Bitcoin ve Ether, son dönemde yaşadıkları yükselişlerle dikkat çekti. Bitcoin, 10 ay sonra ilk kez 30 bin doları aşarken, Ether de son yedi ayın en yüksek değerine ulaştı. Kripto para piyasaları, FTX'in batması, Binance'ın düzenleme ihlalleri ve bazı bankaların iflası gibi olaylar nedeniyle güven kaybı yaşamıştı. Ancak, faiz artırma döngüsünün sona ermesi ve bankacılık krizinin etkisiyle yatırımcıların yeniden kriptoya yönelmesi mümkün görünüyor. Nasdaq'ın dijital varlıklar için saklama hizmetleri sunmaya başlaması gibi gelişmeler de piyasaya olumlu etki yapabilir.
17 Nisan 2023

Bitcoin, son 10 ay içindeki en yüksek değerine ulaşarak 30 bin 999 dolar seviyesini gördü ve günü 30 bin 400 dolar seviyesinde kapattı. Bu seviyeyi en son Haziran 2022'de gören Bitcoin, Kasım 2021'de 64 bin 400 dolarla zirve yapmış, ancak sonrasında düşüşe geçmişti. Kasım 2022'de 16 bin doların altına düşen Bitcoin, 2023 başından itibaren genellikle 20 bin doların üzerinde işlem görmekteydi ve son günlerde 30 bin doların üzerine çıktı.
15 Nisan 2023

Arnavutluk Yüksek Mahkemesi, kripto para borsası Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer'in Türkiye'ye iade edilmesine yönelik itirazını kabul etmedi. Thodex'in kapanması sonucu yatırımcılar parasını çekememiş ve İstanbul Anadolu başsavcılığı soruşturma başlatmıştı. Özer, kırmızı bültenle arandıktan sonra Arnavutluk'ta yakalanmış ve iade süreci başlamıştı. İade kararının ardından son sözü adalet bakanının söyleyeceği belirtiliyor.
13 Nisan 2023

Bitcoin, son 24 saat içinde yüzde 7'den fazla değer kazanarak 30 bin doların üzerine çıktı. Bu seviyeye en son 9 Haziran 2022'de ulaşmıştı. Aynı zamanda ikinci en büyük kripto para birimi olan Ethereum da yüzde 4,3 artışla 1933 dolara yükseldi. Elon Musk'ın Twitter logosu yapmasının ardından Dogecoin de yüzde 2,8 değer kazandı.
11 Nisan 2023

Kripto para borsası Binance, ABD'de daha önce işlem yaptığı Signature Bank ve Silvergate Capital Corp'un batması sonucu yeni bir bankacılık ortağı bulma sürecinde. Wall Street Journal'a göre, düzenleyici riskler nedeniyle diğer bankalar Binance ile çalışmak konusunda tereddüt ediyor. Bu durum, Binance'ın ABD'deki fon işlemlerini yavaşlatıyor ve şirket şimdilik fonlarını depolamak için aracı kurumlar kullanmak zorunda.
10 Nisan 2023

Elon Musk tarafından satın alınan Twitter'ın logosu, Dogecoin'in simgesiyle değiştirildi. Bu değişiklik sonrasında Dogecoin'in piyasa değeri yüzde 28 oranında artış gösterdi. Dogecoin, başlangıçta kripto para birimleriyle dalga geçmek amacıyla kurulmuştu ve piyasa hacmi bir yılda 80 kat artarak 2 milyar doları aşmıştı. Elon Musk daha önce de sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarla Bitcoin, Dogecoin ve Shiba gibi kripto paraların değerinde önemli dalgalanmalara neden olmuştu.
4 Nisan 2023

ABD'li milyarder Elon Musk, Twitter'ın sahibi olduktan sonra platformun logosunu, daha önce tweet'leriyle değer kazandırdığı Dogecoin adlı kripto paranın logosuyla değiştirdi. Dogecoin, piyasa hacmini son bir yılda 80 kat artırarak 2 milyar doları aşmıştı. Musk, geçmişte attığı tweet'lerle Bitcoin, Dogecoin ve Shiba gibi kripto paraların fiyatlarında dalgalanmalara neden olmuştu. Twitter'dan resmi bir açıklama yapılmazken, Musk kendi hesabından bu değişikliğe dair bir gönderi paylaştı.
3 Nisan 2023

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC), kripto para borsası Binance ve kurucusu Changpeng Zhao'yu düzenleme ihlalleri sebebiyle dava etti. Chicago federal mahkemesinde açılan davada, Binance'in CFTC'ye kaydolmadan yükümlülüklerden kaçtığı ve federal yasaları ihlal ettiği iddia ediliyor. CFTC, para cezası ve ihlallerin önlenmesi için ihtiyati tedbir talep ediyor. Bu haberin ardından bazı kripto borsalarının hisseleri düşerken, Bitcoin'in değeri 27 bin doların altına indi.
28 Mart 2023

Kripto para piyasasında büyük bir çöküşe neden olan TerraUSD'nin kurucusu Do Kwon, sahte belgelerle Karadağ'da bir havalimanında yakalandı. TerraUSD'nin değer kaybı, Bitcoin dahil olmak üzere diğer kripto paraları da olumsuz etkilemişti. Güney Kore'de dolandırıcılıkla suçlanan ve kırmızı bültenle aranan Do Kwon hakkında Güney Kore, tutuklanması ve iadesi için girişimde bulunacak.
24 Mart 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz oranlarını 25 baz puan artırarak yüzde 4,75-5 seviyesine çıkardı. Bu kararın ardından Bitcoin, 28 bin 500 dolar seviyesinden 26 bin 700 dolara düşerek yüzde 6,30 değer kaybetti. Bitcoin'in değeri 2021 Kasım ayında 64 bin 400 dolarla zirve yapmış, ancak Kasım 2022'de 16 bin doların altına düşmüştü. 2023 başından itibaren genellikle 20 bin doların üzerinde seyreden Bitcoin, son beş gün içinde yaklaşık yüzde 10 değer kazanmıştı.
23 Mart 2023

Bitcoin, dün gerçekleşen işlemlerde yüzde 9,46 oranında değer kazanarak 27 bin 425 dolar seviyesine ulaştı ve bu, son dokuz ayın en yüksek seviyesi olarak kaydedildi. 12 Kasım 2021'de 64 bin 400 dolarla zirve yapan Bitcoin, bu tarihten sonra düşüşe geçmiş ve Kasım 2022'de 16 bin doların altına düşmüştü. Ancak 2023 yılı başından itibaren genellikle 20 bin doların üzerinde bir seyir izliyor. Dört gün önce de enflasyon verilerinin açıklanması sonrasında yarım saat içinde yüzde 7 değer kazanmıştı.
18 Mart 2023

İzmir merkezli 18 ilde gerçekleştirilen kripto para dolandırıcılığı operasyonunda, taklit internet siteleri üzerinden mağdurların hesaplarını ele geçirdiği iddia edilen 48 şüpheliden 19'u tutuklandı. Gözaltına alınan şüphelilerden 14'ü serbest bırakılırken, adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 15 kişi oldu. Şüphelilerin sahte siteler kurduğu, sahte reklam logoları oluşturduğu ve haksız yere 50 milyon lira kazanç sağladıkları iddia ediliyor.
18 Mart 2023

ABD'de açıklanan yıllık enflasyon oranının yüzde 6 olması, Bitcoin'in değerinde yükselişe neden oldu. Türkiye saatiyle 15:30'da 24 bin 719 dolar olan Bitcoin, 35 dakika içinde yüzde 7,3 artarak 26 bin 520 dolara çıktı. Bu artışla Bitcoin, son dokuz ayın en yüksek seviyesine ulaştı. 2023 başından itibaren 20 bin doların üzerinde seyreden Bitcoin, Kasım 2021'deki 64 bin 400 dolarlık zirvesinden sonra düşüşe geçmiş ve Kasım 2022'de 16 bin doların altına düşmüştü.
14 Mart 2023

Togg, elektrikli araç modelleri için özel bir NFT koleksiyonu oluşturdu ve bu NFT'lerin açık artırması 5 Şubat Pazar günü saat 19:23'te başlayacak. NFT sahipleri, araçların ön sipariş hakkına sahip olacaklar. Açık artırmaya katılmak için Trumore uygulamasının indirilmesi gerekiyor ve her kimlik sadece bir NFT için teklif verebilecek. Toplamda 2023 adet NFT bulunuyor ve şu ana kadar 20 bine yakın kişi uygulama üzerinden cüzdan oluşturdu. Açık artırma 15 Şubat'a kadar devam edecek.
4 Şubat 2023

Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Mali İşler Komitesi, bankaların kripto varlıklarını tamamen karşılayacak kadar sermaye bulundurmalarını zorunlu kılan yasal düzenlemeyi kabul etti. Bu düzenleme, Basel III anlaşmasının uygulanmasına yönelik olup, AB bankalarını gelecekteki ekonomik şoklara karşı daha dayanıklı hale getirmeyi amaçlıyor. Kripto para birimleri bulunduran bankalara katı kurallar uygulanacak ve bu kurallar 2025 başında tam olarak yürürlüğe girecek. Yasa taslağı, AP Genel Kurulu'nda oylanacak ve sonrasında AB üyesi ülkelerle müzakere edilecek.
25 Ocak 2023

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Kuzey Kore ile bağlantılı olduğu belirtilen Lazarus Group ve APT38 isimli iki hacker grubunun, ABD'li kripto para şirketi Harmony'den 100 milyon dolar değerinde varlık çaldığını duyurdu. FBI, bu grupların çalınan Ethereum'u aklamak için harekete geçtiğini ve bir kısmını farklı hesaplara göndererek Bitcoin'e dönüştürdüğünü belirtti. Ayrıca, bu hırsızlığın Kuzey Kore tarafından füze ve kitle imha silahları programlarını finanse etmek amacıyla yapıldığı iddia edildi. Harmony, saldırıya uğradığını Haziran ayında açıklamıştı.
24 Ocak 2023

Europol tarafından koordine edilen bir operasyonda, Hong Kong merkezli kripto para borsası Bitzlato'nun yasa dışı fonları rubleye çevirerek kara para akladığı iddia edildi. Operasyon ABD ve Fransa polisi öncülüğünde, diğer Avrupa ülkelerinin güvenlik birimlerinin desteğiyle gerçekleştirildi. Bitzlato'nun en üst yöneticisi ABD'de, diğer üst düzey yöneticiler İspanya ve Kıbrıs'ta gözaltına alındı. Ayrıca 18 milyon avro değerinde mal varlığına el konuldu ve 50 milyon avro değerinde 100'den fazla kripto para hesabı donduruldu.
24 Ocak 2023

Kripto para borsası Binance, SWIFT işlemlerinde kullanılan banka ortağı Signature Bank'ın 1 Şubat'tan itibaren bireysel kullanıcılar için 100 bin dolar alt limit uygulayacağını duyurdu. Binance, bu değişikliğin kurumsal şirketleri etkilemeyeceğini ve müşterilerinin olumsuz etkilenmemesi için alternatif çözümler aradığını belirtti. Diğer işlemlerin ise devam edeceği açıklandı.
23 Ocak 2023

Kripto para borsası FTX'in kurucusu ve eski CEO'su Sam Bankman-Fried, dolandırıcılık ve kara para aklama dahil sekiz suçtan yargılanıyor. New York Güney Bölge Savcısı Damian Williams tarafından belirlenen 10 hesapta bulunan hisse senedi, nakit ve kripto paradan oluşan yaklaşık 700 milyon dolarlık varlığına mahkeme kararıyla el konuldu. Bankman-Fried, suçlu bulunması durumunda bu varlıklarını kaybedecek. Daha önce suçlamaları reddeden Bankman-Fried, 250 milyon dolar kefaletle serbest bırakılmıştı.
21 Ocak 2023

Kripto varlık şirketi Genesis, FTX'in iflasının ardından sektördeki endişelerin artması sonucu ABD'de iflas koruma başvurusunda bulundu. 16 Kasım'da müşterilere ödemeleri durduran şirket, kripto para piyasasındaki değer kaybı ve artan iflaslarla mücadele ediyor. Genesis'in kredi biriminin varlık ve yükümlülükleri 1 ile 10 milyar dolar arasında değişirken, iflas başvurusunun 100 bin üzerinde alacaklıyı etkileyeceği belirtiliyor.
20 Ocak 2023
İşaretlediklerim