Genç moda tasarımcısı Zeynep Ağırbaş, 'Sev Kardeşim' adlı yeni koleksiyonunu 24-25 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da Galata Postane'de sergileyecek. Koleksiyon, Yeşilçam filmlerinden ve Hatay deprem bölgesindeki güçlü kadınlardan ilham alıyor. Ağırbaş, koleksiyonunda geleneksel el işçiliğine ve kadın dayanışmasına vurgu yapıyor. British Council desteğiyle ve ZEY markası altında hazırlanan koleksiyon, Hatay Deprem Dayanışması Derneği ve Rimmen Kadın Kooperatifi işbirliğiyle üretildi.
18 Mayıs 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 52. İstanbul Müzik Festivali, 21 Mayıs - 12 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde, Budapeşte Festival Orkestrası, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Tekfen Filarmoni Orkestrası gibi prestijli orkestralar ve Maria João Pires, Khatia Buniatishvili gibi ünlü solistler sahne alacak. Bu yılın teması 'Kökler' olup, Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesinin 100. yılına odaklanacak. Festivalde ayrıca, Cem Mansur'a Onur Ödülü ve Steve Reich'a Yaşam Boyu Başarı Ödülü verilecek.
18 Mayıs 2024

Nejla Demirci'nin KHK ile ihraç edilen doktor ve öğretmenlerin hikayesini anlattığı 'Kanun Hükmü' belgeseli, çeşitli festivallerde ve gösterimlerde sansüre uğradı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de Beyoğlu Sineması'nda belgesel için tahsis ettiği salonu geri çekti. Belgesel, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde de sansürlenmiş ve festival iptal edilmişti. İşçi Filmleri Festivali'nde de gösterimi yasaklanan belgesel, henüz seyirciyle buluşamadı.
18 Mayıs 2024

Kültür ve Turizm Bakanlığı, müzeler haftası kapsamında Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi ile Efes Deneyim Müzesi'nde ziyaretçilere yüzde 50 indirim yapılacağını duyurdu. Ayasofya Müzesi, 18 Mayıs'ta saat 21.00'e kadar açık olacak ve 18-26 Mayıs tarihleri arasında indirimli giriş sağlayacak. Efes Deneyim Müzesi de aynı tarihlerde yüzde 50 indirimli olarak 08.00-23.30 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
17 Mayıs 2024

Milli Saraylar Kalemkar Atölyesi'nde, İngiliz yapımı 300 yıllık iki büyük saat restore ediliyor. Bu saatler, mekanik aksamlarıyla birleştirildikten sonra Topkapı Sarayı'nda sergilenecek. Osmanlı Pazarı Saatleri olarak bilinen ve Osmanlı kültürünün estetik beğenisini yansıtan bu saatler, ahşap kasaları ve süslemeleriyle dikkat çekiyor. Restorasyon işlemi sırasında orijinal desenlere müdahale edilmediği belirtiliyor.
16 Mayıs 2024

Afyon'un yeni Belediye Başkanı Burcu Köksal, odasına böcek yerleştirildiğini iddia etti ancak mahkemeye sunduğu deliller yetersiz bulundu. Ahmet Hakan, bu tür iddiaların gereksiz olduğunu belirtti. Ayrıca, Arapça'nın kutsal bir dil olup olmadığı konusuna değinerek, hiçbir dilin kutsal olmadığını savundu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Arapça'ya özel bir düşmanlık yapılmaması gerektiği yönündeki açıklamalarını hatırlattı.
16 Mayıs 2024

77'nci Cannes Film Festivali açılış töreniyle başladı ve Amerikalı oyuncu Meryl Streep, Altın Palmiye Onur Ödülü'nü Fransız oyuncu Juliette Binoche'un elinden aldı. Jüri başkanlığını Amerikalı oyuncu ve yönetmen Greta Gerwig yaparken, senarist ve fotoğrafçı Ebru Ceylan da jüride yer alıyor. Streep, 35 yıl önce Cannes Film Festivali'nde 'Evil Angels' filmiyle en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanmıştı.
15 Mayıs 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsviçre adına birinci olan Nemo'yu grup toplantısında sert bir dille eleştirdi. Bahçeli, Nemo'nun sahne kostümünü ve performansını ahlaki çöküşün bir göstergesi olarak nitelendirdi. Bahçeli, yarışmanın sanattan çok siyasi içerikli olduğunu ve Batı'nın çürüyen toplum yapısını yansıttığını belirtti. Bu açıklamalar, Bahçeli'nin kültürel ve ahlaki değerlere vurgu yaparak Batı'yı eleştirdiği bir konuşma olarak öne çıktı.
14 Mayıs 2024

Afife Tiyatro Ödülleri adayları ve jüri özel ödülleri Yapı Kredi Kültür Sanat'ta düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü Prof. Dr. Ayşegül Yüksel'e, Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü Müge Oskay'a, Haldun Dormen Özel Ödülü Duru Tiyatro'ya ve Yapı Kredi Özel Ödülü Murat Ovalı'ya verildi. En başarılı oyun, yönetmen, kadın oyuncu ve erkek oyuncu kategorilerinde adaylar belirlendi. Ödül töreni 11 Haziran'da Haliç Kongre Merkezi'nde Özge Borak ve Mert Fırat'ın sunuculuğunda gerçekleştirilecek.
14 Mayıs 2024

İhsan Aktaş, CHP'li belediyelerin iş başına geçer geçmez Arapça tabelaları kaldırarak poz vermeye başladıklarını belirtti. CHP'li Özel, belediye başkanlarını Arapça tabelalara karışmamaları konusunda uyardı ve Arapça'nın Kur'an dili olduğunu, halkın incinebileceğini söyledi. Aktaş, CHP'nin kendi kodları ile yüzleşmesi gerektiğini ve bu süreçlerin halk tarafından titizlikle takip edileceğini vurguladı. Ayrıca, AK Parti'nin 22 yıllık iktidarında mahalle baskısı ve yaşam tarzı konusunda aykırı adımlar atmadığını belirtti.
14 Mayıs 2024

NASA'nın Uluslararası Uzay İstasyonu, Türkiye'de bulunan Nemrut Dağı'nı görüntüledi. Dağ, bir yandan katılaşmış lav akıntıları, diğer yandan ise bir krater gölü ile karakterize ediliyor. Nemrut Dağı, aynı zamanda Helenistik Dönem'e ait mezar ve anıtsal heykelleri ile biliniyor ve 1987 yılından bu yana UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alıyor.
13 Mayıs 2024

Kült film yönetmeni Roger Corman, 98 yaşında Kaliforniya'daki evinde öldü. Corman, birçok ünlü aktörün kariyerine katkıda bulunmuş ve filmleri kült klasikler arasına girmiştir. Film endüstrisine olan ilgisi üniversite yıllarında başlamış ve kısa süre General Motors'ta çalıştıktan sonra 20th Century Fox'ta işe başlamıştır. Kendi şirketini kurarak bağımsız yapımcılığa adım atan Corman, 50'den fazla film çekmiş ve yeni yetenekler keşfetme konusunda ün kazanmıştır.
13 Mayıs 2024

İsviçre adına yarışan Nemo, İsveç'in Malmö kentinde düzenlenen 68. Eurovision Şarkı Yarışması'nda 'The Code' adlı şarkısıyla 591 puan alarak birinci oldu. Hırvatistan 547 puanla ikinci, Ukrayna ise 453 puanla üçüncü sırada yer aldı. Nemo'nun şarkısı, non-binary cinsiyetini keşfeden bir hikayeyi anlatıyor ve bu zafer, çeşitlilik ve LGBTİ topluluğu için önemli bir an olarak değerlendiriliyor. Yarışma sırasında ayrıca İsrail'e yönelik protestolar nedeniyle 10 kişi gözaltına alındı.
12 Mayıs 2024

İlber Ortaylı, Türk medeniyetinin geniş coğrafi sınırlar içinde İran'dan İspanya'ya kadar uzandığını belirtti ve Türk ile İtalyan kültürlerinin etkileşiminin artırılması gerektiğini vurguladı. İtalya'da eğitim gören Türk gençlerinin bu etkileşimde önemli bir rol oynayabileceğini, dil öğrenimi ve kültürel faaliyetlere katılımın bu süreci destekleyeceğini ifade etti. Ayrıca, Venedik Bienali'nde Türkiye Pavyonu'nun Türk sanatını uluslararası alanda temsil ettiği ve Gülsün Karamustafa'nın eserlerinin sergilendiği belirtildi.
12 Mayıs 2024

Salt Beyoğlu'nda, hava kirliliğinin toplumsal ve ekolojik etkilerini vurgulayan 'Havaya Dair' adlı sergi ziyarete açıldı. Sergi, Milano'dan davet edilen 2050+ tasarım stüdyosu tarafından hazırlandı ve çeşitli enstalasyonlarla hava kirliliğinin unsurlarını somutlaştırıyor. Ziyaretçilere havanın maddeselliğiyle ilişki kurmaları teşvik edilirken, sergi aynı zamanda temiz hava solumanın evrensel bir hak olduğuna dair politik bir mesaj da içeriyor. Sergi, 18 Ağustos'a kadar ücretsiz olarak gezilebilecek.
11 Mayıs 2024
İşaretlediklerim