Prof. Dr. Ercan Türeci, 17 yıldır farklı uluslararası kuruluşlarda görev alarak, çeşitli ülkelerde gönüllü sağlık hizmetleri sunuyor. İlk misyonuna 2005'te Pakistan'da katılan Türeci, şu anda Nijerya'nın Maiduguri kentinde Uluslararası Kızılhaç ekibiyle birlikte çalışıyor. Türeci ve ekibi, çatışma ve yoksulluk bölgelerinde travma cerrahisi ve yoğun bakım gibi hizmetler veriyor. Gönüllü olmanın temel koşulları arasında eğitim, tecrübe ve insan ilişkileri yer alıyor. Türeci, gittiği yerlerde en çok çocuklar ve kadınların etkilendiğini belirtiyor ve sağlık hizmetlerine erişimdeki küresel eşitsizliklere dikkat çekiyor.
22 Nisan 2023

Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde iki plaj işletmesi için verilen ihale sonucu başlayan inşaat çalışmaları, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve doğa savunucularının açtığı beş ayrı dava sonucunda Antalya 3'üncü İdari Mahkemesi tarafından durduruldu. Mahkeme, projenin 'telafisi güç veya imkansız zararlar doğurabileceği' gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve ihaleyi alan Safa İnşaat şirketi henüz bir açıklama yapmadı. Bayram sonrasında durumun netleşmesi bekleniyor.
21 Nisan 2023

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta 'Tanrının Yarattıkları', 'İntikam Oyunları', 'Üçlü Pürüz', 'Kötü Ruh: Uyanış' ve 'Alem-i Cin 4' olmak üzere beş yeni film izleyiciyle buluşuyor. 'Tanrının Yarattıkları', İstanbul Film Festivali'nde gösterilmiş bir dram filmi iken, 'İntikam Oyunları' yerli aksiyon severlere hitap ediyor. 'Üçlü Pürüz' ise bir komedi filmi olarak dikkat çekiyor. Korku filmi severler için 'Kötü Ruh: Uyanış' ve 'Alem-i Cin 4' filmleri vizyona giriyor.
21 Nisan 2023

Yönetmen ve senarist Emin Alper tarafından çekilen 'Kurak Günler' filmi, Cannes Film Festivali ve diğer ulusal ve uluslararası festivallerde gösterildikten sonra ödüller kazanmıştır. Film, politik ve psikolojik gerilim unsurlarını içerir ve bir kasabada yaşanan çekişmeleri konu alır. Başrollerinde Selahattin Paşalı ve Ekin Koç'un olduğu film, 19 Mayıs'ta Netflix platformunda izleyicilerle buluşacak.
21 Nisan 2023

World Press Photo tarafından verilen Yılın Dünya Basın Fotoğrafı ödülü, Ukraynalı fotoğrafçı Evgeniy Maloletka'nın Mariupol'deki bir hastaneye düzenlenen hava saldırısının ardından çektiği fotoğrafla kazandı. Fotoğrafta, saldırıdan hemen sonra sedyeyle taşınan 32 yaşındaki Iryna Kalinina görülüyor. Ayrıca, 'Yılın Hikayesi' ödülü Afganistan'daki 'Barışın Bedeli' serisiyle Mads Nissen'e, Uzun Süreli Proje ödülü ise 'Hırpalanmış Sular' projesiyle Anush Babajanyan'a verildi.
21 Nisan 2023

Fransa'nın Cannes kentinde 16-27 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan 76. Cannes Film Festivali'nin resmi afişi, Catherine Denevue'nun bir fotoğrafıyla kamuoyuna sunuldu. Festival, Maïwenn'in yönettiği ve Johnny Depp'in başrolünde olduğu 'Jeanne du Barry' filmiyle açılacak. Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmi Altın Palmiye için yarışacak ve festivalin jüri başkanlığını Ruben Östlund yapacak.
20 Nisan 2023

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 23 Nisan konserinde 12 yaşındaki keman sanatçısı Atahan Dinç tarafından yönetildi. Atahan Dinç, konserde İtalyan besteci Antonio Vivaldi'nin 'Mevsimler' eserini hem şef hem de solist olarak yorumladı. Dinç, keman sanatçısı Can Özhan ile 2,5 yıldır çalışıyor ve ikili geçen yıl Andante klasik müzik dergisine kapak olmuştu.
20 Nisan 2023

1936 yılında İngiliz Kralı 8. Edward'ın tahta çıkışı için üretilen ancak tahttan feragat etmesi nedeniyle kullanılmayan 'Coronation Ale' isimli kraliyet birası, 75 yıl mahzende bekledikten sonra 2011'de bulundu. Şimdi ise, Kral 3. Charles'ın taç giyme töreninden bir gün önce açık artırmayla satılacak. Satıştan elde edilen gelir, Kral 3. Charles tarafından kurulan The Prince’s Trust vakfına bağışlanacak.
19 Nisan 2023

CHP Genel Başkanı ve muhtemel Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Beşiktaş'ta gençlerle bir araya geldi. Bu buluşmada, şair Nazım Hikmet Ran'ın 'Karlı Kayın Ormanı' adlı şiirinden Zülfü Livaneli tarafından bestelenen türküyü dinledi. Kılıçdaroğlu, gençlerle birlikte türküyü dinlerken çekilen videoyu Twitter hesabından 'Bu ülkede hep beraber şarkılar, türküler söyleyeceğimiz günler çok yakın' mesajıyla paylaştı.
19 Nisan 2023

Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde, Safa inşaat şirketine verilen iki ayrı plaj işletmesi ihalesi sonucu başlayan inşaat çalışmaları, doğa savunucuları ve sivil toplum kuruluşları tarafından eleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un betonların söküleceği yönündeki açıklamasına rağmen inşaatın devam ettiği ve ekolojik tahribata yol açtığı belirtildi. Kemer'de düzenlenen 'Phaselis Koruma Çalıştayı'nda, inşaatların durdurulması ve alanın onarımı için 10 maddelik bir sonuç bildirgesi yayımlandı.
19 Nisan 2023

İsviçre'nin Zürih kentindeki Koller Müzayede Evi tarafından Avrupa'da ilk kez açık artırmaya çıkarılan T-Rex cinsi dinozor iskeleti, yaklaşık 67 milyon yaşında ve 6,2 milyon dolara satıldı. 11,6 metre uzunluğunda ve 3,9 metre yüksekliğindeki bu iskelet, 'en muhteşem T-Rex iskeletlerinden biri' olarak nitelendiriliyor. İskelet, bir özel koleksiyoncu tarafından satın alındı ve Avrupa'da kalacak. '293 Trinity' adı verilen iskelet, üç farklı T-Rex'in kalıntılarından birleştirildi ve yarısından fazlası gerçek kemiklerden oluşuyor.
19 Nisan 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 42. İstanbul Film Festivali'nde 'Kör Noktada' filmi, Altın Lale Ulusal Yarışma Ödülü'nü aldı. Ayşe Polat'ın yazıp yönettiği film, aynı zamanda en iyi film, en iyi senaryo ve en iyi kurgu ödüllerini de kazandı. En iyi yönetmen ödülü 'Ayna Ayna' filmiyle Belmin Söylemez'e verildi. Ödül töreninde farklı kategorilerde birçok sanatçı ve eser ödüllendirildi, bazı ödül sahipleri ödüllerini toplumsal olaylara ve kişilere adadı.
18 Nisan 2023

Dünyaca ünlü Japon yazar Haruki Murakami, altı yıl aradan sonra 'Machi to Sono Futashikana Kabe' adlı yeni romanını yayınladı. Kitap, Japonya'da piyasaya sürüldü ancak henüz Türkçe veya başka bir dile çevrilmedi. Murakami, romanı Covid-19 pandemisi sırasında yazmaya başladı ve eser, yazarın 40 yıl önce yazdığı aynı adlı kısa öyküsünden ilham alıyor. Yazar, pandemi döneminde evde kaldığı süreçte içinden gelen bir sesin bu hikayeyi yazmasını söylediğini ifade ediyor.
18 Nisan 2023

Broadway'in ünlü müzikali 'Operadaki Hayalet', 35 yıl süren gösterim serüvenini sonlandırdı. Pandemi nedeniyle 18 ay kapalı kalan ve maliyetlerin artmasıyla zorluklar yaşayan Broadway, bu ikonik eserin son perdesini indirdi. Müzikalin son gösterimine eski ve yeni oyuncular katıldı ve besteci Andrew Lloyd Webber, performansı geçtiğimiz yıl kaybettiği oğlu Nick'e adadı. 'Operadaki Hayalet', Londra'da hâlâ sahnelenmeye devam ediyor ve Ekim ayında 36. yılını kutlayacak.
18 Nisan 2023

Sait Faik Hikaye Armağanı'nın bu yılki yarışmasında finale kalan 10 eser jüri tarafından belirlendi ve kısa liste kamuoyu ile paylaşıldı. 100 eser arasından seçilen bu eserler, 11 Mayıs'ta Sait Faik'in ölüm yıldönümünde açıklanacak olan ödül için yarışacak. Sait Faik Hikaye Armağanı, yazarın annesi Makbule Abasıyanık tarafından kurulmuş ve 1964'ten bu yana Darüşşafaka Cemiyeti tarafından verilmekte.
17 Nisan 2023

Kıbrıslı müzik grubu Sol Anahtarı, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Adıyaman'daki İsias Otel'de hayatını kaybeden Gazimağusa Türk Maarif Koleji öğrencileri için 'Sesimi Duyan Var mı?' isimli bir şarkı yazıp klip çekti. Grup, şarkıyı depremde hayatını kaybedenlere ithaf ederek, inşaat sermayesi ve yetkililere karşı mücadele çağrısında bulundu. Ayrıca Türkiye'deki ilerici güçlerin mücadelesine destek mesajı verdi.
17 Nisan 2023

Sanatçı Ali Cabbar tarafından yazılan ve tasarlanan 'Aşk Olsun Çocuk', 68 kuşağı devrimci gençlik liderlerinden Deniz Gezmiş'in yaşamını ve mücadelesini anlatıyor. Kitap, Gezmiş'in ölümünün 50. yıldönümünde yazılmaya başlanmış ve çevrimiçi olarak tefrikalar halinde yayınlanmıştır. Kitap, Deniz Gezmiş ve dönemin diğer önemli isimlerini saygıyla anarken, o dönemde yaşanan zorlukları ve olayları da detaylandırıyor. Görsel sanatçı Ali Cabbar'ın estetik anlayışıyla şekillenen eser, biçimsel olarak da dikkat çekiyor ve cep telefonlarına uygun formatıyla çevrimiçi olarak da yayınlanmıştır.
17 Nisan 2023

Londra'da Royal Albert Hall'de Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler yararına düzenlenen yardım konserinde Britanyalı oyuncu Olivia Colman, Nazım Hikmet'in 'Yaşamaya Dair' şiirini İngilizce olarak okudu. Colman, 'The Crown', 'The Lobster', 'Fleabag' ve 'The Iron Lady' gibi yapımlarla tanınmaktadır. Şiirin okunduğu anlar, Gerçek Gündem yazarı Bahar Akpınar tarafından Twitter üzerinden paylaşıldı. Nazım Hikmet'in şiiri, yaşamın kıymeti ve ciddiyeti üzerine odaklanıyor ve insanın yaşama tutunmasını vurguluyor.
17 Nisan 2023

Caz müziğinin öncü isimlerinden Ahmad Jamal, 92 yaşında prostat kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. 70 yıllık kariyeri boyunca birçok ödül kazanan ve caz müzisyenlerine esin kaynağı olan Jamal, bebop tarzının karmaşıklığına karşı sade bir piyano stili geliştirmişti. Miles Davis gibi efsanevi müzisyenler ondan ilham aldıklarını belirtmişlerdi. Jamal'ın ölüm haberini kızı Sumayah Jamal duyurdu.
17 Nisan 2023

BBC'nin film eleştirmenleri Nicholas Barber ve Caryn James, 2023 yılının ilk dört ayında öne çıkan filmleri belirledi. Listede 'Saint Omer', 'Close', 'John Wick: Chapter 4', 'Holy Spider', 'The Worst Ones', 'EO', 'Return to Seoul' ve 'Infinity Pool' gibi çeşitli türlerdeki filmler yer alıyor. Eleştirmenler, bu filmlerin konularını, performanslarını ve sinematografik özelliklerini değerlendirerek izleyicilere önerilerde bulunuyorlar. Filmler arasında dram, aksiyon, gerilim ve belgesel türleri bulunmakta ve bazıları henüz vizyona girmemiş veya dijital platformlarda yer almıyor.
16 Nisan 2023
İşaretlediklerim