Kylie Jenner, Paris Couture etkinliklerinde Schiaparelli moda evinin İlkbahar-Yaz 2023 koleksiyonuna ait aslan başı şeklindeki broşu ile dikkat çekti. Broş, hayvanseverler tarafından eleştirilmesine rağmen tamamen yapay malzemeden üretildi. Koleksiyon, Dante'nin 'İlahi Komedya'sından esinlenerek şehvet, gurur ve açgözlülüğü temsil eden leopar, aslan ve kurt figürlerini içeriyor. Kreatif direktör Daniel Roseberry, bu figürleri yaratım sürecinin sancılarının bir metaforu olarak kullandığını ve giysilerin korku uyandırmasının başarı olduğunu ifade etti.
24 Ocak 2023

73. Berlin Film Festivali'nin programı açıklandı ve 16-26 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek. Festivalde 18 film 'Altın Ayı' ödülü için yarışacak ve Türk yönetmenlerin filmleri öne çıkıyor. Burak Çevik, Helin Çelik, Ayşe Polat ve İlker Çatak gibi yönetmenlerin yeni yapımları festivalde yer alacak. Jüri başkanlığını Kristen Stewart yapacak ve Steven Spielberg onursal Altın Ayı ödülünü alacak.
24 Ocak 2023

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu olan Sibel Tekin ve Diren Yurtsever'i ziyaret ederek, Tekin'in tutuklanmasını 'akıl tutulması' olarak nitelendirdi ve serbest bırakılmalarını talep etti. Tekin ve Yurtsever, cezaevindeki mesajlarını paylaşarak, iddianamelerinin hazırlanmaması ve gizlilik kararlarına dikkat çektiler. Tekin, çekimlerinin yanlış anlaşıldığını ve masum olduğunu, Yurtsever ise gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak gösterildiğini ifade etti.
23 Ocak 2023

Oscar ödüllerinin mizahi bir eleştirisi olarak kabul edilen Altın Ahududu Ödülleri'nin bu yılki adayları duyuruldu. Marilyn Monroe'nun hayatını anlatan 'Blonde' filmi, sekiz farklı kategoride adaylık elde etti ve en çok aday gösterilen yapım oldu. İki Oscar ödüllü Tom Hanks, 'Elvis' ve 'Pinokyo' filmlerindeki performanslarıyla en kötü erkek oyuncu kategorisinde aday gösterildi. Sylvester Stallone da 'Kahramanın Dönüşü' filmiyle aynı kategoride yer aldı. Ödül töreni, Oscar'dan bir gün önce, 11 Mart'ta gerçekleştirilecek.
23 Ocak 2023

Şarkıcı Lisa Marie Presley, 12 Ocak'ta hayatını kaybettikten sonra babası Elvis Presley'nin eski malikanesi ve şimdiki müze olan Graceland'de anıldı ve aile mezarlığında toprağa verildi. Anma törenine Memphis halkı ve ünlü isimler katıldı. Törende Sarah Ferguson ve Memphis'in eski belediye başkanı konuşma yaptı, Alanis Morissette ve Axl Rose performans sergiledi. Lisa Marie'nin kızları ve annesi Priscilla Presley törende yer aldı.
23 Ocak 2023

Gerhard Stäbler ve Kunsu Shim, Arter'in OyunBu sergisinden esinlenerek 'Elveda Cennet?' adlı bir performans sergileyecekler. Performans, 27 Ocak 2023'te Hezarfen Ensemble'ın eşliğinde gerçekleştirilecek ve Arter binasının farklı alanlarında izleyicilere sunulacak. Performans, oyun ve mizah kavramlarını kullanarak yeni bir mekan ve hikaye yaratmayı, aynı zamanda sanat yoluyla 'cenneti kurtarmayı' hedefliyor. Biletler Arter'in web sitesinden alınabilir.
23 Ocak 2023

Türkiye ve Avrupa'nın tek kadın temalı tiyatro festivali olan 'Kadın Oyunları Festivali', bu yıl üçüncü kez düzenleniyor. Şubat ayında Ankara'da başlayacak olan festival, Mart ayında Bandırma, Konyaaltı, Çanakkale ve Ayvalık'ta devam edecek. Festival, sanat etkinliği olmanın yanı sıra bir sosyal sorumluluk projesi olarak da öne çıkıyor. Festival direktörü Hasan Aldemir, festivalin uluslararası boyutta tanınmaya başladığını ve kadın sorunlarını gündemde tutmayı amaçladığını belirtiyor.
22 Ocak 2023

Netflix platformunda yayınlanan ve Anadolu efsanesi Şahmaran'dan esinlenen 'Şahmaran' dizisi, izleyicilerin beklentilerini karşılayamadı. Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz'in başrollerini paylaştığı dizi, özgünlükten yoksun olduğu ve 'Twilight' serisine benzetildiği için eleştirildi. Dizi, yayımlandığı ilk gün sosyal medyada geniş yankı buldu.
22 Ocak 2023

Disney, Türkiye'de Disney+ platformu ile 14 Haziran'da hizmete girdikten sonra, 2028 yılına kadar vizyona girecek 56 filmin listesini açıkladı. Listede Marvel Sinematik Evreni, Star Wars, Avatar ve birçok isimsiz Disney ve Pixar filmleri yer alıyor. Bazı filmlerin vizyon tarihleri de belirlenmiş durumda. İlk isimsiz Disney filmi 2023 yılı içinde izleyiciyle buluşacak.
22 Ocak 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Diyarbakır'da düzenlenen partisinin ikinci olağan kongresinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de artık AK Partililer ve diğerleri olarak bir ayrım olduğunu ve devletin zorbaların eline geçtiğini belirtti. Akşener, devletin vatandaşına korku saçmak yerine güven vermesi gerektiğini ve İYİ Parti'nin cumhuriyeti sahiplenme, silahlara veda etme ve musibetlere karşı birlik olma konularında var olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin mevcut sisteminin değiştirilmesi gerektiğini ve bunun için herkesle birlikte çalışacaklarını söyledi.
21 Ocak 2023

Netflix, 2018 yılından bu yana yayınladığı dövüş sanatları temalı komedi dram dizisi Cobra Kai'nin altıncı sezonunun dizinin final sezonu olacağını duyurdu. Dizi, Rotten Tomatoes'ta yüksek bir beğeni oranına sahip ve Karate Kid filminin devamı niteliğinde. Ralph Macchio ve William Zabka'nın başrollerini paylaştığı dizi, Karate Kid'deki karakterlerin 30 yıl sonraki hayatlarını konu alıyor. Dizinin yaratıcıları, Cobra Kai'nin sona ermesine rağmen Karate Kid evreninde geçen başka hikayeler anlatmaya devam edeceklerini belirtti.
21 Ocak 2023

Anadolu'nun önemli efsanelerinden biri olan Şahmaran, Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz'in başrollerini paylaştığı yeni bir Netflix dizisi ile yeniden popülerlik kazanıyor. Efsane, Tarsus'ta yerin yedi kat altında barış içinde yaşayan ve genç ve güzel bir kadın olan Şahmeran'ın hikayesini anlatıyor. Efsaneye göre, Şahmaran'ı gören ilk insan Cemşab, onunla yıllarca yaşadıktan sonra ailesine dönmek isteyince, Şahmaran'ın yerini açıklamak zorunda kalır ve bu olaylar zinciri Şahmaran'ın ölümüne yol açar.
21 Ocak 2023

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin eski genel başkanı Gani Kaplan, katıldığı bir anma töreni ve Twitter paylaşımları nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla yargılanacak. İddianameyi hazırlayan savcı Murat Yıldırım, Kaplan'ın hangi örgüt adına propaganda yaptığını belirtmedi. Kaplan, İbrahim Kaypakkaya anma törenine katıldığı ve sosyal medyada yaptığı paylaşımlar nedeniyle 7,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak. Savcı Yıldırım, daha önce de Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve belgeselci Sibel Tekin'i tutuklatmıştı.
21 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atadığı rektörler döneminde birçok bölüm başkanı ve öğretim görevlisi görevden alındı. Son olarak Prof. Dr. Cem Ersoy, 'dekanla uyumlu çalışmama' iddiasıyla görevden alındı. Kararı, Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez verdi. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri bu karara tepki göstermeye hazırlanıyor.
20 Ocak 2023

Amerikalı heavy metal grubu Metallica, altı yıl sonra piyasaya süreceği yeni albümü '72 Seasons'ın ikinci teklisi 'Screaming Suicide'ı dijital müzik platformlarında yayımladı. Şarkının video klibi de YouTube üzerinden izleyicilere sunuldu ve klip Tim Saccenti tarafından yönetildi. Grup, daha önce albümden 'Lux Æterna' isimli bir başka şarkıyı da tekli olarak piyasaya sürmüştü. Yeni albüm, 12 parçadan oluşacak ve 77 dakika sürecek.
20 Ocak 2023

Türk televizyon dizilerinin tanınmış yönetmeni Yalçın Yelence, 69 yaşında hayatını kaybetti. 'Bizimkiler' ve 'Perihan Abla' gibi popüler dizilere yönetmenlik yapmış olan Yelence, ocak ayı başında yoğun bakıma alınmıştı. Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu mezunu olan Yelence, kariyeri boyunca birçok unutulmaz televizyon yapımına imza attı ve belgesel dalında ödüller kazandı. Yelence'nin cenazesi, İstanbul Kartal'da kaldırılacak.
20 Ocak 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinemalarda üç yerli film dahil olmak üzere toplam sekiz yeni film vizyona giriyor. Damien Chazelle'nin yönettiği ve Margot Robbie ile Brad Pitt'in başrollerini paylaştığı 'Babylon', 1920'lerin Hollywood dünyasını konu alıyor. Avusturya İmparatoriçesi Elisabeth'in hayatını anlatan 'Korsaj' ve IŞİD'in Musul işgali sırasında Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nda esir alınan 49 personelin hikayesini anlatan '49' gibi filmler dikkat çekiyor. Ayrıca, 'Kutsal Damacana' serisinin dördüncü filmi ve üç yeni animasyon filmi de izleyicilerle buluşuyor.
20 Ocak 2023

The Byrds ve Crosby, Stills ve Nash gruplarının kurucularından olan Amerikalı müzisyen David Crosby 81 yaşında hayatını kaybetti. Sanatçının ölümü, eşi Jan Dance ve eski grup arkadaşı Graham Nash tarafından duyuruldu. Crosby, uzun süredir kalp krizi, diyabet ve hepatit C gibi sağlık sorunlarıyla mücadele ediyordu ve 1994 yılında karaciğer nakli geçirmişti. Altmış yıllık müzik kariyeri boyunca birçok hit şarkıya imza atan ve iki kez Rock and Roll Onur Listesi'ne alınan Crosby'nin son albümü 2021'de yayımlanmıştı.
20 Ocak 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Lael Brainard, Chicago Booth İşletme Fakültesinde yaptığı konuşmada, enflasyonun hala yüksek olduğunu ve bu durumun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye indirilmesi için para politikasının bir süre daha 'yeterince kısıtlayıcı' olması gerektiğini ifade etti. Brainard, geçen yıl Fed ve diğer merkez bankalarının sıkılaşma politikaları uyguladığını, ancak belirsizliklerin devam ettiğini ve savaş veya salgın gibi başka şokların da olabileceğini belirtti. Ayrıca, ABD ekonomisinin büyümesinin 2022 ve 2023'te potansiyelin altında kalacağını ve iş gücü piyasasının sıkı durumda olduğunu vurguladı.
20 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, akademisyenlerin mesai saatleri dışında ve hafta sonu üniversitenin Kuzey ve Güney Kampüslerinde çalışmaları durumunda izin formu doldurmalarını talep etti. 18 Ocak 2023 tarihli ve Dekan Prof. Dr. İsmail Boz imzalı bir not ile bu uygulama duyuruldu. İzin formunun doldurulması, projeler, ofis çalışmaları, laboratuvar faaliyetleri, konferanslar ve seminerler gibi etkinlikler için gerekecek.
19 Ocak 2023
İşaretlediklerim