Rus özel güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in uçağı, 23 Ağustos'ta düştü ve 10 kişi hayatını kaybetti. Prigojin, Haziran ayında Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı. Bazı ülkeler, Prigojin’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e baş kaldırdığı için öldürüldüğünü savunuyor. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, uçağın kasıtlı olarak düşürüldüğü ihtimalinin değerlendirildiğini belirtti.
30 Ağustos 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner ve ülkedeki diğer paralı asker grupları için çalışanların 'Rus devletine bağlılık yemini' etmelerini zorunlu kılan bir kararname imzaladı. Bu kararname, Wagner lideri Yevgeniy Prigojin'in bir uçak kazasında öldüğünün açıklanmasının ardından yürürlüğe girdi. Kararnameye göre, Rusya'ya bağlılık yemini, 'komutanların ve üst düzey liderlerin emirlerine kesinlikle uyma sözünü' içeriyor.
26 Ağustos 2023

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in ölümü hakkında Batı medyasında çıkan spekülasyonları reddetti. Peskov, Prigojin'in ölümünde Kremlin'in parmağı olduğu iddialarına tepki göstererek, bu tür spekülasyonların yalan olduğunu belirtti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in olayla ilgili soruşturma başlattığını ve sonuçların hazır olduğunda yayınlanacağını ifade etti.
25 Ağustos 2023

Rusya'nın Tver bölgesinde özel bir jetin düşmesi sonucu 10 kişi hayatını kaybetti. Rus özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in de uçakta olduğu iddia ediliyor. Wagner'e yakın bazı Telegram kanallarında, uçağın Rus ordusuna ait savunma sistemleri tarafından düşürüldüğü öne sürüldü. Prigojin, daha önce Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
23 Ağustos 2023

Rusya'da muhalif lider Aleksey Navalni, aşırılık yanlısı topluluk oluşturmak ve bu topluluğu finanse etmek gibi suçlamalarla 19 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Navalni, 2021 yılında zehirlendiği iddiasıyla tedavi gördüğü Berlin'den Moskova'ya döndüğünde tutuklanmıştı. Daha önce de Navalni'nin kurduğu Yolsuzlukla Mücadele Vakfı (FBK), mahkeme kararıyla tasfiye edilmişti.
4 Ağustos 2023

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, ülkede faaliyet gösteren ve Rusya Askeri İstihbaratına (GRU) çalıştığı iddia edilen casus ağının çökertildiğini açıkladı. Blaszczak, bu ağın Kremlin tarafından Polonya'yı istikrarsızlaştırmak için terör saldırıları düzenlemeye yönelik kurulduğunu öne sürdü. Mart ve temmuz aylarında Rus askeri istihbaratı için casusluk faaliyetleri yürütmekle suçlanan 15 kişi tutuklanmıştı. Ayrıca, Rus paralı asker şirketi Wagner grubunun Belarus’a gelmesinin de Polonya için bir tehdit oluşturduğunu belirtti.
20 Temmuz 2023

Rusya, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlayan Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasını askıya aldı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adam Hodge, bu kararın milyonlarca kişiyi olumsuz etkileyeceğini ve gıda güvenliğini tehlikeye atacağını belirtti. ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Rusya'nın bu hareketini 'gaddarlık' olarak nitelendirdi ve dünyanın en savunmasız kesimine zarar vereceğini ifade etti.
17 Temmuz 2023

Rusya'nın Ukrayna işgali sonucu duran Ukrayna tahıl ihracatının devamını sağlayan tahıl koridoru anlaşmasından çekilmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'in anlaşmanın sürmesini isteyeceğine inandığını ifade etti. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya'nın anlaşmadan çekildiğini ve şartlar yerine getirildiğinde geri döneceğini açıkladı. Erdoğan, Putin ile telefon ve yüz yüze görüşmeler yapacağını duyurdu.
17 Temmuz 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzasıyla, Fransa merkezli Danone ve Danimarka merkezli Carlsberg şirketlerinin Rusya'daki varlıklarının yönetimi için kayyım atandı. Bu kararla şirketlerin varlıkları geçici bir süre Rusya Federal Mülkiyet Yönetim Ajansı tarafından yönetilecek. Daha önce Alman Uniper ve Finlandiyalı Fortum şirketlerine de benzer işlemler uygulanmıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, bu tür kararların Batılı ülkelerin Rus varlıklarına karşı takındıkları saldırgan tutumlar nedeniyle alındığını belirtti.
16 Temmuz 2023

Rusya'nın tanınmış araştırmacı gazetecisi Elena Milaşina ve avukat Aleksander Nemov, Çeçenya'da maskeli ve silahlı kişiler tarafından saldırıya uğradı. Milaşina beyin sarsıntısı geçirirken, Nemov bacağından bıçaklandı. Saldırganlar, ikiliye Çeçenya'dan ayrılmaları ve hiçbir şey yazmamaları konusunda uyarıda bulundu. Milaşina ve Nemov, Çeçenya Özerk Yönetimi lideri Ramazan Kadirov'a muhalif bir ailenin yargılandığı dava ile ilgili Grozni'ye gitmişti. Milaşina, daha önce de tehditler almış ve 2020'de Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü tarafından Cesaret Ödülü'ne layık görülmüştü.
5 Temmuz 2023

Polonya Başbakan Yardımcısı ve Hukuk ve Adalet Partisi lideri Jaroslaw Kaczynski, Belarus'taki Wagner güçlerinin varlığı nedeniyle Polonya'nın doğu sınırındaki askeri varlığın güçlendirileceğini belirtti. Kaczynski, bu durumun sadece Ukrayna için değil, Litvanya ve Polonya gibi komşu ülkeler için de tehlike oluşturduğunu ifade etti. Sınırın güçlendirilmesi, sınıra yakın yerlerde konuşlu Polonya güçlerinin takviyesini ve bölgede engeller inşa edilmesini içerecek.
29 Haziran 2023

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Wagner paralı savaşçı grubunun lideri Yevgeniy Prigojin'e yönelik silahlı isyan nedeniyle açılan ceza davasının kapatıldığını duyurdu. İsyancıların suç içerikli eylemlerinden vazgeçtiği belirtildi. Wagner'e ait askeri teçhizatın Rusya Silahlı Kuvvetlerine devredilmesi yönünde hazırlıkların devam ettiği bildirildi. Prigojin, daha önce Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
27 Haziran 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tavan fiyat uygulamasına katılanlara petrol ve petrol ürünü satışının yasaklandığı kararnamenin süresini 2023 sonuna kadar uzattı. Bu karar, Avrupa Birliği ülkelerinin 2 Aralık 2022'de Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulamasında anlaşmaya varmalarının ardından geldi. Putin, tavan fiyat uygulamasına katılan şahıs ve şirketlere petrol ve petrol ürünü satışını yasaklayan kararnameye imza atmıştı.
26 Haziran 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, silahlı isyana kalkışıp geri çekilen Rus paralı asker şirketi Wagner’in savaşçılarının Rusya’da sözleşme imzalayarak orduya katılabileceğini veya Belarus’a gidebileceğini belirtti. Putin, Wagner savaşçılarının çoğunluğunun vatansever olduğunu ve geri çekilerek daha fazla kan dökülmesini engellediklerini ifade etti. Ayrıca, Batı'yı isyanı kışkırtmakla suçladı. Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner’e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
26 Haziran 2023

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, özel güvenlik şirketi Wagner'in Mali ve Orta Afrika'daki operasyonlarına devam edeceğini belirtti. Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in Rus ordusuna karşı isyan etmesi ve Ukrayna'yı terk ederek Rusya'ya dönmesi sonrası, Lavrov, Wagner isyanının Rusya'nın dost ve müttefiklerle olan ilişkisini etkilemeyeceğini ifade etti. Prigojin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya'da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiğini açıkladı.
26 Haziran 2023

Twitter CEO'su Elon Musk, Wagner grubunun isyanıyla ilgili bir paylaşımda bulundu. Musk'ın paylaşımına Belarus Dışişleri Bakanlığı, 'Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko sayesinde artık erkekler de biraz uyuyabilir' şeklinde yanıt verdi. Özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti. Prigojin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya'da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiğini açıklamıştı.
25 Haziran 2023

Rus güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin ve savaşçıları, Rusya'nın Rostov-Na-Donu kentinden ayrıldı. Wagner'in Rostov-Na-Donu'daki Rus Güney Askeri Bölge Karargahı binasından ayrılarak tüm askeri teçhizatını da şehirden çıkardığı görüldü. Ayrıca, Rusya Federal Karayolu Ajansı'ndan yapılan açıklamada, otoyollarda getirilen tüm kısıtlamaların kaldırıldığı bildirildi. Wagner'in kurucusu Prigojin, daha önce Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
25 Haziran 2023

Türkiye'nin uluslararası arenada 'Turkey' yerine 'Türkiye' isminin kullanılması talebi birçok ülkede karşılık bulmadı. Bu talep, NATO, Avrupa Birliği, Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve Dünya Ticaret Örgütü gibi uluslararası kuruluşlar tarafından kabul edildi. Ancak ABD, Britanya, Katar ve Rusya gibi ülkeler bu talebe tam olarak olumlu yanıt vermedi ve 'Turkey' ismini kullanmaya devam etti.
25 Haziran 2023

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Wagner Grubu kurucusu Yevgeniy Prigojin hakkında açılan ceza davasının kapatılacağını ve Prigojin’in Belarus’a gideceğini belirtti. Prigojin, daha önce Rus ordusunu Wagner’e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti. Ayrıca, Federal Güvenlik Servisi (FSB), Prigojin hakkında 'silahlı isyan' suçlamasıyla ceza davası açmıştı. Prigojin, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun çekilme çağrısını kabul etmişti.
24 Haziran 2023

Rus paralı asker şirketi Wagner'in lideri Prigojin'in başlattığı silahlı isyan sonrası Moskova yüksek alarm durumuna geçti. Moskova Belediye Başkanı Sobyanin, terörle mücadele rejimi ilan edildiğini ve bazı yerlerde yolların trafiğe kapatılabileceğini belirtti. Ayrıca, pazartesi günü Moskova'da tatil günü ilan edildi. Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve Wagner savaşçıları Ukrayna'yı terk ederek sınırdaki Rostov bölgesine girmişti.
24 Haziran 2023
İşaretlediklerim