Kahramanmaraş'ta bulunan bir Starbucks şubesine, 12 Nisan 2024 tarihinde bir kişi tarafından pompalı tüfekle ateş açıldı ve ardından taşla saldırıldı. Olay yerinde üç adet boş kartuş bulunurken, herhangi bir yaralanma olmadan iş yerinde maddi zarar meydana geldi. Kahramanmaraş Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre, olayın şüphelilerinden biri yakalanmış ve şüphelinin daha önce 42 farklı suçtan kaydı olduğu belirlenmiştir. Diğer şüphelilerin yakalanması için çalışmalar devam etmektedir.
12 Nisan 2024

Türkiye'deki 30 büyükşehir belediyesinin dağılımı yerel seçimler sonrası değişti. Seçimler öncesi AKP 15, CHP 11, HDP 3, MHP ise 1 büyükşehir belediyesine sahipti. Seçim sonuçlarına göre, CHP mevcut 11 büyükşehirini koruyarak 4 yeni büyükşehir (Balıkesir, Bursa, Denizli, Manisa) kazandı ve toplamda 15 büyükşehir belediyesine sahip oldu. AKP ise 4 büyükşehir kaybederek 11 büyükşehir belediyesinde kaldı. Şanlıurfa, AKP'den YRP'ye geçti.
1 Nisan 2024

Hatay'da, geçtiğimiz yıl Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası tartışmalara konu olan CHP'nin adayı Lütfü Savaş, seçimlerde geride kalmış durumda. CHP'nin depremdeki sorumluluklarına rağmen Savaş'ı yeniden aday göstermesi eleştirilere neden olmuş, ancak CHP Genel Başkanı Özgür Özel alternatif bulunamadığını belirtmişti. Türkiye İşçi Partisi ise Gökhan Zan'ı aday göstermiş, ancak seçime iki hafta kala adaylıktan çekilmiştir. TRT'nin aktardığı sonuçlara göre, Lütfü Savaş AKP'nin altı puan gerisinde yer alıyor.
31 Mart 2024

Türkiye'de 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimler kapsamında, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 32 ilde oy verme işlemi saat 07.00'de başlayıp 16.00 itibarıyla sona erdi. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlemelerine göre, bu illerdeki oy verme süreci diğer illere göre bir saat erken başladı ve bitti. Ülke genelinde kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmenin bulunduğu seçimlerde, 34 siyasi partinin adayı yarıştı ve 81 il, 973 ilçe, 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirlenmesi için oy kullanıldı. Oy sayımı, oy verme işleminin bitiminden sonra başlayacak ve önce belediye başkanlığı pusulaları sayılacak.
31 Mart 2024

Türkiye'de, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri belirlemek üzere yerel seçimler için oy verme işlemleri başladı. 32 ilde oy verme işlemleri saat 07:00'de, diğer illerde ise 08:00'de başladı ve akşam saatlerinde sona erecek. Kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmenin bulunduğu seçimde, 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez oy kullanacak. Seçimlerde, 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtar seçilecek.
31 Mart 2024

Türkiye'nin toplam gayrisafi yurt içi hasılası (GSYH) 26 trilyon 276 milyar 307 milyon lira olarak belirlenmişken, CHP'li belediyelerin yönetimindeki büyükşehirlerin GSYH'deki toplam payı %60 olarak hesaplanmıştır. AKP'li belediyelerin payı ise %22,1'dir. 30 büyükşehir belediyesinden 11'i CHP, 15'i AKP tarafından yönetiliyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde CHP'nin, Bursa ve Kocaeli gibi şehirlerde ise AKP'nin yönetimde olması bu oranlara büyük etki yapmaktadır.
27 Mart 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Adana, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Hatay, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Siirt, Van, Batman, Şırnak ve Osmaniye olmak üzere 14 il için sarı kodlu yağış uyarısında bulundu. Bitlis, Hakkari, Muş, Van, Bingöl ve Diyarbakır'da kar; Adana, Kahramanmaraş, Hatay ve Osmaniye'de gök gürültülü sağanak yağış; Mardin'de yağmur; Şırnak, Siirt ve Batman'da ise hem kar hem yağmur bekleniyor. MGM, bölge sakinlerini sel, su baskını, kuvvetli rüzgar, tipi, ulaşımda aksamalar, buzlanma, don olayı ve çığ riski gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olmaya çağırdı.
26 Mart 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Adana, Adıyaman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Hakkari, Hatay, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Siirt, Tunceli, Şanlıurfa, Batman, Şırnak ve Osmaniye olmak üzere 17 ili sarı kodla uyardı. Bu illerde gök gürültülü sağanak yağış, yağmur ve kar bekleniyor. MGM, bölge sakinlerini sel, su baskını, kuvvetli rüzgar, kar yağışı, tipi, ulaşımda aksamalar ve çığ riski gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olmaya çağırdı.
21 Mart 2024

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Twitter arama kurtarma ve yardım faaliyetlerinde önemli bir rol oynarken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime kısıtlama getirilmişti. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, BTK'ya bilgi edinme hakkı kapsamında sorular sormuş ancak cevap alamamıştı. Akdeniz'in açtığı dava sonucunda, Ankara 15'inci İdare Mahkemesi BTK'nın işleminin iptaline karar verdi. Mahkeme, BTK'nın davranışını hukuka aykırı buldu.
20 Mart 2024

Gaziantep'te, 6 Şubat depremleri sonrası ailesiyle birlikte kent dışına çıkan ve bu nedenle işine üç gün gidemeyen işçi Ö.E, kıdem tazminatı ödenmeden işten çıkarıldı. İşe çağrıldığı halde evinde hasar tespit çalışmaları ve ailesinin yanında kalması gerektiğini belirterek süre isteyen ancak olumsuz yanıt alan Ö.E, hukuk mücadelesi başlattı. Gaziantep 6'ncı İş Mahkemesi, işçinin haklı bir sebebe dayanan devamsızlığını maruz görerek Ö.E'nin lehine karar verdi ve işçi yaklaşık 70 bin lira kıdem tazminatını faiziyle birlikte almaya hak kazandı.
19 Mart 2024

İstanbul merkezli 13 ilde gerçekleştirilen operasyonda, yurt dışında eğitim almış gibi sahte denklik belgesi kullanarak milli eğitim müdürlüklerinden onay alan ve üniversitelerin yabancı öğrencilere ayrılan kontenjanlarından yararlanan 30 şüpheli gözaltına alındı. Bu şüpheliler arasında tıp, hukuk, eczacılık gibi bölümlere yerleşen ve hatta mezun olarak çalışmaya başlayanlar da bulunuyor. Operasyon, İstanbul, Ankara, İzmir, Şanlıurfa, Ağrı, Gaziantep, Tekirdağ, Diyarbakır, Hatay, Kahramanmaraş, Isparta, Mardin ve Şırnak'ta eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.
6 Mart 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Antalya için turuncu, Adana, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Hatay, Kahramanmaraş, Sivas, Tunceli, Batman ve Osmaniye için sarı kodlu yağış uyarısı yaptı. Adana, Antalya, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye'de gök gürültülü sağanak yağış; Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Sivas, Tunceli ve Batman'da ise yağmur ve kar bekleniyor. MGM, sel, su baskını, yıldırım, kuvvetli rüzgar, kar yağışı ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı bölge sakinlerini uyardı.
6 Mart 2024

6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerde yıkılan ve 14 kişinin ölümüne neden olan Hatay, İskenderun'daki 17 katlı MCG Towers ile ilgili davada, binanın yapımında görevli 13 sanık 'bilinçli taksirle adam öldürme' suçundan yargılanmaya başladı. İlk duruşma İskenderun 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesinde gerçekleşti ve 31 Mayıs'a ertelendi. Sanıklar suçlamaları kabul etmezken, müştekiler ve yakınları adalet talebinde bulundu. Duruşma sonrası yapılan açıklamalarda, binanın her aşamasının yanlış ve kusurlu olduğu, sorumluların insanların ölebileceğini öngördüğü ancak hiçbir önlem almadığı belirtildi.
5 Mart 2024

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremde yıkılan ve 35 kişinin ölümüne neden olan Ezgi Apartmanı ile ilgili davada, firari sanıklar Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel için kırmızı bülten çıkarılması talep edildi. Ancak, Kahramanmaraş 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi bu talebi reddetti. Duruşmada, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi ve duruşma 3 Mayıs'a ertelendi. İddianamede, sanıkların çeşitli suçlamalarla 8 aydan 876 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildiği belirtildi.
2 Mart 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son raporuna göre, İstanbul'da parçalı ve çok bulutlu hava koşulları altında aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Ayrıca, yurt genelinin büyük bir bölümünde de benzer hava durumunun hakim olacağı tahmin ediliyor. Özellikle Marmara, Ege, Batı Akdeniz, Orta Karadeniz, Güneydoğu Anadolu'nun batısı ve diğer bazı bölgelerde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların olması bekleniyor.
2 Mart 2024

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen bir etkinlikte Türkiye'nin deprem riskleri hakkında konuştu. Tunceli, Pülümür, Bingöl bölgesi ve İstanbul için deprem uyarısında bulunarak, Marmara Bölgesi'ndeki sanayinin Anadolu'ya taşınması gerektiğini vurguladı. Antalya'nın depreme karşı savunmasız olduğunu belirterek, altyapı ve yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, 6 Şubat depremlerinin ardından Kahramanmaraş'tan Hakkari'ye kadar olan kentlerde deprem riskinin arttığını söyledi.
1 Mart 2024

Erzincan İliç'te bulunan Çöpler altın madeninde 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçi toprak altında kalmış ve siyanür dahil zehirli kimyasallar Fırat Havzası'na yayılmıştır. Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, bu olayı 'çevre cinayeti' olarak nitelendirerek, madenin atık baraj gölünün depremle yıkılması halinde Fırat ekosisteminin çökeceği uyarısında bulunmuştur. Madencilik faaliyetlerinin çevre ve halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri, geçmişte yaşanan benzer felaketler ve madencilik sektörünün çevresel düzenlemelere uyum sorunları ele alınmıştır.
24 Şubat 2024

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkılan binaların sorumluları hakkında açılan davalarda, Şanlıurfa'da 34 kişinin ölümüne neden olan apartmanın müteahhidi Müslüm Demirer'e 21 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Ceza, sanığın kendi oğlunu da kaybetmiş olması nedeniyle 1/6 oranında indirilerek 18 yıl 1 ay 15 gün olarak belirlendi. Bu karar, deprem sonrası yıkılan binalarla ilgili davalarda emsal teşkil ediyor.
22 Şubat 2024

Türkiye, 2024 Ocak ayında son 53 yılın en sıcak ocak ayını yaşadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Türkiye genelinde ortalama sıcaklık 5,7 derece olarak ölçüldü, bu da 1991-2020 yılları arasındaki ortalama sıcaklığın 2,8 derece üzerinde. En yüksek sıcaklık 29,3 derece ile Akçakoca'da, en düşük sıcaklık ise sıfırın altında 31,3 derece ile Ardahan'da kaydedildi. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar ölçülürken, bazı bölgeler mevsim normalleri civarında sıcaklıklar gösterdi.
19 Şubat 2024

Manisa Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yılmaz tarafından ifşa edilen, FAO'nun 'Türkiye'de Suriyeli Mülteci Dayanıklılık Planı' adı altında duyurduğu projenin, AB ve Japonya tarafından finanse edildiği belirtiliyor. 2017'de başlayan ve Türkiye'nin yüksek nüfusa sahip on ilini kapsayan bu plan, Suriyeli mültecilerin ve ev sahibi toplulukların sosyo-ekonomik entegrasyonunu ve dayanıklılığını artırmayı amaçlıyor. Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün internet sitesinde yer alan bilgilere göre, projenin ikinci etabında eğitimler verilmeye başlanmış.
17 Şubat 2024
İşaretlediklerim