Prof. Dr. Selva Demiralp, Türkiye'nin yeni ekonomi yönetimi altında ılımlı ve keskin olmak üzere iki farklı faiz artışı senaryosunu ele aldı. İlk senaryoda, Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini yüzde 20'li seviyelere çıkarabileceği, ikinci senaryoda ise faiz oranlarının yüzde 40'ların üzerine çıkabileceği öngörülüyor. Yabancı bankalar ve Morgan Stanley gibi kurumlar da MB'nin faiz artırımı yapacağını tahmin ediyor. Yeni ekonomi yönetimi, Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilmesi ve Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası başkanı olarak atanmasıyla şekilleniyor.
10 Haziran 2023

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasının ardından, Merkez Bankası başkanlığı için Hafize Gaye Erkan'ın adı geçiyor. Erkan, eğer atanırsa, Merkez Bankası'nın en genç ve ilk kadın başkanı olacak. Ancak, Erkan'ın özgeçmişinde ABD'deki bankacılık krizinde adı geçen First Republic Bank'ta çalıştığı dönem tartışma konusu oldu. İktidar medyası bu durumu gizlemeye çalışırken, Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, bu durumun kamuoyunda bazı soru işaretleri yarattığını belirtti. Erkan, First Republic Bank'taki 'iç mücadele' sonrası 10 milyon dolar tazminat alarak ayrıldı.
5 Haziran 2023

Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasını önemli bir gelişme olarak değerlendiriyor, ancak bu olumlu havanın ne kadar süreceği konusunda şüpheleri var. Nureddin Nebati'nin bakanlık döneminde ekonomide yaşanan sorunlara değinilirken, Şimşek'in atanmasıyla Türkiye'nin ekonomi politikalarında bir 'U dönüşü' yapabileceği ancak bu durumun ne kadar sürdürülebilir olacağı tartışılıyor. Analistler, Şimşek'in bağımsızlığı ve ekonomi modelindeki potansiyel değişiklikler konusunda kuşkulu.
5 Haziran 2023

Dünya genelinde ve Türkiye'de Strep A bakterisi kaynaklı enfeksiyon vakalarında artış yaşanıyor. Ankara'da üç yaşındaki bir çocuğun bu bakteri nedeniyle hayatını kaybetmesi sonrası konu Türkiye'de gündeme geldi. Pandemi sırasında azalan enfeksiyon oranları, pandemi önlemlerinin kalkmasıyla tekrar artış gösterdi. Bu bakteri, özellikle çocuklar ve çocuklarla temas halinde olan yetişkinlerde üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açıyor ve tedavi edilmezse ölümcül olabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü ve sağlık otoriteleri, bu enfeksiyonların yayılımını takip etmek ve erken tanı koymak için çeşitli önlemler alınmasını öneriyor.
26 Ocak 2023

Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarına yönelik şüpheleri dört ana başlık altında değerlendirdi. Bu başlıklar; baz etkisi, TÜFE ve ÜFE arasındaki makas, İstanbul Ticaret Odası ile TÜİK verileri arasındaki fark ve dördüncü çeyrekteki talep toparlanmasıdır. Demiralp, resmi enflasyon rakamlarının beklentilerden sapmasının maaş artışları gibi konularda mağduriyet yarattığını ve alım gücünde erozyona neden olduğunu belirtti. Ayrıca, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farkın, maliyet artışlarını ve enflasyonist baskıları yansıttığını ifade etti.
4 Ocak 2023
İşaretlediklerim