Türkiye Komünist Partisi, Osmaniye'de bulunan dayanışma noktalarından birine polis tarafından baskın düzenlendiğini ve 'AFAD malzemelerinin çalındığı' iddiasıyla 10 üyesinin gözaltına alındığını duyurdu. Parti, yaşananların hukuksuzluk olduğunu belirtti ve kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceklerini ifade etti. TKP, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yardım çalışmaları için bölgeye gönüllüler göndermişti.
16 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası düzenlenen 'Türkiye Tek Yürek' adlı ortak canlı yayın bağış kampanyasında toplam 115,1 milyar lira bağış toplandı. Kampanyaya 213 televizyon, 562 radyo, sanatçılar, iş insanları, sporcular, siyasiler ve resmi kurum temsilcileri katıldı. Vatandaşlar tarafından 9 milyonu aşkın SMS gönderilerek destek sağlandı. Toplanan yardımlar AFAD ve Kızılay'a verilecek.
16 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), 6 Şubat'ta meydana gelen ve 35 bin 418 kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli depremleri 'asrın felaketi' olarak tanımlayan iktidar ve iktidara yakın medyaya tepki gösterdi. TİP, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AFAD merkezindeki konuşmasından bir kesiti içeren bir görseli sosyal medya hesaplarından paylaştı. TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da Hollandalı karikatüristin Erdoğan karikatürünü Instagram'da paylaşarak iktidarın depremle ilgili tutumunu eleştirdi.
16 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından, Merkez Bankası ve kamu bankaları AFAD ve Kızılay'a toplam 69 milyar lira bağışta bulundu. Türk Telekom ve Turkcell gibi özel sektör temsilcileri de milyarlarca lira bağış yaptı. Toplam bağış miktarı 21:50 itibarıyla 92 milyar 899 milyon 912 bin liraya ulaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bağışların tamamının depremzedeler için kullanılacağını belirtti.
15 Şubat 2023

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'deki depremler sonrasında yaşanan can kaybı ve yıkımı eleştirerek hükümete sert tepkilerde bulundu. Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, resmi rakamlara göre 35 bin 418 olan can kaybının 100 binden fazla olduğunu iddia etti ve hükümetin tehditler savurduğunu, halkı sindirmeye çalıştığını belirtti. Demirtaş, halkın bu duruma boyun eğmeyeceğini ve iktidarın sonunun geleceğini ifade etti.
15 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası, bir AKP yetkilisi seçimlerin ertelenmesi ihtimaline işaret etmişti. Bülent Arınç, seçimlerin 2024'te yapılması gerektiğini öne sürdü. Bu açıklamalar muhalefet tarafından eleştirildi. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Arınç'ın bu görüşlerinin kişisel olduğunu ve AKP'nin resmi görüşünü yansıtmadığını açıkladı.
15 Şubat 2023

HDP, Kahramanmaraş Pazarcık'ta kurdukları kriz koordinasyon merkezine kaymakamlık tarafından kayyım atanarak yardım malzemelerine el konulmak istendiğini iddia etti. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, yardım malzemelerinin toplandığı depoya müdahale edildiğini ve gözaltı tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Ayrıca, Siirt ve Batman'dan gelen yardım TIR'larının engellendiği ve AFAD'ın bu yardımlara el koyduğu iddia edildi.
15 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler sonrasında hasar gören Elazığ, afet bölgesi olarak değerlendirilmeye alındı. Daha önce Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa afet bölgesi ilan edilmişti. CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol'un Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Elazığ'ın afet bölgesi olarak değerlendirileceğini açıkladı.
15 Şubat 2023

İş Bankası, Türkiye'deki büyük depremin ardından deprem bölgesindeki müşterilerine yönelik bir destek paketi duyurdu. Paket kapsamında, depremde hayatını kaybeden müşterilerin borçları tamamen silinecek ve hayatta kalan müşterilerin ile KOBİ ve küçük işletmelerin kredi ödemeleri altı ay süreyle faizsiz olarak ertelenecek. Ayrıca, AFAD'a 1 milyar liralık bağış yapılacak ve Darüşşafaka'da eğitim görecek depremzede çocukların masrafları karşılanacak. İş Bankası kredi kartlarıyla yapılan bağışlar da altı ay faizsiz taksitlendirilecek.
15 Şubat 2023

Hatay'ın Antakya ilçesinde bir kadın ve iki çocuk, depremin 228'inci saatinde enkazdan sağ olarak çıkarıldı. Kahramanmaraş'ta ise 227 saat sonra 74 yaşındaki Cemile Kekeç ve 222 saat sonra 42 yaşındaki Melike İmamoğlu enkazdan kurtarıldı. Kurtarılanlar sağlık ekiplerine teslim edildi.
15 Şubat 2023

NASA ve ABD İç Güvenlik Bakanlığı tarafından geliştirilen FINDER (Finding Individuals for Disaster Emergency Response) teknolojisi, Türkiye'deki deprem bölgesinde enkaz altında kalan insanları bulmak için kullanıldı. Bu teknoloji, vücut hareketlerini algılayarak enkaz altındaki insanların yerini tespit edebiliyor. Cihazlar, Florida merkezli SpecOps şirketi tarafından Türkiye'deki kurtarma ekiplerine gönderildi. FINDER, ilk kez 2015'teki Nepal depreminde kullanılmıştı.
15 Şubat 2023

ABD'de işlem gören iShares MSCI Turkey ETF, BIST 100 endeksine paralel olarak %9'un üzerinde değer kazandı. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Borsa İstanbul'da işlemler durdurulmuş ve sonrasında şirketler hisse geri alımına yönelmişti. Bireysel emeklilik sistemi (BES) ve Merkez Bankası'nın borsaya yapacağı katkılarla borsada yükseliş bekleniyor. New York ve Londra borsalarında işlem gören Türkiye ETF'leri de bu gelişmelerle birlikte değer kazandı.
15 Şubat 2023

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, seçimlerin ertelenmesi ihtimaline karşı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine anayasal uyarılarda bulundu. Kahramanmaraş depremleri sonrası seçimlerin ertelenmesi tartışmaları sürerken, İnce YSK'nın böyle bir karar alamayacağını ve anayasayı ihlal etmekten yargılanabileceklerini ifade etti. Anayasanın 78. maddesine göre, seçimlerin sadece savaş durumunda ve TBMM kararıyla ertelenebileceğini belirtti. AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç ise seçimlerin ertelenmesini önermişti.
15 Şubat 2023

Birleşmiş Milletler, Kahramanmaraş depremleri sonrasında Suriye'de evsiz kalan ve zarar gören insanlar için Öncüpınar (Bab el Selam) sınır kapısından insani yardım göndermeye başladı. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Öncüpınar ve Çobanbey (El Rae) sınır kapılarını üç ay süreyle kullanıma açtı. Uluslararası Göç Örgütü (IOM) sözcüsü, Bab el Selam sınır kapısından 11 kamyon yardım gönderdiklerini ve daha fazla yardımın yolda olduğunu belirtti.
15 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremin dokuzuncu gününde, Adıyaman'da yaşanan ihmal ve yardım eksikliğine isyan eden bir sağlık çalışanının evine polis gönderildi. Polis, sağlık çalışanından bir tutanak imzalamasını istedi, ancak sağlık çalışanı tutanağa 'Benim gazeteciye anlattıklarım, söylediklerim suç değildir' şerhi düşerek imzaladı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası avukatı Kamil Tekin Sürek, savcılığın muhtemelen soruşturma açacağını ve ifade alınacağını belirtti.
15 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında iktidarın yetersiz müdahalesini eleştirerek, vatandaşların kanının iktidarın elinde olduğunu söyledi. 'Asrın felaketi Erdoğan'dır' ifadesini kullanarak, hiçbir sorumlunun istifa etmediğini belirtti ve seçimlerin ertelenmesi talebinin demokrasiye darbe olacağını ifade etti. Ayrıca, tek adam rejiminin sorumlu olduğunu ve İletişim Başkanlığı'nın propaganda çalışmalarını eleştirdi. Üniversitelerin açılması gerektiğini ve seçimlerin zamanında yapılacağını vurguladı.
15 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası işlemlerin durdurulduğu Borsa İstanbul'da, düzenlemelerle şirketlerin hisse geri alımına yönelmesi ve bireysel emeklilik sistemine (BES) yapılan değişikliklerle borsaya 10 günde 10 milyar TL girişi bekleniyor. Merkez Bankası'nın da tahvil alımı yapacağını duyurmasıyla borsada yükseliş yaşandı. Ekonomist Şeref Oğuz, bu gelişmelerin borsadaki şaibeyi ortadan kaldıracak radikal ve güven verici kararlar olmadığını, yaratılan 'kazanma alanı'nın sadece seçimlere kadar süreceğini ve bu durumun spekülatörlerin lehine olacağını belirtti.
15 Şubat 2023

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bölgede 1 milyona yakın konutun yeniden inşa edilmesi gerektiğini ifade etti. Bölgedeki yapı stokunun büyük bir kısmının 2000 yılı öncesine ait olduğunu ve bu yapıların yüzde 90'ının çöktüğünü, yeni yapıların ise yüzde 5'inin yıkıldığını belirtti. Elmas, bölgedeki toplam konut sayısının yaklaşık yarısının yenilenmesi gerektiğini ve depremlerin konut ve altyapı zararının 100 milyar dolara yakın olduğunu tahmin ettiğini söyledi.
15 Şubat 2023

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası'nın 'Afet Çalışma Ön Raporu'na göre, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda sadece 10 şehir merkezinde 5 binden fazla bina tamamen yıkıldı. Resmi rakamlara göre toplam yıkılan bina sayısı 6 bin 444 olarak belirtiliyor. Uydu görüntüleri ve hava fotoğrafları üzerinden yapılan analizler sonucunda, en çok yıkımın yaşandığı yerler arasında Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Osmaniye şehir merkezleri bulunuyor. Rapor, bu sayıların ileri analizlerle doğrulanacağını ve nihai sayıların belirleneceğini belirtiyor.
15 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle işlemlerin durdurulduğu Borsa İstanbul, düzenlemelerin ardından yeniden açıldı ve şirketler hisse geri alım programlarına yoğun ilgi gösterdi. Bireysel emeklilik sistemi portföyündeki değişiklik ve Merkez Bankası'nın tahvil alım kararı gibi faktörlerle borsada önemli bir yükseliş yaşandı. Saat 11:30 itibariyle endeks yüzde 10'a yakın bir artış gösterdi ve hisse geri alımı yapan şirketlerin hisseleri tavan fiyatlarına ulaştı.
15 Şubat 2023
İşaretlediklerim