Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 6,83 değer kaybederek 9.109,34 puandan kapattı. Endeks, hafta içinde en düşük 8.850,42 ve en yüksek 9.757,93 puanı gördü. Papilon Savunma, yüzde 11,69 ile en çok değer kazanan hisse olurken, Karsan Otomotiv yüzde 18,78 ile en çok değer kaybeden hisse oldu. Garanti BBVA, Koç Holding ve Türk Hava Yolları, borsada işlem gören en değerli şirketler arasında yer aldı.
5 Ekim 2024

İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, eylül ayında perakende fiyatlar yüzde 3,9 artarken, yıllık enflasyon yüzde 59,18'e geriledi. Ağustos ayında yıllık enflasyon yüzde 61,57 olarak kaydedilmişti. Toptan Eşya Fiyatları Endeksi ise eylülde aylık yüzde 4,67, yıllık yüzde 47,89 arttı. Eylül ayında kültür, eğitim ve eğlence harcamaları yüzde 13,24, giyim harcamaları yüzde 6,67, konut harcamaları yüzde 4,18, ev eşyası harcamaları yüzde 3,62 ve gıda harcamaları yüzde 2,63 oranında arttı.
1 Ekim 2024

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, inşaat sektöründe çalışan sayısı temmuz ayında 1 milyon 848 bin kişiye yaklaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği'ne göre sektörde halen ciddi bir eleman sıkıntısı yaşanıyor. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Ramadan Kumova, projelerdeki nitelik artışının personel sayısında da artışa neden olduğunu belirtti. AYİDER Başkanı Hakan Şişik ise lüks konut projelerinde iyi bir ustayla çalışabilmek için uzun süre beklemek zorunda kaldıklarını ifade etti.
18 Eylül 2024

Türkiye genelinde konut satışları, Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 artarak 134 bin 155 oldu. Ocak-Ağustos döneminde ise satışlar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,1 artarak 806 bin 317'ye çıktı. İstanbul, Ağustos ayında 19 bin 467 konut satışıyla en yüksek paya sahip il oldu. En az konut satılan iller ise Hakkari, Ardahan ve Bayburt olarak sıralandı.
17 Eylül 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 0,88 değer kaybederek 9.685,49 puandan kapattı. Hafta içinde en çok değer kazanan hisse yüzde 26,51 ile Borusan Boru Sanayi olurken, en çok değer kaybeden hisse yüzde 12,18 ile Şok Marketler oldu. Borsa İstanbul Mali Endeksi, Hizmetler Endeksi, Sanayi Endeksi ve Teknoloji Endeksi de haftayı düşüşle tamamladı. En değerli şirketler sıralamasında Garanti BBVA, Koç Holding ve Türk Hava Yolları ilk üçte yer aldı.
14 Eylül 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, inşaat maliyetleri temmuz ayında yüzde 1,91, yıllık bazda ise yüzde 46,35 arttı. Malzeme endeksi aylık bazda yüzde 2,12, işçilik endeksi ise yüzde 1,49 artış gösterdi. Yıllık bazda malzeme endeksi yüzde 41,01, işçilik endeksi ise yüzde 58,4 arttı. Bina inşaatı maliyet endeksi yıllık bazda yüzde 46,78, bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi ise yüzde 45,01 arttı.
11 Eylül 2024

Konut Fiyat Endeksi (KFE), Temmuz 2024'te aylık yüzde 0,9, yıllık yüzde 38,7 artış gösterdi. Endeks, Türkiye'deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanıyor. Temmuz ayında İstanbul ve İzmir'de konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,2 azalırken, Ankara'da yüzde 0,6 arttı. Merkez Bankası, KFE hesaplama yönteminde zamanlılığı artıracak şekilde revizyon yaparak, endeksi artık üç aylık veriler yerine bir aylık veri setleriyle hesaplıyor.
16 Ağustos 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15 Eylül'den itibaren konut ve otomobil satışında doğrulanmış ilan dönemine geçileceğini duyurdu. Bu düzenleme ile tüketici mağduriyetinin önlenmesi ve sahte ilanlarla yapılan fiyat manipülasyonlarının engellenmesi amaçlanıyor. Konut satacak kişiler e-Devlet üzerinden emlakçı yetkilendirecek ve yetki belgesiz emlak işletmeleri ilan girişi yapamayacak. Uygulama, 1 Ocak 2025'ten itibaren tamamen devreye alınacak.
14 Ağustos 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da olası bir depremin büyük bir tehlike oluşturduğunu belirterek, şehrin deprem tehlikesiyle yaşadığını söyledi. Kurum, İstanbul'daki sağlıksız konutların acilen dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı ve 'Yarısı Bizden' projesi kapsamında yeni başvuru döneminin başladığını duyurdu. Ayrıca, vatandaşların talepleri doğrultusunda projelerde iyileştirmeler yapılacağını ve inşaat süreçlerinin hızlandırılacağını ifade etti.
8 Ağustos 2024

İstanbul'da gerçekleştirilen kripto para borsası dolandırıcılığı operasyonunda sekiz şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin, kripto para borsası adı altında hizmet veren şirketler aracılığıyla vatandaşları dolandırdığı belirlendi. Dolandırıcılıkla elde edilen 166 milyon 864 bin lira değerindeki dört konut, arsa ve araca el konuldu. Operasyon, kripto para piyasasında güvenlik ve düzenleme konularını yeniden gündeme getirdi.
8 Ağustos 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15 Eylül'den itibaren konut ve otomobil satışlarında doğrulanmış ilan dönemine geçileceğini duyurdu. Yeni düzenlemeye göre, konut satacak kişiler e-devlet üzerinden gayrimenkullerini seçerek emlakçıyı yetkilendirecek ve yetkilendirilmiş emlakçılar bu satışlara aracılık edecek. Benzer bir sistem otomotiv sektörü için de uygulanacak. Bu düzenleme, sahte ilanları önleyerek daha doğru bir piyasa işleyişi sağlamayı amaçlıyor.
5 Ağustos 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 3,84 değer kaybederek 10.473,47 puandan kapattı. Hafta içinde en çok yükselen hisse yüzde 10,80 ile Kontrolmatik Teknoloji olurken, en çok değer kaybeden hisse yüzde 15,78 ile Arçelik oldu. Borsa İstanbul'da hisseleri işlem gören en değerli şirketler arasında Koç Holding, Garanti BBVA ve Türk Hava Yolları yer aldı.
3 Ağustos 2024

Avrupa'da turist yoğunluğundan şikayet edilirken, Türkiye'de turistlerin oteller yerine kayıt dışı konutlarda kaldığı belirtiliyor. Türkiye Otelciler Federasyonu ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği, turistlerin nerede kaldığını araştırıyor. Federasyon Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, otellerin boş kaldığını ve turizmcilerin zarar gördüğünü ifade ediyor. Kayıt dışı konutlar, ikinci evler ve rezidanslar turistlere gayrı resmi olarak kiralanıyor.
24 Temmuz 2024

TOKİ taksitlerinde aylık artış oranı yüzde 24 olarak belirlendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bu zam oranının TÜFE oranı esas alınarak belirlendiğini açıkladı. Daha önce memur maaş artışına göre düzenlenen zam oranları, bu kez yüzde 49 yerine yüzde 24 olarak belirlendi. Bu değişiklikle vatandaşlara yüzde 50 oranında katkı sağlandığı belirtildi.
18 Temmuz 2024

Zeynep Aktaş, borsada yatırımcıların radarında olan hisseleri değerlendirdi. İş GMYO, Tümosan Motor, Ülker Bisküvi, Enerjisa Enerji ve Enka İnşaat hisseleri yükselişte. Metemtur Yatırım, Tofaş Oto. Fab., Gersan Elektrik, Avrasya Petrol ve Turizm ve Politeknik Metal hisseleri ise düşüşte. Ayrıca, pay piyasasında yabancı yatırımcıların yılın ilk yarısında 1,8 milyar dolar net satış yaptığı belirtildi.
17 Temmuz 2024

Barcelona'da konut krizi nedeniyle düzenlenen bir gösteride bazı vatandaşlar, turistlere su tabancasıyla su sıktı. Bu eylem, özellikle Britanya basınında geniş yer buldu ve Barcelona Belediyesi tarafından kınandı. Belediye Başkan Yardımcısı Jordi Valls, turizme karşı protestoların saygılı bir şekilde yapılması gerektiğini belirtti. Şehirde son 10 yılda kiralar yüzde 68, ev fiyatlarıysa yüzde 38 arttı ve bu durum konuta erişimi zorlaştırdı.
8 Temmuz 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hatay'da depremden etkilenen bölgeleri ziyaret ederek, 10 bin 889 konutun teslim edildiğini açıkladı. Kurum, deprem bölgesinin öncelikli gündemleri olduğunu ve 2025 yılı sonuna kadar tüm depremzedelerin evlerine kavuşmasını hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, tarihi eserlerin restorasyonu ve yerel mimariye uygun konut inşası gibi projeler üzerinde çalıştıklarını ifade etti.
7 Temmuz 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 1,91 değer kazanarak 10.851,78 puandan kapattı. Hafta içinde en çok değer kazanan hisse senedi yüzde 13,90 ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı olurken, en çok değer kaybeden hisse yüzde 12,04 ile Mia Teknoloji oldu. Borsa İstanbul'da işlem gören en değerli şirketler ise Koç Holding, Garanti BBVA ve Türk Hava Yolları olarak sıralandı.
6 Temmuz 2024

Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla emlak ilanı verecek işletme ve kişilere kimlik doğrulama zorunluluğu getiriyor. Ekim 2023'ten bu yana konut ilan fiyatlarında spekülatif artış yapan 889 emlak işletmesine toplam 88 milyon 900 bin lira ceza kesildi. Yeni düzenlemeyle, ilan platformlarında yer alan ilanların yol açtığı spekülatif fiyat artışlarının engellenmesi ve ilan kirliliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Kimlik doğrulama ve yetki belgesi olmayan işletmeler ilan yayınlayamayacak.
28 Haziran 2024

Arkeologlar, Avusturya'nın Irschen bölgesinde 1500 yıllık bir Hıristiyan eseri keşfetti. Fildişinden yapılmış ve Hıristiyan motifleriyle süslenmiş olan bu pyx, geç antik çağda bir kilisenin yan şapelinde bulundu. Bu türden sadece 40 civarında fildişi kutusu olduğu biliniyor ve en son 100 yıl önce benzer bir keşif yapılmıştı. Eserin, bir azizin kutsal emanetlerini saklamak için kullanıldığı düşünülüyor.
27 Haziran 2024
İşaretlediklerim