İstanbul Modern, dijital kültüre odaklanan ve deneysel bakış açılarıyla yenilikçi üretimler sergileyen sanatçıları bir araya getiren 'Zamansız Meraklar' sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, 11 Ağustos'a kadar ziyaret edilebilecek ve küratörlüğünü Ümit Mesci ile Nilay Dursun yapıyor. Sergide, 16 sanatçı, sanatçı ikilisi ve sanatçı kolektifinin ödüllü projeleri yer alıyor. Ayrıca, sergi Nescafé sponsorluğunda genç sanatçılara destek olmayı amaçlıyor ve yedi sanatçıya ait sekiz yeni çalışma ilk kez izleyiciyle buluşuyor.
15 Şubat 2024

Bu hafta Türkiye'deki sinema salonlarında beş yerli olmak üzere toplam sekiz yeni film gösterime giriyor. Ömer Faruk Yardımcı'nın yönettiği 'Hatıran Yeter', duyma ve konuşma engelli iki gencin aşkını anlatırken, 'Zaferin Rengi' Milli Mücadele döneminde Fenerbahçe'nin bir futbol maçındaki zaferini işliyor. 'Bob Marley: One Love' belgeseli, ünlü müzisyenin hayatını ve müziğini ele alıyor. Dakota Johnson'ın başrolünde olduğu 'Madame Web', macera ve bilim kurgu severleri hedef alıyor. 'Dört Kız Kardeş' ve 'C Takımı' gibi filmler de farklı türlerdeki izleyicilere hitap ediyor.
15 Şubat 2024

Dünya Radyo Günü vesilesiyle, Türkiye'deki radyoculuğun geçmişi, bugünü ve geleceği üzerine bir değerlendirme yapılmıştır. Power Grup Medya'nın başkanı Cem Hakko ve Açık Radyo'nun kurucularından Ömer Madra, radyoculuğa olan tutkularını, sektördeki değişimleri ve radyonun geleceğine dair görüşlerini paylaşmışlardır. Radyonun, teknolojik gelişmelere rağmen hala güçlü bir iletişim aracı olduğu ve özellikle olağanüstü durumlarda toplum için önemli bir rol oynadığı vurgulanmıştır. Ayrıca, Açık Radyo'nun toplumsal sorunlara duyarlı yayınlarıyla önemli bir kamu hizmeti sunduğu ve radyoculuğun ülkede hak ettiği ilgiyi görmediği belirtilmiştir.
13 Şubat 2024

Anadolu rock sanatçısı Cem Karaca'nın hayatını anlatan 'Cem Karaca'nın Gözyaşları' isimli film, Cem Karaca'nın eşi İlkim Karaca'nın şarkı hakları konusunda izin alınmadığını iddia ederek açtığı dava sonucu gösterimden kaldırıldı. İlkim Karaca, film vizyona girdikten bir gün sonra, 27 Ocak'ta gösterimin durdurulması için İstanbul Fikri ve Sınai Haklar ve Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu ve mahkeme İlkim Karaca'yı haklı bularak gösterimin durdurulmasına karar verdi. Yapım şirketi, 3,5 milyon lira teminat yatırılmasının ardından filmi vizyondan kaldırdı.
13 Şubat 2024

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi asistanı, bir hasta yakını tarafından darp edilerek sağ el parmakları kırıldı. Olay, bir hastanın ameliyatının ertelenmesi sonucu gerçekleşti. Tıp fakültesi yönetimi ve Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, sağlıkta şiddet olaylarını kınayarak, bu tür olayların önlenmesi için daha etkili tedbirler ve yaptırımların hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Saldırgan tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
12 Şubat 2024

İstanbul Modern Sinema, en iyi yabancı film dalında Oscar adayı olan 10 filmi sinemaseverlerle buluşturuyor. Programda Bhutan'dan 'Rahip ve Silah', Almanya'dan 'Öğretmenler Odası', Fransa'dan 'Şeflerin Aşkı' gibi çeşitli ülkelerden seçilmiş filmler yer alıyor. Programın sponsorluğunu Türk Tuborg üstleniyor. Filmler arasında, gerçek bir hikayeden esinlenen 'Dört Kız Kardeş' ve sinemaya olan aşkı anlatan 'Hayalet Resimler' gibi dikkat çekici yapımlar da bulunuyor.
12 Şubat 2024

DEHB ilaçları, metilfenidat ve atomoksetin, dikkat, hafıza ve problem çözme gibi bilişsel işlevleri artırarak mental aktiviteyi güçlendiriyor. Bu ilaçlar, özellikle sınav dönemlerinde, performans artırmak amacıyla kötüye kullanılıyor. DEHB tanısı olmayan bireylerde bu ilaçların kullanımı bağımlılık gibi ciddi sorunlara yol açabiliyor. Uzmanlar, ilaçların gereksiz yere kullanımının 'mental doping' olduğunu ve etik dışı bir davranış olduğunu belirtiyor. Ayrıca, bu ilaçların yanlış kullanımı yoğun anksiyete ve kaygı gibi yan etkilere neden olabiliyor.
11 Şubat 2024

Van Gogh'un 1884 yılında yaptığı ve 'Spring Garden' olarak da bilinen 'Parsonage Garden at Nuenen in Spring' isimli tablosu, Mart 2020'de Covid-19 karantinası sırasında Singer Laren Müzesi'nden çalınmıştı. Üç buçuk yıl sonra, bir sanat dedektifi sayesinde eser, mavi bir Ikea torbası içinde bulundu ve teslim edildi. Tablo, hasar görmüş olmasına rağmen, Rotterdam Müzesi'nde özel bir etkinlikte sergilendi ve 29 Mart'tan itibaren Groninger Müzesi'nde genel izleyiciye açılacak. Restorasyon süreci henüz başlamamış olup, tablo üzerindeki hasarın ciddiyeti ve restorasyon öncesi hazırlıklar devam etmektedir.
8 Şubat 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2017'de çıkarılan ve sık sık sansüre bahane edilen 5651 sayılı Kanun'un 9'uncu maddesiyle ilgili olarak Diken ve İFÖD'nin yaptığı bireysel başvuruları değerlendirerek, 500'den fazla içerikle ilgili erişim engeli kararlarının ifade özgürlüğü ihlali olduğuna karar verdi. Bu kararlar, AYM'nin daha önce verdiği ve yapısal sorunları gidermek amacıyla TBMM'ye bildirilmesine hükmeden pilot kararı referans alarak verildi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu başvuruların detaylarını ve bazı örneklerini sosyal medya hesabından paylaştı.
7 Şubat 2024

Marvel Stüdyoları tarafından yapılan Wonder Man dizisinin setinde bir kaza meydana geldi. CBS Redford Stüdyolarında gerçekleşen kazada, kirişlerden düşen set çalışanı Juan Carlos Osorio hayatını kaybetti. Marvel Stüdyoları sözcüsü olayı teyit ederek, soruşturmanın koşullarıyla ilgili desteklerini esirgemeyeceklerini belirtti. Kazanın olduğu gün çekimler yapılmıyordu ancak dizi için hazırlıklar devam ediyordu.
7 Şubat 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), 500'den fazla erişim engelleme ve içerik çıkartma başvurusunda 'ifade özgürlüğü ihlali' kararı verdi. Bu kararlar, 2017'de çıkarılan ve sık sık sansüre bahane edilen 5651 sayılı Kanun'un 9'uncu maddesiyle ilgiliydi. AYM, Diken'in 2018'de yaptığı ve 2021'de pilot karar olarak kabul edilen başvuruyu referans alarak bu kararı verdi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, AYM'nin bu kararları verirken pilot kararı referans aldığını ve bu kararların bir kısmının İfade Özgürlüğü Derneği tarafından yapılan başvurular olduğunu belirtti.
6 Şubat 2024

2024 Grammy Ödülleri'nde kadın sanatçılar büyük başarılar elde etti. Taylor Swift, 'Midnights' albümüyle 'Yılın Albümü' ödülünü dördüncü kez kazanarak önemli bir rekora imza attı. Miley Cyrus, 'Flowers' şarkısıyla 'Yılın Kaydı' ve 'En İyi Solo Pop Performansı' ödüllerini alarak ilk Grammy'lerini kazandı. Billie Eilish, Barbie filmi için yazdığı 'What Was I Made For?' şarkısıyla 'Yılın Şarkısı' ödülünü aldı. Jay-Z, törende yaptığı konuşmada eşi Beyoncé'nin 'Yılın En İyi Albümü' ödülünü hiç kazanamamasını eleştirdi.
5 Şubat 2024

90'lı yıllarda büyük başarılar elde eden rock grubu Kargo, iç anlaşmazlıklar ve farklı müzikal yönler nedeniyle dağılmıştı. Yıllar sonra, Gergedan Müzik'ten Hadi Elazzi'nin girişimiyle 'Yarına Kalan Şarkılar' albümüyle bir saygı duruşunda bulunuluyor. Grup, asli üyeleriyle yeniden sahneye çıkmaya hazırlanıyor ve şimdilik 10 konser planlanıyor. Grup üyeleri, geçmişte yaşananları bir kenara bırakıp, geleceğe odaklanmak istediklerini belirtiyor. Yeniden bir araya gelmenin heyecanını yaşayan Kargo, müzikal anlamda kendilerini yeniden keşfetme ve eski başarılarına yeni başarılar eklemeyi hedefliyor.
4 Şubat 2024

ABD'de genç seçmenler arasında popüler olan pop yıldızı Taylor Swift'in, Başkan Joe Biden için 'gizli kart' olabileceği tartışılıyor. Swift'in etkisi, özellikle genç seçmenler üzerinde önemli bir rol oynayabilir. Newsweek anketine göre, ABD'li seçmenlerin %18'i Swift'in desteklediği bir adaya oy verme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyor. Swift, 2020'de yaptığı bir sosyal medya paylaşımında Trump'ı eleştirmiş ve oy kullanma konusunda insanları teşvik etmişti. Beyaz Saray, Swift'in yanında yer alarak, onun sahte fotoğraflarının yayılmasına karşı Kongre ve sosyal medya şirketlerini harekete geçmeye çağırdı.
3 Şubat 2024

Ünlü gastronomi eleştirmeni Vedat Milor, Türkiye'ye geldiğinde sevdiği lokantalara gidemediğini belirtiyor. Sebebi olarak, bu mekanlarda yasağa rağmen sigara içilmesini gösteriyor. Milor, sigara dumanının hem fiziksel rahatsızlık yarattığını hem de yemeklerin kokusunu ve tadını almasını engellediğini ifade ediyor. Türkiye'de sigara yasağının var olduğunu ancak uygulanmadığını vurguluyor.
3 Şubat 2024

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta beş yerli film olmak üzere toplam yedi yeni film vizyona giriyor. Biyografik film 'Sadık Ahmet', Yunanistan'daki Batı Trakya Türklerinin mücadelesini anlatıyor. 'Efsane' isimli yerli komedi filmi, Çorum'da yoğurtçuluk yapan bir ailenin hikayesini ele alıyor. 'Aşk Mevsimi' iki gencin aşkını, 'Bars' Anadolu Parsı'nı arayan zooloğun hikayesini, 'Argylle: Gizli Casus' ise dünya çapında maceraları olan bir casusun öyküsünü konu ediniyor. Alman yapımı 'Öğretmenler Odası' idealist bir öğretmenin hikayesini, 'Hannas 2' ise paranormal olaylarla dolu bir korku filmi olarak izleyiciyle buluşuyor.
2 Şubat 2024

Türk yazar Alev Alatlı, 79 yaşında hayatını kaybetti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Alatlı'nın bir süredir tedavi gördüğünü açıkladı. Alatlı, 'Yaseminler Tüter mi, Hâlâ', 'İşkenceci', 'O.K Musti Türkiye Tamamdır', 'Schrödinger’in Kedisi' gibi eserleriyle tanınmaktadır. Ayrıca Filistin davasına yaptığı katkılardan dolayı Yaser Arafat tarafından 'Özgürlük Madalyası' ile ödüllendirilmiş ve 2018'de Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu'na üye olarak atanmıştı.
2 Şubat 2024

Mısır'da 4 bin 500 yıllık Mikerinos Piramidi'nin granit taşlarla restore edilmesi planı, uzmanlar ve halk arasında tartışma yaratmıştır. Japonya'nın finansal desteğiyle gerçekleştirilmesi planlanan restorasyon projesinin en az üç yıl sürmesi bekleniyor. Mısır hükümeti projeyi desteklerken, eleştiriler üzerine projenin gözden geçirilmesi için bir komisyon oluşturulmuştur. Misr Üniversitesi'nden akademisyen İbrahem Badr, projeyi 'felaket' olarak nitelendirerek, uzmanlara danışılmadan alınan kararları eleştirmiştir.
1 Şubat 2024

İstanbul Modern, ünlü mimar Renzo Piano tarafından tasarlanan Karaköy'deki yeni müze binası ile National Geographic'in 'Dünyanın En İyileri' listesinde 'En İyi 20 Kültürel Mekân' arasında yer aldı. Müzenin seyir terası ve restoranı da övgü aldı, ayrıca koleksiyon sergisindeki Fahrelnissa Zeid'in soyut tablolarına dikkat çekildi. Listede ayrıca Washington'daki Folger Shakespeare Kütüphanesi ve Londra Battersea Parkı gibi diğer önemli kültürel mekanlar da bulunuyor.
31 Ocak 2024

Almanya merkezli yayıncılık ve plak şirketi BGM, İsrail hakkındaki yorumları sebebiyle antisemitizmle suçlanan Pink Floyd'un kurucularından Roger Waters ile 2016'da imzaladığı yayın anlaşmasını iptal ediyor. Waters, geçen yıl BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada Ukrayna'daki savaşı kınamış, ancak işgalin nedensiz olmadığını belirtmişti. Bu açıklamaları ve antisemitizm suçlamaları, eski grup arkadaşlarını ve potansiyel müzik katalogu alıcılarını rahatsız etmişti. Waters, kendisine yönelik eleştirileri ve medya tarafından dışlanmayı reddederek, Filistin halkına olan desteğini vurgulamıştır.
31 Ocak 2024
İşaretlediklerim