Gazeteci Özge Özdemir, 1999 yılında yaşanan Gölcük depremi sırasında topladığı gazete küpürlerinden oluşan defterini kamuoyu ile paylaştı. Defterdeki karikatürler ve notlar, deprem hazırlıkları konusunda 24 yıl içinde önemli bir değişiklik olmadığını gösteriyor. Özdemir, Kahramanmaraş merkezli depremle 1999 Gölcük depremi arasındaki benzerliklere dikkat çekti ve deprem sonrası müteahhitlere açılacak soruşturmaların ve davaların takibinin önemine vurgu yaptı.
11 Şubat 2023

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'nin yaşadığı büyük deprem felaketinin ardından sosyal medya üzerinden bir açıklama yaparak, ülkeyi yöneten zihniyeti eleştirdi ve bu zihniyetten halkı daha erken kurtaramadıkları için özür diledi. Ayrıca, siyasi eksikliklerini tamamlama sözü verdi. Depremler sonucunda güncel can kaybı sayısının 22 bin 327'ye ulaştığı bilgisi de verildi.
11 Şubat 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda, depremle ilgili yayın yapan bazı medya kuruluşlarını provokasyon yapmakla suçladı ve bu kuruluşların RTÜK uzmanları tarafından yakından takip edildiğini, gerekli raporlamaların yapıldığını ifade etti. Ayrıca, İstanbul başsavcılığının gazeteciler Merdan Yanardağ ve Enver Aysever hakkında 'Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' suçlamasıyla soruşturma başlattığı bilgisine de yer verildi.
11 Şubat 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın konuşması sırasında bir Suriyeli'nin AFAD görevlisinin telefonunu çaldığını iddia etmişti. Ancak iddia edilen kişi Türk olduğunu ve gönüllü arama kurtarma ekibinde yer aldığını açıklamıştı. Bu gelişme üzerine genç, Özdağ hakkında dava açacağını belirtmiş ve Özdağ iddiasını geri çekmiş ancak özür dilememişti. Şanlıurfa başsavcılığı, bu olay üzerine Özdağ hakkında 'iftira' suçundan soruşturma başlatmıştır.
11 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Adıyaman'da enkaz altından 113 saat sonra kurtarılan Mesut isimli yurttaş, Fenerbahçe'nin genç futbolcusu Arda Güler ile telefonda görüştü. Mesut, enkazdan çıkarıldıktan sonra Arda Güler'e olan hayranlığını dile getirmiş ve Fenerbahçe'nin başarısı için ona destek olmuştu. Arda Güler, Mesut'a videolu mesaj gönderdikten sonra görüntülü arama yaparak konuştu ve onu Fenerbahçe tesislerine davet etti.
11 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler sonucu etkilenen illerin futbol takımları, liglerden çekilmeye başladı. Malatyaspor'un ardından Gaziantep FK ve Adanaspor da ligden çekilme kararı aldı. Gaziantep FK, futbolcularını kiralık olarak diğer kulüplere göndermeyi planlıyor.
11 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, Adıyaman'dan canlı yayın yapan CNN Türk muhabiri Serdar Er, bir depremzede tarafından saldırıya uğradı. Stüdyodaki sunucular Meltem Bozbeyoğlu ve Semiha Şahin, saldırıya rağmen yayına devam etti. İktidara yakın medya kuruluşlarının depremle ilgili ihmalleri yeterince haber yapmaması nedeniyle eleştirildiği ve bu durumun bazı depremzedeler tarafından saldırıya dönüştüğü belirtildi.
11 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem sonrası Türkiye'ye yardım için gelen Alman arama-kurtarma ekipleri, Hatay'daki güvenlik durumu hakkında aldıkları bilgiler sebebiyle çalışmalarını geçici olarak durdurdu. Avusturya'nın da benzer güvenlik gerekçeleriyle yardım ekiplerini geri çekme kararı aldığı bildirilmişti. Alman Federal Teknik Yardım Kurumu (THW) ve ISAR ekipleri, enkazdan can kurtarmaya yönelik somut bir ipucu almaları durumunda bölgeye geri döneceklerini açıkladı.
11 Şubat 2023

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye'nin en yıkıcı afetlerinden biri olan ve 21 binden fazla insanın hayatını kaybettiği Kahramanmaraş depremleri hakkında bir açıklama yaptı. Bir vatandaşın 'Türkiye tam şahlanma şeyine gelmişti' şeklindeki yakınmasına 'Her şerde bir hayır var' diyerek yanıt verdi. Şahin, bu diyalogu içeren bir videoyu Twitter hesabından paylaştı.
11 Şubat 2023

41 yıllık foto muhabiri Adem Altan, Kahramanmaraş merkezli depremde çektiği ve bir babanın enkaz altında kalan kızının elini tuttuğu fotoğrafın hikayesini paylaştı. Fotoğraf, depremin ardından Ankara'dan bölgeye giden Altan tarafından çekildi ve dünya çapında ilgi gördü. Fotoğraftaki baba Mesut Hançer, 15 yaşındaki kızı Irmak'ın elini tutarken görülüyor. Altan, fotoğrafı çekerken duygusal bir mücadele yaşadığını ve ertesi gün olay yerine geri döndüğünde baba ve kızının orada olmadığını belirtti.
11 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'da yaptığı konuşmada, deprem nedeniyle süresiz tatil ilan edilen üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitim vereceğini açıkladı. Ayrıca, KYK yurtlarının depremzedeler için kullanıma açılacağını belirtti. Deprem bölgesindeki veya bu illere kayıtlı 13 binin üzerindeki yükümlü askerin mart ve nisan celplerinin mayısa ertelendiğini de ekledi.
11 Şubat 2023

Avusturya yetkilisi, Türkiye'deki deprem yardım ekiplerini güvenlik gerekçesiyle geri çekeceklerini belirtti. Gruplar arasında çatışma olduğu ve askerlerin uluslararası örgütlerle birlikte emir beklediği ifade edildi. Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği, Avusturyalı ekibin güvenlik sorunu olmadığını ve AB yetkililerinden talimat beklediklerini açıkladı. Sonrasında Avusturya Savunma Bakanlığı Sözcüsü, ekiplerin Türk Silahlı Kuvvetleri korumasında çalışmalara devam edeceğini duyurdu.
11 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan yeni binalar, Türkiye'deki yapı güvenliği ve deprem yönetmeliklerinin etkinliğini sorgulatıyor. 2018'de güncellenen yönetmeliklere göre deprem bölgesindeki binaların yüksek kaliteli beton ve çelik çubuklarla güçlendirilmesi gerekiyor. Ancak, depremde yıkılan binaların yönetmeliğe uygun olmadığı düşünülüyor. 1999 depreminden sonra sıkılaştırılan inşaat yönetmelikleri, uygulamada yetersiz kalmış ve geçmişte hasar görmüş binaların güçlendirilmesi de yetersiz bulunmuş. Türkiye'de daha önce uygulanan imar affı nedeniyle güvenlik sertifikası olmayan binaların cezadan muaf tutulduğu ve bu durumun deprem riskini artırdığı belirtiliyor.
11 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta yaşanan yıkıcı depremin ardından, Şili'nin depremlere karşı aldığı önlemler ve deprem stratejisi öne çıkıyor. Şili, tarih boyunca yaşadığı şiddetli depremlerden dersler çıkararak, deprem yönetmeliklerini sıkılaştırmış ve ciddi şekilde uygulamıştır. Ulusal Sismoloji Merkezi'nin başındaki Sergio Barrientos, yapıların depreme dayanıklı olması ve vatandaşların eğitimi üzerinde duruyor. Şili'de 2010'daki 8,8 büyüklüğündeki depremde alınan önlemler sayesinde can kayıpları sınırlı kalmış ve sonrasında sismik sensör ağı ile telekomünikasyon sistemlerine yatırım yapılmıştır.
11 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında Adıyaman'da yürütülen arama kurtarma çalışmalarında, enkaz altında kalan uzman çavuş Osman Gürbüz ve eşi Ümmü Gürbüz 128 saat sonra sağ olarak kurtarıldı. Çiftin çocuğu ise enkaz altında hayatını kaybetti. Jandarma ekipleri, sekiz katlı bir binanın enkazında yaptıkları çalışmalar sonucunda çifti buldu ve hastaneye kaldırdı.
11 Şubat 2023

Adalet Bakanlığı, Kahramanmaraş ve çevresindeki depremler sonrasında yıkılan binalarla ilgili olarak 10 ilde 'deprem suçları soruşturma büroları' kurulması için talimat verdi. Bu bürolar, binaların yıkılmasından sorumlu kişilerin belirlenmesi ve delil karartma veya kaçma ihtimallerine karşı gerekli önlemleri alacak. Daha önce yedi ilde soruşturma başlatılmış ve Hatay'da yıkılan bir rezidansın müteahhidi kaçmaya çalışırken yakalanmıştı.
11 Şubat 2023

Türkiye ile Ermenistan arasındaki Alican Sınır Kapısı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yardım ulaştırılması amacıyla 35 yıl sonra tekrar açıldı. Ermenistan'dan hazırlanan beş TIR yardım malzemesi, Iğdır'daki Alican Köprüsü üzerinden Türkiye'ye giriş yaptı. Ermenistan heyeti, Iğdır İl Afet ve Acil Durum Müdürü ve askeri yetkililer tarafından karşılandıktan sonra deprem bölgesine doğru yola çıktı. Alican Sınır Kapısı en son 1988'deki Ermenistan depreminde yardım geçişi için kullanılmıştı.
11 Şubat 2023

Japonya, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yardım amacıyla Öz Savunma Kuvvetleri personelini ve bir uçağını Türkiye'ye gönderme kararı aldı. Gönderilecek ekip, sahadaki faaliyetlerde koordinasyon sağlayacak ve tıbbi malzeme taşıyacak. Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa, deprem bölgelerine sağlık ekibi gönderileceğini basın toplantısında duyurdu.
11 Şubat 2023

BBC muhabiri Tom Bateman, Kahramanmaraş merkezli depremden kurtarılan ve Adana Şehir Hastanesi'ne getirilen çocukların durumunu aktardı. Yoğun bakımda anne ve babası bulunamayan altı aylık bir kız bebek gibi kimliği belirsiz yüzlerce çocuk tedavi altında. Hastane, deprem bölgesindeki diğer hastanelerin hasar görmesi veya yıkılması nedeniyle bir merkez haline gelmiş. Dr. Nurşah Keskin ve Dr. İlknur Banlı Cesur, çocukların şok nedeniyle konuşamadıklarını ve en az 100 isimsiz çocuğun tedavi altına alındığını belirtiyor. Dr. Keskin de depremde akrabalarını kaybetmiş ve çocuklarıyla hastaneye sığınmış.
11 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu birçok bina yıkıldı ve arama kurtarma çalışmalarında eksiklikler yaşandı. Tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, eski eşi ve kızının Hatay'da enkaz altında olduğunu sosyal medya üzerinden duyurdu. Eski eşi kurtarılırken, kızı Eylem Şafak Aydın beton bloklar altında kaldığı için kurtarılamadı ve hayatını kaybetti.
11 Şubat 2023
İşaretlediklerim