Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı, öğretim üyelerine mesai saatleri dışında günlük en az beş hasta bakma zorunluluğu getirdi. Bu karara itiraz eden Prof. Dr. Mustafa Cenk Ecevit, kararın hukuka uygun olmadığını savunarak mahkemeye başvurdu. İzmir 5. İdare Mahkemesi, görevin uygulamalı çalışma kapsamında olduğunu ve kamu yararı ile hizmet gereklerine uygun tesis edildiğini belirterek davayı reddetti.
25 Ocak 2023

Ankara'da müzisyen Onur Şener'in 'istek parça' tartışması sonucu öldürülmesine ilişkin yargılanan beş sanığın duruşması gerçekleşti. Sanıklar, olay günü yaşananları anlatarak Şener'in psikolojisinin bozuk olduğunu iddia etti. Tutuklu sanıklar İlker Karakaş, Ali Gündüz ve Semih Soyalp'ın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi ve duruşma 8 Mart'a ertelendi. Maktulün yakınları ve tanıkların ifadeleri alındı, sanıkların cinayetle ilgileri olmadığını savunmalarına rağmen, maktulün ailesi sanıkları suçladı.
25 Ocak 2023

Marvel'in başkanı Kevin Feige, bir podcast yayınında süper kahramanların çizgi roman kökenli serüvenlerinin sinemanın farklı türlerine uyarlanabileceğini ifade etti. Feige, Marvel çizgi romanlarının 1939 yılından beri izleyici tarafından ilgiyle takip edildiğini ve bu ilginin azalmayacağını vurguladı. Ayrıca, Marvel Stüdyoları'nda uzun yıllardır çalışan bir ekip olduğunu ve zengin bir çizgi roman kataloğuna sahip olduklarını belirtti.
25 Ocak 2023

Alman sanatçı Peter Zimmermann'ın 'Sticker' adlı beşinci kişisel sergisi, 2 Şubat - 26 Şubat tarihleri arasında İstanbul'daki Dirimart Sanat Galerisi'nde ziyaret edilebilecek. Sergi, Zimmermann'ın dijital algoritmalarla dönüştürdüğü görselleri ve 'Van Gogh Anahtarı' adlı algoritmayla oluşturduğu izlenimci eserleri içeriyor. Sanatçının eserleri dünyanın önde gelen sanat koleksiyonlarında yer almakta.
25 Ocak 2023

2007 yılından beri yayınlanan haftalık mizah ve karikatür dergisi Uykusuz, okuyucularına veda ettiğini duyurdu. Dergi, son sayısını yarın çıkaracağını ve dergiyi farklı bir mecra veya aylık dergi olarak sürdürme çabalarının belirsiz bir sonuçla devam ettiğini belirtti. Uykusuz, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, dergiye emeği geçen çalışma arkadaşlarına ve okuyucularına teşekkür etti.
24 Ocak 2023

Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, 12 Mart'ta düzenlenecek olan 95. Oscar ödülleri için adayları açıkladı. 'Everything Everywhere All At Once' filmi 11 dalda adaylık kazanarak öne çıktı. Bu filmi, 'The Banshees of Inisherin' ve 'All Quiet on the Western Front' filmleri 9'ar dalda adaylıkla takip etti. Adaylar, Akademi Başkanı Janet Jang'ın açılış konuşmasının ardından Riz Ahmed ve Alison Williams tarafından duyuruldu.
24 Ocak 2023

Oyuncu ve yönetmen Ethan Hawke, dördüncü yönetmenlik deneyimi olan ve Flannery O’Connor'ın hayatını konu alan Wildcat filminde başrolü kızı Maya Hawke'a verdi. Film, O’Connor'ın ilk romanını yayımlama mücadelesini anlatacak ve oyuncu kadrosunda Laura Linney, Philip Ettinger gibi isimler yer alıyor. Filmin çekimleri 10 Ocak 2023'te başladı ancak vizyon tarihi henüz açıklanmadı. Maya Hawke'ın anne ve babasının her ikisi de ünlü olduğu için, 'nepo bebeği' tartışmalarının odağında olduğu belirtiliyor.
24 Ocak 2023

Türk sinemasının önemli isimlerinden Fatma Girik, vefatının birinci yılında anılmaktadır. 1942 İstanbul doğumlu olan Girik, 14 yaşında sinemaya adım atmış ve kısa sürede başrol oyuncusu olmuştur. 'Erkek Fatma' lakabıyla tanınan Girik, Anadolu kadınının güçlü karakterini perdeye yansıtmış ve 1965'te Altın Portakal ödülünü kazanmıştır. Ayrıca siyasete de atılan Girik, Şişli Belediye Başkanlığı yapmış ve 200'e yakın filmde rol almıştır. Çoklu organ yetmezliği nedeniyle 24 Ocak 2022'de hayatını kaybeden Girik, Bodrum'a defnedilmiştir.
24 Ocak 2023

Zoe Saldana, 'Avatar: Suyun Yolu' filmiyle birlikte dört farklı filmde rol alarak her biri iki milyar dolardan fazla hasılat yapan ilk oyuncu unvanını kazandı. Bu filmler arasında 'Yenilmezler: Son Oyun' ve 'Yenilmezler: Sonsuzluk Savaşı' da bulunuyor. Ayrıca, yönetmen James Cameron, gişe rekortmeni 10 filmden üçünde imzası olan tek yönetmen oldu. Zoe Saldana'nın kariyeri, 'Karayip Korsanları: Siyah İnci'nin Laneti', 'Star Trek' ve 'Guardians of the Galaxy' gibi filmlerle yükselişe geçmiş ve Marvel Evreni'ndeki 'Gamora' rolüyle tanınmıştır.
24 Ocak 2023

Kylie Jenner, Paris Couture etkinliklerinde Schiaparelli moda evinin İlkbahar-Yaz 2023 koleksiyonuna ait aslan başı şeklindeki broşu ile dikkat çekti. Broş, hayvanseverler tarafından eleştirilmesine rağmen tamamen yapay malzemeden üretildi. Koleksiyon, Dante'nin 'İlahi Komedya'sından esinlenerek şehvet, gurur ve açgözlülüğü temsil eden leopar, aslan ve kurt figürlerini içeriyor. Kreatif direktör Daniel Roseberry, bu figürleri yaratım sürecinin sancılarının bir metaforu olarak kullandığını ve giysilerin korku uyandırmasının başarı olduğunu ifade etti.
24 Ocak 2023

73. Berlin Film Festivali'nin programı açıklandı ve 16-26 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek. Festivalde 18 film 'Altın Ayı' ödülü için yarışacak ve Türk yönetmenlerin filmleri öne çıkıyor. Burak Çevik, Helin Çelik, Ayşe Polat ve İlker Çatak gibi yönetmenlerin yeni yapımları festivalde yer alacak. Jüri başkanlığını Kristen Stewart yapacak ve Steven Spielberg onursal Altın Ayı ödülünü alacak.
24 Ocak 2023

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu olan Sibel Tekin ve Diren Yurtsever'i ziyaret ederek, Tekin'in tutuklanmasını 'akıl tutulması' olarak nitelendirdi ve serbest bırakılmalarını talep etti. Tekin ve Yurtsever, cezaevindeki mesajlarını paylaşarak, iddianamelerinin hazırlanmaması ve gizlilik kararlarına dikkat çektiler. Tekin, çekimlerinin yanlış anlaşıldığını ve masum olduğunu, Yurtsever ise gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak gösterildiğini ifade etti.
23 Ocak 2023

Oscar ödüllerinin mizahi bir eleştirisi olarak kabul edilen Altın Ahududu Ödülleri'nin bu yılki adayları duyuruldu. Marilyn Monroe'nun hayatını anlatan 'Blonde' filmi, sekiz farklı kategoride adaylık elde etti ve en çok aday gösterilen yapım oldu. İki Oscar ödüllü Tom Hanks, 'Elvis' ve 'Pinokyo' filmlerindeki performanslarıyla en kötü erkek oyuncu kategorisinde aday gösterildi. Sylvester Stallone da 'Kahramanın Dönüşü' filmiyle aynı kategoride yer aldı. Ödül töreni, Oscar'dan bir gün önce, 11 Mart'ta gerçekleştirilecek.
23 Ocak 2023

Şarkıcı Lisa Marie Presley, 12 Ocak'ta hayatını kaybettikten sonra babası Elvis Presley'nin eski malikanesi ve şimdiki müze olan Graceland'de anıldı ve aile mezarlığında toprağa verildi. Anma törenine Memphis halkı ve ünlü isimler katıldı. Törende Sarah Ferguson ve Memphis'in eski belediye başkanı konuşma yaptı, Alanis Morissette ve Axl Rose performans sergiledi. Lisa Marie'nin kızları ve annesi Priscilla Presley törende yer aldı.
23 Ocak 2023

Gerhard Stäbler ve Kunsu Shim, Arter'in OyunBu sergisinden esinlenerek 'Elveda Cennet?' adlı bir performans sergileyecekler. Performans, 27 Ocak 2023'te Hezarfen Ensemble'ın eşliğinde gerçekleştirilecek ve Arter binasının farklı alanlarında izleyicilere sunulacak. Performans, oyun ve mizah kavramlarını kullanarak yeni bir mekan ve hikaye yaratmayı, aynı zamanda sanat yoluyla 'cenneti kurtarmayı' hedefliyor. Biletler Arter'in web sitesinden alınabilir.
23 Ocak 2023

Türkiye ve Avrupa'nın tek kadın temalı tiyatro festivali olan 'Kadın Oyunları Festivali', bu yıl üçüncü kez düzenleniyor. Şubat ayında Ankara'da başlayacak olan festival, Mart ayında Bandırma, Konyaaltı, Çanakkale ve Ayvalık'ta devam edecek. Festival, sanat etkinliği olmanın yanı sıra bir sosyal sorumluluk projesi olarak da öne çıkıyor. Festival direktörü Hasan Aldemir, festivalin uluslararası boyutta tanınmaya başladığını ve kadın sorunlarını gündemde tutmayı amaçladığını belirtiyor.
22 Ocak 2023

Netflix platformunda yayınlanan ve Anadolu efsanesi Şahmaran'dan esinlenen 'Şahmaran' dizisi, izleyicilerin beklentilerini karşılayamadı. Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz'in başrollerini paylaştığı dizi, özgünlükten yoksun olduğu ve 'Twilight' serisine benzetildiği için eleştirildi. Dizi, yayımlandığı ilk gün sosyal medyada geniş yankı buldu.
22 Ocak 2023

Disney, Türkiye'de Disney+ platformu ile 14 Haziran'da hizmete girdikten sonra, 2028 yılına kadar vizyona girecek 56 filmin listesini açıkladı. Listede Marvel Sinematik Evreni, Star Wars, Avatar ve birçok isimsiz Disney ve Pixar filmleri yer alıyor. Bazı filmlerin vizyon tarihleri de belirlenmiş durumda. İlk isimsiz Disney filmi 2023 yılı içinde izleyiciyle buluşacak.
22 Ocak 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Diyarbakır'da düzenlenen partisinin ikinci olağan kongresinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de artık AK Partililer ve diğerleri olarak bir ayrım olduğunu ve devletin zorbaların eline geçtiğini belirtti. Akşener, devletin vatandaşına korku saçmak yerine güven vermesi gerektiğini ve İYİ Parti'nin cumhuriyeti sahiplenme, silahlara veda etme ve musibetlere karşı birlik olma konularında var olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin mevcut sisteminin değiştirilmesi gerektiğini ve bunun için herkesle birlikte çalışacaklarını söyledi.
21 Ocak 2023

Netflix, 2018 yılından bu yana yayınladığı dövüş sanatları temalı komedi dram dizisi Cobra Kai'nin altıncı sezonunun dizinin final sezonu olacağını duyurdu. Dizi, Rotten Tomatoes'ta yüksek bir beğeni oranına sahip ve Karate Kid filminin devamı niteliğinde. Ralph Macchio ve William Zabka'nın başrollerini paylaştığı dizi, Karate Kid'deki karakterlerin 30 yıl sonraki hayatlarını konu alıyor. Dizinin yaratıcıları, Cobra Kai'nin sona ermesine rağmen Karate Kid evreninde geçen başka hikayeler anlatmaya devam edeceklerini belirtti.
21 Ocak 2023
İşaretlediklerim