'ın güneyinde sınır duvarının yaklaşık 32 km uzunluğundaki kısmının inşa edileceğini duyurdu. Bu karar, yasa dışı sınır geçişlerinin sayısındaki artış nedeniyle alındı. Eski Başkan Donald Trump, Biden'ın bu adımını destekledi ve kendi döneminde uyguladığı sert sınır politikalarının yeniden uygulanması gerektiğini belirtti.
5 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın Alman çoban köpeği Commander, 11 ısırma vakasından sonra Beyaz Saray'dan uzaklaştırıldı. Son olarak geçen ay Beyaz Saray'da bir gizli servis ajanını ısıran Commander'ın, kamuoyuna açıklanmayan başka saldırıları da olduğu iddia edildi. İki yaşındaki Commander, Biden'a kardeşi James Biden tarafından Aralık 2021'de hediye edilmişti.
5 Ekim 2023

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, kendi partisinden üyelerin oylarıyla görevinden düşürüldü. Bu durum, ABD tarihinde bir ilk olarak kaydedildi. McCarthy'nin görevden düşürülmesi için yapılan oylamada 216 'evet' ve 210 'hayır' oyu kullanıldı. McCarthy'nin görevinden düşürülmesine sekiz Cumhuriyetçi 'evet' oyu verdi. Yeni bir başkan seçilene kadar Temsilciler Meclisi'ne geçici başkan olarak Cumhuriyetçi Temsilci Patrick McHenry atandı.
4 Ekim 2023
İşaretlediklerim