Kahramanmaraş merkezli yaşanan çifte depremin ardından, evlerini taşımak isteyen vatandaşlardan fahiş fiyatlar talep eden nakliye şirketlerine karşı, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Malatya valilikleri tarafından ev taşıma bedellerine azami sınırlar getirildi. Şanlıurfa, Malatya ve Hatay valilikleri tarafından yapılan açıklamalarda, belirlenen ücretlerin üzerinde fiyat talep eden firmalara cezai işlem uygulanacağı duyuruldu. Vatandaşların fırsatçılık yapan firmalar hakkında şikayette bulunabilecekleri iletişim kanalları da paylaşıldı.
18 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli çifte deprem sonrasında, evlerini taşımak veya eşyalarını kurtarmak isteyen yurttaşlar, nakliye şirketlerinin fahiş fiyatlar talep ettiğini belirtiyor. Adıyamanlı Naci Engin İlgan, eşyalarını kurtarmak için 8 bin lira ödediğini ve nakliye şirketinin eşyalara zarar verdiğini, bu nedenle suç duyurusunda bulunacağını ifade ediyor. Diyarbakır'da da benzer durumlar yaşanıyor; sağlam apartmanlardan taşınma için yüksek fiyatlar isteniyor ve nakliyeciler, daha yüksek teklif alan müşterileri yarı yolda bırakabiliyor.
18 Şubat 2023

Kahramanmaraş depremleri sonrası, bir AKP yetkilisi seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılmasının ciddi güçlükler içerdiğini belirtti. Anayasa, seçimlerin sadece savaş durumunda ertelenebileceğini öngörüyor. AKP'li bir yetkili, teknik altyapının hazırlanması durumunda seçimlerin 14 Mayıs'ta gerçekleşebileceğini ifade etti. Habertürk yazarı Fatih Altaylı ise, iktidarın seçimleri ertelemek için YSK'ya başvurabileceğini öne sürdü.
18 Şubat 2023

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle OHAL ilan edilen veya afet bölgesi ilan edilen illerde, depremden etkilendiğini belgeleyen tüketicilerden elektrik ve doğalgaz için güvence bedeli ve kesme-bağlama bedeli alınmayacağını duyurdu. Ayrıca, bu illerde lisanssız elektrik üretimi başvuruları ve mevcut başvurulara ilişkin komisyon toplantıları OHAL süresince ertelenecek. LPG piyasasında faaliyet gösteren lisans sahiplerinin süreli yükümlülükleri de OHAL süresi sonuna kadar ertelendi.
18 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası oluşan enkazın bertarafı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bürokratları, atıl durumdaki açık maden sahalarını inceledi. Bölgedeki 20 bin maden sahasının kapasitesi değerlendirildi ve uygun sahaların listesi hazırlandı. 4T Platformu Başkanı Ali Rıza Öner, enkazın maden sahalarına dökülmesinin devletin işini kolaylaştıracağını ifade etti.
18 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası can kaybı 39 bin 672'ye yükseldi. Halk sağlığı uzmanları ve KLİMİK, deprem bölgesindeki yaşam koşullarının bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkma riskini artırdığı konusunda uyarılarda bulundu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Hürriyet'e yaptığı açıklamada, şu an için salgın hastalık riskinin olmadığını, ancak önlemler alındığını belirtti. Bakan Koca, suyun şebeke aracılığıyla sağlanması, düzenli analizler ve klorlama, çöp toplama, kireçleme ve ilaçlama çalışmaları yapıldığını ifade etti.
18 Şubat 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CNN Türk'te yaptığı açıklamada Türkiye'nin deprem hazırlıklarının esas olarak İstanbul depremi için yapıldığını belirtti. Ancak, Kahramanmaraş'ta 2019'da AFAD tarafından yapılan ve Soylu'nun yönettiği büyük bir deprem tatbikatı olduğu hatırlatıldı. Soylu'nun bu açıklamalarına sosyal medyada çeşitli tepkiler geldi. Bazı kullanıcılar ve siyasi figürler, Soylu'nun açıklamalarını eleştirdi ve deprem yönetimi konusunda daha fazla tedbir alınması gerektiğini vurguladı.
18 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 11 şehirde 387 bin 410 binada hasar tespit çalışması yürüttü. Bakan Murat Kurum, Gaziantep AFAD merkezinde yaptığı açıklamada, depremden etkilenen illerde yerleşim alanlarına ilişkin yerlerin belirlendiğini ve mart ayı başında inşaat faaliyetlerine başlanacağını duyurdu. Ayrıca, hasar tespit sürecinin vatandaşlara sağlanacak yardımları da netleştireceğini belirtti.
18 Şubat 2023

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), deprem bölgesindeki incelemeler sonucunda bulaşıcı hastalık riskinin arttığını ve önlemlerin hızla alınması gerektiğini belirtti. Uzmanlar, içme suyu temini, temiz kullanma suyu ve tuvalet imkanlarının sağlanması, hijyen eğitimleri, atık yönetimi ve kemirgenlerle mücadele gibi konularda önerilerde bulundu. Ayrıca, sağlık çalışanlarının durumu, hastane güvenliği, aşı ve ilaç temini gibi konularda da tespitlerde bulunarak, çözüm önerileri sundu. Dernek, bulaşıcı hastalıkların takibinin yapılması ve gerekli laboratuvar altyapısının kurulması gerektiğini vurguladı.
17 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç'ın, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası cumhurbaşkanlığı seçiminin ertelenmesi önerisine tepki gösterdi. Demirtaş, Arınç'ı bu öneri yerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'a istifa etmesi tavsiyesinde bulunmaya çağırdı. Anayasa'nın 78. maddesi sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini belirtiyor, bu nedenle Arınç'ın önerisi yoğun eleştirilere maruz kaldı.
17 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli çifte deprem felaketinin ardından, AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç, seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savunarak, aksi takdirde kaos çıkacağını iddia etti. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Arınç'ın bu görüşünün partiyi yansıtmadığını belirtti. Muhalefet ise anayasanın sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini ve aksi durumun darbe anlamına geleceğini ifade etti. AKP içinde seçimlerin yerel seçimlerle birleştirilmesi ve en az altı ay ertelenmesi yönünde bir eğilim olduğu, ancak resmi bir açıklama yapılmadığı belirtiliyor.
17 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen ve Hatay'ın Yayladağı ilçesinin de ağır etkilendiği depremler sonrasında, bölge halkı cuma namazını müteakip stadyumda depremde hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı gerçekleştirdi.
17 Şubat 2023

Kahramanmaraş Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Jeoloji Mühendisleri Odası'nın (JMO) kendilerine depremle ilgili bir rapor iletilmediğini iddia etmiş, ancak belgeler bu iddiayı yalanlamıştır. Güngör'ün raporun gittiği isimler arasında olduğu ve bir toplantıda fay tespit tekniklerini küçümsediği belirtilmiştir. Kahramanmaraş JMO temsilcisi Volkan Dalyan, Güngör'ün raporu ciddiye almadığını ve deprem tespit tekniklerine inanmadığını ifade etmiştir. Raporun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dahil birçok siyasi lidere ve yöneticiye gönderildiği ortaya çıkmıştır.
17 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen depremin ardından arama-kurtarma ve insani yardım amacıyla Çin ve Hong Kong'dan gelen ekipler, görevlerini tamamladıktan sonra ülkelerine geri döndü. Çin Acil Durum Bakanlığı'na bağlı 82 kişilik ekip ve Hong Kong Yangın Hizmetleri Bakanlığı Şehir Arama ve Kurtarma Timi'nden 59 kişilik ekip, Pekin'e ulaştı. Bu ekipler ve 17 sivil gönüllü ekipten oluşan toplam 441 Çinli görevli, deprem bölgesindeki çalışmalarda onlarca hayatın kurtarılmasına katkı sağladı.
17 Şubat 2023

Gazeteci Birsen Altuntaş, ATV'nin 'Türkiye Tek Yürek' isimli ortak yardım yayınından Oktay Kaynarca ve Kenan İmirzalıoğlu'nu çıkardığını açıkladıktan sonra TV100 tarafından işten çıkarıldığını duyurdu. Altuntaş, bu iki ünlü oyuncunun Ahbap Derneği'ne destek verdikleri için programdan çıkarıldıklarını belirtti. Kendi yaptığı haberin doğruluğunu teyit ettiği için yayınladığını ve ülkenin zor zamanlarında tek yürek olmanın önemine vurgu yaptığını ifade etti.
17 Şubat 2023

Kahramanmaraş ve Hatay'daki yıkıcı depremler, fay hatları üzerinde yapılaşmayı engellemeyi amaçlayan fay yasası tartışmalarını tekrar gündeme getirdi. CHP'nin Meclis'e getirdiği fay yasası teklifi, AKP ve MHP oylarıyla reddedilmişti. Jeoloji mühendisleri, yasanın yürürlükte olması durumunda yıkımın büyük bir kısmının önlenebileceğini belirtiyor. Türkiye'de 486 aktif fay hattı bulunuyor ve bu hatlar üzerinde yapılan yapılar, depremlerde ciddi hasar görüyor. AB ve ABD'de fay hatları üzerinde inşaat yapılması yasakken, Türkiye'de 'beton lobisi' olarak adlandırılan çıkar gruplarının bu yasanın çıkmasını engellediği iddia ediliyor.
17 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, İstanbul'da dönüşümü acil olan ve 'durduğu yerde çökebilir' denilen 318 bina olduğunu açıkladı. Kahramanmaraş'taki depremler sonrası İBB'ye binaların güvenliği konusunda binlerce başvuru yapıldı. İBB, hızlı tarama yöntemiyle binaların depreme karşı mukavemetini ölçüyor ve önlem geliştiriyor. Ancak mevzuat, 10 katın üstündeki binaların hızlı taramasını engelliyor ve bu binalar akredite edilmiş kuruluşlarca inceleniyor. Gökçe, riskli binalar için kira yardımının artırılması gerektiğini ve İBB'nin İstanbul'da 4 bin 500 lira kira yardımı yapmayı planladığını belirtti.
17 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aldığı uzaktan eğitim kararı, üniversite öğrencilerini mağdur etti. Öğrenciler, staj ve uygulamalı eğitimlerinin aksadığını, iş ve kariyer fırsatlarını kaybettiklerini, borçlandıklarını ve psikolojik olarak olumsuz etkilendiklerini belirtiyor. Bazı öğrenciler, ev tutma ve özel yurt kaydı gibi mali yükümlülükler altına girdiklerini ve şimdi ne yapacaklarını bilemediklerini ifade ediyor. Depremzede öğrenciler ise okulların açılmasının kendileri için daha iyi olacağını düşünüyor. Habertürk yazarı Fatih Altaylı'ya göre, Erdoğan'ın bu karardan geri adım atacağı ancak 'hata yaptık' dememek için bir süre bekleyeceği bilgisi var.
17 Şubat 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne düşüşle başlamasının ardından toparlanarak artıya geçti. Önceki gün 5.311 puana kadar yükselen endeks, günü yüzde 1,17 artışla 5.008 puandan tamamladı. Bugün ise yüzde 1,42 azalışla 4.937,65 puandan açılan endeks, saat 11:56 itibariyle 5.029 puanla yüzde 0,42 artış gösterdi. Analistler, verilere duyarlılığın artması ve Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili haber akışının piyasaları etkilemeye devam edeceğini belirtiyor.
17 Şubat 2023

Garanti Bankası, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem felaketinde hayatını kaybeden müşterilerinin kredi ve kredi kartı borçlarını tamamen sildi. Ayrıca, depremden etkilenen hayatta kalan bireysel ve gerçek kişi ticari işletme müşterilerinin borçlarını altı ay süreyle faizsiz olarak erteledi. Banka, depremde ağır hasar gören şehir ve ilçelerdeki müşterilerinden 2023 yılı sonuna kadar kredi kartı ve POS ücreti almayacak ve genel bankacılık hizmetlerini ücretsiz sunacak. Garanti Bankası, bölgenin finansal sıkıntılarını hafifletmek için 10 milyar TL'lik finansman desteği sağlayacağını duyurdu.
17 Şubat 2023
İşaretlediklerim