Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Karadeniz bölgesinde Kurban bayramı sonrasında kene ısırıkları sonucu Kırım-Kongo kanamalı ateşi vakalarında bir artış yaşandığını belirtti. Bakan Koca, Temmuz sonuna kadar bu vakaların artarak devam etmesinin muhtemel olduğunu ve hastalığın ağır seyredebileceğini vurgulayarak vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
6 Temmuz 2023

Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF ve Gavi Aşı İttifakı'nın ortak açıklamasına göre, 2025 yılı sonuna kadar 12 Afrika ülkesine yaklaşık 18 milyon doz sıtma aşısı gönderilecek. GSK tarafından geliştirilen Mosquirix aşısı daha önce Gana, Kenya ve Malavi'de 1,7 milyon çocukta denendi. Aşılar Benin, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Liberya, Nijer, Sierra Leone ve Uganda'ya da gönderilecek. 2026 yılında yıllık aşı talebinin 40-60 milyona çıkması bekleniyor. Sıtma, her iki dakikada bir çocuğun ölümüne neden olan ölümcül bir hastalık ve en çok Afrika'da görülüyor.
5 Temmuz 2023

Çin, 1 Ağustos'tan itibaren ulusal güvenliği korumak amacıyla galyum ve germanyum gibi kimyasal bileşiklerin ihracatını sıkı denetimlere tabi tutacak. Bu metaller, çip ve iletişim ekipmanları üretimi ile savunma sanayisinde önemli rol oynuyor. Çin bu metallerin dünya arzının büyük bir kısmını sağlıyor ve bu hamle diğer ülkelerin üretim kapasitelerini artırmalarını gerektirebilir. Şu anda Rusya, Ukrayna, Güney Kore, Japonya, ABD ve Belçika bu metalleri üretmekte ve Kongo'nun da üretime başlaması bekleniyor.
4 Temmuz 2023

Radikal İslamcı örgüt IŞİD ile bağlantılı olan Demokratik İttifak Güçleri (ADF), Uganda'da bir ortaokula saldırarak 41 kişinin ölümüne neden oldu. Saldırıda okulun yatakhanesi yakıldı ve yiyecek deposu yağmalandı. Ölenler arasında 38 öğrenci, bir gardiyan ve iki yerel halk üyesi bulunuyor. Yaralanan sekiz kişinin durumu ise ağır.
17 Haziran 2023

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından yayınlanan raporda, dünya genelinde 18 bölgede açlık riskinin arttığı ve durumun daha da kötüleşeceği belirtildi. Açlıkla mücadele eden bölgeler arasında Afganistan, Nijerya, Somali, Güney Sudan, Yemen, Sudan, Burkina Faso, Haiti ve Mali yer alıyor. El Nino hava olayının bu bölgelerdeki açlık sorununu daha da artırabileceği ve acil insani eylem çağrısında bulunulduğu ifade edildi. Ayrıca Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Etiyopya, Kenya, Pakistan, Suriye, Myanmar, Lübnan, Malavi, El Salvador, Guatemala, Honduras ve Nikaragua'da da akut gıda güvensizliği yaşandığı rapor edildi.
30 Mayıs 2023

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı rapora göre, 2022 sonunda dünya genelinde 258 milyon insan akut gıda güvensizliği yaşamaktadır. Bu sayı, iklim değişikliği ve ekonomik krizler nedeniyle bir önceki yıla göre artış göstermiştir. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu durumu insanlığın açlığı bitirme konusundaki başarısızlığı olarak nitelendirmiştir. Gıda güvensizliğinin en kötü olduğu ülkeler Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, Afganistan, Nijerya ve Yemen olarak belirtilmiştir.
3 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan ve Resmi Gazete'de yayınlanan kararlarla, büyükelçilikler, Diyanet İşleri Başkanlığı, Basın İlan Kurumu, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nda çeşitli görevlere atamalar yapıldı ve bazı görevliler görevden alındı. Atamalar arasında büyükelçiliklere ve genel müdürlük pozisyonlarına yapılan değişiklikler bulunmaktadır.
1 Nisan 2023
İşaretlediklerim