Anadolu'nun önemli efsanelerinden biri olan Şahmaran, Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz'in başrollerini paylaştığı yeni bir Netflix dizisi ile yeniden popülerlik kazanıyor. Efsane, Tarsus'ta yerin yedi kat altında barış içinde yaşayan ve genç ve güzel bir kadın olan Şahmeran'ın hikayesini anlatıyor. Efsaneye göre, Şahmaran'ı gören ilk insan Cemşab, onunla yıllarca yaşadıktan sonra ailesine dönmek isteyince, Şahmaran'ın yerini açıklamak zorunda kalır ve bu olaylar zinciri Şahmaran'ın ölümüne yol açar.
21 Ocak 2023

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin eski genel başkanı Gani Kaplan, katıldığı bir anma töreni ve Twitter paylaşımları nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla yargılanacak. İddianameyi hazırlayan savcı Murat Yıldırım, Kaplan'ın hangi örgüt adına propaganda yaptığını belirtmedi. Kaplan, İbrahim Kaypakkaya anma törenine katıldığı ve sosyal medyada yaptığı paylaşımlar nedeniyle 7,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak. Savcı Yıldırım, daha önce de Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve belgeselci Sibel Tekin'i tutuklatmıştı.
21 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atadığı rektörler döneminde birçok bölüm başkanı ve öğretim görevlisi görevden alındı. Son olarak Prof. Dr. Cem Ersoy, 'dekanla uyumlu çalışmama' iddiasıyla görevden alındı. Kararı, Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez verdi. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri bu karara tepki göstermeye hazırlanıyor.
20 Ocak 2023

Amerikalı heavy metal grubu Metallica, altı yıl sonra piyasaya süreceği yeni albümü '72 Seasons'ın ikinci teklisi 'Screaming Suicide'ı dijital müzik platformlarında yayımladı. Şarkının video klibi de YouTube üzerinden izleyicilere sunuldu ve klip Tim Saccenti tarafından yönetildi. Grup, daha önce albümden 'Lux Æterna' isimli bir başka şarkıyı da tekli olarak piyasaya sürmüştü. Yeni albüm, 12 parçadan oluşacak ve 77 dakika sürecek.
20 Ocak 2023

Türk televizyon dizilerinin tanınmış yönetmeni Yalçın Yelence, 69 yaşında hayatını kaybetti. 'Bizimkiler' ve 'Perihan Abla' gibi popüler dizilere yönetmenlik yapmış olan Yelence, ocak ayı başında yoğun bakıma alınmıştı. Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu mezunu olan Yelence, kariyeri boyunca birçok unutulmaz televizyon yapımına imza attı ve belgesel dalında ödüller kazandı. Yelence'nin cenazesi, İstanbul Kartal'da kaldırılacak.
20 Ocak 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinemalarda üç yerli film dahil olmak üzere toplam sekiz yeni film vizyona giriyor. Damien Chazelle'nin yönettiği ve Margot Robbie ile Brad Pitt'in başrollerini paylaştığı 'Babylon', 1920'lerin Hollywood dünyasını konu alıyor. Avusturya İmparatoriçesi Elisabeth'in hayatını anlatan 'Korsaj' ve IŞİD'in Musul işgali sırasında Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nda esir alınan 49 personelin hikayesini anlatan '49' gibi filmler dikkat çekiyor. Ayrıca, 'Kutsal Damacana' serisinin dördüncü filmi ve üç yeni animasyon filmi de izleyicilerle buluşuyor.
20 Ocak 2023

The Byrds ve Crosby, Stills ve Nash gruplarının kurucularından olan Amerikalı müzisyen David Crosby 81 yaşında hayatını kaybetti. Sanatçının ölümü, eşi Jan Dance ve eski grup arkadaşı Graham Nash tarafından duyuruldu. Crosby, uzun süredir kalp krizi, diyabet ve hepatit C gibi sağlık sorunlarıyla mücadele ediyordu ve 1994 yılında karaciğer nakli geçirmişti. Altmış yıllık müzik kariyeri boyunca birçok hit şarkıya imza atan ve iki kez Rock and Roll Onur Listesi'ne alınan Crosby'nin son albümü 2021'de yayımlanmıştı.
20 Ocak 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Lael Brainard, Chicago Booth İşletme Fakültesinde yaptığı konuşmada, enflasyonun hala yüksek olduğunu ve bu durumun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye indirilmesi için para politikasının bir süre daha 'yeterince kısıtlayıcı' olması gerektiğini ifade etti. Brainard, geçen yıl Fed ve diğer merkez bankalarının sıkılaşma politikaları uyguladığını, ancak belirsizliklerin devam ettiğini ve savaş veya salgın gibi başka şokların da olabileceğini belirtti. Ayrıca, ABD ekonomisinin büyümesinin 2022 ve 2023'te potansiyelin altında kalacağını ve iş gücü piyasasının sıkı durumda olduğunu vurguladı.
20 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, akademisyenlerin mesai saatleri dışında ve hafta sonu üniversitenin Kuzey ve Güney Kampüslerinde çalışmaları durumunda izin formu doldurmalarını talep etti. 18 Ocak 2023 tarihli ve Dekan Prof. Dr. İsmail Boz imzalı bir not ile bu uygulama duyuruldu. İzin formunun doldurulması, projeler, ofis çalışmaları, laboratuvar faaliyetleri, konferanslar ve seminerler gibi etkinlikler için gerekecek.
19 Ocak 2023

ABD'li pop ikonu Madonna, müzik kariyerinin 40. yılını Kuzey Amerika ve Avrupa'da gerçekleştireceği bir turne ile kutlayacak. 'Madonna: The Celebration Tour' adlı turne, 15 Temmuz'da Kanada'nın Vancouver kentinde başlayıp, 1 Aralık'ta Amsterdam'da sona erecek. Turne sırasında Madonna, kariyeri boyunca Billboard Hot 100 listesinde yer alan 38 şarkısını seslendirecek ve 35 şehri ziyaret edecek. Turne biletleri 20 Ocak'ta madonna.com/tour adresinde satışa çıkacak.
19 Ocak 2023

James Wan'ın yapım şirketi Atomic Monster ve Blumhouse, gişede ve eleştirel anlamda başarılı olan korku filmi M3GAN'ın devam filmi 'M3GAN 2.0' çekimlerine başlayacaklarını duyurdu. İlk filmin senaristi Akela Cooper tarafından yazılan devam filminde, orijinal kadrodan Allison Williams ve Violet McGraw da yer alacak. Filmin yönetmeni henüz açıklanmamış olup, filmin gösterim tarihi 17 Ocak 2025 olarak planlanmaktadır.
19 Ocak 2023

Bülent Emrah Parlak ve Burcu Gönder, üç yıl önce boşanmalarının ardından 'Üç Günlük Dünya' adlı komedi filminde bir araya geldi. Film, 21 Nisan'da vizyona girecek ve Parlak ile Gönder, filmde karı-koca rollerini canlandıracak. Caner Erzincan'ın yönettiği filmde, birçok tanınmış oyuncu da yer alıyor. Hem Parlak hem de Gönder, eski eşler olarak aynı projede yer almanın mizahını yaptıklarını ve işlerini profesyonelce yürüttüklerini belirtiyor.
19 Ocak 2023

Sürrealizmin önde gelen isimlerinden Salvador Dali, vefatının 34. yıl dönümünde İstanbul'da bir dijital ajans tarafından düzenlenen lokma dağıtımı etkinliğiyle anılacak. 22 Ocak Pazar günü Caddebostan'da gerçekleşecek olan etkinlik, Dali'nin sanatseverleri tarafından 'sürreal' bir şekilde anılmasını amaçlıyor. Etkinlik, 'Sürreal Bir Kroppa Etkinliği' adı altında geleneksel hale gelmiş ve bu yıl da çeşitli mecralarda duyurulmuştur.
19 Ocak 2023

AKP tarafından hazırlanan ve Uludağ'da kontrollü giriş ile alan güvenliğinin sağlanmasını esas alan 13 maddelik Uludağ Alanı Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Teklif, Uludağ Alan Başkanlığı'nın kurulmasını ve bu başkanlığın Uludağ'daki çeşitli düzenlemeleri yapma yetkisini içeriyor. Muhalefet, teklifin Uludağ'ın doğal yapısının tahrip edilmesine yol açabileceğini ve merkezi idareye çok geniş yetkiler verdiğini eleştiriyor.
19 Ocak 2023

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), 2022 yılında vizyona giren ve dijital platformlarda yayınlanan en iyi uluslararası filmleri üyelerinin oylarıyla belirledi. Vizyon filmleri kategorisinde 'Drive My Car' birinci, 'Aşk, Mark ve Ölüm' ikinci, 'Memoria' ise üçüncü oldu. Dijital platform filmleri kategorisinde ise 'Ayrılma Kararı' birinci, 'Hatıra: 2. Bölüm' ikinci, 'Müstakbel Suçlar' üçüncü sırayı aldı. Yerli yapımların oylaması ise önümüzdeki günlerde yapılacak.
18 Ocak 2023

İspanya'nın başkenti Madrid'de her yıl kutlanan San Anton dini bayramında evcil hayvan sahipleri, patili dostlarını San Anton kilisesine getirerek kutsama ayinine katıldı. Anadolu Ajansı fotoğrafçısı Burak Akbulut, etkinlikten sevimli anları fotoğrafladı. Bu gelenek, hayvanların korunmasını ve onlara gösterilen sevgiyi vurgulamak amacıyla yapılmaktadır.
17 Ocak 2023

Muğla'nın Bodrum ilçesinde itfaiye ekipleri, bir otomobilin motor kısmına sıkışan kediyi kurtardı. Kedinin sağ bacağı ciddi şekilde zarar gördüğü için tedavi sürecinde kesilmek zorunda kaldı. İtfaiye personeli, tedavi sonrası kediyi sahiplenmeye karar verdi ve kediye 'Tripod' adını vererek itfaiye binasında onun için özel bir alan oluşturdu.
17 Ocak 2023

Amiens Belediye Başkanı Brigitte Foure, Birinci Dünya Savaşı sırasında Picardie Müzesi'nden çalınan ve daha sonra ABD'de açık artırmada Madonna tarafından satın alınan 'Diane et Endymion' isimli tarihi tabloyu ödünç almak istediğini açıkladı. Foure, 2028'de Avrupa Kültür Başkenti olmaya aday olan Amiens'te sergilemek üzere tabloyu ödünç olarak talep etti ve Madonna'nın tabloyu yasal olarak edindiğini, mülkiyet hakkına itirazları olmadığını belirtti. Tablo, 1989 yılında New York'taki Sotheby's müzayedesinde Madonna tarafından 1,3 milyon dolara satın alınmıştı.
17 Ocak 2023

Netflix, 2023 yılında yayımlayacağı Kore yapımı dizi, film ve şovları tanıttı. Hayatta kalma temalı diziler, aşk ve dram öyküleri, aksiyon gerilim filmleri ve reality şovlar bu yılın içerikleri arasında yer alıyor. 'The Glory', 'Sweet Home' ve 'D.P.' gibi popüler dizilerin yeni sezonları da izleyicilerle buluşacak. Ayrıca, Kore yapımı altı yeni film ve iki yeni belgesel de yayınlanacak. Netflix Kore Yapımı İçeriklerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Don Kang, bu yıl sınırları daha da zorlayacaklarını ve Kore öykülerinin ilk durağı olmayı sürdüreceklerini belirtti.
17 Ocak 2023

Cinsel taciz iddiaları nedeniyle uzun süredir kamuoyu önünde görünmeyen aktör Kevin Spacey, İtalya'nın Torino kentindeki Ulusal Sinema Müzesi tarafından verilen ömür boyu başarı ödülünü aldı. Beş yıl aradan sonra ilk kez bir topluluk önünde konuşan Spacey, duygusal bir konuşma yaparak müzeye ve menajeri Evan Lowenstein'a teşekkür etti. Spacey, müzeye cesaretinden dolayı minnettar olduğunu ve kendisini 'kutsanmış, minnettar ve alçakgönüllü' hissettiğini ifade etti.
17 Ocak 2023
İşaretlediklerim